З перших днів повномасштабної війни українські фахівці надають допомогу пораненим воїнам, в тому числі з реконструктивної хірургії обличчя. Вони також активно долучаються до реконструктивних операцій, які часто проходять за участі відомих хірургів провідних європейських клінік. Зазвичай, найскладніші випадки з реконструкцій обличчя проводяться у Львівському обласному  госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи та медичному центрі Superhumans Center, де минулоріч було підписано меморандум про співпрацю між Міністерством охорони здоров’я України та Франції. 

У ці дні в межах міжурядового проєкту з реконструктивної пластичної хірургії між Україною та Французькою Республікою відбувається четверта консультативно-діагностично-лікувальна місія. Серед завдань місії – не лише проведення надскладних хірургічних втручань для надання допомоги військовим та цивільним з мінно-вибуховими та вогнепальними травмами обличчя. Українсько-французька взаємодія передбачає також поширення досвіду у використанні передових технологій для розвитку української хірургії. Сюди входить і  навчальний компонент, як практичний, так і теоретичний. 

Так, 29 серпня у конференц-залі Стоматологічного медичного центру Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відбулася відкрита лекція та професійна дискусія за участю наших французьких колег. Захід організували ЛНМУ імені Данила Галицького та Superhumans Center.

У зустрічі взяли участь понад 200 фахівців хірургічного профілю: загальні хірурги, пластичні хірурги, нейрохірурги, щелепно-лицеві хірурги, оториноларингологи, офтальмохірурги, ректор Університету, професор Орест Чемерис, а також представники професорсько-викладацького складу, лікарі, інтерни, студенти та гості.

Французьких колег привітав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який цього дня перебував із робочим візитом у Львові. Зі словами щирої вдячності міністр насамперед звернувся до всіх, хто працює за операційним столом, бойових медиків, які на стабілізаційних пунктах роблять неймовірну справу. Він також подякував французьким колегам за те, що вони не тільки читають лекції або показують успішні кейси – вони сьогодні з командами оперують наших поранених та повертають їх до звичного життя. «Такі речі треба пріоретизувати, підтримувати і робити системними», – підкреслив він. Міністр повідомив, що вже є певні домовленості стосовно створення в Україні за підтримки міжнародних партнерів школи мікрохірургії, реконструктивної хірургії, щелепно-лицевої хірургії. Тому такі зустрічі повинні стати фундаментом підготовки наступних управлінських рішень, які слід імплементувати. 

З лекцією на тему «Реконструкція обличчя: від «спотворених облич» до трансплантації» виступив щелепно-лицевий хірург університетської лікарні м. Амʼєн, професор Бернар Девошель, який у 2005 році успішно здійснив першу у світі трансплантацію обличчя. Він розповів про еволюцію реконструкції обличчя від Першої світової війни до сьогодні, інновації та сучасний рівень щелепно-лицевої хірургії, а також навів приклади з практики операцій з трансплантації обличчя.

З лекцією «Нантський досвід у щелепно-лицевій хірургії: від спадщини Жана Делера до персоніфікованої медицини» виступив доцент відділення оральної та щелепно-лицевої хірургії університетської лікарні м. Нант Геліос Бертін.

Учасники заходу мали можливість поставити питання щодо реконструктивної хірургії і отримати на них вичерпні відповіді, оскільки сьогодні у практиці лицеві хірурги зустрічаються з виключно складними клінічними випадками. Такі травми потребують низки реконструктивних втручань та операцій, корекції, протезування втрачених частин обличчя, що здебільшого триває кілька років.

Тому створення в Україні фахових шкіл за участі провідних спеціалістів, іноземних фахівців в царині реконструктивно-пластичної та щелепно-лицевої хірургії є життєво необхідним та перспективним напрямком.

За інформацією кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

та Superhumans Center

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua