З 15 липня по 2 серпня десятеро здобувачів вищої освіти ЛНМУ імені Данила Галицького мали унікальну можливість пройти літнє стажування в університетській клініці Queen Elizabeth University Hospital (Університет Глазго, Лікарня Королеви Єлизавети) в Глазго (Великобританія). Це один з найбільших і найсучасніших госпіталів  Європи, з більш ніж 1000 ліжками та новітніми діагностичними можливостями. 

Стажування відбулося в межах угоди про співпрацю між ЛНМУ імені Данила Галицького та Університетом Глазго, яка була підписана ще у 2022 р. Документом передбачено, зокрема, можливості академічного обміну та стажування для українських студентів, а також обмін навчальними програмами, силабусами, лекційним матеріалом тощо.

Літню практику в університетській клініці Глазго проходили кращі студенти медичних факультетів ЛНМУ імені Данила Галицького за показниками успішності та знанням англійської мови. 

Під час стажування наші вихованці взяли активну участь в академічних та клінічних заходах, які значно розширили їхні медичні знання та практичні навички. Зокрема, до навчальної програми входили лекції з нефрології та трансплантології, під час яких лектор Doc. Sioban McManus поділився актуальною інформацією з анатомії та фізіології нирок; патофізіології ниркових захворювань; покази, протипокази, методику проведення операції; гемодіаліз, перитонеальний діаліз. До туторіалу з гастроентерології лектора Dr. Rachel Swann увійшли лекції про шлунково-кишкові кровотечі: принципи діагностики та протоколи лікування, розбір клінічних випадків; цироз печінки, печінкова енцефалопатія, хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт: принципи діагностики та лікування.

Окрім того, майбутні лікарі отримали безцінний досвід, працюючи у відділеннях внутрішньої медицини, невідкладної допомоги, діабетології, ендокринології та нефрології, де брали участь у щоденних оглядах,  спостерігали та допомагали у проведенні оцінки пацієнтів, обговоренні лікувальних заходів та їх плануванні для пацієнтів з діабетом та ендокринними розладами.

Своїми враженнями про стажування поділилася студентка 4-го курсу медичного факультету нашої Alma Mater Надія Сідельник, яка під час цього періоду працювала у відділеннях діабетології/ендокринології та внутрішніх хвороб під керівництвом наставника Dr Andrew Kernohan. Вона розповіла, що, зокрема, під час роботи у відділенні внутрішніх хвороб отримала досвід щодо широкого спектру медичних станів. Цей мультидисциплінарний підхід дозволив їй оцінити важливість цілісного догляду за пацієнтами та взаємодію між різними медичними спеціальностями. Дні, проведені у відділенні гострого прийому Acute Receiving Unit, були особливо пізнавальними, оскільки там доводилося спостерігати за швидкою оцінкою та стабілізацією пацієнтів з гострими станами. 

Приємно, що керівник дослідницького проєкту з діабетичного кетоацидозу (DKA) Dr Andrew Kernohan долучив дівчину до програми довгострокового спостереження за людьми з рецидивуючим діабетичним кетоацидозом, який буде завершений протягом наступних 6 місяців і у вигляді тез буде поданий до European diabetes meeting.

Інша учасниця стажування – студентка 4 курсу Анастасія Волкова працювала впродовж двох тижнів у відділенні гастроентерології. Під керівництвом своєї supervisor Dr. Rachel Swann вона брала участь у щоденних лікарських обходах пацієнтів стосовно стану і призначеного лікування, а також у практичних туторіалах з постановки зонда для годування, виведення стоми тощо. Останній тиждень стажування студентки пройшов у Stroke Unit, де учасники обходів проводили неврологічні обстеження пацієнтів, під час яких мали можливість співставляти клінічні ознаки зі знімками КТ/МРТ. Особливо цінною була можливість поспілкуватися з пацієнтом з моторною афазією внаслідок блокади СМА. 

Загалом стажування в університетській клініці Queen Elizabeth University Hospital в Глазго закріпило такі необхідні майбутнім лікарям навички, як критичне мислення; ефективна взаємодія та комунікація з пацієнтами; командна робота з мультидисциплінарною командою, під час якої чітко визначено ролі різних медичних спеціалістів у догляді за пацієнтами тощо.  

Учасники студентського стажування в університетській клініці Queen Elizabeth University Hospital в Глазго висловлюють щиру вдячність за можливість взяти участь у програмі та за здобутий досвід, який буде дуже важливим для подальшої медичної кар’єри наших майбутніх лікарів.

За інформацією відділу міжнародних зв’язків та євроінтеграції

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua