Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, маючи більш як двохсотлітні традиції підготовки медиків, завжди прагнув бути сучасним навчальним закладом, залучаючи в освітній процес новітні технології, кращих світових фахівців у якості візит-лекторів, пропонуючи нові програми та спеціальності.

Так, з цього року в стінах Університету 50 студентів-першокурсників здобуватимуть фах фізичного терапевта – реабілітолога. Зайве нагадувати про актуальність та затребуваність таких спеціалістів у медичних закладах України сьогодні. Ще семеро вступників на магістерську програму «Протезування-ортезування» після її закінчення зможуть навчати інших та готувати фахівців для реабілітаційних клінік, яких катастрофічно не вистачає, беручи до уваги щоденне зростання числа скалічених війною.

Допомогти Університету у цьому процесі зголосилися австрійські колеги, які відвідали ЛНМУ ім. Данила Галицького, клінічні бази кафедри реабілітації  у Львівському обласному  госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи та медичному центрі Superhumans Center. Під час зустрічі із ректором Університету, професором Орестом Чемерисом, представниками відділу  міжнародних зв’язків та євроінтеграції, очолюваного професоркою Тетяною Негрич йшла мова про можливості співпраці у створенні регіонального навчального хабу з реабілітації на базі існуючого Імітаційного центру. Професор Хуберт Егер – очільник  департаменту медичної техніки факультету медичної техніки та прикладних соціальних наук Універститету прикладних наук Верхньої Австрії висловив готовність до такої співпраці. Хоча Універститет прикладних наук Верхньої Австрії доволі молодий навчальний заклад, він за 30 років існування став найсильнішим дослідницьким університетом країни! Наука є неодмінною складовою навчального процесу цього університету, який охоплює третину загального обсягу досліджень серед усіх університетів прикладних наук Австрії. 

Обговорювалися різноманітні формати співпраці – від спільних проєктів, які могли би бути профінансовані в межах «Еразмус» – програм міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами –  до проведення занять для фахівців реабілітаційних клінік та студентів університету із використанням останніх технологічних розробок австрійських колег. Адже біонічні протези з використанням штучного інтелекту та індивідуально налаштовані під кожного пацієнта – це те, над чим активно працюють австрійські науковці і що може бути широко застосовано в Україні при наданні допомоги пацієнтам з ампутаціями кінцівок. 

У обговоренні майбутньої співпраці взяв участь радник з питань соціального захисту, охорони здоров»я, догляду та захисту прав споживачів Посольства Республіки Австрії в Україні Мартін Мюльбахер.

За інформацією відділу міжнародних зв’язків та євроінтеграції

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua