Сьогодні одним із пріоритетних напрямків вітчизняної медицини загалом та підготовки для цього фахівців зокрема є розвиток реконструктивної хірургії. Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи активно впроваджує новітні реконструктивні технології при наданні допомоги пораненим воїнам та цивільним жертвам російсько-української війни. Зазвичай, найскладніші випадки з реконструкцій обличчя проводяться у Львівському обласному  госпіталі ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи та медичному центрі Superhumans Center, які сьогодні виступають базою для кафедр Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, де відбувається навчання та відпрацювання практичних навичок наших фахівців. Вони долучаються до об`єднаних інтернаціональних команд, котрі надають допомогу нашим громадянам, скаліченим війною, переймаючи передові технології мікрохірургії та пластичної і реконструктивної хірургії. Це співробітники Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького – завідувач кафедри хірургічної та ортопедичної стоматології факультету післядипломної освіти, професор Юрій Вовк, відповідальний за місію для військових ЗСУ, доцент кафедри Володимир Вовк, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, професор Ян Варес, доцент кафедри хірургії №1 Ігор Стояновський

З початку вересня у Львові провели другу благочинну місію Reconstruction пластичні і реконструктивні хірурги із США – Роман Букачевський та Джон Фродель. У межах проєкту «EduCare» Благодійного фонду «Християнська медична асоціація України» (Християнська медична асоціація/Christian Medical Association of Ukraine) у партнерстві із «Leap Global Mission» (LEAP Global Missions) та «Razom for Ukraine» (Razom for Ukraine) американські лікарі знову приїхали до України, щоб провести складні операції для українських захисників, а також поділитися своїм багаторічним досвідом та цінними знаннями зі студентами, інтернами та лікарями. 

Впродовж спільної місії українсько-американська команда провела 14 консультацій, 9 операцій (в тому числі 5 військовим та 4 цивільним). До команди, окрім американських хірургів, увійшли співробітники кафедри хірургічної та ортопедичної стоматології ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та лікарі відділення хірургії голови та шиї Львівського обласного госпіталю ветеранів війн і репресованих імені Юрія Липи. Оперативні втручання передбачали реконструктивно-пластичну хірургію обличчя після мінно-вибухових травм.

5 вересня у приміщенні Стоматологічного медичного центру Університету Роман Букачевський та Джон Фродель прочитали лекцію для наших студентів, інтернів та лікарів. 

У ході зустрічі присутні обговорили клінічні кейси черепно-лицевих травм, і кожен охочий мав можливість поставити свої запитання та отримати вичерпні відповіді. Гості планують продовжувати міжнародну співпрацю та подальші місії з Львівським обласним госпіталем ветеранів війн і репресованих ім. Ю.Липи, лікарнею «Охматдит», Львівським національним медичним університетом імені Данила Галицького, у партнерстві з «Leap Global Mission» (LEAP Global Missions) у 2025 році.

Такі заходи мають дуже важливе значення для лікування та реабілітації наших героїв, а також надають можливості нашим спеціалістам навчитись сучасним хірургічним методикам у наданні якісної медичної допомоги. 

За інформацією Володимира Вовка, відповідального за місію для військових ЗСУ, доцента кафедри хірургічної та ортопедичної стоматології ФПДО, щелепно-лицевого хірурга 

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua