З 13 по 16 вересня у Варшаві (Республіка Польща) відбувся ІІ Конгрес дослідників історії «Історична спільнота чотирьох народів. Спадщина ідей і перспективи на майбутнє». Наукову подію організував Центр східноєвропейських студій Варшавського університету (Studium Europy Wschodniej, Uniwersytet Warszawski). 

У роботі Конгресу взяли участь близько 300 дослідників історії Польщі, Литви, України і Білорусі з десяти країн, які поділилися своїм баченням спільної спадщини чотирьох народів і перспектив їхньої співпраці в умовах новітніх викликів. 

Українську делегацію представили науковці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Харкова, Херсона, Одеси, Дніпра. Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького презентувала доцент кафедри українознавства Наталія Гірна

Наша колега виступила із доповіддю “Українська культура і російська армія: протистояння цивілізації з варварством”  (Kultura Ukraińska i armia rosyjska: konfrontacja cywilizacji z barbarzyństwem) , яку підготувала на основі найновіших досліджень (станом на серпень 2024 року) здійснених окупантами злочинів проти культурної спадщини України. 

Упродовж чотирьох днів роботи Конгресу відбулося 60 секційних засідань, презентації нових досліджень з історії Центральної і Східної Європи, інавгураційна лекція професора Роберта Фроста (Абердинський університет, Шотландія), демонстрація фільму «War on Education», дискусії та дебати з проблематики історії, політичної культури й наукового обміну між Польщею, Литвою, Україною та Білоруссю. 

Загалом, тематика російсько-української війни була провідною у роботі Конгресу. Учасники зібрання висловили одностайну підтримку України і переконання, що без вільної України не існуватиме вільної Європи, а перемога над російським агресором є необхідною умовою миру і безпеки не лише у Європі, а й у цілому світі. 

За інформацією кафедри українознавства

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua