В соціальних мережах поширюється інформація, що в одному з закладів вищої освіти викладач під час лекції для студентів спеціальності 227 «Терапія та реабілітація» використовував відеоматеріали з російських джерел. Вважаємо таку практику неприйнятною й недостойною з огляду на майже трирічну агресію проти нашої країни з боку росії, тисячі загиблих й понівечених на фронтах. А особливо, коли йдеться про спеціальність, фахівці якої покликані допомагати жертвам цієї війни як серед військових,  так і цивільного населення.  

Нові виклики перед медичною освітою, потреба у фахівцях-реабілітологах, травматологах, ортезистах-протезистах спонукали ЛНМУ ім. Данила Галицького цього року впровадити нові спеціальності, зокрема, фізичну терапію та реабілітацію. Розуміємо, наскільки важливо зараз готувати фахівців цього профілю на основі освітніх програм, що складені з урахуванням передового світового досвіду та доказовості. Для вдосконалення освітнього процесу ми прагнемо залучати зарубіжних фахівців, їх перевірені методики та практики, організовувати стажування наших викладачів у провідних клініках Європи. 

Для університетської спільноти в умовах тривалої російської агресії є абсолютно неприпустимим використання у навчальному процесі російських джерел у будь-якому форматі (підручників, посібників, методичок, відеокурсів іт.д). На це звертав особливу увагу ректор Університету, професор Орест Чемерис у своєму програмному виступі на останньому засіданні Вченої ради. Всьому професорсько-викладацькому складу було поставлено завдання негайно переглянути освітні програми та навчальні плани щодо можливої присутності посилань на застарілу чи російськомовну літературу – її не повинно бути! Відтак, гаранти освітніх програм, керівники факультетів та кафедр повинні ретельно контролювати цей процес.   

Для нас це не лише питання якісної підготовки фахових кадрів – це питання засадничих цінностей, якими не можемо поступитися! І промовисті таблички в навчальних корпусах «Територія вільна від мови окупанта» – це не гасло, а наша реальна сутність!