20 лютого 2020 р. у Львові пройшов семінар (майстер-клас) «Як написати та опублікувати статтю у наукових виданнях, що індексуються у міжнародних наукометричних базах Scopus, Web of Science». 

Семінар провів Армен Гаспарян, експерт Scopus Content Selection & Advisory Board, знаний науковець, редактор, рецензент, експерт з наукової комунікації та питань представлення наукових видань у міжнародні бази даних. 

У заході, який був організований кафедрою клінічної імунології та алергології, взяли участь представники медичної громадськості, зокрема представники  Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького – автори, науковці, аспіранти, докторанти, редактори та ін.

В ході семінару лектор торкнувся таких тем, як базові критерії оцінки видання експертною радою «Scopus» і політика відбору джерел для індексації в ній, а також «Web of Science», «Thomson Reuters», «SCImago Journal & Country Rank», був проведений і огляд цілого ряду відомих наукових журналів та ін. «Публікуйтеся в вузівських, регіональних журналах. Головне – не боятися і почати публікуватися. Але не забувайте і про рецензування. Це обов’язковий елемент комунікації та подання на суд світової наукової громадськості праць молодих фахівців», – зазначив А. Гаспарян, звертаючись до студентів у залі.

Особливу увагу було приділено також недобросовісним видавництвам, які займаються випуском так званих «журналів-паразитів». «Стережіться «журналів-паразитів». Такі журнали наобіцяють вам «золоті гори», візьмуть у вас гроші, а опісля без рецензування виставлять вашу статтю на своїх сайтах. І тут з’ясується, що стаття містить елементи плагіату, неправильну обробку статистичного матеріалу тощо. Якщо ж стаття хороша, автор втрачає від такої публікації свій рейтинг, оскільки стаття не потрапить до жодної з цитованих баз даних, про неї ніхто не дізнається. Та й журнал цей і весь його архів в будь-який момент можуть зникнути», застеріг експерт.

Присутні ділилися успішним досвідом, обговорювали питання популяризації кращих практик наукової комунікації та підтримки відкритих наукових інфраструктур. Учасники заходу також мали змогу поставити запитання та отримати персональні консультації з приводу написання та публікації власних наукових статей.

Семінар був корисний не лише для вчених зі значним стажем, але й для тих, хто робить лише перші кроки в науці і публікує свої перші роботи.Усі учасники семінару отримали іменні міжнародні сертифікати.  

До речі, за час перебування у Львові, відомий британський експерт прочитав лекцію для студентів ЛНМУ ім. Данила Галицького щодо джерел пошуку необхідної наукової інформації в англомовних виданнях, мав зустріч із членами Українського лікарського товариства та головними редакторами наукових журналів Львівщини в Західному науковому центрі.

  

Довідка. Армен Гаспарян (ORCID, Scopus Author ID), PhD, асоційований професор медицини Університету Бірмінгема (Відділення науки та розвитку), експерт Scopus Content Selection & Advisory Board. Був членом Президії Європейської асоціації наукових редакторів (EASE) та головним редактором журналу European Science Editing. Експерт із просування наукових видань у міжнародні бази даних. Автор багатьох статей з наукового редагування, член редколегії понад 20 міжнародних журналів, рецензент таких журналів, як The Lancet, Journal of the American College of Cardiology, Thrombosis Research, Rheumatology (Oxford), Seminars in Arthritis and Rheumatism, Arthritis Research & Therapy, Clinical Rheumatology, European Journal of Internal Medicine, Inflammation, Platelets, Therapeutics and Clinical Risk Management, Current Pharmaceutical Design.

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua