Адреса

79010, м. Львів,

вул. Юрія Руфа 6, КНП ЛОР Львівська обласна клінічна лікарня, неврологічний корпус (доц. Дац І.В., доц. Скалецька Н.М., проф. Мицик Ю.О, доц. Макагонов І.О.);
вул. Дністерська, 27 Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр, рентгенвідділення (проф. Вервега Б.М., доц. Скалецька Н.М.);
вул.Кирила і Мефодія 22, дитяче відділення КНП ЛОР Львівська обласна інфекційна лікарня (доц. Данилейченко І.В.).

Телефон: –

Email:

На карті:

Завідувач кафедри

ДАЦ Ігор Володимирович, кандидат медичних наук, доцент

 

Перші повідомлення про появу у Львові рентгенологічних  кабінетів сягають часів Першої світової війни, коли під керівництвом Марії Складовської-Кюрі були створені рентгенологічні апарати, які використовувались у військових шпиталях для діагностики травм та переломів.

В 1928 році було засновано перше радіологічне товариство, куди входили львів’янин Юзеф Якса-Дембіцкі, Еміль Майсельс, Роман Райхерт, професор А. Цєшиньский, Людвіка Ляндес-Райнерова та інші. Доктор Еміль Майсельс створив у Львові один із перших рентгенівських інститутів. Одночасно у Львові проводилися рентгентерапевтичні процедури. Так, на 13 з’їзді польських лікарів та біологів, що проходив у Вільнюсі в вересні 1929 року, професор КарольМайєр та доцент Юзеф Якса-Дембіцкі зробили доповідь «Лікування запальних процесів променями Рентгена».

6 лютого 1934 року, було створено Польсько-Львіське товариство рентгенологів, першим головою якого був доктор М. Пензіас, а членом правління Вітольд Грабовський, який на той час працював асистентом кафедри патологічної анатомії, займаючись одночасно рентгендіагностикою.

Відомий гінеколог, професор Кароль Бохенський, який з 1921 року завідував кафедрою акушерства та гінекології в нашому Університеті, пише ряд робіт, присвячених організації лікування іонізуючим випромінюванням хвороб жіночої генітальної сфери. Автор пропонує створення спеціальних радіологічних  відділень. Вже в 1936 році в спеціально побудованому приміщенні на території університетських клінік (нині обласна клінічна лікарня) було відкрито спеціальне відділення для лікування онкологічних хворих радієм.

У 1936 майже кожна із клінік медичного факультету устаткована власним рентген кабінетом, де проводяться спеціальні дослідження, вивчення патології тих чи інших органів.

З 1939 року по 1945 рік кафедрою радіології Львівського медичного інституту завідував випускник медичного факультету Університету ім. Яна Казіміра, професор Вітольд Грабовський, який вніс видатний вклад у розвиток рентгенологічних методів обстеження в оториноларингології, остеології, онкології.

Особливо почесне місце в галереї західноукраїнських рентгенологів займає Ярослава Рудницька-Криштальська, яка з 1929 року працювала рентгенологом у дитячій лікарні ім. Софії, згодом у «Народній Лічниці», а з 1944 року виконувала обов’язки доцента кафедри пропедевтичної терапії з курсом рентгенології.

Кафедра рентгенології була створена в 1955 році у Львіському медичному інституті, яку очолила доцент Я. Рудницька-Криштальська, випускниця Краківського Університету. Яка окрім очолення кафедри працювала у рентгенологічному відділенні амбулаторії лікарні «Народна лічниця» (тепер Український шпиталь «Народна лічниця» імени Митрополита А. Шептицького або ж Шпиталь Шептицького)

З 1956 по 1958 роки завідувачем кафедри рентгенології працював доцент Осетинський Томас Григорович, випускник Харківського медінституту, праці якого були присвяченірентгендіагностиці  захворювань тонкої та товстої кишок, шлунку, грудної клітки.

З 1966 року по 1972 рік кафедрою завідував випускник лікувального факультету ІІ Московського медичного інституту, Мерєнов Володимир Васильович. Під його керівництвом кафедра займалась вивченням змін слизової шлунку та його моторно-евакуаторної діяльності при анеміях, гіпоксіях,  виразковій хворобі.

В 1966 р. у Львові було відкрито обласний онкологічний диспансер, в складі якого почав функціонувати радіологічний відділ під керівництвом проф. Гнатишака А.І.

З 1976 по 1989 роки кафедру рентгенології та радіології очолював професор Побігайло Володимир Михайлович, випускникЛьвівського медичного інституту, який особливо багато уваги приділяв розвитку радіології, зокрема вивченню проблеми  патогенезу гострої променевої хвороби. Під керівництвом професора Побігайло В.М. кафедра займалась вивченням структурних змін дихальної системи при різноманітній патології.

З 1989 року кафедру очолювала доцент Гнатишак Р.-Є.А. На кафедрі завжди активно проводилася і проводиться навчально-методична робота та удосконалюється педагогічна і методична діяльність. Методика викладання радіології  постійно спрямована на оптимізацію педагогічного процесу. З 1991 року на кафедрі читається курс «Радіаційної медицини», присвячений питанням впливу іонізуючого випромінювання на організм людини та медико-соціальним проблемам катастрофи на ЧАЕС. Протягом цього періоду кафедра доустаткована рентгенапаратом, радіоізотопною лабораторією, дозиметричною лабораторією для вивчення вмісту інкорпорованих радіонуклідів та радіометрії забруднень зовнішнього середовища. В навчальні програми на сьогоднішній день включені питання ультразвукової діагностики, комп’ютерної томографії та ядерномагнітного резонансу. Співробітники кафедри плідно працюють на клінічних базах обласної клінічної лікарні, дитячої спеціалізованої лікарні, регіонального радіаційного центру.

Для контролю знань студентів запроваджені ситуаційні задачі з різних розділів радіології, які удосконалювалися і, згодом був уведений короткий тест-контроль першого рівня на початку заняття. Після закінчення вивчення дисципліни «Радіологія» проводиться диференційований залік з використанням тестів першого та другого рівня знань.

З 1998/1999 н. р. на кафедрі розпочалося викладання гігієни англійською мовою, що потребувало неабиякої навчально-методичної роботи і знання англійської мови викладачем. На сьогодні на кафедрі опрацьовано відповідні необхідні навчально-методичні матеріали, студенти забезпечені підручниками у т.ч. англійською мовою.

Упродовж перших  років штат кафедри був малочисельний, з плином часу штат кафедри змінювався, але основне ядро штатних працівників залишалось. У період з 2000-2024 н.р. до штату професорсько-викладацького складу входили: зав. кафедри, доц. Дац І.В. (кандидатська дисертація на тему «Функціональний стан організму при дії продуктів термодеструкції полівінілхлориду», 1998 рік), професори: Мицик Ю.О. (кандидатська дисертація на тему «Функціональні розлади сечовипускання у хворих з доброякісною гіперплазією передміхурової залози до та після трансуретральної резекції, їх діагностика та лікування», 2009 рік; докторська дисертація на тему «Застосування променевих та молекулярних біомаркерів у діагностиці, оцінці ефективності лікування та прогнозуванні виживаності у хворих із раком нирки», 2018 рік),  Вервега Б.М. (кандидатська дисертація на тему «Роль ендоскопічних методів у діагностиці та лікуванні гострого біліарного панкреатиту», 2015 рік; докторська дисертація на тему «Оcобливості розвитку гострого поширеного перитоніту на тлі цукрового діабету та їх фармакокорекці», 2022 рік);  доценти: Солдатенко О. Я (кандидатська дисертація на тему «Особливості діагностики туберкульозу, пневмонії та раку легені при профілактичних оглядах населення», 2001 рік), Ільчишин О.С. (кандидатська дисертація на тему «Особливості соматичної патології з нейроендокринними зрушеннями у евакуйованих мешканців м. Прип’яті внаслідок аварії на ЧАЕС», 2003рік), Данилейченко І.В. (кандидатська дисертація на тему «Моніторинг важкого перебігу вірусного гепатиту В», 1990 рік), Макагонов І.О. (кандидатська дисертація на тему «Гострий вплив тютюнопаління матері на плід», 1991 рік), Скалецька Н.М. (кандидатська дисертація на тему «Гігієнічна оцінка мікроелементів у дітей молодшого шкільного віку, які проживають на геохімічній території», 2015 рік), Ревура А.П. (кандидатська дисертація на тему «Циторедуктивні операції у хірургічному лікуванні хворих на колоректальний рак з карциноматозом очеревини», 2009 рік)

Усі викладачі кафедри систематично  працюють  над  підвищенням  свого  професійного  рівня. Одною з наукових тематик кафедри було вивчення комплексного впливу іонізуючого випромінювання та екологічних факторів на формування патології у ліквідаторів та осіб, потерпілих від аварії на ЧАЕС. Крім цього кафедра плідно співпрацює з кафедрою ендокринології по виконанню науково дослідної роботи на тему «Клініко-експериментальне обґрунтування нових методів діагностики, профілактики і лікування ендокринопатій» та з кафедрою терапії №1 факультету післядипломної освіти, тема науково дослідної роботи – «Особливості метаболічних та функціонально-структурних порушень серцево-судинної системи та органів травлення у хворих на цукровий діабет».

Сьогодні кафедру очолює доцент Дац Ігор Володимирович, якого з 1.10.1999 року було  призначено на посаду в.о.завідувача кафедри променевої діагностики і терапіі, а з 29.06.2000 – обраний за конкурсом на вакантну посаду завідувача кафедри променевої діагностики і терапії. Доцент Дац І.В. закінчив з відзнакою Львівський державний медичний інститут та здобув кваліфікацію лікар-гігієніст-епідеміолог. У 1998 році захистив кандидатську дисертацію на тему 14.03.03 – нормальна фізіологія, гігієна, «Функціональний стан організму при дії продуктів термодеструкції полівінілхлориду». Автор 132 науково-методичних праць, серед яких підручник з грифом МОН України, статті, тези й матеріали конференцій, інформаційний лист, авторські свідоцтва на наукові твори, навчальні посібники, методичні вказівки.
Член Львівської регіональної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС

Назва планової наукової роботи кафедри (2020-2024р.): «Особливості патогенезу, діагностики та лікування захворювань серцево-судинної, травної, ендокринної та дихальної систем в клініці та експерименті». Виконується разом НДР із кафедрами ендокринології та клінічної фармакології та терапії №1 факультету післядипломної освіти.

 

Дац Ігор Володимирович
завідувач кафедри радіології та радіаційної медицини, кандидат  медичник наук, доцент

Закінчив з відзнакою Львівський державний медичний інститут та здобув кваліфікацію лікар-гігієніст-епідеміолог. У 1998 році захистив кандидатську дисертацію на тему 14.03.03 – нормальна фізіологія, гігієна, «Функціональний стан організму при дії продуктів термодеструкції полівінілхлориду». 29.06.2000 – обраний за конкурсом на вакантну посаду завідувача кафедри променевої діагностики і терапії. . Автор 132 науково-методичних праць, серед яких підручник з грифом МОН України, статті, тези й матеріали конференцій, інформаційний лист, авторські свідоцтва на наукові твори, навчальні посібники, методичні вказівки.
Член Львівської регіональної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

Вервега Богдана Михайлівна
доктор медичник наук, професор, відповідальна за навчальну роботу кафедри

Закінчила з відзнакою Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького. У 2001 р. закінчила магістратуру та здобула кваліфікацію магістра хірурга. У 2005 р. закінчила аспірантуру за спеціальністю «Хірургія». У 2006 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Роль ендоскопічних методів у діагностиці та лікуванні гострого біліарного панкреатиту» за спеціальністю 14.01.03 – хірургія. У 2021 році захистила докторську дисертацію на тему: «Особливості розвитку гострого поширеного перитоніту на тлі цукрового діабету та їх фармакокорекція» за спеціальністю 14.03.04 – патологічна фізіологія. Вчене звання професора кафедри присвоєно у 2024 році. Працює на посаді професора кафедри радіології та радіаційної медицини та на посаді професора кафедри патологічної фізіології. Автор 132 науково-методичних праць, серед яких підручник з грифом МОН України, статті, тези й матеріали конференцій, інформаційний лист, авторські свідоцтва на наукові твори, навчальні посібники, методичні вказівки.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

Мицик Юліан Олегович
доктор медичник наук, професор,  відповідальний за  наукову роботу кафедри та студентський науковий гурток

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

Скалецька Наталія Михайлівна
кандидат  медичник наук, доцент, відповідальний за web сторінку, електронну пошту кафедри та систему Misa

Закінчила з відзнакою Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького. У 2004 р. закінчила з відзнакою магістратуру та здобула кваліфікацію магістра. У 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему “Гігієнічна оцінка мікроелементів у дітей молодшого шкільного віку, які проживають на геохімічній території” » за спеціальністю – 14.01.01 – гігієна та професійна патологія. Вчене звання доцента кафедри радіології та радіаційної медицини присвоєно у 2021 році. Працює на посаді доцента кафедри радіології та радіаційної медицини, відповідальна за наповнення інформаційного матеріалу на сторінці кафедри навчальної системи  misa  та сторінки кафедри на сайті університету. Автор 85 науково-методичних праць, серед яких статті у фахових вітчизняних та закордонних виданнях, тези й матеріали конференцій, інформаційний лист, методичні вказівки. Член асоціації радіологів України.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

Данилейченко Інна Валеріївна
кандидат  медичник наук, доцент, відповідальна за лікувальну роботу кафедри

 Спеціалізація ультразвукова діагностика. Проводить заняття для студентів третього курсу медичного факультету з дисципліни “Радіологія” і для студентів пʼятого курсу медичного факультету з дисципліни “Радіаційна медицина”

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

Макагонов Ігор Олександрович
кандидат  медичник наук, доцент, відповідальний на кафедрі за виховну роботу зі студентами, профорг кафедри,

кандидат медичних наук (1991р), доцент (2012 р) кафедри радіології та радіаційної медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Спеціальність – лікар ультразвукової діагностики. У 1987 році закінчив лікувальний факультет Львівського ордена Дружби народів державний медичного інституту. Регулярно проходит курси підвищення кваліфікації та курси педагогічного удосконалення. Загальний стаж лікарської роботи 36 років. Автор та співавтор монографій та близько 100 друкованих праць у фахових вітчизняних та закордонних виданнях.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

Ільчишин Марта Петрівна
кандидат медичних наук, асистент кафедри радіології та радіаційної медицини (за сумісництвом).

Кандидат медичних наук (14.01.22) стоматологія «Оптимізація комплексного лікування захворювань тканин пародонту у курців». Є співавтором понад 50 наукових праць, 1 патенту на корисну модель, 15-ти методичних вказівок. Член асоціації стоматологів України, член асоціації пародонтологів України

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ОК 24.1 «РАДІОЛОГІЯ»
для студентів 3 курсу
підготовки фахівців другого рівня вищої освіти «Магістр медицини»,галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 222 «МЕДИЦИНА»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні дисципліни «Радіологія» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни «Радіологія» розроблено в зв’язку з тим, що радіологічні методи дослідження посідають провідне місце у діагностиці більшості захворювань. В останні десятиріччя медична радіологія поповнилася новими методами дослідження (комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії, ультразвукове дослідження, позитронна і однофотонна емісійні томографії, інтервенційні методи), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією. Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-клініцист повинен вміти оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Знання з радіології дозволять майбутньому фахівцю обрати оптимальний для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології різних органів і систем метод дослідження та інтерпретувати дані радіологічних методів дослідження щодо клінічного діагнозу, оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни «Радіологія» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 222 «Медицина». 

Структура навчальної дисципліни Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекції
(годин)
Практичні заняття (годин)
Назва дисципліни: Радіологія

4 кредити / 120 годин

14 45 61 3 курс (5 і 6 семестри) диф. залік

за семестрами

Медична радіологія 2 кредити/60 годин 6 22 32 5 семестр  
Медична рентгенологія 2 кредити/60 годин 8 23 29 6 семестр диф.залік

Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості, фізико-технічні основи різних методів променевої діагностики. Радіологія вивчає діагностичні можливості використання кожного з променевих методів в діагностиці захворювань різних органів та систем, покази та протипокази при їх використанні. Вона вивчає принципи та методи променевої терапії та їх призначення для лікування онкологічної та неонкологічної патології.
……
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ОК 24.1 РАДІОЛОГІЯ
для студентів 3 курсу
підготовки фахівців другого рівня вищої освіти «Магістр педіатрії» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 228 «ПЕДІАТРІЯ»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні дисципліни «Радіологія» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни «Радіологія» розроблено в зв’язку з тим, що радіологічні методи дослідження посідають провідне місце у діагностиці більшості захворювань. В останні десятиріччя медична радіологія поповнилася новими методами дослідження (комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії, ультразвукове дослідження, позитронна і однофотонна емісійні томографії, інтервенційні методи), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією. Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-клініцист повинен вміти оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Знання з радіології дозволять майбутньому фахівцю обрати оптимальний для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології різних органів і систем метод дослідження та інтерпретувати дані радіологічних методів дослідження щодо клінічного діагнозу, оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни «Радіологія» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 228 «Педіатрія».

Структура навчальної дисципліни
Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекції (годин) Практичні заняття (годин)
Назва дисципліни: Радіологія 4 кредити / 120 годин 14 45 61 3 курс (5 і 6 семестри) диф. залік

за семестрами

Медична радіологія
2 кредити/60 годин 6 22 32 5 семестр  
Медична рентгенологія
2 кредити/60 годин 8 23 29 6 семестр диф.залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості, фізико-технічні основи різних методів променевої діагностики. Радіологія вивчає діагностичні можливості використання кожного з променевих методів в діагностиці захворювань різних органів та систем, покази та протипокази при їх використанні. Вона вивчає принципи та методи променевої терапії та їх призначення для лікування онкологічної та неонкологічної патології.
…….
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ОК 24.2 «РАДІАЦІЙНА МЕДИЦИНА»
для студентів 5 курсу
підготовки фахівцівдругого рівня вищої освіти  «Магістр медицини» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 222 «МЕДИЦИНА»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні дисципліни «Радіаційна медицина» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни «Радіаційна медицина» розроблено в зв’язку з тим, що постійне розширення сфери контакту людини з джерелами іонізуючого випромінювання, можливість виникнення аварійних ситуацій, що супроводжується надмірним опроміненням професіоналів і населення, зробило актуальним вивчення дії цього фактору на здоров’я людини. Аналіз наслідків аварії на Чорнобильській АЕС розкрив низку недоліків у знаннях лікарів, що призвели до помилок у наданні медичної допомоги і профілактиці постраждалим внаслідок ядерної катастрофи. В останні десятиріччя радіаційна медицина поповнилася новими підходами у діагностиці і лікуванні променевої патології. У зв’язку з цим  стандарти вищої медичної освіти вимагають від випускника вищого медичного навчального закладу вміння своєчасно та в достатньому обсязі проводити діагностичні та лікувальні заходи у випадку аварійного опромінення людини. Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-клініцист повинен вміти прогнозувати перебіг гострого періоду радіаційних уражень, а також оцінити ризик виникнення різноманітних віддалених наслідків дії радіації.
Знання з радіаційної медицини дозволяють майбутньому фахівцю зрозуміти процеси, які відбуваються в організмі людини під впливом іонізуючого опромінення.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни «Радіаційна медицина» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 222 «Медицина». 

Структура навчальної дисципліни
Кількість кредитів, годин, з них Рік  навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних
СРС
Лекцій (годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни:
Раді
аційна медицина
1,0 кредит / 30 год. 4 11 15 5 курс (9/10 семестри) залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості,  фізичні та радіобіологічні основи радіаційної медицини, діагностичні методи щодо індикації доз опромінення, наслідки впливу радіації на організм та окремі органи та системи, диференційоване   лікування   та   невідкладна   допомога   при   гострих радіаційних ураженнях, профілактика променевих уражень та методи реабілітації осіб, що постраждали внаслідок радіаційних аварій.
…….
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ОК 24.2 «РАДІАЦІЙНА МЕДИЦИНА»
для студентів 5 курсу
підготовки фахівцівдругого рівня вищої освіти  «Магістр медицини» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 222 «ПЕДІАТРІЯ»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні дисципліни «Радіаційна медицина» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни «Радіаційна медицина» розроблено в зв’язку з тим, що постійне розширення сфери контакту людини з джерелами іонізуючого випромінювання, можливість виникнення аварійних ситуацій, що супроводжується надмірним опроміненням професіоналів і населення, зробило актуальним вивчення дії цього фактору на здоров’я людини. Аналіз наслідків аварії на Чорнобильській АЕС розкрив низку недоліків у знаннях лікарів-педіатрів, що призвели до помилок у наданні медичної допомоги і профілактиці постраждалим внаслідок ядерної катастрофи. В останні десятиріччя радіаційна медицина поповнилася новими підходами у діагностиці і лікуванні променевої патології. У зв’язку з цим  стандарти вищої медичної освіти вимагають від випускника вищого медичного навчального закладу вміння своєчасно та в достатньому обсязі проводити діагностичні та лікувальні заходи у випадку аварійного опромінення людини. Вища медична освіта також передбачає, що лікар-педіатр повинен вміти прогнозувати перебіг гострого періоду радіаційних уражень, а також оцінити ризик виникнення різноманітних віддалених наслідків дії радіації.
Знання з радіаційної медицини дозволяють майбутньому фахівцю зрозуміти процеси, які відбуваються в організмі людини під впливом іонізуючого опромінення.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни «Радіаційна медицина» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 228 «Педіатрія». 

Структура навчальної дисципліни Кількість кредитів, годин, з них Рік  навчання
семестр
Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій (годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни:
Раді
аційна медицина
1,0 кредит / 30 год. 4 11 15 5 курс
(9/10 семестри)
залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості, фізичні та радіобіологічні основи радіаційної медицини, діагностичні методи щодо індикації доз опромінення, наслідки впливу радіації на організм та окремі органи та системи, диференційоване лікування та невідкладна допомога при гострих радіаційних ураженнях, профілактика променевих уражень та методи реабілітації осіб, що постраждали внаслідок радіаційних аварій.
…..
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ОК 20.4 «РАДІОЛОГІЯ»
для студентів 3 курсу
підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 221 «СТОМАТОЛОГІЯ»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні дисципліни «Радіологія» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни «Радіологія» розроблено в зв’язку з тим, що радіологічні методи дослідження посідають провідне місце у діагностиці більшості захворювань. В останні десятиріччя медична радіологія поповнилася новими методами дослідження (комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії, ультразвукове дослідження, позитронна і однофотонна емісійні томографії, інтервенційні методи), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією. Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-стоматолог повинен вміти оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний радіологічний метод дослідження.
Знання з радіології дозволять майбутньому фахівцю обрати оптимальний для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології різних органів і систем метод дослідження та інтерпретувати дані радіологічних методів дослідження щодо клінічного діагнозу, оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни «Радіологія» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 221 «Стоматологія».    

Структура навчальної дисципліни Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій (годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни: Радіологія  2,0 кредити / 60 годин 6 24 30 3 курс ( 6 семестр) диф. залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості, фізико-технічні основи різних методів променевої діагностики. Радіологія вивчає діагностичні можливості використання кожного з променевих методів в діагностиці захворювань різних органів та систем, покази та протипокази при їх використанні. Вона вивчає принципи та методи променевої терапії та їх призначення для лікування онкологічної та неонкологічної патології.
…..
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ВБ 1.68 КУРС ЗА ВИБОРОМ «ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ  ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ»
для студентів 5 курсу
підготовки фахівців другого рівня вищої освіти «Магістр медицини» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 222 «МЕДИЦИНА»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні вибіркової навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» розроблено для розширення масиву знань студентами інструментальних методів діагностики і передбачає інтеграцію викладання з гастроентерологією, пульмонологією, нефрологією, функціональною діагностикою тощо, формує уміння застосовувати набуті знання в процесі професійної діяльності на рівні лікаря-клініциста.
В останні десятиріччя інструментальні методи  поповнилися новими підходами у діагностиці і лікуванні  різноманітних патологій. У зв’язку з цим  стандарти вищої медичної освіти вимагають від випускника вищого медичного навчального закладу вміння своєчасно та в достатньому обсязі використовувати інструментальні методи в діагностиці захворювань людини. Вища медична освіта також передбачає, що лікар-клініцист повинен вміти застосовувати інструментальні методи діагностики при лікуванні різних систем організму людини.
Знання з курсу за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» дозволяють майбутньому фахівцю формувати уміння та застосовувати набуті знання в процесі професійної діяльності.
Організація навчального процесу при вивченні вибіркової навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи для студентів спеціальності 222 «Медицина». 

Структура навчальної дисципліни

Кількість кредитів, годин, з них

Рік навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій(годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни:
 курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики»
2,0 кредити / 60 год. 26 34 5 курс
(9/10 семестри)
залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: інструментальні методи функціональної діагностики хвороб органів та систем організму людини, вміння застосовувати їх в лікарській діяльності.
…..
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
ВБ 1.68 КУРС ЗА ВИБОРОМ «ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ  ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ДІАГНОСТИКИ»
для студентів 5 курсу
підготовки фахівців другого рівня вищої освіти «Магістр медицини» галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 222 «ПЕДІАТРІЯ»
Опис навчальної дисципліни (анотація)
При вивченні вибіркової навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» розроблено для розширення масиву знань студентами інструментальних методів діагностики і передбачає інтеграцію викладання з гастроентерологією, пульмонологією, нефрологією, функціональною діагностикою тощо, формує уміння застосовувати набуті знання в процесі професійної діяльності на рівні лікаря педіатричного профілю.
В останні десятиріччя інструментальні методи  поповнилися новими підходами у діагностиці і лікуванні  різноманітних патологій. У зв’язку з цим  стандарти вищої медичної освіти вимагають від випускника вищого медичного навчального закладу вміння своєчасно та в достатньому обсязі використовувати інструментальні методи в діагностиці захворювань людини. Вища медична освіта також передбачає, що лікар-педіатр повинен вміти застосовувати інструментальні методи діагностики при лікуванні різних систем організму людини.
Знання з курсу за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» дозволяють майбутньому фахівцю формувати уміння та застосовувати набуті знання в процесі професійної діяльності.
Організація навчального процесу при вивченні вибіркової навчальної дисципліни курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи для студентів спеціальності 228 «Педіатрія». 

Структура навчальної дисципліни Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання семестр Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій (годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни:
курс за вибором «Інструментальні методи функціональної діагностики»
2,0 кредити / 60 год. 26 34 5 курс
(9/10 семестри)
залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: інструментальні методи функціональної діагностики хвороб органів та систем організму людини, вміння застосовувати їх в лікарській діяльності.
……
ДЕТАЛЬНІШЕ

СИЛАБУС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
КУРС ЗА ВИБОРОМ ВБ 1.45 «СТОМАТОЛОГІЧНА РАДІОЛОГІЯ»
для студентів 3 курсу
підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти галузі знань 22 «Охорона здоров’я» спеціальності 221 «СТОМАТОЛОГІЯ»
Опис навчальної дисципліни (анотація)

При вивченні дисципліни курс за вибором «Стоматологічна радіологія» студенти отримують знання, необхідні для якісної підготовки фахівців у галузі охорони здоров’я. Силабус навчальної дисципліни курс за вибором «Стоматологічна радіологія» розроблено в зв’язку з тим, що радіологічні методи дослідження посідають одне з провідних місць в діагностиці більшості стоматологічних захворювань. В останні десятиріччя медична радіологія, в т.ч. і стоматологічна радіологія поповнилася новими методами дослідження (комп’ютерна і магнітно-резонансна томографії, ультразвукове дослідження, позитронна і однофотонна емісійні томографії, інтервенційні методи), і тільки 40% променевої діагностики лишилося за традиційною рентгенологією. Державні стандарти вищої медичної освіти також передбачають, що лікар-стоматолог повинен вміти оцінити можливості різних методів радіології та променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Знання з дисципліни курс за вибором «Стоматологічна радіологія» дозволять майбутньому фахівцю обрати оптимальний для виявлення функціонально-морфологічних змін при патології різних органів і систем метод дослідження та інтерпретувати дані радіологічних досліджень щодо клінічного діагнозу, оцінити можливості різних методів променевої терапії та обрати оптимальний для лікування пухлинних і непухлинних захворювань.
Організація навчального процесу при вивченні навчальної дисципліни курс за вибором «Стоматологічна радіологія» здійснюється за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи і є обов’язковою для студентів спеціальності 221 «Стоматологія».

Структура навчальної дисципліни Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання семестр
Вид контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій (годин) Практичних занять (год.)
Назва дисципліни:  курс за вибором «Стоматологічна радіологія» 2,0 кредити / 60 годин
20 40 3 курс ( 6 семестр)  Залік

 Предметом вивчення навчальної дисципліни є: іонізуюче та неіонізуюче випромінювання, його основні властивості, фізико-технічні основи різних методів променевої діагностики. Стоматологічна радіологія вивчає діагностичні можливості використання кожного з променевих методів в діагностиці стоматологічних захворювань різних органів та систем людини, які необхідні для здійснення професійної діяльності лікаря-стоматолога. Вона вивчає принципи та методи променевої терапії та їх призначення для лікування онкологічної та неонкологічної патології.
…….
ДЕТАЛЬНІШЕ

Критерії оцінювання поточної навчальної діяльності та підсумкової навчальної діяльності (диференційований залік):
3 курс_ОК 24.1    222 Медицина, 228 Педіатрія
3 курс_ОК  20.4  221 Стоматологія

Критерії оцінювання поточної навчальної діяльності та підсумкової навчальної діяльності (залік):
5 курс_222 Медицина, 228 Педіатрія (ОК 24.2)
5 курс_222 Медицина, 228 Педіатрія (ВБ_1.48)

 

 

 

Лікувально-консультативна робота

співробітників кафедри радіології та радіаційної медицини

На базі КНП ЛОР Львівської обласної клінічної лікарні, Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру, дитячого відділення КНП ЛОР Львівської обласної інфекційної лікарні працівниками кафедри проводиться консультативна робота та обстеження пацієнтів.

№ п/п Прізвище, ім’я, по-батькові Посада Відомості про підвищення кваліфікації Лікарська категорія, фах, дата присвоєння, підтвердження Клінічна база: назва ЛПЗ, відділення
1 Дац Ігор Володимирович завідувач кафедри, доцент 1) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО,  цикл ТУ «Педагогічні, психологічні та правові аспекти вищої медичної освіти», Сертфікат № 696 від 28.09-01.11.2023р., 180 годин (6 кредитів ЕСТS)

2) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ВК №23331528, ТУ “Рентгенологічне дослідження запальних захворювань легень”, 2022 р., термін навчання з 05.12по 19.12.2022р.

3) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ЗВ №805895, ТУ “Радіаційна безпека”, термін навчання 0,5 місяця 2020р.

4) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ЗВ №805895, ТУ “Радіаційна безпека”, термін навчання 1 місяць 2019р.

ПАЦ “Радіонуклідна діагностика” КНАПО імені П.Л. Шупика, посвідчення № 4387 від 02.10.2015р.

Посвідчення вищої категорії (підтвердження) № 6839 від 19.05.2019 р.

дата закінчення  19.05.2026 р.

КНП ЛОР Львівська обласна клінічна лікарня, лабораторія радіоізотопної діагностики.
Член Львівської регіональної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності і смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС
2 Мицик Юліан Олегович професор 1) Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Посвідчення про проходження кваліфікації до диплому № ВК23331599,

2) ТУ “Нові технології навчання”, 27.03.2020 р., термін навчання з 13.03 по 27.03.2020 р.

ПАЦ «Радіонуклідна діагностика», НМА післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, посвідчення №4394 від 02.10.2105 р

ПАЦ «Організація і управління охороною здоров’я», ЛНМУ ім. Данила Галицького, посвідчення №93633 від 09.06.2016 р.

Вторинна спеціалізація «Рентгенологія», ЛНМУ ім. Данила Галицького, сертифікат №110887 від 28.12.2018 р.

Наказ № 979 к/тр від 02.10.2023 Про продовження термінів дії – сертифікатів спеціаліста та посвідчень про кваліфікаційну категорію

КНП ЛОР Львівська обласна клінічна лікарня,

МП “Євроклінік”, м. Львів, лікар рентгенолог.

Лікар радіонуклідної діагностики, Прикарпатський діагностичний центр “Євроклінік”, м. Івано-Франківськ.

3 Вервега Богдана Михайлівна професор Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького ФПДО, посвідчення до диплому ВК №13747650, ТУ “Радіаційна безпека”  2019 р., 0, 75 міс;

ТУ “Педагогічні, психологічні та правові аспекти вищої медичної освіти”, 22.12. 2020 р., 6 кредитів (180 годин);

ТУ “УЗД обстеження при невідкладних станах”, 21.02.2022 р., 0,5 міс;   ТУ “УЗД при невідкладних станах”, 12.12..2022 р., 0,5 міс.

Сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю “Ультразвукова діагностика”, за № 1691-з, № 113509, 16.05.2019 р., 16.05.2024 р. Наказом МОЗ України від 31.08.2023 № 1555 “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України”. продовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування КНП ЛОР Львівська обласна клінічна лікарня,

Член Спостережної ради при КНП «Клеванська лікарня імені Михайла Вервеги» Клеванської селищної ради

4 Скалецька Наталія Михайлівна доцент 1) Люблінський медичний університет (Республіка Польща) 07 – 29.10.2019р. На тему: «New and innovative teaching methods in medicine». обсягом 120 год., 4 ECTS кредитів Сертифікат № 31/02/2019

2) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ВК №23331528, ТУ «Радіаційна безпека», термін навчання 0,5 місяць2020р.;

3) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ВК №23331528, ТУ «Радіаційна безпека», термін навчання 0,5 місяць2020р.;

4) Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, Посвідчення №140 про проходження кваліфікації до диплому № ВК №23331528, ТУ «Педагогічні психологічні та правові аспекти безперервного професійного розвитку лікарів та провізорів», 12.03.2020 р., термін навчання з 26.02 по 12.03.2020 р

5) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ВК №23331528, ТУ “Основи магнітно-резонансної томографії”, 24.01.2022 р., термін навчання з 10.01 по 24.01.2022р.

Сертифікат спеціаліста № 75308 від 27.12.2013р. дата закінчення 27.12.2018р.
Сертифікат спеціаліста (підтвердження) № 105039 від 23.02.2018р.дата закінчення 23.02.2023.
Наказ №364 від 03.04.2023 Про продовження термінів дії – сертифікатів спеціаліста та посвідчень про кваліфікаційну категорію.  Дата закінчення 23.02.2024р.  Наказом МОЗ України від 31.08.2023 № 1555 “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України”. продовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування
Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр
5 Данилейченко

Інна Валеріївна

доцент 1) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО,  цикл ТУ «педагогічні, психологічні та правові аспекти вищої медичної освіти», Сертифікат № 697 від 28.09-01.11.2023р., 180годтн (6 кредитів ЕСТS)

2) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ЗВ № ЗВ N805953, ТУ “Актуальні питання ультразвукової діагностики”, термін навчання 1 місяць 2022р.
3) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ЗВ № ЗВ N805953, ТУ “Радіаційна безпека”, термін навчання 1 місяць 2019р.

Сертифікат спеціаліста ультразвукової діагностики №1722 від 30.05.2003р. дата закінчення 30.05.2008р.

Посвідчення першої категорії № 2150 від 17.05.2019р. дата закінчення  17.05.2024р. Наказом МОЗ України від 31.08.2023 № 1555 “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України”. продовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування

лікар ультразвукової діагностики дитяче відділення КНП ЛОР Львівської обласної інфекційної лікарні
6 Макагонов Ігор Олександрович доцент ЛНМУ ім. Данила Галицького. ФПДО. ТУ Пренатальна ультразвукова діагностика.2022р. 0,5 міс.;
ЛНМУ ім. Данила Галицького. ФПДО. Педагогічні, психологічні і правові аспекти вищої медичної освіти. Посвідчення №257. 180 год.6 кредитів ECTS.2021 р
ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому МВ № 964977, ТУ “Радіаційна безпека”, термін навчання 1 місяць 2019р.

 

Сертифікат спеціаліста №1670 від 24 грудня 1999р. Дійсний до 24 грудня 2004р.
Посвідчення лікаря ультразвукової діагностики другої категорії №7 від 21 травня 2004р. Дійсний до 21 травня 2009р.
Сертифікат спеціаліста №40063 від07.04.2009р Дійсний до 07.04.2014р.
Сертифікат спеціаліста №72530 від 27 вересня 2013р Дійсний до27 вересня 2018р.
Сертифікат спеціаліста (підтвердження) 107242 від 25 травня 2018р
Наказ №364 від 03.04.2023 Про продовження термінів дії – сертифікатів спеціаліста та посвідчень про кваліфікаційну категорію. закінчення дії 25.05.2024р. Наказом МОЗ України від 31.08.2023 № 1555 “Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України”. продовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування
лікар ультразвукової діагностики
7 Ільчишин Марта Петрівна доцент (сумісник) Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького ФПДО, Посвідчення № 576 до диплому № 21184453 Педагогічні, психологічні та правові аспекти вищої медичної освіти 28.09-31.10 2022р  180 годин (6 кредитів) ECTS в тому числі 30 годин (1 кредит) ECTS за тематикою: “Організації та використання технологій дистанційного навчання”.
2) ЛНМУ імені Данила Галицького, ФПДО, посвідчення до диплому ВК №21184453, ТУ “Рентгенологічне дослідження запальних захворювань легень”, 2022 р., термін навчання з 05.12 по 19.12.2022р.
Сертифікат лікаря-спеціаліста № 120862 за спеціальністю «Рентгенологія» від 25.06.2021р.

Посвідчення № 1266 про підтвердження вищої кваліфікаційної категорії зі спец Терапевтична стоматологія дійсне до 28.12.2026р.

лікар-рентгенолог в КНП «2-А міська поліклініка м. Львова».

Назва планової наукової роботи кафедри (2020-2024р.): «Особливості патогенезу, діагностики та лікування захворювань серцево-судинної, травної, ендокринної та дихальної систем в клініці та експерименті».

Виконується разом НДР із кафедрами ендокринології та клінічної фармакології та терапії №1 факультету післядипломної освіти.

Монографії, підручник, посібник, стаття в монографії тощо 

Пухлини нирок. Діагностика та лікування хворих на хронічну хворобу нирок при нирково-клітинному раку: монографія / С.М. Пасічник, E.О. Cтаховський, А.І. Гоженко, А.Ц. Боржієвський, Ю.О. Мицик – Львів: 2022. – 226 c.

 Статті у міжнародних фахових виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus/Web of Science 

 

  1. Dorosh O., Dudash P., Petronchak O., Gulеi R., Kiseliova M., Hera O., Masynnyk Y., Dushar M., Tsymbalyuk-Voloshyn I., Makukh H., Kitsera N., Skalecka N.  Features of diagnosis and adverse course of neonatal juvenile xanthogranuloma: case report. Experimental oncology. 2022;44(4):327-333. (Scopus Q3 IF=0.272). https://doi.org/10.32471/exp-oncology.2312-8852.vol-44-no-4.19193
  2. Mytsyk Y, Nakonechnyi Y, Dosenko V, et al. The performance and limitations of PCA3, TMPRSS2:ERG, HOXC6 and DLX1 urinary markers combined in the improvement of prostate cancer diagnostics. Clin Biochem. 2023;116:120-127. (Scopus Q1 IF=2,8). https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2023.04.011
  3. Verveha B.M., Gutyj B.V., Lishchuk S.H., Holubiev M.I., Mylostyvyi R.V. Oxidative modification of proteins and antioxidant status in blood of the rats with experimental acute generalized peritonitis against the background of streptozotocin-induced diabetes. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2023;14(2):260-265. (Web of science). https://doi.org/10.15421/022338
  4. Tkachenko H., Kurhaluk N., Skaletska N., Maksin V., Osadowski Z. Elemental Status and Lipid Peroxidation in the Blood of Children with Endemic Fluorosis. Biol Trace Elem Res. 2021;199(4):1237-1245. doi:10.1007/s12011-020-02243-3 (Web of Science IF= 081)
  5. Мицик Ю.О., Боржієвський А.Ц., Кобільник Ю.С., Дутка І.Ю., Шуляк О.В., Воробець Д.З., Дац І.В., Боржієвський О.А., Козловська Х.Ю., Вітковський В.Ф., Іллюк П.О. Роль вимірюваного коефіцієнта дифузії біпараметричної МРТ як променевого маркера раку передміхурової залози. Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. 2021;26:541-553.  doi: 10.33145/2304-8336-2021-26-541-553 (Scopus IF=0.8)
  6. Gusakovsky S.S., Goydyk V.S., Grygorenko V.N., Mytsik Y.O., Shaderkin A., Shulyak A.V., Badiuk N. Adjuvant chemotherapy and recurrence factors non-invasive bladder cancer. PharmacologyOnLine. 2021;Vol3:1363-1368. https://pharmacologyonline.silae.it/files/archives/2021/vol3/PhOL_2021_3_A148_Gusakovsky.pdf  (Scopus, IF=0.31)
  7. Mytsyk Y., Borzhiyevs’kyy A., Kobilnyk Y., Shulyak A., Dutka I., Borzhiyevs’kyy O., Górecki A. Personalized management of prostate cancer: from molecular and imaging markers to radiogenomics. Polish Journal of Radiology. 2022; 87:e58-e62. https://doi.org/10.5114/pjr.2022.113204 (Scopus, IF=1.02)
  8. Mytsyk Y., Borzhiyevskyy A., Dutka I., Shulyak A., Kowal P., Vorobets D., Skrzypczyk M., Borzhiyevs’kyy O., Górecki A., Matskevych V. Local recurrence of renal cell carcinoma after partial nephrectomy: applicability of the apparent diffusion coefficient of MRI as an imaging marker – a multicentre study. Polish Journal of Radiology. 2022;87(1):325-332. doi:10.5114/pjr.2022.117593. (Scopus, IF=1.02)
  9. Mytsyk Y.O., Pasichnyk S.M., Kobilnyk Y.S., Borzhiievskyi O.A., Lychkovskyy O.E., Kowal P., Pietrus M., Matskevych V.M., Dats R.I., Blavatska O.M., Stakhovskyi O.E., Gozhenko A.I., Borzhiievskyi A.T.  Borzhiievskyi. Significance of ADC measurements as radiological MRI marker in detection of metastatic lymph node involvement in patients with prostate cancer. Experimental Oncology. 2022;44(2):142-147. doi: 10.32471/exp-oncology.2312-8852.vol-44-no-2.17810 (Scopus, IF=1.6)
  10. Dzyubanovskyi I.Ya., Pidruchna S.R., Verveha B.M., Zhulkevych I.V., Melnyk N.A., Svan O.B. Morphological Characteristics of Lungs with Experimental Peritonitis on the Background of Diabetes Mellitus // Biointerface Research in Applied Chemistry. – 2021. – Vol. 11, Issue 1. – P. 7511-7518. DOI:33263/BRIAC111.75117518

Вітчизняні cтатті

  1. Регеда М.С., Вервега Б.М., Степась Ю.М., Ярошенко Т.Я. Активність процесів пероксидації ліпідів у серці щурів-самців, які зазнали кастрації. Медична та клінічна хімія. 2022;2:75-79. [https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2022.i13209]
  2. Гутий Б.В., Вархоляк І.С., Вервега Б.М., Мартишук Т.В., Леськів Х. Я. СТАН Системи антиоксидантного захисту організму щурів за умов експериментальної доксорубіцинової інтоксикації та дії коригувальних чинників.Медична та клінічна хімія 2023;1:34–41. [https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2023.i13714]
  3. Gutyj B., Voloshyn R., Stybel V., Verveha B., Sachuk R., Starostenko I., Mylostyvyi R., Kushnir V., Mazur I., Khariv I., Turko Y., Khalak V., Magrelo V.. The state of the immune system of rats under conditions of oxidative stress and the influence of the feed additive “Sylimevit”. НВ ЛНУ ветеринарної медицини та біотехнологій. Серія: Ветеринарні науки.2023;25(110):131-136. [https://doi.org/10.32718/nvlvet11022]
  4. Вергун А.Р., Чуловський Я.Б., Паращук Б.М., Вергун О.М., Красний М.Р., Кіт З.М., Мацях Ю.М., Макагонов І.О., Сайко М.І., Литвинчук М.М., Заремба М.О., Семашко К.І., Заремба О.О. Скручений або кліщеподібний ніготь (pincer nail), шатроподібна деформація як мікотично-асоційований процес: авторські погляди на аспекти морфогенезу та комплексне хірургічне лікування. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2022;3(8):216-236. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-3(8)-215-236]
  5. Вергун А.Р., Ягело С.П., Вергун О.М., Кіт З.М., Корнієнко М.М., Гаврилюк І.М., Шалько І.В., Макагонов І.О. Інформаційне забезпечення, академічна доброчесність і етика наукових досліджень: навчальна програма здобувачів в контексті протидії академічному плагіату. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2022;4(9):479-494. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-4(9)-479-494]
  6. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А. Р., Чуловський Я. Б., Вергун О.М., Мацях Ю.М., Кіт З.М., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г. Комплексна терапія клімактеричних розладів у жінок в перименопаузі: деякі аспекти застосування негормональних фітопрепаратів. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2022;6(11):495-509. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-6(11)-495-509]
  7. Вергун А. Р., Макагонов І. О., Жураєв Р. К., Вергун О. М., Цегелик І. І., Чуловський Я. Б., Кіт З. М., Фостяк А. Є.,  Мокрецька Н. М., Каганяк В. Й., Шалько І. В., Служала Н. І., Доценко Н. О., Чуловський Б. Я. Деякі аспекти комплексної фітотерапії клімактеричних розладів у жінок в перименопаузі // Міжнародний науковий журнал “Інтернаука”. 2022;4. [https://doi.org/10.25313/2520-2057-2022-4]
  8. Вергун А.Р., Чуловський Б.Я., Красний М.Р., Вергун О.М., Мокрецька Н.М., Олексюк О.Б., Мацях Ю.М., Паращук Б. М., Лиховид П.Б., Кіт З.М., Заремба М.О., Макагонов І.О. Пролежні (декубітальні виразки), стратегія комплексного лікування: авторські погляди на проблему з позицій клінічного досвіду у відділенні паліативної допомоги. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2022;13(18):730-747. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-13(18)-730-747]
  9. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А.Р., Кульчицький В.В., Кравчук І.В., Вергун О.М., Олексюк О.Б., Заремба М.О., Мацях Ю.М., Заремба О.О., Жураєв Р.К., Служала Н.І., Доценко Н.О. Верифікація гіперпластичних процесів ендометрія у жінок пізнього репродуктивного віку: порівняння результатів ультрасонографічних і патоморфологічних досліджень. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2023;1(19):525-538. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2023-1(19)-252-538]
  10. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А.Р., Кіт З.М., Вергун О.М., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г., Сайко М.І., Семашко К.І. Досвід діагностики і комплексного лікування запальних захворювань малого тазу в пацієнток раннього репродуктивного віку. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2023;7(25):502-513.  [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2023-7(25)-502-513]
  11. Вергун А.Р., Макагонов І.О., Вергун О.М., Кіт З.М., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г. Пухлиноподібні захворювання яєчників у жінок репродуктивного віку: комплексне ультразвукове обстеження, діагностичний клінічний досвід. Міжнародний науковий журнал «Грааль науки» № 27 (травень, 2023): за матеріалами V Міжнародної науково-практичної конференції «Science of post-industrial society: globalization and transformation processes», що проводилася 12 травня 2023 року ГО «Європейська наукова платформа» (Вінниця, Україна) та ТОВ «International Centre Corporative Management» (Відень, Австрія). 2023:563-567.
  12. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А.Р., Кіт З.М., Вергун О.М., Олексюк О.Б., Шалько І. В. Поліпи ендометрія у пацієнток фертильного віку: клінічний досвід комплексної ультразвукової та патоморфологічної діагностики. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2023;11(29):721-732. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2023-11(29)-721-732]
  13. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А.Р., Кіт З.М., Вергун О.М., Олексюк О.Б. Неплідний шлюб: порівняльна оцінка діагностичної інформативності рентгенівської гістеросальпінгографії та  ехогістеросальпінгоскопії у жінок пізнього фертильного віку. Журнал “Перспективи та інновації науки”. Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина». 2023;12(30):1000-1013. [https://doi.org/10.52058/2786-4952-2023-12(30)-1000-1013]
  14. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Мицик Ю.О., Вергун А.Р., Заремба М.О., Вергун О.М., Заремба О.О., Мацях Ю.М. Пухлиноподібні ураження яєчників у жінок фертильного віку: комплексне ультразвукове обстеження та лікування. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології. 2021;2;86-93. https://doi.org/10.11603/24116-4944.2021.2.12738
  15. Наконечний А.Й., Ягело С.П., Вергун А.Р., Корнієнко М.М., Вергун О.М., Макагонов І.О. Вибір антиплагіатних програм та експертиза наукових праць як складові академічної доброчесності: погляди на проблему. Перспективи та інновації науки. 2021;3(3):89-100. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-4952-2021-3(3)-89-99
  16. Вергун А.Р., Мощинська О.М., Вергун О.М., Красний М.Р., Шалько І.В., Литвинчук М.М., Кіт З.М., Марко О.Г., Чуловський Я.Б., Мацях Ю.М., Макагонов І.О. Гнійно-некротична хірургічна оніхопатологія, авторські погляди: деякі проблеми діагностики та комплексного лікування ускладнених та комбінованих випадків. Шпитальна хірургія імені Л. Я. Ковальчука. 2021;3(95):80-89. DOI: https://doi.org/10.11603/2414-4533.2021.3.12543
  17. Регеда М.С., Вервега Б.М., Степась Ю.М., Ярошенко Т.Я. Активність процесів пероксидації ліпідів у серці щурів-самців, які зазнали кастрації. Медична та клінічна хімія. 2022;2(24):75-79. DOI: https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2022.i2.13209
  18. Кобільник Ю.С., Мицик Ю.О. Гістологічні фактори асоційовані із низькою виявлюваністю раку передміхурової залози за допомогою МРТ. Вісник морської медицини. 2022;1(94);92-101. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.6414048
  19. Кобільник Ю.С., Мицик Ю.О. Значення променевих маркерів МРТ у виявленні метастатично уражених лімфовузлів у хворих на рак передміхурової залози. Актуальні проблеми транспортної медицини. 2022;1(67):24-35. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.6425864
  20. Вергун А.Р., Чуловський Я.Б., Паращук Б.М., Вергун О.М., Красний М.Р., Кіт З.М., Мацях Ю.М., Макагонов І.О., Сайко М.І., Литвинчук М.М., Заремба М.О., Семашко К.І., Заремба О.О. Скручений або кліщеподібний ніготь (pincer nail), шатроподібна деформація як мікотично-асоційований процес: авторські погляди на аспекти морфогенезу та комплексне хірургічне лікування. Перспективи та інновації науки. 2022;3(8);215-237. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-3(8)-215-236
  21. Вергун А.Р., Ягело С.П., Вергун О.М., Кіт З.М., Корнієнко М.М.,  Гаврилюк І.М., Шалько І.В., Макагонов І.О. Інформаційне забезпечення, академічна доброчесність і етика наукових досліджень: навчальна програма здобувачів в контексті протидії академічному плагіату. Перспективи та інновації науки. 2022;4(9):479-494. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-4(9)-479-494
  22. Надашкевич О.Н., Макагонов І.О., Вергун А.Р., Чуловський Я.Б., Вергун О.М., Мацях Ю.М., Кіт З.М., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г. Комплексна терапія клімактеричних розладів у жінок в перименопаузі: деякі аспекти застосування негормональних фітопрепаратів. Перспективи та інновації науки.  2022;6(11):495-509. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-4952-2022-6(11)-495-509
  23. Вергун А.Р., Макагонов І.О., Жураєв Р.К., Вергун О.М., Цегелик І.І., Чуловський Я.Б., Фостяк А.Є., Мокрецька Н.М., Каганяк В.Й., Шалько І.В., Служала Н.І., Доценко Н.О., Чуловський Б.Я. Деякі аспекти комплексної фітотерапії клімактеричних розладів у жінок в перименопаузі. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2022;4(123):24-29.
  24. Вервега Б. М. Стан мікробіоти та морфологічні зміни тонкої кишки при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового діабету // Art of Medicine. – 2021. – № 2(18). – С.32-37.
  25. Вервега Б. М. Морфологічні особливості товстої кишки при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі cтрептозотоциніндукованого цукрового діабету // Шпитальна хірургія. Журнал імені Л. Я. Ковальчука. – 2021. – № 2. – С. 41-45.
  26. Вервега Б. М. Імунний статус і динаміка показників синдрому ендогенної інтоксикації при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового діабету // Медична та клінічна хімія. – 2021. – Т. 23, № 2. – С. 15-21.
  27. Вервега Б. М. Гістологічне дослідження тонкої кишки у щурів при експериментальному моделюванні гострого поширеного перитоніту на фоні стрептозотоциніндукованого цукрового діабету // Вісник медичних і біологічних досліджень. – 2021. – № 2. – С. 11-15.

Іноземні

  1. Vasylyk V., Matskevych V., Mytsyk Y., Lenchuk T., Kindrativ E. Malignant pleural mesothelioma with cardiac and renal metastases: a case report confirmed at autopsy. World Journal of Medical Innovations, 2021;1(1):1-5. https://doi.org/10.5281/zenodo.5759839
  2. Pasichnyk S., Mytsyk Y., Hozhenko A., Myrka O. The mineral waters of Skhidnytsia spa town and their therapeutic benefits in patients after renal surgical procedures for renal cell cancer. World Journal of Medical Innovations, 2021; 1(1):11-16. https://doi.org/10.5281/zenodo.5797891
  3. Kindrativ E., Lenchuk T., Mytsyk Y., Matskevych V., Vasylyk V., Zoriana H. Diagnostics of the severity of cervical intraepithelial neoplasia in women with infertility in the presence of papillomavirus infection. World Journal of Medical Innovations, 2021;1(1):17-22. https://doi.org/10.5281/zenodo.5807917
  4. Kobilnyk Y., Mytsyk Y., Dutka I., Pasichnyk S., Borzhyevskyy O., Dats I., Makagonov I., Komnatska I., Matskevych V., Borzhyevskyy A. The effect of 5-a-reductase inhibitor on apparent diffusion coefficient of MRI in the differential diagnosis of prostate cancer. World Journal of Medical Innovations, 2021;1(1):33-37. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.5831468
  5. Mytsyk Y., Pasichnyk S., Borzhyevskyy O., Makagonov I., Kozlovska H., Matskevych V., Kovalsky V., Borzhyevskyy A. Efficiency of febuxostat (Adenuric®) in preventing of further GFR decline in patients with hyperuricemia with and without diabetic nephropathy associated and chronic kidney disease. World Journal of Medical Innovations. 2021;1(1):47-51. https://doi.org/10.5281/zenodo.5834310
  6. Vergun A.R., Chulovskiy Y.B., Paraschuk B.M., Vergun O.M., Krasniy M.R., Kit Z.M., Matsyah Y.M., Moschinska O.M., Litvinchuk M.M., Marko O.G., Makagonov I.O. Endothelial dysfunction and polyhypovitaminosis in patiets with complicated destructive onychomycosis and  the comorbid metabolic syndrome Paradigm of knowledge.2021;5(49):5-28. doi: 10.26886/2520-7474.5(49)2021.1
  7. Pasichnyk S., Mytsyk Y., Hreschukh L., Kowal P., Pietrus M., Borzhiievskyi A. Ts., Lychkovsky О. The use of Doppler vascular resistance in the early diagnosis of chronic kidney disease progression in patients with renal cell carcinoma. Journal of Education, Health and Sport. 2022;12(1):385-394. DOI http://dx.doi.org/10.12775/JEHS.2022.12.01.033
  8. Bohdana Verveha. Relationship between lipid peroxidation and antioxidants in rats with experimental acute generalized peritonitis against the background of streptozotocin-induced diabetes // Journal of Education, Health and Sport. – 2021. – 11(06). – P. 249-258.

Тези 

  1. Gutyj B.V., Martyshuk T.V., Verveha B.M., Leskiv Kh.Ya., Vyslotska L.V. Study of the acute toxicity of the drug “Butaselmevit” on laboratory animals // Scientific research in the modern world. Proceedings of the 9th International scientific and practical conference. Perfect Publishing. Toronto, Canada. 2023. Pp. 14-19. URL: https://sci-conf.com.ua/ix-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-scientific-research-in-the-modern-world-28-30-06-2023-toronto-kanada-arhiv/.
  2. Gutyj B.V., Varkholiak I.S., Verveha B.M., Khalak V.I., Stadnytska O.I. Influence of bendamine on the system of antioxidant protection of the body of rats after poisoning with doxorubicin // European scientific congress. Proceedings of the 7th International scientific and practical conference. Barca Academy Publishing. Madrid, Spain. 2023. Pp. 12-17. URL: https://sci-conf.com.ua/vii-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-european-scientific-congress-7-9-08-2023-madrid-ispaniya-arhiv/.
  3. Вергун А.Р., Вергун О.М., Паращук Б.М., Мацях Ю.М., Макагонов І.О., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Перспективні напрями розвитку сучасних медичних та фармацевтичних наук” (Дніпро, 11-12.02.2022). 2022: 26-28.
  4. Макагонов І.О., Чуловський Я.Б., Вергун А.Р., Литвинчук М.М., Вергун О.М., Марко О.Г., Каганяк В.Й., Кузовкіна О.Л., Кульчицький В.В. Папіломавірусно асоційована ектопія шийки матки у жінок фертильного віку: клінічний досвід діагностики і комплексного лікування. Матеріали V міжнародної наукової конференції присвяченої 380-річчю з дня народження Ісаака Ньютона (Луцьк-Світязь, 01-05.06.2023). 2023:134-136.
  5. Макагонов І.О., Вергун А.Р., Кітик В.В., Вергун О.М., Мощинська О.М., Марко О.Г., Унятицька О.Ю., Служала Н.І., Литвинчук М.М., Заремба О.О., Доценко Н.О. Оцінка результатів ультрасонографічних і патоморфологічних досліджень у жінок пізнього репродуктивного віку з гіперпластичними процесами ендометрію. Матеріали XIX світової федерації українських лікарських товариств (СФУЛТ) (27-29.10. 2022) та історико-термінолоґічної конференції ВУЛТ (30.06.2022). Науково-практичний часопис Всеукраїнського Лікарського Товариства “Українські медичні вісті”. 2022;3-4(14):47-49. https://umv.com.ua/index.php/journal/article/view/94
  6. Paweł Kowal, Krzysztof Ratajczyk, Wiktor Bursiewicz, Maciej Trzciniecki, Karolina Marek-Bukowiec, Joanna Rogala, Yulian Mytsyk. The applicability of MRI apparent diffusion coefficient 3D texture analysis in differentiation of solid and friable tumour thrombus in patients with renal cell carcinoma. The 53RD Scientific Congress Of The Polish Urological Association (Cracow, 11TH – 13ST SEPTEMBER 2023). 2023: 54-55.
  7. Вервега Б.М., Гутий Б.В.Особливості процесів пероксидного окиснення ліпідів та ендогенної інтоксикації при експериментальному гострому поширеному перитоніті та супутньому цукровому діабеті. Матеріали Міжнародної мультидисциплінарної наукової інтернет-конференції (м. Тернопіль, Україна, м. Ополе, Польща, 24-25 жовтня 2023 р.) С. 215-217.
  8. Регеда М.С., Вервега Б.М. Взаємозв’язок між показниками вільнорадикального окиснення білків та антиоксидантами крові у щурів із гострим поширеним перитонітом на тлі стрептозотоциніндукованого діабету. Збірник матеріалів VIІІ Національного конгресу патофізіологів України з міжнародною участю «Патологічна фізіологія – охороні здоров’я України». (Одеса, 06-08.10.2021). 2021:272-274 с
  9. Ленчук Т.Л., Мацькевич В.М., Мицик Ю.О. Ключові проблеми соціоадаптації студентів факультету іноземних громадян при зміні звичного культурного середовища проживання. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України» (Київ, 13 жовтня 2021). 2021:179-182.
  10. Ленчук Т.Л.,Мацькевич В.М., Мицик Ю.О. Можливості представлення нового навчального матеріалу студентам в рамках дистанційної освіти. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції «Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України» (Київ, 13 жовтня 2021). 2021:191-193.
  11. Кобільник Ю.С., Боржієвський А.Ц., Мицик Ю.О., Шуляк О.В., Воробець Д.З., Боржієвський О.А., Пасічник С.М., Мацькевич В.М. Вивчення впливу інгібітора 5-а-резуктази на показники вимірюваного коефіцієнта дифузії МРТ при диференційній діагностиці раку передміхурової залози. Матеріали  Всеукраїнської науково-практичної конференції за участю міжнародних фахівців  «Сучасні методи діагностики    та лікування в урології, андрології та онкоурології» (Дніпро, 14-15.10.2021). 2021:227.
  12. Кобільник Ю.С., Боржієвський А.Ц., Мицик Ю.О., Шуляк О.В.,     Воробець Д.З., Боржієвський О.А., Пасічник С.М., Мацькевич В.М. Гістологічні фактори асоційовані із виявлюваністю раку передміхурової залози за допомогою МРТ. Матеріали  Всеукраїнської науково-практичної конференції за участю міжнародних фахівців  «Сучасні методи діагностики    та лікування в урології, андрології та онкоурології» (Дніпро, 14-15.10.2021). 2021:
  13. Мицик Ю.О., Воробець Д.З. Боржієвський О.А., Артищук В.М., Козловська Х.Ю, Макагонов І.О., Чернова Н.В., Габчак Р.В., Боржієвський А.Ц. Ефективність фебуксостату у запобіганні подальшого зниження ШКФ у пацієнтів з гіперурикемією, хронічною хворобою нирок та діабетичною нефропатією. Матеріали  Всеукраїнської науково-практичної конференції за участю міжнародних фахівців  «Сучасні методи діагностики  та лікування в урології, андрології та онкоурології» (Дніпро, 14-15.10.2021). 2021:246-247.
  14. Мицик Ю.О., Наконечний Й.А., Боржієвський А.Ц., Досенко В.Є., Воробець Д.З., Боржієвський О.А., Дмитрієнко В.В., Лесняк О.М., Вітковський В.Ф. Роль комплексу довгих некодуючих РНК у ранній діагностиці раку передміхурової залози. Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції за участю міжнародних фахівців «Сучасні методи діагностики    та лікування в урології, андрології та онкоурології», (м. Дніпро, 14-15.10.2021). 2021:
  15. Зінченко Т.О., Рябовал В.М., Скалецька Н.М. До питання формування культури безпеки в охороні здоров’я на етапі підготовки медичних кадрів. Збірник праць Науково-практичної конференції з міжнародною участю до Всесвітнього дня безпеки пацієнтів 2022 року «Безпека пацієнтів: на шляху до національного плану дій» (Київ, 16.09.2022). 2022:175-179.
  16. Мацькевич В.М., Ленчук Т.Л., Мицик Ю.О., Рижик В.М. Оптимальне використання навчальних ресурсів у компетентнісному підході при викладанні дисципліни «радіологія» для студентів факультету підготовки іноземних громадян. Матеріали Науково-методичної конференції з міжнародною участю «Актуальні питання підвищення якості освітнього процесу» (Яремче, 23.09.2022). 2022:114.
  17. Вергун А.Р., Вергун О.М., Паращук Б.М., Мацях Ю.М., Макагонов І.О., Мощинська О.М., Литвинчук М.М., Марко О.Г. Кліщеподібний (скручений) ніготь та шатроподібна деформація в контексті мікотично-асоційованого процесу: аспекти комплексного хірургічного лікування. Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції “Перспективні напрями розвитку сучасних медичних та фармацевтичних наук” (Дніпро, 11-12.02.2022,). 2022:26-31.
  18. Mytsyk , Borzhiyevsʹkyy A., Stroy O., Sheremeta R., Borzhiyevsʹkyy O., Datz I., Sheremeta D., Vikarchuk M., Matskevych V. Efficiency of febuxostat in preventing of further GFR decline in patients with hyperuricemia with and without diabetic nephropathy associated and chronic kidney disease. Materials of the 51 Congress of Polish Urological Association (Warsaw, Poland, 21-23.10.2021). 2021:21-22.
  19. Kobilnyk Y., Mytsyk Y., Borzhiyevsʹkyy A., Story O., Dutka I., Vorobets D., Dmytrienko V., Lesniak O., Dmytriv V., Komnatska I., Nakonechnyy I. Efficiency of biparametric MRI in detection of clinically meaningful prostate cancer – our clinical experience. Materials of the 51 Congress of Polish Urological Association. (Warsaw, Poland, 21-23.10.2021). 2021:63.
  20. Pasichnyk S, Mytsyk Y, Borzhiyevsʹkyy A, Hreschukh L, Stroy O,Kucher A, Dutchak Correlation between ultrasound resistance index and glomerular filtration rate in predicting chronic kidney disease in patients with renal cell carcinoma after radical nephrectomy. Materials of the 51 Congress of Polish Urological Association. (Warsaw, Poland, 21-23.10.2021).2021:67-68.
  21. Mytsyk Y., Dutka I., Komnatska I., Borzhiyevs’kyy O., Datz I., Dmytrienko V., Borzhiyevs’kyy A. An impact of prior treatment with 5-alpha inhibitor on apparent diffusion coefficient values in prostate cancer differentiation. Materials of European Congress of Radiology. (Vienna, July 13-17, 2022). 2022: 100.
  22. Mytsyk Y., Komnatska I., Dutka I., Nakonechnyi Y., Borzhievsky O., Artyshchuk V., Matskevych V., Borzhievsky A. Application of the apparent diffusion coefficient of DW-MRI in differentiation of metastatically involved and benign lymphatic nodules in patients with prostate cancer. Materials of European Congress of Radiology (Vienna, July 13-17, 2022). Online: https://epos.myesr.org/poster/esr/ecr2022/C-11667/References#poster https://dx.doi.org/10.26044/ecr2022/C-11667
  23. Регеда М.С., Вервега Б.М. Взаємозв’язок між дезінтоксикаційною функцією печінки та показниками ендогенної інтоксикації у щурів із гострим поширеним перитонітом на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового. Матеріали VIІI Національного конгресу патофізіологів України з міжнародною участю: «Патологічна фізіологія – охороні здоров’я України». – Одеса, 13-15 травня 2020. – С.325-327.
  24. Вервега Б.М. Вплив препарату «Армадин» на перекисне окиснення ліпідів при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового діабету. Матеріали ІV Міжнародного конгресу «Медицина транспорту – 2020». – Одеса, 16-18 вересня 2020. – С. 63-65.
  25. Вервега Б.М. Кореляційний аналіз взаємозв’язків між показниками прооксидантної та антиоксидантної активності крові у щурів із гострим поширеним перитонітом на тлі цукрового діабету. Медична наука та практика: виклики і сьогодення: збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції (м. Львів, 27–28 серпня 2021 року). – Львів: ГО «Львівська медична спільнота», 2021. – C. 66-69.
  26. Регеда М.С., Вервега Б.М. Взаємозв’язок між показниками вільнорадикального окиснення білків та антиоксидантами крові у щурів із гострим поширеним перитонітом на тлі стрептозотоциніндукованого діабету. Матеріали VIІI Національного конгресу патофізіологів України з міжнародною участю: «Патологічна фізіологія – охороні здоров’я України». – Одеса, 6-8 жовтня 2021. – С. 272-274.
  27. Вервега Б. М. Кореляційний аналіз взаємозв’язків між показниками прооксидантної та антиоксидантної активності крові у щурів із гострим поширеним перитонітом на тлі цукрового діабету / Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Медична наука та практика: виклики і сьогодення» – Львів, 27-28 серпня 2021. – С.66-69.

Патенти

  1. Мацькевич Вікторія Миколаївна, Василик Володимир Миколайович, Ленчук Тетяна Любомирівна, Рижик Валер’ян Миколайович, Грищук Марія Іванівна, Камишний Олександр Михайлович, Мицик Юліан Олегович. Спосіб забору аутопсійного матеріалу серцево-судинної системи при проведенні розтину померлого від карантинної інфекції. Патент на корисну модель, № 150494, 23.02.2022 р.

Реєстр галузевих нововведень

  1. Мицик Ю.О., Кобільник Ю.С., Наконечний Й.А., Боржієвський А.Ц., Дутка І.Ю., Комнацька І.М. Діагностика раку простати та визначення ступеня його диференціації за допомогою мультипараметричної магнітно-резонансної томографії. Перелік наукової (науково-технічної) продукції, призначеної для впровадження досягнень медичної науки у сферу охорони здоров’я, випуск 8, Київ-2022 р., с. 190, реєстр. № 160/8/22

 Інформаційні листи

  1. Кобільник Ю.С., Мицик Ю.О., Боржієвський А.Ц., Дутка І.Ю., Наконечний Й.А., Комнацька І.М. Діагностика раку простати та визначення ступеню його диференціації за допомогою мультипараметричної магніто-резонансної томографії. Інформаційний лист про нововведення в системі охорони здоров’я. Львів-2021 р., 5 с. «Урологія та нефрологія».
  2. Вервега Б. М. Морфологічні зміни тонкої кишки як критерій оцінки cтупеня важкості синдрому ентеральної недостатності при гострому поширеному перитоніті на тлі цукрового діабету. Львів; 2021 р., 4 с. «Патфізіологія»; «Хірургія».

 Авторське свідоцтво на твір

  1. Вервега Б. М. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №108526 Науковий твір «Стан мікробіоти та морфологічні зміни тонкої кишки при експериментальному гострому поширеному перитоніті на тлі стрептозотоциніндукованого цукрового діабету». 08.10.2021 р.
  2. Вервега Б. М. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №108527 Науковий твір «Гістологічне дослідження тонкої кишки у щурів при експериментальному моделюванні гострого поширеного перитоніту на фоні стрептозотоциніндукованого цукрового діабету». 08.10.2021 р.
  3. Вервега Б. М. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №108525 Науковий твір «Relationship between lipid peroxidation and antioxidants in rats with experimental acute generalized peritonitis against the background of streptozotocin-induced diabetes». 08.10.2021 р.

Студентський науковий гурток

Керівник наукового гуртка – професор кафедри радіології та радіаційної медицини, д.мед.н. Мицик Юліан Олегович

Мeта та завдання гуртка – залучення студентів до проведення науково-дослідної роботи, участі у науково-практичних конференціях, семінарах, проєктах, створення середовища для обміну ідеями, думками та знаннями, створення умов для творчого зростання, надання можливостей студентам розвивати аналітичні та критичні навички, необхідні для наукової та клінічної діяльності, забезпечення можливості студентам поглибити свої знання та навички в майбутній професійній діяльності.

Заняття наукового гуртка проводять провідні викладачі кафедри, котрі мають досвід викладацької та наукової роботи.

Студенти, котрі відвідують засідання наукового гуртка мають можливість:

  • ознайомитися з принципами, методами, інструментарієм наукової та дослідницької роботи;
  • приймати участь в науковому житті університету (написання статей, тез доповідей, наукових робіт), що публікуються в різних наукових виданнях;
  • розвивати свої творчі здібності, виступаючи на наукових семінарах та конференціях;
  • брати участь в проведенні «круглих столів», дебатів;

2014/2015 н.р.  76-а Загальноуніверситетська студентська наукова конференція

Ланюш Федір, студент 5 курсу медичного факультету №1, тема наукової роботи – «Епідеміолоія раку нирки в Україні» Отримано диплом І ступеня за найкращу наукову доповідь

Легович Жанета, студентка 2 курсу медичного факультету №1, тема наукової роботи – «Використання дифузійно-зважених зображень МРТ у діагностиці злоякісних та доброякісних солідних ниркових новоутворів»

Фатіма Хумані, студентка 3 курсу факультету по роботі з іноземними студентами, тема наукової роботи – «Diffusion weighted MRI of the kidney in the diagnostics of clear renal cell carcinoma of various degrees of defferentiaion»

 2015/2016 н.р. 77-а Загальноуніверситетська студентська наукова конференція

– Похилевич Галина, студентка 6 курсу медичного факультету №1, тема наукової роботи – «Використання вимірюваного коефіцієнта дифузії дифузійно зважених зображень МРТ у діагностиці солідних ниркових утворень»

Іллюк Поліна, студентка 4 курсу медичного факультету №1, тема наукової роботи – «The мorbidity and мortality rates in patients with renal cancer in Ukraine» Отримано диплом І ступеня за оригінальність дослідження

Щирба Софія, студентка 6 курсу медичного факультету №2, тема наукової роботи – «New prospect in diagnosis and differentiation of the malignant and benign renal neoplasms: diffusion weighted MRI» Отримано диплом І ступеня за найкращу презентацію наукової роботи

 2016/2017 н.р.  78-а Загальноуніверситетська студентська наукова конференція

Іллюк Поліна, студентка 5 курсу медичного факультету №1, тема наукової роботи – «Radiogenomics: the new perspectives of medical education», скеровано на секцію англомовних доповідей. Отримано диплом І ступеня за найкращу презентацію наукової роботи

2022/2023 н.р. Стаття: Мацях Юрій Михайлович, 5 курс, 29 група, медичний факультет № 2, yuriy.mazyakh31g@gmail.com    https://orcid.org/0000-0003-1386-5161

Надашкевич, О. Н., Макагонов, І. О., Мицик, Ю. О., Вергун, А. Р., Заремба, М. О., Вергун, О. М., Мацях, Ю. М. (2022). Пухлиноподібні ураження яєчників у жінок фертильного віку: комплексне ультразвукове обстеження та лікування. Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології, (2), 86–93. https://doi.org/10.11603/24116-4944.2021.2.12738

2023/2024 н.р.  Стаття: Іваникович Тарас Олегович – 4 курс, 01 група, медичний факультет № 1, https://orcid.org/0000-0002-7521-3241

Health & Education  2024-05-23 | Стаття в науковому журналі   DOI: 10.32782/health-2024.1.2

Компресійні виразки (пролежні, декубітальні виразки): ускладнення та стратегія комплексного лікування в умовах паліативного відділення з позицій клінічного досвіду. Andrii Romanovych Vergun; Mykhailo Romanovych Krasnyi; Oksana Mykhailivna Vergun; Yurii Mykhailovych Matsyakh; Ihor Oleksandrovych Makahonov; Taras Olehovych Ivanykovych; Rustam Kurbanovych Zhuraiev

Міжнародне співробітництво

Участь співробітників кафедри радіології та радіаційної медицини у міжнародних форумах, з’їздах, конференціях

  1. Yulian Mytsyk Конгрес Європейської Асоціації Радіології м. Відень, Австрія 13-17.07.2022  «An impact of prior treatment with 5-alpha inhibitor on apparent diffusion coefficient values in prostate cancer differentiation»

  2. Yulian Mytsyk Конгрес Європейської Асоціації Радіології м. Відень, Австрія 13-17.07.2022 «Application of the apparent diffusion coefficient of DW-MRI in differentiation of metastatically involved and benign lymphatic nodules in patients with prostatę cancer (C-11667)»

Статті у міжнародних виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus/Web of Science (бібліографічний опис)

  1. Dorosh O., Dudash P., Petronchak O., Gulеi R., Kiseliova M., Hera O., Masynnyk Y., Dushar M., Tsymbalyuk-Voloshyn I., Makukh H., Kitsera N., Skalecka N.  Features of diagnosis and adverse course of neonatal juvenile xanthogranuloma: case report. Experimental oncology. 2022;44(4):327-333. (Scopus Q3 IF=0.272). https://doi.org/10.32471/exp-oncology.2312-8852.vol-44-no-4.19193
  2. Mytsyk Y, Nakonechnyi Y, Dosenko V, et al. The performance and limitations of PCA3, TMPRSS2:ERG, HOXC6 and DLX1 urinary markers combined in the improvement of prostate cancer diagnostics. Clin Biochem. 2023;116:120-127. (Scopus Q1 IF=2,8). https://doi.org/10.1016/j.clinbiochem.2023.04.011
  3. Verveha B.M., Gutyj B.V., Lishchuk S.H., Holubiev M.I., Mylostyvyi R.V. Oxidative modification of proteins and antioxidant status in blood of the rats with experimental acute generalized peritonitis against the background of streptozotocin-induced diabetes. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2023;14(2):260-265. (Web of science). https://doi.org/10.15421/022338
  4. Tkachenko H., Kurhaluk N., Skaletska N., Maksin V., Osadowski Z. Elemental Status and Lipid Peroxidation in the Blood of Children with Endemic Fluorosis. Biol Trace Elem Res. 2021;199(4):1237-1245. doi:10.1007/s12011-020-02243-3 (Web of Science IF= 081)
  5. Мицик Ю.О., Боржієвський А.Ц., Кобільник Ю.С., Дутка І.Ю., Шуляк О.В., Воробець Д.З., Дац І.В., Боржієвський О.А., Козловська Х.Ю., Вітковський В.Ф., Іллюк П.О. Роль вимірюваного коефіцієнта дифузії біпараметричної МРТ як променевого маркера раку передміхурової залози. Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. 2021;26:541-553.  doi: 10.33145/2304-8336-2021-26-541-553 (Scopus IF=0.8)
  6. Gusakovsky S.S., Goydyk V.S., Grygorenko V.N., Mytsik Y.O., Shaderkin A., Shulyak A.V., Badiuk N. Adjuvant chemotherapy and recurrence factors non-invasive bladder cancer. PharmacologyOnLine. 2021;Vol3:1363-1368. https://pharmacologyonline.silae.it/files/archives/2021/vol3/PhOL_2021_3_A148_Gusakovsky.pdf  (Scopus, IF=0.31)
  7. Mytsyk Y., Borzhiyevs’kyy A., Kobilnyk Y., Shulyak A., Dutka I., Borzhiyevs’kyy O., Górecki A. Personalized management of prostate cancer: from molecular and imaging markers to radiogenomics. Polish Journal of Radiology. 2022; 87:e58-e62. https://doi.org/10.5114/pjr.2022.113204 (Scopus, IF=1.02)
  8. Mytsyk Y., Borzhiyevskyy A., Dutka I., Shulyak A., Kowal P., Vorobets D., Skrzypczyk M., Borzhiyevs’kyy O., Górecki A., Matskevych V. Local recurrence of renal cell carcinoma after partial nephrectomy: applicability of the apparent diffusion coefficient of MRI as an imaging marker – a multicentre study. Polish Journal of Radiology. 2022;87(1):325-332. doi:10.5114/pjr.2022.117593. (Scopus, IF=1.02)
  9. Mytsyk Y.O., Pasichnyk S.M., Kobilnyk Y.S., Borzhiievskyi O.A., Lychkovskyy O.E., Kowal P., Pietrus M., Matskevych V.M., Dats R.I., Blavatska O.M., Stakhovskyi O.E., Gozhenko A.I., Borzhiievskyi A.T.  Borzhiievskyi. Significance of ADC measurements as radiological MRI marker in detection of metastatic lymph node involvement in patients with prostate cancer. Experimental Oncology. 2022;44(2):142-147. doi: 10.32471/exp-oncology.2312-8852.vol-44-no-2.17810 (Scopus, IF=1.6)
  10. Dzyubanovskyi I.Ya., Pidruchna S.R., Verveha B.M., Zhulkevych I.V., Melnyk N.A., Svan O.B. Morphological Characteristics of Lungs with Experimental Peritonitis on the Background of Diabetes Mellitus // Biointerface Research in Applied Chemistry. – 2021. – Vol. 11, Issue 1. – P. 7511-7518. DOI:33263/BRIAC111.75117518

Міжнародне стажування

  1. Скалецька Н.М пройшла стажування у Люблінському медичному університеті (Poland) 07 – 29.10.2019р. На тему: «New and innovative teaching methods in medicine». Обсягом 120 год., 4 ECTS кредитів. Сертифікат № 31/02/2019.
  2. Вервега Б.М. пройшла стажування у “Academic innovations and online learning methodology in medical universities: psychological, technological and ethical aspects” Foundation ADD and European Socio-Technical University, Warsaw (Poland) 4.04-08.05. 2022 included 180 hours (6 ECTS POINTS).

Соціальні мережі