З метою популяризації української культури для іноземних студентів у нашій Alma Mater організовують екскурсії, під час яких вони можуть ознайомитися з найвідомішими архітектурними перлинами нашого міста.  

4 січня доцентка кафедри українознавства ЛНМУ імені Данила Галицького Наталія Гірна провела для іноземних студентів англомовного відділення екскурсію до Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. Учасники заходу завітали до самого храму, відомого ще як Костел єзуїтів, а також побували у його підземеллях. 

Студенти оглянули експозиційні зали, що презентують історію храму, діяльність монахів-єзуїтів у Львові з 1574 р., зокрема, заснування колегії, вихованцями якої були Б. Хмельницький та Я. Вишневецький. Викладачка розповіла, що до XIX ст. у криптах здійснювали поховання монахів і фундаторів церкви. 

Значне зацікавлення у майбутніх лікарів викликали унікальні макети вигляду Львова у XIV-XVI ст., завдяки яким вони мали можливість побачити дерев’яне готичне місто, що згоріло під час великої пожежі в 1526 р. 

Під час мандрівки підземеллями студенти оглянули виставку, присвячену історії Львова XIX-XX ст. З великою цікавістю вони прослухали розповіді про видатних мешканців міста – Андрея Шептицького, Соломію Крушельницьку, Івана Труша, Станіслава Лема, Роберта Домса, Івана Боберського, Євгена Коновальця та ін. 

   Довідка. Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла – це перлина раннього бароко, збудований у 1640 р. архітектором Джакомо Бріано за взірцем римської святині Іль-Джезу. Над оздобленням церкви працювали скульптори Й. Пфістер і С. Фесінгер, а фрески, реставрацію яких нещодавно завершено, належать пензлю художника С. Екштайна. Пам’ятка архітектури ХVII ст. є найбільшим храмом Львова, його висота становить 26 метрів, а довжина 44 метри. 

За інформацією кафедри українознавства

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua