Адреса

79010, м. Львів, вул. Пекарська, 52

Телефон: +38 (032) 2769371

Email:

 

На карті:

Завідувач кафедри

ПОСПІШІЛЬ Юрій Олексійович, доктор медичних наук, професор

 

ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ
У ЛЬВІВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ
(1896-1919)

9 грудня 2021 року минуло 125 років від тоді, як у новоствореному корпусі медичного факультету Львівського університету Яна Казимира Ондреєм (Андреєм) Обжутом була прочитана лекція для студентів на тему «Про значення патологічної анатомії для медичної освіти», проведена перша показова автопсія. Саме ця дата вважається початком славетного наукового і педагогічного життя кафедри патологічної анатомії (тоді – Патологоанатомічного Інституту) – одного із найстаріших патологоанатомічних закладів України.

Професор Ондрей Обжут (Ondrej Obrzut, 02.02.1854 – 29.09.1910) став першим керівником кафедри патологічної анатомії. Медичну освіту здобув, навчаючись на медичному факультеті Ягелонського університету. У 1881 році отримав диплом доктора медицини. Розпочав спеціалізуватися у галузі патологічної анатомії спочатку під керівництвом австрійського  професора Ганса Кіарі. Згодом у 1883 році продовжив свій професійний вишкіл у професора Ярослава Глави в університеті Карла і Фердинанда (Карлів університет) у Празі – найстарішому університеті у Чехії.

Після захисту докторської дисертації «Про участь  крові у виникненні запального процесу» (1887 р.) протягом трьох наступних років О. Обжут стажувався у професорів Ф.Реклінгхаузена у Страсбурзі та А. Корнела в Парижі. Після повернення до Праги працював професором кафедри патологічної анатомії під керівництвом професора Ярослава Глави, якого вважають основоположником чеської патологоанатомічної школи.

Саме Ярослав Глава запропонував О. Обжуту організувати  Патологоанатомічний Інститут у Львівському університеті Яна Казимира. Молодий, талановитий науковець з прекрасною європейською медичною освітою, прийнявши цю пропозицію, започаткував кафедру патологічної анатомії та її невід’ємну частину – Музей хвороб людини. Не дивно, що прототипом новоствореної кафедри була кафедра патологічної анатомії Чеського сектора Карлового університету, керована його учителем – професором Я. Главою. О. Обжут орієнтувався на її структуру, на принципи та методи чеської патологоанатомічної школи.

Кафедра патологічної анатомії розташовувалась в одному із трьох корпусів архітектурного ансамблю медичного факультету університету Яна Казимира,  створеного архітектором Йозефом Браунзайсом. У корпусі були передбачені дві лекційні аудиторії, чотири секційні зали, великий музейний зал, патогістологічна, бактеріологічна та фотографічна лабораторії, учбові кімнати, кабінети для викладачів і прозекторів. О. Обжутом були започатковані архів протоколів розтину, бібліотека, Музей хвороб людини.

9 грудня 1896 року після лекції професора О. Обжута у секційному залі з амфітеатром була проведена перша показова автопсія. У Музеї хвороб людини до нині зберігається перший протокол, складений за результатами розтину, та журнал реєстрації розтинів з відповідним записом.

Штат кафедри був нечисельним: завідувач – професор О. Обжут, асистенти – П. Кучера та Й. Кжишковскі, два лаборанти та препаратор. З 1902 р. до штату кафедри ввійшов В. Новіцкі.

Викладання патологічної анатомії велось польською мовою за програмою, складеною О. Обжутом. Вперше у навчальний процес введено вивчення патологічної гістології.

Вражає широкий спектр та прогресивність наукового бачення професора О. Обжута, про що свідчать його наукові праці, опубліковані чеською, польською, німецькою та французькою мовами. Основними напрямами його наукових досліджень були питання пато- та морфогенезу запалення, його значення в патології людини, патогістологічної діагностики різних захворювань людини, зокрема, туберкульозу легень, цирозу печінки, хвороб нирок (гломерулонефриту, амілоїдозу), хвороб крові, пухлин та ін. У співавторстві з Ярославом Главою він видав підручник з патологічної анатомії у двох томах «Pathologická anatomie a bakteriologie» (Praha 1894. – 794s.; 2 vydání, 1902). У 1902-1903 рр. О. Обжут був деканом медичного факультету Львівського університету. О. Обжут вважається засновником Львівської школи патологів. Після смерті О. Обжута у 1910 році рада медичного факультету доручила тимчасове керівництво кафедрою його учневі, тоді ще доценту В. Новіцькому (1910-1912 рр.). З 1912 керівництво кафедрою передано віце-президентові Варшавського наукового товариства професору Здзіславу Дмоховському.

Здзіслав Дмоховскі (Zdzislaw Dmochowski, 07.12.1864 – 06.01.1924) закінчив медичний факультет Варшавського університету у 1889 році. Уже на третьому курсі університету проявив інтерес до патологоанатомічних досліджень. Після закінчення університету розпочав свою наукову працю на кафедрі патологічної анатомії, і пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри у 1909 р. У 1910 році З. Дмоховскі подав у відставку і покинув університет і працював прозектором. Згодом стажувався з ларингології у Берліні, Мюнхені та Парижі (1911). Мав приватну практику ларинголога у Варшаві. Глибокі знання в галузі патологічної анатомії дозволили йому написати багато цінних праць з ларингологічної патології.

З. Дмоховскі є автором двотомного підручника «Diagnostyka anatomo-patologiczna» (Патологоанатомічна діагностика) (1903 р. – т.1; 1909 – т.2) .

У 1912 році З. Дмоховскі був призначений завідувачем кафедри патологічної анатомії у Львівському університеті, у зв’язку з чим він переїхав до Львова з Варшави. Перша світова війна з чисельними епідеміями, які її супроводжували, змінила науковий напрямок кафедри патологічної анатомії. Ним стала патоморфологія інфекційних хвороб. Саме цьому були присвячені роботи співробітників кафедри В.Новіцкого та Ю.Горновского. Самого Здзіслава  Дмоховского війна застала у його маєтку у Підляшші, і не дала можливості йому потрапити до Львова протягом 1914-1917 рр. Незважаючи на те, що у 1917 році З. Дмоховскі був повторно призначений завідувачем кафедри, у Львів, в якому ще тривали бойові дії, він так і не потрапив. Фактично керівником кафедри був професор В. Новіцкі.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ У ЛЬВІВСЬКОМУ УНІВЕРСИТЕТІ
ТА МЕДИКО-ПРИРОДНИЧИХ ФАХОВИХ КУРСІВ У РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ
(1919-1945)

З 1919 року професор В.Новіцкі очолював кафедру патологічної анатомії, визначаючи напрямки навчальної роботи колективу, у якому було п’ятеро викладачів (доцент Гелена Шустер, старші асистенти Леонард Ванке, Роман Тарнавскі та асистент Зігмунт Альберт), лаборант Ілля Ламейда та препаратор Зиновій Чернецкі.

Вітольд Валеріян Новіцкі (Witold Walerian Novicki, 18.07.1878 – 04.07.1941). Народився у родині вчителів м. Бохня поблизу Кракова. У 1896-1902 роках навчався на медичному факультеті  Ягелонського університету у Кракові, після закінчення якого переїхав до Львова, де отримав посаду асистента кафедри патологічної анатомії у Львівському університеті. Під керівництвом професора О. Обжута молодий вчений розпочав наукові дослідження, проводив інтенсивну прозекторську роботу, якими займався впродовж всього життя. У 1913 році В. Новіцкі отримав звання професора. У 1914 році ним опублікована монографія «Анатомічне дослідження верхнього отвору грудної клітки та відношення його до туберкульозу легень верхівкового походження», яка згодом була відзначена нагородою Варшавського лікарського товариства.

Упродовж більш ніж 20-річного періоду перебування В. Новіцкого на посаді завідувача очолювана ним кафедра постійно вдосконалювала педагогічний процес. У цей період була створена студентська навчальна колекція гістологічних препаратів, яка охоплювала весь спектр тематики загальної та спеціальної патології і використовувалася не тільки під час практичних занять, але і при викладі лекційного матеріалу. Професором В.Новіцким широко використовувались демонстраційні автопсії з висвітленням виявлених патологічних змін в органах. Автопсії проводились не тільки лікарями, студенти також залучалися до їх виконання. В. Новіцкі проводив велику роботу по підготовці молодих спеціалістів. У період 1929-1936 роках ним було видано трьохтомний підручник з патологічної анатомії (Anatomja Patologiczna. Podrencznik do uzytku studentow i lekarzy. –  Lwow, 1929, T.1; Krakow, 1935, T.2; Krakow, 1936, T.3).

Під керівництвом професора В. Новіцкого було розширено напрямки наукових досліджень. Наукові праці цього періоду присвячені вивченню патоморфорфології інфекційних хвороб, пухлинного росту, крайової патології  (зобу, склероми). Зокрема, відома праця В. Новіцкого у часописі Polska Gazeta Lekarska (1933, № 36, R. XII) “Obrazy histologiczne twardzieli, szczegolnie w jej okresie zejsciowym” (“Гістологічна картина склероми, особливо у її кінцевому періоді протікання”). Цікавою була низка робіт стосовно етіології, патогенезу та морфологічних змін при хворобах кишок (апендициту, дивертикуліту),  гістопатології надниркових залоз при різних захворюваннях, при отруєннях газами. За  період з 1919 до 1937 р. колективом кафедри опубліковано 167 наукових праць.

Результати наукових досліджень В.Новіцкого відображені у понад 90 працях, опублікованих польською, німецькою та французькою мовами, серед яких  монографія «Про склерому» була надрукована вже після його смерті у 1950 році у Вроцлаві.

В ніч з 3 на 4 липня 1941 року В. Новіцкі був розстріляний німецькими окупантами на Вулецьких пагорбах разом із своїм сином та ще 39 представниками львівської інтелігенції.

У роки Другої світової війни у період з 05.07.1941 до 12.04.1942  завідувачем кафедри патологічної анатомії Львівських медико-природничих фахових курсів (тодішня назва університету) був учень професора В. Новіцкого доцент Зігмунт Альберт.

Зігмунт Альберт (Zygmunt Albert, 30.10.1908 – 07.10.2001) народився у  польсько-німецькій родині у м. Турка Львівської області. Медичну освіту юнак отримав у Львівському університеті Яна Казимира, після закінчення якого розпочав роботу на кафедрі патологічної анатомії під керівництвом В. Новіцького. Дисертація молодого науковця, яку він успішно захистив у 1935 р., була присвячена змінам аорти та нервової системи при третинному сифілісі. З жовтня 1939 року по червень 1941 року він працював на посаді доцента кафедри патологічної анатомії у Львівському медичному інституті. Після загибелі Вітольда Новицького Зігмунт Альберт очолював кафедру у новоствореній нацистами в рамках медінституту установі – Медико-природничих фахових курсах упродовж року (05.07.1941-12.04.1942). В той час у корпусі патології розміщувалась також військове відділення патологічної анатомії і Зігмунту Альберту вдалося переконати військових патологів взяти на роботу молодих польських медиків в якості технічного та допоміжного персоналу, що  дозволило останнім уникнути депортації. Через два дні після того, як німці залишили Львів (27.07.1944), було відновлено Львівський медичний інститут і деканом медичного факультету було обрано видатного анатома Тадеуша Марциняка. Зігмунт Альберт теж розпочав роботу на кафедрі патологічної анатомії, але вже через півроку він виїхав до Польщі, відгукнувшись на запрошення, яке отримав від декана медичного факультету Вроцлавського університету. У Вроцлаві він одразу очолив кафедру патологічної анатомії, де зайнявся відновленням зруйнованої під час війни інфраструктури та організацією наукової, педагогічної та клініко-лабораторної роботи. Зігмунт Альберт був різнобічно обдарованою людиною. Його наукові здобутки у галузі експериментальної медицини та практичної патологічної анатомії, більшість з яких виконані у ним же організованій науковій лабораторії, опубліковані у 110 роботах. Лекції професора були настільки популярними, що студенти вирішили видати їх конспекти (після відповідної корекції автором) у вигляді книжки, яка мала неофіційну назву «Маленький Альберт». У 1950 році вчений став першим ректором Вроцлавської медичної академії, очоливши великий колектив у непростий післявоєнний час; в 1969 р. став членом Польської академії наук. Зігмунт Альберт залишався незмінним керівником кафедри патологічної анатомії впродовж 34 років і вийшовши на пенсію у 1979 році, опублікував низку історичних нарисів про довоєнний Львів і про своїх колег, з якими працював в той час у Львові.

Гелена Катажина Шустер (доцент) (Helena Katarzyna Shuster, 19.04.1884 – 04.07.1949). Народилась у німецько-польській родині у Львові. Освіту здобула спочатку на філософському, а потім – на медичному факультеті Львівського університету (1912). Вже під час навчання розпочала наукову роботу під керівництвом А.Обжута та З.Дмоховского, результати якої були опубліковані у 1912 році і залишилась асистентом кафедри, але після початку Першої світової війни виїхала до Австрії, де в подальшому працювала на посаді лікаря у шпиталях Відня та Ленца (1914-1916). У 1919 році Г.Шустер повернулась до Львова, де працювала на посаді старшого асистента (1918-1921) та ад’юнкта кафедри патологічної анатомії Львівського університету. В 1924 році стажувалась в університеті м. Гейдельберга. Звання доцента вона отримала у Вільнюсі (1934), де працювала на посаді доцента кафедри патологічної анатомії медичного відділу Вільнюського університету впродовж 1924-1937 р.р., звідки в 1937 році була переведена до Львівського університету

Гелена Шустер опублікувала 47 наукових праць, присвячених інфекційним захворюванням, проблемам онкології та казуїстичній патології.

З 13.04.1942 – 04.07.1944 була керівником кафедри патологічної анатомії Львівських медико-природничих фахових курсів. Після звільнення Львова Г. Шустер переїхала до Австрії, де працювала патологоанатомом Віденського шпиталю св. Єлізавети з 1944 до смерті у 1949 році.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ
У ЛЬВІВСЬКОМУ МЕДИЧНОМУ ІНСТИТУТІ
(1945-1966)

Із завершенням Другої світової війни та з приходом М.В. Войно–Ясенецького в якості завідувача розпочинається наступний період діяльності кафедри патологічної анатомії.

Михайло Валентинович Войно-Ясенецький (23.02.1907- 30.03.1993) – старший син архієпископа Луки (Валентин Феліксович Войно-Ясенецький – Святитель Лука, хірург, доктор медицини, професор, автор фундаментальних праць з хірургії, анатомії, фізіології, засновник методу реґіонарної анестезії та основ гнійної хірургії, архієпископ Сімферопольського та Кримського Українського екзархату РПЦ, канонізований церквою у 1995 році та возведений до лику Святого), видатний патологоанатом-інфекціоніст, доктор медичних наук, професор. У 1931 р. закінчив медичний факультет Середньоазійського університету. Після закінчення навчання працював у Таджицькій РСР:  очолював відділ охорони здоров’я в одному з районів Кулябської області (1931-1936), працював лікарем-патологоанатомом Республіканської лікарні м. Душанбе та за сумісництвом завідував патогістологічною лабораторією Тропічного інституту МОЗ Таджицької РСР (1936-1945).

Предметом особливого наукового інтересу вченого та патологоанатома стала тропічна форма малярії. Вивченню механізмів виникнення та патоморфологічних змін при цьому захворюванні було присвячено низку фундаментальних досліджень, проведених на значному секційному матеріалі. У  1943 році захистив кандидатську дисертацію на тему “Наслідки та ускладнення  парентеральних способів лікування малярії” та у 1945 році – докторську дисертацію “Патологічна анатомія і патогенез малярії”.

Свою діяльність у Львівському медичному інституті розпочав у 1945 р. на посаді доцента кафедри патологічної анатомії, а у квітні 1946 р. призначений на посаду завідувача цієї ж кафедри. У 1947 р. М.В. Войно-Ясенецький отримав наукове звання професора. Під час роботи у Львові Михайло Валентинович продовжував займатися інфекційною патологією, підготував до друку монографію, присвячену різноманітним аспектам пато- та морфогенезу малярії (“Патологическая анатомия и некоторые вопросы патогенеза малярии”. – М.,1950 р.), яка згодом була удостоєна премії імені І.І. Мечнікова.

На той час штат кафедри був наступним:  доценти Ю.В.Полонський, О.Г.Кестнер, В.Г.Чудаков, О.М.Карпова. О.Г.Кестнер згодом перейшла працювати на кафедру патологічної анатомії медичного факультету Ужгородського університету та стала її завідувачем, В.Г.Чудаков зайняв посаду професора-консультанта патоморфологічного відділу Київського інституту експериментальної і клінічної онкології, О.М.Карпова переїхала у Луганськ, де працювала на посаді доцента кафедри медичного інституту.

У період з 1944 по 1949 роки на кафедрі з’являються нові працівники, започатковується та активно розвивається післядипломне навчання в аспірантурі, а саме – аспірантами кафедри на той час стають А.Ю.Рудницька (з 1948 року), П.П.Калинюк (з 1949 року), Д.М.Логойда (з 1949 року.). Всі вони поєднують навчання на кафедрі з активною практичною роботою на посадах лікарів-патолого­анатомів патоморфологічної лабораторії Західного військового округу. З 1945 року обов’язки асистента кафедри починає виконувати Н.С. Доценко, до когорти молодих патологоанатомів приєднується лікар С.О. Ямпольська.

У цей непростий післявоєнний час професорсько-викладацький склад кафедри наполегливо працює над відновленням навчально-методичної бази для студентів, прогресивно розвивається та поглиблюється наукова діяльність кафедри, на західних теренах УРСР створюється практична патологоанатомічна служба. Згодом кафедра перетворюється на потужний навчальний, науковий, дослідницький центр та стає в авангарді практичної патологоанатомічної лікарської діяльності.

Напрямки наукових досліджень, які проводились на кафедрі у цей період, визначались, насамперед, особливостями післявоєнного часу та, відповідно, домінуванням інфекційної патології серед багатьох інших нозологічних форм. Тому предметами вивчення стають структурні зміни клітин, тканин та органів при різноманітних інфекційних захворюваннях – дизентерії, поворотному тифі, реґіонарній інфекційній хворобі – склеромі.  Низка наукових праць виконаних М.В. Войно-Ясенецького та С.О.Ямпольською, включно з кандидатською дисертацією останньої, була присвячена вивченню саме цієї крайової патології. На кафедрі було сформульовано постулат щодо макрофагального походження клітин Мікуліча – патогномонічної ознаки цієї склеромної інфекції. Одна з їх спільних робіт має посвяту пам’яті професора Вітольда Новіцкого як засновника цього напряму досліджень кафедри (1956 р.). У 1957 році С.О.Ямпольська захистила кандидатську дисертацію на тему “Патологічна гістологія склероми”.

Активно вивчалися особливості пато- та морфогенезу інфекційного процесу та участі у ньому лейкоцитів. Цій темі присвячені кандидатські дисертації молодих аспірантів кафедри – А.Ю. Рудницької  (1953 р.), яка вивчала посмертний розподіл лейкоцитів в організмі експериментальних тварин, та Д.М. Логойди (1954 р.), який досліджував варіанти розподілу лейкоцитів в організмі випадково загинувши здорових людей.

Ще один напрямок наукових пошуків кафедри – це вивчення особливостей морфогенезу ембріонів в умовах патології. У 1953 р. дисертацію на здобуття ступеню кандидата медичних наук захистила Є.С.Детюк – тема дослідження «Матеріали до вивчення патологічних зародків (експериментальне дослідження)».  У цьому ж 1953 р. відбувався захист ще однієї дисертаційної роботи, виконаної  асистентом Н.С. Доценко, на тему «Камені ниркових мисок у маленьких дітей».

Після від’їзду професора М.В. Войно-Ясенецького до Ленінграду у 1952 році на чолі кафедри став професор Євген Гнатович Пальчевський (02.12.1899-27.09.1966), випускник Київського державного медичного інституту, вихованець академіка М.Ф. Мельникова-Разведенкова (1925 р.). Після закінчення вищого навчального закладу працював патологоанатом у різних медичних закладах. У 1932 році  Є.Г. Пальчевський організував кафедру патологічної анатомії у Донецькому медичному інституті та керував нею до 1941 року. У період з 1941 до 1944 року працював у Астраханському медичному інституті спочатку на посаді завідувача кафедри патологічної анатомії, згодом керував кафедрою судової медицини. У 1944 році Є.Г. Пальчевський Є.Г. повернувся до Донецька, брав активну участь у відбудові медичного інституту. У 1945 році захистив докторську дисертацію на тему «Морфологія молочної залози при змінах у яйниках і порушеннях генеративної функції у жінок». Завідував кафедрою патологічної анатомії Донецького медичного інституту до 1952 року.

У 1952 році професор Є.Г.Пальчевський приїхав у Львів, де очолив кафедру патологічної анатомії. У цей час домінуючим напрямком активних наукових досліджень кафедри стали актуальні проблеми клінічної онкоморфології, вивчення змін структури сполучної тканини при неопластичних процесах, інфекційних захворюваннях, порушеннях гормонального балансу. Особлива увага почала приділятись ендемічній патології, зокрема, процесам зобної трансформації щитоподібної залози. Під керівництвом професора Є.Г.Пальчевського захищено 26 кандидатських та 9 докторських дисертацій. Перу професора Є.І. Пальчевського належить біля 40 наукових праць, більша частина з яких присвячена глибоким дослідженням пухлинних процесів, вивченню пухлинного росту, способів цитологічної, гістологічної та гістохімічної верифікації неопластичних процесів, визначенню клініко-морфологічних кореляцій ступеню злоякісності пухлин, гістохімічних особливостей передракових процесів. Євген Гнатович наполегливо працював над реорганізацією кафедрального Музею хвороб людини.

Викладацький штат кафедри при професорі Пальчевькому Є.Г був нечисельним: доцент Доценко Ніна Степанівна, асистенти Софія Олександрівна Ямпольська, Анна Юріївна Рудницька, Дмитро Михайлович Логойда, Петро Петрович Калинюк.

У  період з 1957 до січня 1961 року виконувала обов’язки завідувача кафедри доцент Ніна Степанівна Доценко. Доценко Ніна Степанівна (11.07.1921-11.02.2003) народилась у місті Пирятин Полтавської області. Закінчила Київський державний медичний інститут у 1943 році. З 1945 року працювала на посаді асистента кафедри патологічної анатомії Львівського державного медичного інституту (ЛДМІ), у 1953 році – захистила кандидатську дисертацію, у 1956 році за конкурсом обрана на посаду доцента кафедри, у 1964 році – отримала вчене звання доцента кафедри патологічної анатомії. Автор 64 наукових праць з питань гістохімії інфекційних захворювань та серцево-судинної патології. Спільно з професором онкології А.І. Гнатишаком та доцентом А.Ю. Рудницькою Ніна Степанівна займалася вивченням гістохімічних особливостей злоякісних пухлин шлунка, товстої кишки, їх значенням у визначенні прогнозу при раку різної локалізації.  Після смерті професора Пальчевського Є.Г. у період з жовтня 1966 року до лютого 1967 року доцент Н.С. Доценко знову тимчасово виконувала обов’язки завідувача кафедри патологічної анатомії ЛДМІ.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ
У ЛЬВІВСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ МЕДИЧНОМУ ІНСТИТУТІ / УНІВЕРСИТЕТІ
(1966-2000)

У 1966 році після смерті професора Є.Г. Пальчевського на посаду завідувача кафедри патологічної анатомії ЛДМІ  було призначено професора Дмитра Деонисовича Зербіно (нар. 10.03.1921). Очоливши кафедру патологічної анатомії ЛДМІ Дмитро Деонисович не зрадив традиціям і продовжив славний шлях своїх попередників. При ньому помітно активізувалися усі види кафедральної роботи, проте особливого прогресу набули наукові дослідження. У дослідницькій роботі професора Д.Д. Зербіно, присвяченій проблемам клінічної патології, домінували чотири основні напрямки: дослідження патології лімфатичної системи і ультра­­структури лімфо- і гемомікро­цир­куляторних шляхів; другий напрямок досліджень – васкуліти та ангіопатії; третій напрямок присвячений вивченню патології аорти; четвертий – проблемам екологічної патології людини.

Професорсько-викладацький штат кафедри на той час був представлений завідувачем кафедри професором Д.Д. Зербіно, доцентами Н.С. Доценко та А.Ю. Рудницькою, асистентами П.П. Калинюком, Д.М. Логойдою, С.О. Ямпольською. З часом почав виконувати обов’язки асистента кафедри Д.Л.Плахтін. Дещо пізніше колектив кафедри поповнили В.П.Олефір, Є.П.Ткаченко, О.С.Гавриш, Ю.В.Бісярін, Л.Л.Лукасевич, Д.Ф.Ердманіс, В.І.Максимов, Ю.О.Поспішіль.

У результаті плідної наукової співпраці Д.Д.Зербіно та його багаточисленних учнів було детально вивчено пато­мор­фо­логічні зміни структурних компонентів лімфатичної системи при різноманітних нозологічних формах та синдромах (Д.Д.Зербіно, А.М.Томусяк, А.І.Найда, Є.В.Плешанів, М.І.Серветник), описано морфологічні зміни, характерні для певних видів васкулітів та ангіопатій (неспецифічний аорто-артеріїт, облітеруючий ендартеріїт, хвороба Бюргера – Д.Д.Зербіно, Ю.О.Поспішіль, Л.Я.Найда), досліджено варіанти патоморфологічних змін, характерних для синдрому дисемінованої внутрішньосудинної коагуляції крові, запропоновано модифікацію гістохімічної методики елективної ідентифікації фібрину (Д.Д.Зербіно, Л.Л.Лукасевич), вивчено патоморфоз захворювань щитоподібної залози в умовах Прикарпатського ендемічного зобу (А.Ю. Рудницька, В.І.Вовк), детально описано патоморфологічні зміни нирок та надниркових залоз, викликані дією медикаментів (Ю.О.Поспішіль, А.Ф.Лобаненко), досліджено етіологію, пато- та морфогенез аневризм аорти та її гілок, зокрема сонних артерій, (Д.Д.Зербіно, О.М.Гаврилюк, Ю.І.Кузик), вивчено пато- та морфогенез карцинозу лімфатичних судин легень (М.І.Серветник), виявлені особливості порушень гемостазу, зокрема ДВЗ синдрому при сепсисі у недоношених новонароджених дітей (С.А.Томашова), досліджені морфологічні зміни провідної системи серця при різних захворюваннях (І.В.Грицина).

Результати наукових досліджень були презентовані у доповідях і засіданнях республіканських, всесоюзних та міжнародних науково-практичних конференцій, конгресів, симпозіумів,  лягли в основу монографій, виданих у різний час, зокрема, «Загальна патологія лімфатичної системи» (1974), «Васкуліти та ангіопатії» (1977),  «Дисеміноване внутрішньо судинне згортання крові» (1989 у співавторстві з Лукасевич Л.Л.), «Антропогенні екологічні катастрофи» (1991) та ін. Матеріали монографії «Загальна патологія лімфатичної системи» увійшли у всесоюзний підручник з патологічної анатомії для студентів вищих медичних навчальних закладів. У 2003 році професором Зербіно Д.Д. у співавторстві видано «Атлас макро- та мікропатології» для студентів та лікарів.

Високий авторитет кафедри патологічної анатомії Львівського медичного інституту у наукових колах слугував причиною проведення на її базі низки форумів різного рівня, у тому числі міжнародних. У 1974 році відбулася Республіканська конференція «Ультраструктура мікроциркуляторних шляхів у патології», на якій було презентовано низку досліджень, присвячених електронній мікроскопії мікроциркуляторних шляхів. У вересні 1983 року кафедра патологічної анатомії була центром проведення Всесоюзного наукового симпозіуму «Васкуліти, ангіопатії, ангіодисплазії».  У  травні 1998 році за ініціативи професора Д.Д. Зербіно проведено ІІ українсько-польську конференцію «Прогрес в патології», присвячену до 100-річчя кафедри патологічної анатомії.

Кафедра і надалі продовжувала залишатись потужним діагностично-консультативним центром практичної патологічної анатомії. У 1966 році Дмитро Деонисович Зербіно започаткував проведення на кафедрі біопсійних конференцій, метою яких було встановлення остаточного патогістологічного діагнозу на підставі вивчення морфологічних змін у досліджуваному матеріалі. Біопсійні конференції проводились регулярно щотижнево. До участі в роботі таких конференцій запрошувались викладачі кафедри патологічної анатомії, всі патологоанатоми м. Львова та Львівської області, лікарі-інтерни, молоді патологоанатоми, клінічні ординатори та аспіранти.  За тридцятирічний період було проведено 1295 морфологічних конференцій та вивчено, проаналізовано та верифіковано діагнози у 13758 випадках.

Колектив кафедри постійно поповнювався молодими кадрами. Стараннями професора Д.Д.Зербіно наприкінці 80-х років на базі кафедри вперше було започатковано курс субординатури з патологічної анатомії (за аналогією до субординатури з терапії, хірургії та акушерства і гінекології), на якому успішно навчались І.В.Грицина, О.Б.Штабський, М.Б.Служинська, М.І.Серветник. Молоді лікарі-патологоанатоми мали можливість удосконалювати свої знання та професійну майстерність і на післядипломному етапі, навчаючись у клінічній ординатурі, аспірантурі, магістратурі. У цей період розпочинають свій професійний шлях на кафедрі молоді асистенти О.М.Гаврилюк, В.І.Вовк, С.А.Томашова, І.В.Грицина.  Пізніше до них приєднуються асистенти М.І.Серветник, В.В.Вовк та Ю.І.Кузик.

З 2000 року та по даний час кафедру патологічної анатомії з курсом судової медицини очолює учень професора Д.Д.Зербіно та Т.М.Антонович (США) професор Ю.О.Поспішіль.

Поспішіль Юрій Олексійович
д.м.н., професор, завідувач кафедри

Закінчив Івано-Франківський державний медичний інститут у 1975 році. Лікар-патологоанатом (1976-1982), зав.відділом (1983-1988) Рівненської обласної лікарні.

Асистент (1989-1995), доцент (1996-2000), з 2001 року професор, з 2000 року завідувач кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: хвороби серцево-судинної системи, нирок, органів травлення.

Лікар патологоанатом (категорія вища).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Волос Лілія Іванівна
д.м.н., професор, відповідальна за студентський науковий гурток кафедри

Закінчила Донецький державний медичний університет у 1996 році.

Cтарший науковий співробітник (1998-2005), провідний науковий співробітник (2005-2014) відділу патоморфології ЦНДЛ Донецького державного медичного університету. З 2015 року професор кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: нейродистрофічні захворювання, патоморфологія і морфогенез псоріатичної хвороби, патоморфологія захворювань репродуктивної системи і грудної залози.

Лікар патологоанатом (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Кузик Юлія Іванівна
д.м.н., професор, відповідальна за наукову роботу кафедри

Закінчила Львівський державний медичний університет у 1998 році. З 2005 року асистент,  з 2011 року доцент, з 2023 року професор кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: патологія серцево-судинної системи; патології аорти; аневризми та розшарування аорти; захворювання сонних артерій; неатеросклеротичні захворювання серця і судин; системні васкуліти; цереброваскулярна патологія.

Лікар патологоанатом (категорія вища).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Гаврилюк Олена Михайлівна
д.м.н., в. о. професора, відповідальна за післядипломну освіту

Закінчила Львівський державний медичний інститут у 1983 році.

Аспірант (1983-1987), асистент (1988-1997), доцент (1997-2024), з 2024 року в. о. професора кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: захворювання аорти, патологія печінки.

Лікар патологоанатом (категорія вища).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Серветник Марта Ігорівна
к.м.н., доцент, відповідальна за навчальну роботу кафедри,
відповідальна за Музей хвороб людини

Закінчила Львівський державний медичний інститут у 1990 році.

Клінічний ординатор кафедри патологічної анатомії (1990-1992), аспірант (1993-1996), асистент (2000-2004), з 2005 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. З 2024 року — відповідальна за Музей хвороб людини.

Наукові інтереси: патоморфологічні особливості процесів метастазування, патоморфологія захворювань репродуктивної системи і передміхурової залози.

Лікар патологоанатом (категорія вища).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Шевчук Микола Миколайович
к.м.н., доцент, відповідальний за викладання судової медицини

Закінчив Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького у 1998 році.

Асистент (2007-2010), з 2010 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Голова Львівського осередку та член президії Асоціації судових медиків України, член-кореспондент Міжнародної академії освіти і науки (2021), Заслужений лікар України (2014).

Наукові інтереси: дослідження судово-медичних аспектів вогнепальних пошкоджень.

Лікар судово-медичний експерт (категорія вища), начальник Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Вовк Володимир Іванович
к.м.н., доцент, відповідальний за web сторінку, електронну пошту кафедри та систему Misa

Закінчив Львівський ордена Дружби народів державний медичний інститут у 1987 році.

Асистент (1992-1995), з 1995 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: захворювання щитоподібної залози, молекулярна патологія.

Лікар патологоанатом (категорія вища), лікар лаборант (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Томашова Світлана Андріївна
к.м.н., доцент, відповідальна за лікувальну роботу

Закінчила Львівський ордена Дружби народів державний медичний інститут у 1986 році.

Асистент (1991-2002), з 2002 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: патологія дитячого віку, патологія плаценти, інфекційні захворювання, порушення гемостазу.

Лікар патологоанатом дитячий (категорія вища), лікар патологоанатом (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Фаліон Руслана Ігорівна
Ph.D., доцент, відповідальна за виховну роботу

Закінчила Львівський державний медичний унівеситет  імені Данила Галицького у 2002 році. Асистент (2013-2023), з 2023 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: захворювання головного мозку

Лікар патологоанатом (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Малик Оксана Романівна
к.м.н., доцент

Закінчила Львівський державний медичний інститут у 1991році.

Асистент (1999-2011), з 2011 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: патологія серцево-судинної системи.

Лікар судово-медичний експерт (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Бартошик Наталя Василівна
к.м.н., доцент

Закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

Асистент (2012-2023), з 2024 року доцент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: дослідження судово-медичних аспектів вогнепальних пошкоджень.

Лікар судово-медичний експерт (категорія вища), лікар судово-медичний експерт криміналіст (категорія перша).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Дудаш Андрій Петрович
Ph.D., асистент

Закінчив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького у 2016 році. Асистент кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії (2023-2024), з 2024 року асистент кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Наукові інтереси: рак грудної залози, онкопатологія.

Лікар патологоанатом (спеціаліст).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Вовк Віта Василівна
асистент

Закінчила Львівський ордена Дружби народів державний медичний інститут у 1991 році. Асистент кафедри патологічної анатомії та судової медицини з 2001 року.

Наукові інтереси: патологія плаценти, вади розвитку.

Лікар патологоанатом (спеціаліст), лікар патологоанатом дитячий (категорія вища).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Федевич Соломія Василівна
асистент, профорг кафедри

Закінчила  Львівський державний медичний інститут у 1998 році.

Асистент  кафедри патологічної анатомії та судової медицини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького  з 2012 року.

Наукові інтереси: патологія сечостатевої системи, онкопатологія.

Лікар патологоанатом (категорія друга).

Google Scholar ORCID Researcher ID Scopus

 

Навчально-методична робота

 

На кафедрі патологічної анатомії та судової медицини студенти вивчають такі дисципліни:

«патоморфологія» (ІІІ курс медичного факультету, спеціальність «медицина»),

«патоморфологія з особливостями дитячого віку» (ІІІ курс медичного факультету, спеціальність «педіатрія»),

«патоморфологія з секційно-біопсійним курсом» (ІІ-ІІІ курси стоматологічного факультету),

«секційно-біопсійний курс» (V курс медичного факультету, спеціальності «медицина» і «педіатрія»),

«судова медицина» (IV курс медичного факультету і ІІІ курс стоматологічного факультету),

«актуальні проблеми клінічної патоморфології» (дисципліна за вибором, V курс медичного факультету, спеціальності «медицина» і «педіатрія»),

«загальна патологія» (ІІ курс медичного факультету, спеціальність «терапія та реабілітація», спеціалізація «ерготерапія»),

«загальна патологія» (ІІ курс медичного факультету, спеціальність «терапія та реабілітація», спеціалізація «фізична терапія»).

Заняття зі студентами проводяться українською та англійською мовами.

 

На кафедрі є такі форми післядипломної освіти: інтернатура та курси підвищення кваліфікації для лікарів-патологоанатомів (передатестаційні, тематичні, спеціалізації, в тому числі для дитячих патологоанатомів), клінічна ординатура, магістратура, аспірантура.

 

Навчання в інтернатурі проводиться за спеціальностями:

«патологічна анатомія», інтернатура (первинна спеціалізація) – тривалість 1,5 року,

«патологічна анатомія», спеціалізація – тривалість 6 місяців,

«патологічна анатомія дитяча», спеціалізація – тривалість 5 місяців.

 

На кафедрі є такі цикли тематичного удосконалення для лікарів (тривалістю 0,5 місяця):

«Актуальні питання патологічної анатомії»,

«Патоморфологічна діагностика захворювань шлунково-кишкового тракту»,

«Патоморфологічна діагностика урогенітальної патології»,

«Патоморфологічна діагностика захворювань ендокринних залоз»,

«Патоморфологічна диференційна діагностика гінекологічних захворювань»,

«Патоморфологічна діагностика пухлин».

 

Для здобувачів PhD на кафедрі є такі курси за вибором (дисципліни):

«Особливості загально-патологічних процесів як основа розвитку захворювань внутрішніх органів»,

«Основи патоморфологічної діагностики захворювань внутрішніх органів»,

«Основи патоморфологічної діагностики інфекційних захворювань»,

«Принципи та актуальні питання загальної онкоморфології»,

«Актуальні питання спеціальної онкоморфології»,

«Основи клінічної патоморфології».

 

На кожному практичному занятті студенти і курсанти мають можливість вивчати макропрепарати, мікропрепарати, бути присутніми на розтинах, які проводяться в двох секційних залах кафедри. Щороку на практичній базі кафедри, якою є патологоанатомічне відділення КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня», проводиться біля 10 тисяч досліджень біопсійного та операційного матеріалу і біля 1000 розтинів. Практичні та семінарські заняття з судової медицини проводяться з використанням експертного матеріалу й матеріально-технічної бази Львівського обласного бюро судово-медичної експертизи з обсягом роботи понад 5150 обстежень потерпілих та 1200 судово-медичних розтинів за рік.

Важливу роль у системі навчання відіграє заснований ще в 1896 році Музей хвороб людини імені Дмитра Зербіно, який щороку поповнюється новими експонатами і тепер нараховує їх понад 2000.

Контроль знань студентів здійснюється за допомогою розроблених на кафедрі тестових завдань (понад 200 комплектів), що робить його об’єктивним, стандартизованим і уніфікованим.

Наукова робота та видавнича діяльність

Відповідальна за наукову роботу професор Кузик Юлія Іванівна
Телефон службовий: +380322769371

Кафедра патологічної анатомії та судової медицини виконує планову наукову роботу на тему: «Вивчення патогенетичних механізмів та патоморфологічних особливостей захворювань ендокринної, серцево-судинної, дихальної, нервової, травної, сечовидільної та репродуктивної систем з метою удосконалення їх морфологічної діагностики» (№ державної реєстрації 0123U201668, термін виконання 2023-2027 роки).

ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ КАФЕДРИ ПАТОЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ ТА СУДОВОЇ МЕДИЦИНИ
ЗА 2019 – 2023 РОКИ

1. Книжкові видання
Монографії -_1
Volos L.I., Dudash A.P. Invasive ductal breast carcinoma: morphological features of molecular subtypes // The modern stage of the development of medical education in Ukraine and EU countries: Collective monograph. Riga, Latvia: “Baltija Publishing”, 2021. P.50-66;
посібники _-_________;
підручники – ___
довідники_________
словники ________
науково-популярні видання .

2. Інформаційні листи: всього – 1

3. Методичні рекомендації затверджені МОЗ України та рекомендовані Вченою Радою університету: всього – ______

4. Опубліковано наукових статей (всього) 116.
в тому числі:
в іноземних журналах, які включені до міжнародних наукометричних баз 68
в інших іноземних журналах 1
в українських журналах, які включені до міжнародних наукометричних баз 47
в українських фахових журналах (перелік ДАК)_______
в інших українських журналах___________

5. Опубліковано тез доповідей: (всього) – 83
в тому числі:
в українських виданнях 40
в іноземних виданнях 43

6. Об’єкти інтелектуальної власності.
– патентів на винахід_______
– патентів на корисну модель 5
– свідоцтв на авторський твір 2

7. Впровадження наукових досягнень
– нововведень__________
– заявок на нововведення_______
– актів впровадження на наукову продукцію (копії подати при здачі звітів) –

8. Наукові форуми, (наук.-практ. конференції, з’їзди, симпозіуми та ін.)
Кількість:
– наукових форумів без міжнародної участі (де організатором є співробітники університету)
– наукових форумів з міжнародною участю – _
– наукових форумів, що проводились за кордоном, у яких особисто взяли участь співробітники кафедри – 34

9. Виступи співробітників у наукових конференціях (з’їзди, симпозіуми та ін.),
кількість:
– виступів, що підтверджені відповідними документами, які відбувались в Україні – 7
– виступів, що підтверджені відповідними документами, які відбувались за кордоном – 32
Участь у наукових конференціях співробітників:
– що брали участь у вітчизняних конференціях – 28
– що брали участь у міжнародних конференціях – 32

 

10. Захищені дисертації з датою захисту – 6:
1. Туркевич Марта Олександрівна «Ефективність колагеногенезу шкіри при введенні імплантатів різної природи (експериментально-патоморфологічне дослідження)»: автореф. дис. ..канд. мед. наук: 14.03.02 / Харків, 2019. 22 с. (Дата захисту 24.04.19.). Науковий керівник – д.м.н., проф.. Поспішіль Ю.О.
2. Варивода Олена Юріївна «Поліпозні захворювання товстої кишки: клініко-морфологічні особливості та прогнозування перебігу)»: автореф. дис. ..канд. мед. наук: 14.03.02 / Харків, 2019. 23 с. (Дата захисту 26.06.19.). Науковий керівник – д.м.н., проф.. Поспішіль Ю.О.
3. Омеляш Уляна Василівна «Патоморфологічні особливості та патоморфоз хірургічних захворювань щитоподібної залози в прикарпатському ендемічному регіоні зоба»: автореф. дис. канд. мед. наук: 14.03.02 / Львів, 2021. 22 с. (Дата захисту 09.04.21.). Науковий керівник – д.м.н., проф.. Поспішіль Ю.О.
4. Фаліон Руслана Ігорівна «Патоморфологічні зміни у перифокальній зоні головного мозку при інсультах різного типу»: дис… доктора філософії: 222. / Львів, 2022. 208с. (Дата захисту: 14.07.2022.). Науковий керівник – д.м.н., проф.. Поспішіль Ю.О.
5. Мазур Олена Юріївна «Патоморфологічні зміни легень у осіб з ожирінням (експериментально-патоморфологічне дослідження)»: дис… доктора філософії: 222. / Львів, 2022. 208с. (Дата захисту: 20.11.2023.). Науковий керівник – д.м.н., доц. Кузик Ю.І.
6. Дудаш Андрій Петрович «Інфільтративний протоковий рак грудної залози: клініко-морфологічні та імуногістохімічні особливості різних молекулярних підтипів і прогнозування перебігу»: дис… доктора філософії: 222. / Львів, 2022. 289с. (Дата захисту: 20.12.2023.). Науковий керівник – д.м.н., проф. Волос Л.І.

 

Статті у міжнародних фахових виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus/Web of Science (бібліографічний опис):
1. Zerbino D.D., Volos L.I., Ivashchenko V.A. Professor Witold Nowicki – great clinical pathologist of first half of the XX century, Head of the Department of Pathological Anatomy (1919-1941) of the Medical Faculty of Lviv Jan Kazimierz University (dedicated to the 140th anniversary of the birth) XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Patologów Lublin, 26-28 września 2019 r. Streszczenia Abstracts. Pol J Pathol. 2019. Р. 8-9. (Scopus).
2. Kuzyk Yu., Falion R. Case of ischemic stroke with essential thrombocythemia and antiphospholipid syndrome. 5th European Stroke Organization Conference Milan, Italy 22-24 May 2019. European Stroke Journal. 2019. Vol.4, N15 (Abstracts Supplement). P.215 (Scopus).
3. Kuzyk Yu., Ivanov D. Pathological deformations of internal carotid artery: pathomorphological and biomechanical models. 5th European Stroke Organization Conference Milan, Italy 22-24 May 2019. // European Stroke Journal. 2019. – Vol.4, N15. (Abstracts Supplement). P.346-347. (Scopus).
4. Kuzyk Yu. Pathological totuosity of the internal carotid artery as a risk factor of stroke in patients young and middle age. 5th European Stroke Organization Conference Milan, Italy 22-24 May 2019. // European Stroke Journal. 2019. Vol.4, N15. (Abstracts Supplement). P.599-600. (Scopus).
5. Kuzyk Yu. Mazur O., Chornenka G. Cardiac amyloidosis: the clinical and pathomorphological changes of two case of cardiac lesion in primary AL-amyloidosis. XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Patologow, Lublin 26-26 September 2019. Streszczenia Abstracts. Polish Journal of Pathology. 2019. P.50 (Scopus).
6. Kuzyk Yu., Ivanov D. Pathological deformations of internal carotid artery: pathomorphological and biomechanical models. XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Patologow, Lublin 26-26 September 2019. Streszczenia Abstracts. Polish Journal of Pathology. 2019. P.50. (Scopus).
7. Zerbino D., Kuzyk Yu., Mazur O. The unique collection of tumors and other eye disease in the museum of Human diseases, Danylo Halytsky Lviv National Medical University. XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Patologow, Lublin 26-26 September 2019. Streszczenia Abstracts. // Polish Journal of Pathology. 2019. P.56. (Scopus).
8. Herasymiuk I., Chornenka G., Kuzyk Yu., Logash M.Morphofunctional features of remodeling white rats female uterus in experimental tireopathies. // Österreichisches Multiscience Journal. 2019. Vol. 1, N20. P.21-30. (Web of Science)
9. Altinbasak I., Jijie R., Barras A., Golba B., Sanyal R., Bouckaert J., Drider D., Bilyy R., Dumych T., Paryzhak S., Vovk V., Boukherroub R., Sanyal A., Szunerits S. Reduced Graphene-Oxide-Embedded Polymeric Nanofiber Mats: An “On-Demand”Photothermally Triggered Antibiotic Release Platform. ACS Appl Mater Interfaces. 2018 Dec 5;10(48):41098-41106. doi: 10.1021/acsami.8b14784. Epub 2018 Nov 19.PubMed PMID: 30376295. (Scopus).
10. Appelgren D., Dahle C., Knopf .J, Bilyy R., Vovk V., Sundgren P.C., Bengtsson A.A., Wetterö J., Muñoz L.E., Herrmann M., Höög A., Sjöwall C. Active NET formation in Libman-Sacks endocarditis without antiphospholipid antibodies: A dramatic onset of systemic lupus erythematosus. Autoimmunity. 2018 Sep;51(6):310-318. doi: 10.1080/08916934.2018.1514496. Epub 2018 Oct 28. PubMed PMID: 30369267. (Scopus).
11. Bilyy R., Unterweger H., Weigel B., Dumych T., Paryzhak S., Vovk V., Liao Z., Alexiou C., Herrmann M., Janko C. Inert Coats of Magnetic Nanoparticles Prevent Formation of Occlusive Intravascular Co-aggregates With Neutrophil Extracellular Traps. Front Immunol. 2018 Oct 2;9:2266. doi: 10.3389/fimmu.2018.02266. eCollection 2018. PubMed PMID: 30333831; PubMed Central PMCID: PMC6176021. (Scopus).
12. Mota Yu., Kobza I., Lebedeva S., Vovk V. Intraoperative apparatus-based blood reinfusion in the aspect of oncological safety in patients with renal cell carcinoma complicated with tumor venous thrombosis. The Pharma Innovation Journal, 2019. №8(7). Р. 311-313. (Scopus).
13. Zerbino DD, Volos LI. Andrew Obrzut – Eminent Polish Professor, First Head of the Department of Pathological Anatomy (1896-1910) of the Medical Faculty of Lviv University. American Journal of Biomedical and Life Sciences. Vol. 8, No. 1, 2020, pp. 5-10. doi: 10.11648/j.ajbls.20200801.12 (Web of Science)
14. Volos LI. Mykhaylichenko T.Ye. Alzheimer’s disease and diabetes mellitus: neuromorphology of cognitive impairment. Folia Neuropathologica 2019; 57/4: 396. doi:10.5114/fn.2019.90820 (Scopus).
15. Dushar M, Akopyan H, Volos L, Kovalyk О, Loshak І, Gubych G. Neuropathological changes in a child with a POLG mutations in Alpers-Huttenlocher syndrome. Folia Neuropathologica 2019; 57/4: 396-397. doi:10.5114/fn.2019.90820 (Scopus).
16. Kuzyk Yu.I., Falion R.I. MELAS syndrome: clinical and morphological analysis of a unique case. Folia Neuropathologica 2019; 57/4: 383-384. doi:10.5114/fn.2019.90820 (Scopus).
17. Dushar M.I., Kuzyk Yu.I., Kovalyk O.Ya., Falion R.I. Identification of the pathogenic variant in the RYR1 gene in a Ukrainian patient with severe muscle hypotonia. Folia Neuropathologica 2019; 57/4: 384. doi:10.5114/fn.2019.90820 (Scopus).
18. Kuzyk Yu.I. Features of the pathomorphological structure of the aterosclerotic plaques of carotid atherosclerosis. Pathologia 2019; 16 (3), 355–361 DOI: 10.14739/2310-1237. 2019.3.188872 (Web of Science)
19. Bilyy R., Bila G., Vishchur O., Vovk V., Herrmann M. Neutrophils as main players of immune response towards nondegradable nanoparticles. Nanomaterials (Basel). 2020; 10(7):1273. doi: 10.3390/nano10071273. (Scopus)
20. Pospishil Y.O., Falion R.I., Havryliuk O.M., Zhytynska H.B., Tumak I.M.. Complains of clinical and morphological changes in perigematomal brain tissue in hemorragic stroke. World of Medicine and Biology. 2020. Vol.4(74). P.125-130. (Web of Science)
21. Volos L.I., Dudash A.P. Clinical and Morphological Features of Luminal A Subtype of Invasive Ductal Breast Cancer. Periodyk Naukowy Akademii Polonijnej (PNAP), Czestochowa. 2020. 43, nr 6. P. 293-306. (Web of Science)
22. Volos Liliya, Kuzyk Yuliya, Stoliar Halyna. Neuromorphological examination of early onset Alzheimer’s disease. Folia Neuropathologica. 2020. Vol.58/4. P. 402-403. (IF=2,038) https://doi.org/10.5114/fn.2020.102442 (Scopus)
23. Volos Liliya, Stoliar Halyna. Subcortical leukoencephalopathy or Binswanger’s disease: morphologic basis of cognitive impairment and dementia. Folia Neuropathologica. 2020. Vol. 58/4. P. 403. (IF=2,038) https://doi.org/10.5114/fn.2020.102442 . (Scopus)
24. Volos Liliya, Stoliar Halyna. Rasmussen encephalitis: a clinicopathologic study of rare disease. Folia Neuropathologica. 2020. Vol. 58/4. P. 403-404. (IF=2,038) https://doi.org/10.5114/fn.2020.102442 (Scopus)
25. Volos L.I., Mykhaylichenko T.Ye. Рrogressive subcortical vascular encephalopathy of the Binswanger: structural bases of degradation of mnestikointellectual functions. International Journal of Stroke. 2020. Vol. 15(1S). P.565. (IF=5,117) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1747493020963387 (Scopus)
26. Volos L.I., Mykhaylichenko T.Ye. Diabetes mellitus and stroke: a histopathological update. International Journal of Stroke. Vol. 2020. Vol. 15(1S). P.379-380. (IF=5,117) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1747493020963387 (Scopus)
27. Volos L., Dudash A., Guley R., Petronchak O. Lymphoid environment in Luminal A subtype invasive ductal breast carcinoma. The Breast. 2021. Vol. 56. P.27. (IF=4.38) DOI: https://doi.org/10.1016/S0960-9776(21)00112-0 (Scopus)
28. Volos L., Dudash A., Guley R., Petronchak O. E-cadherin expression in triple-negative invasive ductal breast carcinoma. The Breast. 2021. Vol. 56. P. 27-28. (IF=4.38) https://doi.org/10.1016/S0960-9776(21)00113-2 (Scopus)
29. Volos L.I. Cerebral microangiopathy at the type 2 diabetes mellitus: a histopathological update. Atherosclerosis. 2021. Vol.331. P.e238. (IF=5.162) DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2021.06.733 (Scopus)
30. Volos L.I., Mykhaylichenko T.Ye. Diabetic macroangiopathy: pathological changes of intracranial arteries in cerebral infarction. Atherosclerosis. 2021., Vol.331, P.e238. (IF=5.162) DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2021.06.734 (Scopus)
31. Volos L.I., Stoliar H., Mykhaylichenko T.Ye. Pathomorphology of Brain Damage in Covid-19 Patients. European Stroke Journal. 2021. Vol. 6(1). P.161. (IF=4,24) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/23969873211034932 (Scopus)
32. Volos L.I., Mykhaylichenko T.Ye. Morphological Features of Cerebral Stroke in Diabetes Mellitus. European Stroke Journal. 2021. Vol.6(1). P.444. (IF=4,24) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/23969873211034932 (Scopus)
33. Volos L.I., Mykhaylichenko T.Ye. Morphological Changes in The Brain in Diabetic Encephalopathy as A Predictor of Ischemic Stroke. European Stroke Journal. 2021. Vol.6(1). P.444. (IF=4,24) https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/23969873211034932 (Scopus)
34. Kuzyk Yu.I, Kovalyk O.Ya., Zimba O.O. Giant cell aortitis with aortic coarctation in 3.5 month child. Atherosclerosis. 2021. Vol.1(315). P.270-271 (IF=5.162) (Scopus)
35. Kuzyk Yu.I, Ivanov D.V. Pathological tortuosity of internal carotid artery: biomechanical models Atherosclerosis. 2021. Vol.1(315). P.270-271 (IF=5.162) (Scopus)
36. Okan Tetyana, Babliak Oleksandr, Agarwal Kriti, Kuzyk Yulia, Santh Prakash Lanka, Beshoy Iskander, Sanjeev Sharma, Satish Tadepalli, Richa Jaiswal, Akbar Hussain, Mohammed Y. Rashid, Raja Chandra Chakinala Asymptomatic Left Atrial Myxoma Treated With Minimally Invasive Surgical Approach. Cureus. 2021. Vol. 13(10): e18432. DOI 10.7759/cureus.18432 (Web of Science)
37. Негрич Тетяна, Шоробура Марія, Грицина Ірина, Юхимів Лілія, Кирилюк Софія Особливості клінічного перебігу післякорових енцефалітів у імуносупресованих осіб. Праці НТШ Медичні науки 2021, Том 64, №1. С.62-70. https://doi.org/10.25040/ntsh2021.01 (Scopus)
38. Revenko Oleh, Pavlovskiy Yaroslav, Savytska Maryana, Yashchenko Antonina, Kovalyshyn Vasyl, Chelpanova Ilona, Varyvoda Olena, Zayachkivska Oksana Hydrogen Sulfide Prevents Mesenteric Adipose Tissue Damage, Endothelial Dysfunction, and Redox Imbalance From High Fructose Diet-Induced Injury in Aged Rats. Frontiers in pharmacology: Gastrointestinal and hepatic pharmacology. 2021. Vol.12:693100 https://doi.org/10.3389/fphar.2021.693100 (IF=5.810) (Scopus)
39. Ruslana I. Falion, Yuliya I. Beketova, Yuriy O. Pospishil. Comprehensive study of manifestations of brain tissue resolution in case of various types of stroke.Wiadomości Lekarskie. 2022;75(4 p1):791-797. DOI: 10.36740/ Wiad. Lek 202204108. (Scopus SJR Q4 IF=0.126).
40. Зербіно Д.Д., Чайковський Ю.Б., Черній В.І., Святенко Т.В., Волос Л.І., Свистунов І.В., Михайличенко Т.Є. Професор В.Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії. Медичні перспективи. 2021; Том XXVI, 3: 228-229. https://doi.org/10.26641/2307-0404.2021.3.242346 (Scopus).
41. Volos L.I. Proliferating papillary ovarian mucinous cystadenoma: features of the morphological structure and prognosis. Azerbaijan Medical Journal (Scopus). 2021; 4: 159–167. https://doi.org/10.34921/amj.2021.4.023 (Scopus SJR Q4 IF=0.86).
42. Volos L.I., Dudash A.P. Тumor-infiltrating lymphocytes in nonluminal invasive ductal breast carcinoma. Azerbaijan Medical Journal 2022; 1: 131–137. DOI: 10.34921/amj.2022.1.021 (Scopus SJR Q4 IF=0.86).
43. Volos L.I., Dudash A.P. Features of E-cadherin expression in the triple negative and luminal “A” phenotypes invasive ductal breast cancer. Azerbaijan Medical Journal 2022; 3: 125–132. DOI: 10.34921/amj.2022.3.020 (Scopus SJR Q4 IF=0.86)
44. Yuliia Kuzyk, Olena Gavrilyuk, Marta Semko, Borys Ribun, Anna Arefyeva COVID-19 pulmonary pathology: a multi-institutional autopsy cohort from Lviv and Lviv region // Medical sciences Proceedings of the Shevchenko scientific society 2022, Vol. 69, Р.29-39(Scopus SJR Q4 IF=0.13).
45. Андрій Нетлюх, Тетяна Малишева,Олег Кобилецький, Руслана Фаліон, Ігор Дутка, Ірина Комнацька. Диференціальна діагностика церебральних судинних вад і обємних новоутворення функціонально важливих ділянок мозку: критерії вибору нейрохірургічної тактики. Праці НТШ Медичні науки 2022; (66, 1): 160-174.DOI 10.25040/ntsh2022.01.15. (Scopus SJR Q4 IF=0.13)
46. Lesia Mateshuk-Vatseba, Iryna Savka, Maksym Tsytovskyi, Nazar Blyschak, Solomiya Fedevych. Angiopathy as a Cause of Structural Organ Changes under Experimental Conditions in Diabetes Mellitus. Journal of International Dental and Medical Research. 2022; 15(2):935-941(Scopus SJR Q3 IF=0,25).
47. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Neuromorphology of cognitive changes in type 2 Diabetes Mellitus. Journal of the Neurological Sciences. 2021;429(1):119016. (Scopus SJR Q2 IF=0,88). https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119016
48. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye., Stoliar H. Binswanger Disease: pathomorphology of cognitive impairment and dementia. Journal of the Neurological Sciences (Scopus). 2021;429(1):119017 https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119017
49. Volos L., Stoliar H., Mykhaylichenko T.Ye. Pathomorphological Changes of the brain in patients with Covid-19. Journal of the Neurological Sciences (Scopus SJR Q2 IF=0,88). Volume 429, Supplement, 119837, October 01, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119837
50. Volos L. Pathomorphological features of the non-epithelial component of nephroblastoma or Wilms tumor. Pediatr. Blood Cancer. 2021;21(e29349): 471 (Scopus SJR Q1 IF=1,01). https://doi.org/10.1002/pbc.29349
51. Volos L. Microscopic structures of the epithelial component of Wilms tumor. Pediatr. Blood Cancer (Scopus SJR Q1 IF=1,01). 2021;21(e29349):474. https://doi.org/10.1002/pbc.29349
52. Volos L., Stoliar H., Mykhaylichenko T.Ye. Stroke in Covid-19-Positive Patients: Histopathological Findings. International Journal of Stroke (Scopus SJR Q1 IF=1,84). 2021;16(2_suppl:13) DOI: 10.1177/17474930211041949
https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
53. Mykhaylichenko T.Ye., Volos L. Features of cerebrovascular hemodynamic disturbances in patients with 2 type diabetes mellitus. International Journal of Stroke (Scopus SJR Q1 IF=1,84).2021;16(2_suppl: 136) DOI: 10.1177/17474930211041949 journals.sagepub.com/home/wso, https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
54. Mykhaylichenko T.Ye., Volos L. Vascular dementia: histopathology of the brain. International Journal of Stroke (Scopus SJR Q1 IF=1,84). 2021;16(2_suppl: 155). DOI: 10.1177/17474930211041949 journals.sagepub.com/home/wso, https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
55. Volos L., Stoliar H. Brain morphological changes in Covid-19. Folia Neuropathologica (Scopus SJR Q2 IF=0,44).2021;59(4): 428.
56. Volos L. Psoriatic nephropathy: a histopathological update. Atherosclerosis. (Scopus SJR Q1 IF=1,4). 2022;355:e285.DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.813
57. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Histological features of cerebral ischemic stroke in type 2 diabetes mellitus. Atherosclerosis. (Scopus SJR Q1 IF=1,4). 2022;355: e289-290. DOI:https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.828
58. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Diabetic macrovascular complications of the lower extremities: ultrasound dopplerography and morphological diagnostics. Atherosclerosis. (Scopus SJR Q1 IF=1,4). 2022; 355:e290. DOI:https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.829
59. Volos LI, Dudash AP. Features of E-cadherin expression in the triple negative and luminal “A” phenotypes invasive ductal breast cancer. Azerbaijan Medical Journal. 2022; 3: 125–132. https://doi.org/10.34921/amj.2022.3.020 (Scopus SJR Q4 IF=0.86).
60. Volos LI, Mykhaylichenko TYe. Neuromorphology of cognitive changes in type 2 diabetes mellitus: a histopathological update. Folia Neuropathologica 2022; 60(4): 470. https://doi.org/10.5114/fn.2022.124409 (Scopus SJR Q2 IF=0.56).
61. Volos L., Dudash A. Morphological features of tumor angiogenesis in invasive ductal breast cancer and relationship with clinicopathological factors (18th St. Gallen International Breast Cancer Conference, Vienna 15-18.03.2023). The Breast. 2023; Vol. 68 (1S):36-37. https://breast-ibcc-2023.elsevierdigitaledition.com (Scopus, SJR Q1 IF=3.9)
62. Volos L., Dudash A. Cox-2 overexpression in triple-negative invasive ductal breast cancer with correlation to clinicopathological parameters and neoangiogenesis (18th St. Gallen International Breast Cancer Conference, Vienna 15-18.03.2023). The Breast. 2023; Vol. 68 (1S):35-36. https://breast-ibcc-2023.elsevierdigitaledition.com (Scopus, SJR Q1 IF=3.9)
63. Volos LI. Structural changes in the kidneys in psoriatic erythroderma. Abstracts 91st EAS Congress: May 21-24, Rosengarten Mannheim. Atherosclerosis.2023;379(S.1):158-159. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915023046312 (Scopus, SJR Q1 IF=5.3)
64. Volos LI, Mykhaylichenko TYe. Type 2 diabetes mellitus, atherosclerosis, and ischemic stroke: Histopathological changes of the brain. Atherosclerosis. Abstracts 91st EAS Congress: May 21-24, Rosengarten Mannheim. Atherosclerosis. 2023;379(S.1):163. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0021915023046440 (Scopus, SJR Q1 IF=5.3)
65. Yu.I. Kuzyk, O.Yu. Mazur Pathomorphological changes of the lungs of mature male rats in conditions of experimen¬tal obesity and tobacco smoking. Світ Медицини та Біології. 2023. – 2(84), C. 219-224. DOI 10.26724/2079-8334-2023-2-84-219-224 (Web of Science)
66. Oksana Zayachkivska, Vassyl Lonchyna, Vasyl Kovalyshyn, Dariy Bidiuk, Volodymyr Vovk, Nataliya Volodko, Oleh Danylyak, Ivan Dzis New conceptual ideas in the Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences (dedicated to the 125th anniversary since its foundation). Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences 2023, 1 (71):1-16. https://doi.org/10.25040/ntsh www. mspsss.org.ua. DOI: 10.25040/ntsh2023.01.03 (Scopus SJR Q4 IF=0.13).
67. Netliykh A., Malysheva T., Kobyletsky O., Falion R., Dutka I., Komnatska I. Cerebral vascular malformations and tumors in the eloguent brain areas: radiological criteria for neurosurgical treatment. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences 2022, (66, 1): 160-174. DOI 10.25040/ntsh2022.01.15. 03 (Scopus SJR Q4 IF=0.13).

 

Фахові видання (бібліографічний опис):
1. Поспішіль Ю.О., Туркевич М.О., Туркевич О.О. Порівняльна морфологія регенераторнозапальних процесів у шкірі при використанні пептидних активаторів та препаратів на основі гіалуронової кислоти // Морфологія. 2019. №3 (13). С.126-132.
2. Волос Л.І. Пріонні захворювання: медико-соціальна та екологічна проблема // Науковий журнал «Медичний форум». 2019. №16 (16). С.21-23.
3. Волос Л.І. Роль амілоїдних тілець (corpora amylacea) в нейродистрофічних захворюваннях: причина чи наслідок? // Науковий журнал «Південноукраїнський медичний науковий журнал». 2019. 23 (23). С.18-21.
4. Волос Л.І., Дудаш А.П. Молекулярний тип раку грудної залози як прогностичний фактор метастазування. // Науковий журнал «Медичний форум». 2019. №17(17). С.18-20.
5. Мазур О.Ю., Кузик Ю.І. Лептин: сучасний погляд на роль в функціонуванні організму та при формуванні патології // ДОМс: Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. 2019. №1 (VIII). С. 74-81
6. Вовк В.І, Омеляш У.В. Папілярний рак та автоімунний тиреоїдит Хашімото у хворих, оперованих з приводу захворювань щитоподібної залози в умовах Прикарпатського ендемічного регіону зоба. // Морфологія. Том 13, № 3, 2019. С. 22-25.
7. Шевчук М.М., Григорійчук В.І. Проблемні питання спонтанного (атравматичного) розриву селезінки, як ускладнення гострого геморагічного панкератиту та панкреанекрозу у судово-медичній практиці. // Буковинський медичний вісник. 2019. Том 23, №2(90). С. 136-140.
8. Поспішіль ЮО, Фаліон РІ. Порівняння клінічних та морфологічних змін головного мозку при ішемічних інфарктах на різних хронологічних етапах. Морфологія. 2020; 14 (2): 36-43. DOI:https://doi.org/10.26641/1997-9665.2020.2.36-43
9. Зербіно ДД, Волос ЛІ. Наукові праці засновника кафедри патологічної анатомії (1896-1910) Львівського університету Яна Казимира професора Андрія Обжута (Частина ІІ) (до 120-річчя кафедри патологічної анатомії і «Музею хвороб людини»). Мистецтво лікування. 2019; 5-6 (161-162): 53-60.
10. Зербіно ДД, Волос ЛІ. Вітольд Новіцький – видатний клінічний патолог першої половини ХХ ст., керівник кафедри патологічної анатомії (1919-1941) і декан медичного факультету Львівського університету Яна Казимира (до 140-ліття від дня народження). Мистецтво лікування. 2019; 7 (163): 54-60.
11. Зербіно ДД, Бедзай АО, Колінковський ОМ. Зв’язок фактору куріння та ендотеліальної дисфункції у жінок, хворих на нестабільну стенокардію. Ліки України. 2020; 1(40):5
12. Душар МІ., Акопян ГР., Волос ЛІ, Ковалик ОЯ., Лошак ІО., Губич ГМ. Синдром Альперса-Гуттенлохера у лікарській практиці (клінічний випадок). Сучасна педіатрія. 2019; 5(101): 141-147.
13. Волос ЛІ. Коронавірусна інфекція COVID-19 – потенційно важка гостра респіраторна інфекція за даними ВООЗ. Науковий журнал «Медичний форум», 2020; 19(19): 32-34.
14. Михайличенко ТЄ., Волос ЛІ. Цукровий діабет і хвороба Альцгеймера: нейроморфологія когнітивних порушень. Український журнал медицини, біології та спорту. 2020, 5(2): 70–76.
15. Вовк В. І., Курьянович О. В., Омеляш У. В. Інформаційно-пошукова система для аналізу результатів патогістологічних досліджень післяопераційного матеріалу хворих, оперованих з приводу захворювань щитоподібної залози. Acta medica Leopoliensia. 2019;25(4):36-38. DOI: https://doi.org/10.25040/aml2019.04.
16. Вовк В., Омеляш У. Лімфоцитарні інфільтрати у щитоподібній залозі у хворих оперованих з приводу тироїдної патології. Праці наукового товариства імені Шевченка. Медичні науки. 2019;57(2):59-65.
17. Нетлюх АМ., Грищук ОІ., Мандзюк БО, Кобилецький О.Я, Боднар ОР, Фаліон РІ. Чинники прогнозу результатів видалення внутрішньо мозкових інсульт-гематом при виборі тактики лікування Ендоваскулярна нейрорентгенохірургія. 2019; № 3(29): 14 – 20. DOI 10.26683/2304-9359-2019-3(29).
18. Кузьмич М.Б. Гюртле-клітинна карцинома щитоподібної залози: огляд літератури та власне дослідження // Клінічна ендокринологія та ендокринна хірургія. 2019;4(68):7-14.
DOI: https://doi.org/10.30978/CEES-2019-4-7.
19. Малик О.Р., Найда А.І. Медично-правові аспекти дослідження ненасильної смерті: філософські уявлення, історичні традиції та культорологічні особливості сприйняття смерті / Вісник Вищої медичної освіти. – № 8. – 2019. – С. 5-17.
20. Найда А., Малик О. Життєвий та науковий шлях професора В.Серадського як засновника кафедри та закладу судової медицини Львівського університету (з нагоди 121-ї річниці заснування у Львові судової медицини як науково-педагогічної дисципліни) / Вісник Львівського університету. Серія юридична: зб.наук.пр. – Випуск 69. – Львів. – 2019. – С. 183-195. (фах.) Visnyk of the Lviv University. SeriesLaw. 2019. Issue69. P.183–195 DOI: http://dx.doi.org/10.30970/vla.2019.69.183
21. Поспішіль Ю.О., Фаліон Р.І. Порівняння клінічних та морфологічних змін головного мозку при ішемічних інфарктах на різних хронологічних етапах. Морфологія. 2020. Вип.14, т.2. С.36-43.
22. Серветник М.І., Поспішіль Ю.О., Особливості патоморфологічної діагностики аденозу передміхурової залози та презентація клінічного випадку. Морфологія. 2020. Вип.14, т.2. С. 70-75.
23. Зербіно Д.Д., Волос Л.І., Чайковський Ю.Б., Черній В.І., Святенко Т.В., Свистунов І.В., Воронич-Семченко Н.М., Багрій М.М., Михайличенко Т.Є. Професор В.Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії (до 80-річчя від дня народження). Art of Medicinе. 2021. Вип.2, т. 18. C. 185-188.
24. Зербіно Д.Д., Беш Д.І., Соколов М.Ю., Беш О.М. Оцінка зв’язків між морфологічними особливостями інтракоронарних тромбів та структурно-функціональним станом лівого шлуночка в пацієнтів з інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST. Клінічна медицина. 2020. Т.25., №3. С. 62-70.
25. Кузик Ю.І. Патолог. Вчений. Людина. (До 95-річчя з дня народження Зербіно Дмитра Деонисовича). Львівський медичний часопис. Acta Medica Leopolensa. 2021. Т.27, №1-2. С.117-119.
26. Кузик Ю.І., Мазур О.Ю. Патоморфологічні зміни легень статевозрілих щурів-самців в умовах експериментального ожиріння. Міжнародна науково-практична он-лайн- конференція «Наукові дослідження патологоанатомів України: досягнення та перспективи розвитку» Київ, Україна 22-23 квітня 2021 року Український науково-медичний журнал. 2021. №2(123). – С.16.
27. Гаврилюк О.М., Томашова С.А., Столяр Г.Л. Кастлманподібна лімфаденопатія: опис випадку. Морфологія. 2020. Вип.14, Т.4. С.29-34.
28. Литвин Г.О., Томашова С.А., Вовк В.В., Дибас І.В., Гладченко О.І. Випадок генералізованої форми вітряної віспи у ВІЛ-інфікованої людини (клініко-патологоанатомічний аналіз). Інфекційні хвороби. 2021. Т.1, №103. С.71-76.
29. Шевчук М.М. Григорійчук В.І. Аналіз спонтанних розривів аорти в судово-медичній практиці. Судово-медична експертиза. 2020. C. 52-54.
30. Нетлюх А.М., Шевага В.М., Фаліон Р.І, Матолинець Н.В, Мандзюк Б.О, Кобилецький О.Я. Мікроструктурні зміни перигематомної ділянки при несприятливому перебігу спонтанних внутрішньомозкових гематом. Ендоваскулярна нейрохірургія. 2020. Вип.2, т.32. С.21-27.
31. Зербіно Д.Д., Волос Л.І., Чайковський Ю.Б., Черній В.І., Святенко Т.В., Свистунов І.В., Воронич-Семченко Н.М., Багрій М.М., Михайличенко Т.Є. Професор В.Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії, Івано-Франківськ «Art of Medicine» Івано-Франківськ, 2021; 2 (18): 185-188.
32. Д.Д.Зербіно, Ю.М.Панишко. Валентина Володимирівна Чоп’як — видатна українська вчена. До 65 річчя від дня народження. Феномен людини. Здоровий спосіб життя. 2021; Вип. 103 (169):57-59.
33. Д.Д.Зербіно, Ю.М.Панишко. Рудольф Людвіг Карл Вірхов — виданий німецький патолог. До 200 річчя від дня народження. Феномен людини. Здоровий спосіб життя. 2021; Вип. 103 (169): 93-95.
34. Волос Л.І., Дудаш А.П. Особливості лімфоїдного мікрооточення в інвазивному протоковому раку грудної залози. Український журнал медицини, біології та спорту (Ukr. ž. med. bìol. Sportu), Категорія Б. 2021; Том 6, № 6 (34): 44–56. https://doi.org/10.26693/jmbs06.06.044
35. Волос Л.І., Дудаш А.П. Скануюча електронна мікроскопія інвазивного протокового раку грудної залози. Lviv Medical Journal /Acta Medica Leopoliensia. Категорія Б. 2021; Vol. 27 No. 3-4: 9-25. DOI: https://doi.org/10.25040/aml2021.3-4.009
36. Волос Л.І., Дудаш А.П. Особливості експресії СОХ-2 в різних молекулярних підтипах інвазивного протокового раку грудної залози. Український журнал медицини, біології та спорту (Ukr. ž. med. bìol. Sportu), Категорія Б. 2022; Том 7, № 1 (35): 68–78. https://doi.org/10.26693/jmbs07.01.068
37. Волос Л.І., Дудаш А.П. Особливості експресії молекул клітинної адгезії Е-кадгерину в різних молекулярних підтипах інвазивного протокового раку грудної залози. Український журнал медицини, біології та спорту (Ukr. ž. med. bìol. Sportu), Категорія Б. 2022; Том 7, № 3 (37): 52–64. https://doi.org/10.26693/jmbs07.03.052
38. Волос Л.І., Дудаш А.П. Надмірна експресія циклооксигенази-2 (СОХ-2) в потрійно-негативному і HER2/neu-позитивному фенотипах інвазивного протокового раку грудної залози. Південноукраїнський медичний науковий журнал (інше видання, без категорії). 2022; 31: 4-10.
39. Кузик Ю.І. Патолог. Вчений. Людина (до 95 років з дня народження Зербіно Дмитра Деонисовича). Acta Medica Leopoliensia. 2021;27(1-2): 117-119 DOI: https://doi.org/10.25040/aml2021.1-2.117.
40. Кузик Ю.І., Семко М.Р. Особливості ураження легень при коронавірусній інфекції: клініко-патоморфологічний аналіз аутопсійних випадків // Практикуючий лікар. 2022. 11(2-3). С. 14-19.
41. Шевчук ММ, Волос ЛІ. Терапевтичний потенціал канабідіолу: найважливіші здобутки на шляху до нової ери. Медична наука України. 2023; 19(2): 132-141. https://doi.org/10.32345/2664-4738.2.2023.17
42. Shevchuk MM, Volos LI. Microscopic architecture of the liver of experimental rats after cannabidiol oil applications. Scientific Journal of Polonia University. 2023; 58 (3): 320-332. https://doi.org/10.23856/5845
43. Гаврилюк О.М., Томашова С.А., Серветник М.І.Автопсійне дослідження: 125-річний досвід роботи кафедри патологічної анатомії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Медична інформатика та інженерія. Medical Informatics and Engineering. 2022; 3(59):11–17. DOI: https//doi.org/10.11603/mie.1996-1960.2022.3.13365
44. Шевчук М.М. Ультраструктурні особливості будови серця білого щура в нормі. Здобутки клінічної експериментальної медицини 2022; 4:177-181 DOI: https://doi.org/10.11603/1811-2471.2022.v.i4.13513
45. Shevchuk M.M. Macro-and microstructural liver arrangement in white rats in health. Вісник проблем біології і медицини / Bulletin of problems in biology and medicine. 2022; 3 (166):456-459 DOI 10.29254/2077-4214-2022-3-166-456-459
46. Дроник І.С., Дутка Р.Я., Чмир Н.В., Пшик Р.С., Фаліон Р.І. Зміни рівня кортизолу під впливом фізичного навантаження у пацієнтів з гіпертонічною хворобою та у практично здорових людей. Міжнародний ендокринологічний журнал. 2023; (19,3): 200-205. DOI: https://doi.org/10.22141/2224-0721.19.3.2023.1272
47. Мазур О.Ю., Масляник Х.Д. Ретроспективний аналіз статево-вікового розподілу, причин смерті та коморбідної патології в осіб з ожирінням. Практикуючий лікар. 2023; 2(2-3):68-74. https://plr.com.ua/index.php/journal/issue/view/49/59
48. Volos L.I., Dudash A.P. Morphological features of tumor angiogenesis in invasive ductal breast cancer. Periodyk Naukowy Akademii Polonijnej (PNAP), Czestochowa, 2022, 50, nr 1: 269-280. DOI https://doi.org/10.23856/5032

 

Статті в монографії – 2
1. Малик О.Р. Клінічні, судово-медичні та юридичні основи різновиду механічної асфіксії: асфіксіофілія / Trends and prospects of scientific thought in medicine: collective monograph. Малик О.Р., – etc. – Іnternational Science Group. – Boston: Primedia eLaunch, 2022. 383 р. Available at: DOI –10.46299/ISG.2022.MONO.MED.1 URL: https://isg-konf.com/trends-and-prospects-of-scientific-thought-in-medicine/. С.82-90.
2. Malyk O. Contribution of professor V.Seradsky to the development of theory, practice and teaching of forensic medicine (to the anniversary of the commemoration of death) / Scientific Foundations in medicine and Pharmacy: collective monograph / Malyk O. – etc. – International Science Group. – Boston: Primedia eLaunch, 2022. 288 р. Available at: DOI – 10.46299/ISG.2022.MONO.MED.2 URL: https://isg-konf.com/scientific-foundations-in-medicine-and-pharmacy/. Р. 32-43.

 

Тези:
1. Поспішіль Ю.О., Вовк В.І., Омеляш У.В. Випадки поєднання декількох захворювань щитоподібної залози в одного пацієнта: співставлення морфологічних змін з рівнем антитіл до тиреоїдної пероксидази та тиреоглобуліну у крові // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.91-92. м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 року.
2. Зербіно Д., Колінковський О., Беш Д., Андрусишина І. Важкі метали у сигаретах як основний етіологічний стимул пошкодження артерій: цикл досліджень // Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю «Актуальні питання сучасної мікроелементології присвяченій пам’яті академіка Ю.І.Кундієва».2018. С.18-19., м.Київ, 4-5 жовтня 2018 року.
3. Besh D., Zerbino D., Sokolov M., Kyyak Y. Morphological features of intracoronary thrombi in patients with acute ST segment elevation myocardial infarction. // RECOOP 14th Bridges in Life Sciences Conference. 2019. P.158., Bratislava, Slovak republic, April 12 – 13, 2019.
4. Besh D., Sokolov M., Zerbino D., Kyyak Y. Coronary Artery Disease, Acute Coronary Syndromes, Acute Cardiac Care // ESC Congress. 2019. P.367.,
Paris, France, 31 August – 4 September 2019
5. Volos L.I. Progressive subcortical vascular encephalopathy of the Binswanger: structural bases of degradation of mnestico-intellectual functions. // International scientific conference “Medicine under the modern conditions of integration development of European countries”: Conference proceedings. 2019. Р.48-51., Lublin, Poland May 10-11, 2019.
6. Волос Л.І, Дудаш А.П. Особливості морфологічної структури різних імуногістохімічних типів протокового раку грудної залози. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.30-32., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 р.
7. Волос Л.І., Михайличенко Т.Є. Морфологія і кількісна цитоангіоархітектоніка головного мозку при інсульті на фоні цукрового діабету 2 типу. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019., C.32-34., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 р.
8. Волос Л.І. Грип А/H1N1: пандемії і підсумки розвитку. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Пріоритети розвитку медичних наук у ХХІ столітті». 2019. С.32-34., м. Одеса, 15-16 березня 2019 року.
9. Волос Л.І. Роль і місце лекції у вищому навчальному закладі. // Матеріали ХХІV Міжнародної науково-методичної конференції «Управління якістю підготовки фахівців. Частина 2». 2019. С.32-34., м. Одеса, 18-19 квітня 2019 року.
10. Волос Л.І., Дудаш А.П. Особливості морфологічної будови первинної пухлини інфільтративного протокового раку грудної залози люмінального В типу. // Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Теоретичні та практичні аспекти розвитку сучасної медицини». 2019. С.5-8., м. Львів, 21–22 червня 2019 року.
11. Волос Л.І., Дудаш А.П. Клініко-морфологічна та імуногістохімічна характеристика тричі-негативного інфільтративного протокового раку грудної залози. // Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку медичних наук у ХХІ ст.». 2019. С.9-12., м. Львів, 25–26 травня 2019 року.
12. Волос Л.І. Роль екзосом у процесах канцерогенезу. // Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Роль сучасної медицини у житті людини та її місце у формуванні здорового способу життя». 2019. С. 95-99., м. Львів, 22-23 березня 2019 року.
13. Михайличенко Т.Є., Волос Л.І. Цукровий діабет i хвороба Альцгеймера: нейроморфологія когнітивних порушень. // Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми, досягнення та перспективи розвитку медико-біологічних і спортивних наук». 2019. С.34, м. Миколаїв, 17-18 жовтня 2019 р.
14. Kuzyk Yu. Common Arterial Trunk: Pathomorphological Changes of Unoperated Cardiac Defect in Adulthood. // Materials of VIIIth Congress of the Czech Society for Cardiovascular Surgery with International Participation. 2018. P.138, Brno, Czech Republic, 25-27 November 2018.
15. Kuzyk Yu. Spontaneous Carotid Dissection is One Main Causes of Acute Cerebrovascular Accident in Young Age. // Materials of VIIIth Congress of the Czech Society for Cardiovascular Surgery with International Participation. 2018. P.184, Brno, Czech Republic, 25-27 November 2018,
16. Серветник М.І. Інвазивний легеневий аспергільоз після трансплантації нирки: презентація клінічного випадку. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.104-106., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 року
17. Фаліон Р.І., Кузик Ю.І. Випадок есенціальної тромбоцитемії та ішемічного інфаркту, який розвинувся на тлі антифосфоліпідного синдрому. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.120-122., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 року,
18. Нетлюх А.М., Фаліон Р.І., Мандзюк Б.О., Кобилецький О.Я., Щибовик Д.В. Мікроструктурні зміни перигематомної ділянки при несприятливому перебігу спонтанних внутрішньо мозкових гематом // “The Ways to Improve the Functiomal Results of Treatment in Neurosurgery” Polyantsya village. 2019. Р.37., Bukovel, Ukraine, March 13-15, 2019.
19. Arjun Biswas, Mariya Kuzmych, Oleksander Karachtevtsev Hurtle cell transformation of thyrocytes and surgical treatment of patients with thyroid disease in percahthian endemic goiter region during 2014-2018. // Future again. Abstact Book. 30 th European Students’ Conference. 2019. P. 136., Berlin, 25th to 28 th September 2019.
20. Бісярін Ю.В., Канарейкін А.В., Рібун Б.Й., Варивода О.Ю. Синдром Пейтца-Егерса: аналіз рідкісного випадку. // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.21-22., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 року.
21. Малик О.Р., Рябець Л.С. Особливості харчових отруєнь як тілесних ушкоджень (ретро і проспективний аналіз експертиз у розрізі 2014-2018 рр.) // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна патоморфологічна діагностика в клінічній практиці лікаря». 2019. С.79-80., м. Вінниця, 10-11 квітня 2019 року.
22. Volos LI. Mykhaylichenko TYe. Neuromorphology of cognitive deficits in Diabetes Mellitus and Alzheimer’s Disease. Abstracts of the 2nd International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Tokyo, Japan. 18-19 Nov 2019. Pp. 58-62.
23. Volos LI. Mykhaylichenko TYe. Histopathological changes of the brain in ischemic stroke on the background of diabetes mellitus. Scientific achievements of modern society. Abstracts of the 5th International scientific and practical conference. Cognum Publishing House. Liverpool, United Kingdom. 2020. Pp. 148-154.
24. Volos LI., Dudash AP. Molecular type as a prognosis factor of ductal breast cancer metastasis. Innovative development of science and education. Abstracts of the 3rd International scientific and practical conference. ISGT Publishing House. Athens, Greece. 2020. Pp. 59-65.
25. Volos LI., Stoliar HL. Binswanger disease: morphological bases of progressive loss of memory and intellectual abilities. Modern science: problems and innovations. Abstracts of the 3rd International scientific and practical conference. SSPG Publish. Stockholm, Sweden. 2020. Pp. 21-27.
26. Volos LI., Tsymar D. A. Аlzheimer disease: discovery history and risk factors. Fundamental and applied research in the modern world. Abstracts of the 1st International scientific and practical conference. BoScience Publisher. Boston, USA. 2020. Pp. 73-80.
27. Mykhaylichenko TYe., Volos LI. Diabetes mellitus and Alzheimer’s disease: neuromorphology of cognitive impairment. Problems of endocrine pathology. 2019 Nov; special issue (Abstracts of the 9th Congress of endocrinologists of Ukraine devoted to 100th Anniversary of SI “V. Danilevsky institute for endocrine pathology problems of the NAMS of Ukraine”: 193-194.
28. Mykhaylichenko TYe., Volos LI. Pathomorphological changes of the brain tissues in cerebral stroke in patients with diabetes mellitus. Problems of endocrine pathology. 2019 Nov; special issue (Abstracts of the 9th Congress of endocrinologists of Ukraine devoted to 100th Anniversary of SI “V. Danilevsky institute for endocrine pathology problems of the NAMS of Ukraine”: 194-195.
29. Волос ЛІ., Михайличенко ТЄ. Нейроморфологія когнітивних порушень при цукровому діабеті 2 типу та хворобі Альцгеймера. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Нові досягнення у галузі медичних фармацевтичних наук»; м. Одеса, 15-16 листопада 2019 р.- Одеса: ГО «Південна фундація медицини», 2019. с.39-45.
30. Волос ЛІ., Цимар ДА. Патоморфологічні особливості головного мозку при хворобі Альцгеймера і цукровому діабету 2 типу з когнітивним дефіцитом. Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Нове у медицині сучасного світу»; Львів, 22–23 листопада 2019 р. – Львів: ГО «Львівська медична спільнота», 2019, с.9-15.
31. Волос ЛІ. Морфологія та морфогенез епітеліального компоненту нефробластом. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми світової медицини та її роль у забезпеченні здоров’я світового співтовариства»; м. Одеса, 14-15 лютого 2020 р.- Одеса: ГО «Південна фундація медицини», 2020. с.20-26.
32. Волос ЛІ. Патоморфологічні особливості неепітеліального компонента нефробластоми (пухлини Вільмса). Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Нове та традиційне у дослідженнях сучасних представників медичної науки»; Львів, 21–22 лютого 2020 р. – Львів: ГО «Львівська медична спільнота», 2020, с.15-19.
33. Волос ЛІ., Дудаш АП. Кі-67 як прогностичний маркер відповідно до молекулярного підтипу раку грудної залози. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Здоров’я людини у сучасному світі: питання медичної науки та практики»; м. Одеса, 15-16 травня 2020 р.- Одеса: ГО «Південна фундація медицини», 2020. с.41-47.
34. Волос ЛІ., Дудаш АП. Молекулярна гетерогенність потрійно-негативного раку грудної залози як прогностичний чинник перебігу. Збірник тез наукових робіт учасників міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку медичних наук у ХХІ ст.»; Львів, 22–23 травня 2020 р. – Львів: ГО «Львівська медична спільнота», 2020, с.17-21.
35. Волос ЛІ., Дудаш АП. Прогноз перебігу молекулярних типів раку грудної залози. Матеріали ХVІІІ конґресу Світової Федерації Українських Лікарських Товариств; Львів: ЛНМУ (1-3 жовтня 2020), с.
36. Михайличенко ТЄ., Волос ЛІ. Гістопатологічні зміни головного мозку при ішемічному інсульті на фоні цукрового діабету 2 типу. Матеріали ХVІІІ конґресу Світової Федерації Українських Лікарських Товариств; Львів: ЛНМУ (1-3 жовтня 2020), с.
37. Михайличенко ТЄ, Волос ЛІ. Цукровий діабет i хвороба Альцгеймера: нейроморфологія когнітивних порушень. Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми, досягнення та перспективи розвитку медико-біологічних і спортивних наук»; Миколаїв, 17-18 жовтня 2019 р.
38. Кузик ЮІ, Мазур ОЮ. Експериментальна дієтоіндукована модель аліментарного ожиріння у статевозрілих щурів-самців Матеріали підсумкової науково-практичної конференції “Здобутки клінічної та експериментальної медицини”, с. 62-64., Тернопіль, Україна. 2020.
39. Серветник МІ. Роль експресії гену Bcl-2 у пато- та морфогенезі гіперпластичних процесів у ендометрії. Матеріали ХVIII Світової федерації українських лікарських товариств. с. Львів, Україна. 2020
40. Найда АІ, Малик ОР. Самогубство в розрізі соціології, медицини та права // Актуальні проблеми правового регулювання в Україні та країнах ближнього зарубіжжя Aktual problems of legal regulation in Ukrain and neighboring countries: Матеріали ІХ міжнародної науково-практичної інтернет конференції (Львів, 27 грудня 2019 року): тези доповідей / Відп. ред. П.О. Куцик, Львів : Растр-7, 2019. – С. 199-201.
41. Федевич СВ. Гетероморфність локалізації глікогену, ліпідів та їхніх похідних у ту морозному вузлі при високо диференційованому (G1) світлоклітинному раку нирки Матеріали ХVIII Світової федерації українських лікарських товариств. с. Львів, Україна. 2020
42. Мазур ОЮ. Модель експериментального тютюнопаління у статевозрілих щурів самців. Матеріали ХVIII Світової федерації українських лікарських товариств. с. Львів, Україна. 2020
43. Сіра ОО. Розшарування аорти: патоморфологічний аналіз операційного матеріалу. Матеріали ХVIII Світової федерації українських лікарських товариств. с. Львів, Україна. 2020
44. Поспішіль Ю.О., Фаліон Р.І. Реактивні зміни астроцитів у відповідь на гостру ішемію головного мозку. Здобутки клінічної та експериментальної медицини: матеріали LXIV підсумкової наук.-практ. конф. (Тернопіль, 11 черв. 2011 р.) / Терноп. нац. мед. ун-т імені І.Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТНМУ, 2021. – С. 171-172.
45. M.I.Servetnnyk Y.O. Pospishil, Reculiarities of pathomorphological Diagnostics of prostate gland adenosisand presentation of clinical case // Матеріали четвертої всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю 4-6 листопада 2020 року, м. Дніпро, С.98-99.
46. Volos L.I., Tsymar D.A. Covid-19 – new Coronavirus infection: definition, features and pathology. 2th International scientific and practical conference “International scientific innovations in human life” (August 25-27, 2021) BioScience Publisher, Manchester, USA. 2021. P. 65-74.
47. Кузик Ю.І., Семко М.Р., П’єц В.М. Коронавірусна хвороба: клініко-патоморфологічний аналіз випадків// Здобутки клінічної та експериментальної медицини: матеріали LXIV підсумкової наук.-практ. конф. (Тернопіль, 11 черв. 2011 р.) / Терноп. нац. мед. ун-т імені І.Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль: ТНМУ, 2021. – С. 28-29.
48. Малик О.Р. Динаміка смертності в Україні внаслідок самоушкоджень // Здобутки клінічної та експериментальної медицини: матеріали LXIV підсумкової наук.-практ. конф. (Тернопіль, 11 черв. 2011 р.) / Терноп. нац. мед. ун-т імені І.Я. Горбачевського МОЗ України. – Тернопіль : ТНМУ, 2021. – С. 36-37.
49. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Neuromorphology of cognitive changes in type 2 Diabetes Mellitus. Journal of the Neurological Sciences (Scopus). Volume 429, Supplement, 119016, October 01, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119016
50. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye., Stoliar H. Binswanger Disease: pathomorphology of cognitive impairment and dementia. Journal of the Neurological Sciences (Scopus). Volume 429, Supplement, 119017, October 01, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119017
51. Volos L., Stoliar H., Mykhaylichenko T.Ye. Pathomorphological Changes of the brain in patients with Covid-19. Journal of the Neurological Sciences (Scopus). Volume 429, Supplement, 119837, October 01, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jns.2021.119837
52. Volos L. Pathomorphological features of the non-epithelial component of nephroblastoma or Wilms tumor. Pediatr. Blood Cancer (Scopus). October 21, 2021; e29349: 471. https://doi.org/10.1002/pbc.29349
53. Volos L. Microscopic structures of the epithelial component of Wilms tumor. Pediatr. Blood Cancer (Scopus). October 21, 2021; e29349: 474. https://doi.org/10.1002/pbc.29349
54. Volos L., Stoliar H., Mykhaylichenko T.Ye. Stroke in Covid-19-Positive Patients: Histopathological Findings. International Journal of Stroke (Scopus). October 28-29, 2021. Volume 16 Issue 2_suppl: 13. sagepub.com/journals-permissions DOI: 10.1177/17474930211041949 journals.sagepub.com/home/wso, https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
55. Mykhaylichenko T.Ye., Volos L. Features of cerebrovascular hemodynamic disturbances in patients with 2 type diabetes mellitus. International Journal of Stroke (Scopus). October 28-29, 2021. Volume 16 Issue 2_suppl: 132. sagepub.com/journals-permissions DOI: 10.1177/17474930211041949 journals.sagepub.com/home/wso, https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
56. Mykhaylichenko T.Ye., Volos L. Vascular dementia: histopathology of the brain. International Journal of Stroke (Scopus). October 28-29, 2021. Volume 16 Issue 2_suppl: 155. sagepub.com/journals-permissions DOI: 10.1177/17474930211041949 journals.sagepub.com/home/wso, https://journals.sagepub.com/action/doSearch?AllField=Volos+L&SeriesKey=wsoa
57. Volos L., Stoliar H. Brain morphological changes in Covid-19. Folia Neuropathologica (Scopus). November 19, 2021; 59/4: 428.
58. Volos L. Psoriatic nephropathy: a histopathological update. Journal Atherosclerosis (Scopus). August 01, 2022; Volume 355: e285. DOI: https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.813
59. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Histological features of cerebral ischemic stroke in type 2 diabetes mellitus. Journal Atherosclerosis (Scopus). August 01, 2022; Volume 355: e289-290. DOI:https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.828
60. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Diabetic macrovascular complications of the lower extremities: ultrasound dopplerography and morphological diagnostics. Journal Atherosclerosis (Scopus). August 01, 2022; Volume 355: e290. DOI:https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2022.06.829
61. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Diabetic encephalopathy: a histopathological update. ICE / AOCE / AFES 2022, Singapore, 25–28 August 2022; Abstract Book. PP-D-003. p.63.
62. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Morphological changes of the brain in patients with type 2 diabetes mellitus and COVID-19. ICE / AOCE / AFES 2022, Singapore, 25–28 August 2022; Abstract Book. PP-D-004. p.64.
63. Volos L., Mykhaylichenko T.Ye. Histological features of vascular complications of the lower extremities in patients with type 2 diabetes mellitus. ICE / AOCE / AFES 2022, Singapore, 25–28 August 2022; Abstract Book. PP-D-038, p.91.
64. Кузик Ю.І., Семко М.Р. Патоморфологічні зміни легеневої тканини при корона вірусній хворобі за даними м. Львова та Львівської області // XVIII З’їзд всеукраїнського лікарського товариства, м. Київ 5-6 листопада 2021р.
65. Малик О.Р. Аутоеротична смерть: судово-медична характер // Modern issues of practice end theory. Abstracts of II International Scientific and Practical Conference. London, Great Britain 2022. Pp. 212-214. URL: https://eu-conf.com
66. Малик О.Р. Аутоеротична смерть: судово-медичні особливості огляду трупа на місці події // Actual problems of practice and science and methods of their solution. Abstracts of IV International Scientific and Practical Conference. Milan, Italy 2022. Pp. 314-316. URL: https://eu-conf.
67. Поспішіль Ю.О., Фаліон Р.І. Ангіогенез у перифокальній зоні головногомозку при ішемічному інфаркті з геморагічною трансформацією. XIX Конґрес світової федерації українських лікарських товариств (СФУЛТ) 27–29.10.2022. Українські медичні вісті. – 2022. – Т. 14, No 3–4 (92–93), C.142. https://umv.com.ua/index.php/journal/issue/view/2/2
68. Горбатюк О. М., Волос Л. І., Веселий М. Ю., Веселий С. В. Морфологічна структура яєчка у дітей старшого шкільного віку. Об’єднання науки та практики: до 85-річного ювілею кафедри дитячої хірургії : наук.-практ. конф. з міжнар. участю. Одеса, 18–19 травня 2023р. : тези доп. [Електронне видання] — Одеса : ОНМедУ, 2023. — 163-167.
69. Волос Л.І., Дудаш А.П. Прогнозування значення показників CD3 лімфоцитів на інвазивному краї в потрійному негативному фенотипі інфільтративного протокового раку грудної залози. Proceedings of the 7th International scientific and practical conference, March 29–31, 2023. BoScience Publisher. Boston, USA, 2023; 87-92. URL: https://sciconf.com.ua/vii-mizhnarodna-naukovo-praktichna-konferentsiya-progressive-researchin-the-modern-world-29-31-03-2023-boston-ssha-arhiv/
70. Kuzyk Y., Boiko O. A case of fibromuscular dysplasia of coronary arteries and congenital heart disease in a newborn. 10th AECVP Biennial Meeting Padova 21-21 September 2023 Abstract book, P.9. https://aecvp.org/aecvp-meeting-padua-2023/
71. Kuzyk Y Fibromuscular dysplasia of the aorta: analysis of a unique case report. 10th AECVP Biennial Meeting Padova 21-21 September 2023 Abstract book, P.85 https://aecvp.org/aecvp-meeting-padua-2023/
72. Kuzyk Y Sudden death of young people: variants of morphological changes of coronary arteries. 10th AECVP Biennial Meeting Padova 21-21 September 2023 Abstract book, P.86. https://aecvp.org/aecvp-meeting-padua-2023/
73. Kuzyk Y, Hoshovska Primary cardiac fibroma of the right ventricle in the 1,3 years old child: analysis of case. 10th AECVP Biennial Meeting Padova 21-21 September 2023 Abstract book, P.87. https://aecvp.org/aecvp-meeting-padua-2023/
74. Kuzyk Y, Ivanov D, Dol A. Biomechanical Bases of Predicting the Occurrence of Carotid Atherosclerosis. 10th AECVP Biennial Meeting Padova 21-21 September 2023 Abstract book, P.92. https://aecvp.org/aecvp-meeting-padua-2023/
75. Шевчук М.М. Макро- та мікроструктурна будова печінки щура в нормі. Ангіогенез у перифокальній зоні головного мозку при ішемічному інфаркті з геморагічною трансформацією. XIX Конґрес світової федерації українських лікарських товариств (СФУЛТ) 27–29.10.2022. Українські медичні вісті. – 2022. – Т. 14, No 3–4 (92–93), C.142. https://umv.com.ua/index.php/journal/issue/view/2/2
76. Шевчук М.М. Гістологічний та ультраструктурний аналіз мікрогемоциркуляторного русла міокарда після двох тижнів експериментального застосування олії канабідіолу. Scientific research in the modern world. – Toronto, August 24-26, 2023 P.72-80 https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2023/08/SCIENTIFIC-RESEARCH-IN-THE-MODERN-WORLD-24-26.08.23.pdf
77. Шевчук М.М., Гасюк О.-П.І. Роль ендоканабіноїдної системи в регуляції фізіологічних процесів в організмі і при патологічних станах. Proceedings of VIII International Scientific and Practical Conference. July 29-31, 2023. Stockholm. P.29-35 https://www.researchgate.net/profile/Alvina-Sadigova/publication/373658845_MONOMERY_SODERZASIE_CIKLOPROPANOVOE_KOLCO_S_tSVAZAMI_IV_REAKCII_SINTEZA_2-HLORFENOKSIKARBONIL-_1-_p-VINILFENILCIKLOPROPANA/links/64f6c7d7827074313ffda1ff/MONOMERY-SODERZASIE-CIKLOPROPANOVOE-KOLCO-S-tSVAZAMI-IV-REAKCII-SINTEZA-2-HLORFENOKSIKARBONIL-1-p-VINILFENILCIKLOPROPANA.pdf
78. Шевчук М.М., Гасюк О.-П.І. Канабідіол перспективний терапевтичний засіб. Proceedings of V International Scientific and Practical Conference. July 17-19, 2023. Kyiv. P.83-87 https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2023/07/MODERN-PROBLEMS-OF-SCIENCE-EDUCATION-AND-SOCIETY-17-19.07.2023.pdf
79. Шевчук М.М. Особливості морфологічної структури печінки і стан мікроциркуляторного русла після 2 тижнів експериментального застосування олії канабідіолу Proceedings of V International Scientific and Practical Conference. July 17-19, 2023. Kyiv. P.88-94 https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2023/07/MODERN-PROBLEMS-OF-SCIENCE-EDUCATION-AND-SOCIETY-17-19.07.2023.pdf
80. Малик О.Р. Термін «місце події» в контексті судово-медичної та слідчої практики в Україні. Принципи, методи, стадії огляду місця події. Proceedings of the V International Scientific and Practical Conference. Stockholm, Sweden. 2023. Pp. 325-328 URL: https://isg-konf.com/prospects-of-modern-science-and-education/ Available at: DOI: 10.46299/ISG.2023.1.5
81. Малик О.Р. Організація та виконання огляду трупа на місці події. Proceedings of the XIX International Scientific and Practical Conference. Tokyo, Japan. 2023. Pp. 184-187 URL: https://isg-konf.com/innovative-approaches-to-solving-scientific-problems/ Available at: DOI: 10.46299/ISG.2023.1.19
82. Малик О. Р. Особливості виконання огляду трупа на місці події стосовно смерті насильного походження: травма тупими предметами. Proceedings of the XXIV International Scientific and Practical Conference. Varna, Bulgaria. 2023. Pp. 159-162 URL: https://isg-konf.com/information-and-innovative-technologies-in-education-in-modern-conditions/ Available at: DOI: 10.46299/ISG.2023.1.24
83. Малик О.Р. Странгуляційна механічна асфіксія: алгоритм дій судово-медичного експерта та слідчого на місці події. Proceedings of the XXXIII International Scientific and Practical Conference. London, Great Britain. 2023. Pp. 191-196. URL: https://isg-konf.com/modern-scientific-technologies-and-solutions-of-scientists-to-create-the-latest-ideas/ Available at: DOI: 10.46299/ISG.2023.1.33

 

Патенти:
1. Пат. № 136215 C2 Україна, МПК А 61В 5/0. Спосіб прижиттєвої діагностики коронариту як причини тромбозу коронарних артерій / Зербіно Д.Д., Беш Д.І., Вергун А.Р.; Заявники та патентовласники Зербіно Д.Д., Беш Д.І., Вергун А.Р. – u 2019 01787; заявл. 21.02.2019; опубл.12.08.2019, Бюл.№15.
2. Пат. № 136218 С2 Україна, МПК А 61 B 17/00. Спосіб морфологічної етіологічної діагностики розшаровувальної аневризми аорти при синдромі Марфана / Зербіно Д.Д., Жураєв Р.К., Вергун А.Р.; Заявники та патентовласники Зербіно Д.Д., Жураєв Р.К., Вергун А.Р. – u 2019 01800; заявл. 21.02.2019; опубл.12.08.2019, Бюл.№15.
3. Патент № 138368 «Спосіб віддаленого прогнозування перебігу гострого інфаркту міокарду з підйомом ST у пацієнтів, яким провели первинні черезшкірні коронарні втручання». Зареєстровано в Державному реєстрі патентів України на корисні моделі 25.11.2019. / Беш Дмитро Ігорович, Зербіно Дмитро Деонисович, Соколов Максим Юрійович, Кияк Юліан Григорович, Гутор Тарас Григорович.
4. Патент № 138739 «Спосіб прогнозування перебігу гострого інфаркту міокарду з підйомом ST у пацієнтів після первинних черезшкірних коронарних втручань з визначенням ймовірності досягнення кровотоку TIMI3». Зареєстровано в Державному реєстрі патентів України на корисні моделі 10.12.2019. / Беш Дмитро Ігорович, Зербіно Дмитро Деонисович, Соколов Максим Юрійович, Кияк Юліан Григорович, Гутор Тарас Григорович.
5. Патент на корисну модель №138740 «Спосіб прогнозування перебігу гострого інфаркту міокарда з підйомом сегмента ST після первинних черезшкірних коронарних втручань з визначенням ймовірності досягнення ресолюції сегмента ST». Зареєстровано в Державному реєстрі патентів України на корисні моделі 10.12.2019. / Беш Дмитро Ігорович, Зербіно Дмитро Деонисович, Соколов Максим Юрійович, Кияк Юліан Григорович, Гутор Тарас Григорович
6. Патент на корисну модель №139771 «Спосіб прогнозування перебігу гострого інфаркту міокарда з підйомом сегмента ST після первинних черезшкірних коронарних втручання з визначенням ймовірності досягнення MBG 3». Зареєстровано в Державному реєстрі патентів України на корисні моделі 27.01.2020. / Беш Дмитро Ігорович, Зербіно Дмитро Деонисович, Соколов Максим Юрійович, Кияк Юліан Григорович, Гутор Тарас Григорович
7. Поспішіль Ю.О., Фаліон Р.І. Патент на корисну модель № u202104427 Бюлетень № 20, 2022 р. «Спосіб комплексної патоморфологічної діагностики інсультів головного мозку» «Спосіб патоморфологічного дослідження перифокальної тканини головного мозку з визначенням періоду інсультів різного типу».
8. Патент на корисну модель №u202106449 Бюлетень № №4851/ЗУ/22 17.06.2022 «Спосіб патоморфологічного дослідження перифокальної тканини головного мозку з визначенням періоду інсультів різного типу». Поспішіль Ю.О., Фаліон Р.І. заявлений 15.11.2021 https://iprop-ua.com/inv/bgbia2x8/

 

Свідоцтва про реєстрацію авторського права:
1. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №86627 Науковий твір Синдром Марфана: клинические и патоморфологические преобразования после хирургического лечения аневризмы аорты / Жураєв Р.К., Зербіно Д.Д. Дата реєстрації 07.03.2019.
2. Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №89444. Комп’ютерна програма Інформаційно-пошукова система для аналізу результатів патогістологічних досліджень післяопераційного матеріалу хворих, оперованих з приводу захворювань щитоподібної залози. / Вовк В. І., Курьянович О. В., Омеляш У. В., Шип Т. В., Кузьмич М. Б., Поспішіль Ю. О. Дата реєстрації 06.06.2019.

 

Інформаційні листи:
Інформаційний лист про нововведення в системі охорони здоров’я №2-2023.
Діагностичне і прогностичне значення пухлинного ангіогенезу в інфільтративному протоковому раку грудної залози: інформаційний лист про нововведення в системі охорони здоровя №2-2023 / Л. І. Волос, А. П. Дудаш; ЛНМУ.– 4 с. ЦЕНТР ТЕСТУВАННЯ професійної компентенції фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві Охорони Здоров’я України». Теоретичні основи тестології. 17.04.-21.04. 2023.Сертифікат №04/2023_00682/Т

Студентський науковий гурток

Керівник студентського наукового гуртка кафедри патологічної анатомії та судової медицини д. м. н., професор Волос Л. І.

Наукова діяльність студентського гуртка проводиться в рамках комплексної планової наукової роботи кафедри патологічної анатомії та судової медицини «Вивчення патогенетичних механізмів та патоморфологічних особливостей захворювань ендокринної, серцево-судинної, дихальної, нервової, травної, сечовидільної та репродуктивної систем з метою удосконалення їх морфологічної діагностики» з терміном виконання з 01.01. 2023 до 31.12 2027 року.

Основні завдання студентського наукового гуртка:
1. Забезпечення активної участі студентів у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову роботу, наукових семінарів, круглих столів.
2. Допомога студентам в оволодінні методиками і навичками проведення наукових досліджень.
3. Обмін досвідом організації і проведення наукової роботи серед студентів-гуртківців.
4. Сприяння поглибленому вивченню навчального матеріалу.
5. Виявлення обдарованих студентів, їх творчого та інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних завдань підвищення ефективності освітнього процесу.
6. Підготовка з числа талановитих та активних студентів резерву наукових і науково-педагогічних кадрів.

 

Громадська та виховна робота

Виховна робота на кафедрі проводиться згідно з планом заходів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.
Викладачі кафедри проводять курацію академічних груп студентів ІІІ курсу медичного факультету №2. У 2023/2024 навчальному році викладачі кафедри курували академічні групи № 20, 21, 22, 23, 24.
Кафедра патологічної анатомії та судової медицини курує гуртожиток № 7 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.
У 2023/2024 навчальному році викладачами кафедри проведені з виховною метою такі заходи:
1. Тематичні бесіди зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету з нагоди 25-річниці проголошення Акту про Незалежність України.
2. До Дня Соборності та Свободи України проведено тематичні бесіди зі студентами академічних груп № 20 та № 21 ІІІ курсу медичного факультету.
3. До Дня «Про відзначення у 2023 році пам’яті та примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» проведено тематичні бесіди зі студентами академічних груп № 22 та № 23 ІІІ курсу медичного факультету.
4. Проведено тематичні бесіди зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету та тему «Передаймо нашим нащадкам дорогий скарб – українську мову».
5. Проведені тематичні бесіди зі студентами академічних груп № 20 та № 21 ІІІ курсу медичного факультету, присвячені річниці створення УПА та питанням «Медичної опіки в УПА».
6. До Дня Героїв Небесної Сотні проведена тематична бесіда зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету № 2, присвячена вшануванню відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.
7. Проведено обговорення матеріалів Загальної декларації прав людини, прийнятої та проголошеної Генеральною Асамблеєю ООН, зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету за № 20, 21, 23, 24, 30.
8. Кураторами груп проведено семінарські заняття із студентами 20-24 груп ІІІ курсу медичного факультету на тему «Голодомор 1932-33 років: причини, масштаб та наслідки».
9. Проведено тематичні бесіди зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету з метою профілактики та запобігання правопорушень серед студентів, посадових зловживань та хабарництва в університеті.
10. Проведено тематичні бесіди зі студентами академічних груп ІІІ курсу медичного факультету, присвячені вшануванню пам’яті та творчості видатних українських митців – Бориса Михайлова та Івана Марчука.

Посилання на файли кафедри

Силабуси:

[Патоморфологія 3 курс медичний факультет спеціальність “медицина” ОК 16]

[Патоморфологія з особливостями дитячого віку 3 курс медичний факультет спеціальність “педіатрія” ОК 16]

[Патоморфологія з секційним курсом 2-3 курси стоматологічний факультет спеціальність “стоматологія” ОК 15]

[Секційний курс 5 курс медичний факультет спеціальність “медицина” ОК 40.3]

[Секційний курс 5 курс медичний факультет спеціальність “педіатрія” ОК 40.2]

[Актуальні проблеми клінічної патоморфології Дисципліна за вибором 5 курс медичний факультет спеціальність “медицина” ВБ 1.69]

[Актуальні проблеми клінічної патоморфології Дисципліна за вибором 5 курс медичний факультет спеціальність “педіатрія” ВБ 1.69]

[Судова медицина 4 курс медичний факультет спеціальність “медицина” ОК 40.1]

[Судова медицина 4 курс медичний факультет спеціальність “педіатрія” ОК 40.1]

[Судова медицина (стоматологія) 3 курс стоматологічний факультет спеціальність “стоматологія” ОК 25.2]

[Forensic Medicine Year 4 Medicine ОК 40.1]

[Forensic Medicine (dentistry) Year 3 Dentistry ОК 25.2]

 

 

Соціальні мережі