Адреса

Стоматологічний медичний центр Львівського національного медичного університету

імені Данила Галицького, Львів, вул. Пекарська, 69в

ПП “Стоматологічна клініка професора Ельвіри Безвушко” м.Львів, вул. Садова 13

Телефон: +38 (032) 275-59-87

Email:

                                   

На карті:

Завідувач кафедри

Чухрай Наталія Львівна

 доктор медичних наук, професор

 

 

Університетська школа ортодонтії у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького

У період кінця ХІХ початку ХХ сторіччя в час бурхливого розвитку людства та становлення нових технологій відбулися значні зміни у різних наукових напрямках вже відомих фахових дисциплін. Так відбувалося і з стоматологіїєю. Процес виокремлення зі стоматології нових напрямків таких як пародонтологія, ендоонтія, імплантологія, ортодонтія продовжився і в ХХІ сторіччі і очевидно процес вдосконалення безконечний. В 2016 році, відповідно до рішення Вченої ради Львівського національного медичного університету (протокол №4 — ВР від 25.05.2016) з метою оптимізації освітнього процесу, удосконалення наукової та лікувально-діагностичної роботи створено кафедру ’’Ортодонтії’’. Незважаючи на невеликий часовий проміжок роботи молодої кафедри історичний процес становлення університетської науки такого напрямку стоматології тривав у Львові біля двох сторіч і пройшов всі щаблі розвитку за світовими зразками та сформувався у нову університетську дисципліну медико-стоматологічної науки.

Досліджуючи історичну літературу розвитку Львівського університету встановлена дата початку викладання студентам медичного факультету предмету одонтологія з 1828 року. Із монографії керівника курсу одонтології, професора Карла Каліґи, виданій у Львові в 1840 році “Про хвороби зубів та засоби їх лікування” ряд розділів присвячено дитячій стоматології. Зокрема, у частині першій вищезгаданої монографії – розділ 4 «Про молочні зуби їх прорізування і заміну», розділ 6 «Про небезпеку під час першого прорізування зубів», розділ 7 «Про засоби які слід використовувати після прорізування молочних зубів, для кращого їх збереження» викладено основи дитячої стоматології, а також тогочасні погляди на клініку та лікування зубів у дітей. Ще у кількох розділах викладено основи профілактики стоматологічних ушкоджень твердих тканин зуба та догляду за зубами для їх збереження з та елементами основ ортодонтії [1-4].

Наступним важливим етапом розвитку університетської стоматології у Львові, а зокрема і ортодонтії було відкриття у 1894 р. курсу стоматології, а в подальшому у 1905 р. Університетської стоматологічної амбулаторії. Керівник курсу і амбулаторії доцент Андрій Ґонька після навчання в Краківському університеті та стажування в Берлінському університеті залучив найновіші технології. У програмі вивчення стоматологічної дисципліни, викладалася дитяча стоматологія що було затверджено тоді Міністерством науки і віросповідань Австро-Угорської імперії. В опублікованому звіті доцента А. Ґоньки за 1907 р. знаходимо кількість полікованих зубів, серед них і у дітей. При амбулаторії відкрито школу для зубних техніків для спеціалістів з виготовлення протезів і зокрема конструкцій для вирівнювання зубів. Згодом до праці в амбулаторії долучився доцент Теодор Богосєвіч, який крім викладацької роботи, керував до 1939 р. приватною клінікою у Львові на 5 крісел, яка спеціалізувалася на протезуванні, зокрема проводилося технічне виготовлення керамічних пломб, коронок, містків і протезів, започатковано виготовлення ортодонтичних конструкцій.

Після раптової смерті професора А. Ґоньки, з 1913 року Львівську університетську школу стоматології очолив доктор медичних наук, випускник Мюнхенського університету Антоній Цєшиньський. Йому завдячуємо реформування викладання дисципліни стоматологія до сучасного на той час рівня, налагодження відносин львівської школи стоматології з європейськими та світовими стоматологічними організаціями, зокрема FDI (заступником голови FDI був певний час А. Цєшиньський), піднесення наукових напрацювань зі стоматології до світових стандартів і їх визнання. З 1919 року професор Антоній Цєшиньський розпрацьовує державні програми викладання стоматології для вищих навчальних закладів Польщі. У тому числі визначається стандарт викладання і набуття практичних навичок, як студентами, так і курсантами на курсах підвищення кваліфікації в інституті стоматології Львівського університету. У той час створено напрямок наукових досліджень з дитячої стоматології. В Інституті стоматології і Клініці стоматології створено відділення, одним з таких було відділення терапевтичної стоматології та дитячої стоматології яким відала асистент професора А.Цєшиньського Аделія Бардаш (Друкерова) [4-6]. Професором А. Цєшиньським виокремлено курс викладання ортопедичної стоматології та ортодонтії, яким призначено керувати ад’юнкта (доцента) Мечислава Янковського. У той час створено напрямок наукових досліджень з ортодонтії та дитячої стоматології. В Інституті стоматології під керівництвом професора А. Цєшиньського виконуються наукові роботи з дитячої стоматології та ортодонтії. Відомі такі роботи: В.Шафран

«Теоретичне обґрунтування викривлення передніх постійних зубів внаслідок сили впливу молочних зубів» (1922), «Про затримку прорізування постійних зубів, що наступають внаслідок хвороб організму та специфіка їх лікування (1923) та ін. [7-10].

7 липня 1941 року, після трагічної загибелі керівника кафедри і клініки стоматології професора Цєшиньського, керівником призначено доцента доктора Мечислава Янковського, який залишався керівником до 1945 року. Документально підтверджений той факт, що Львівський державний медичний інститут був єдиним вищим науковим та навчальним закладом в Україні, який працював у в роки Другої світової війни. Працювала кафедра і клініка стоматології Львівського державного медичного інституту під керівництвом учня професора А. Цєшинського – ортопеда-стоматолога, доцента Мечислава Янковського, відбувалося навчання студентів та проводилася наукова робота [7, 9,11].

У 1959-1960 рр., після утворення в 1958 році стоматологічного факультету в ЛДМІ розпочато створення профільних кафедр, зокрема, кафедри ортопедичної стоматології яку очолив професор Яків Збарж [13, 14]. Під керівництвом професора Якова Збаржа розпочато наукові роботи роботи, а згодом захищені кандидатські дисертації асистентами Шмерцлєром С.А і Чучмай Л.Д. В той час ртодонтичними конструкціями займалися доценти Борис Мартінек і Людмила Чучмай. Напрацювання кафедри були викладені у монографіях, у одній з них виданій на той час українською мовою, розділ присвячений ортодонтії (Ортопедична стоматологія, Збарж Я.М., Алєксандрова Ю.М.)(рис.5). З 1972 року під керівництвом проф. Евальда Вареса. на кафедрі ортопедичної стоматології проводяться значні морфологічні дослідження, спрямовані на вивчення процесів перебудови зубощелепової системи при ортодонтичних втручаннях. Опрацьований матеріал увійшов як складова частина у посібник «Ортодонтія», виданий у Москві за редакцією Ф.Хорошилкіної в 1984 році. Докторська дисертація проф. Евальда Вареса виконана і захищена в Одесі, також була присвячена ортодонтії. Згодом була захищена дисертація з проблем цього напрямку асистентом Завойко Л.М. [15- 17]. Були виконані докторські дисертації професорами нашого університету,

У 1966 р. була створена перша в Україні дитяча стоматологічна поліклініка, в якій було 3 відділення: хірургічне, терапевтичне та ортодонтичне. В ортодонтичному відділені працювали 5 лікарів-ортодонтів: Ірина Базилевич, Едуард Гутгартц, Яніна Зданевич, Ірина Любінець, Матвій Футорянський.

До цього ортодонтичну допомогу дітям надавав лікар-ортодонт Ілля Етінберг на базі клініки ОХМАДИТУ. Після реорганізації дитячої стоматологічної поліклініки дитячі відділення були відкриті у всіх стоматологічних поліклініках у м. Львів. Дитяче відділення стоматології було організовано і у Львівській обласній стоматологічній поліклініці, яке очолювала лікар-ортодонт вищої категорії Мірчук О.Т. Ортодонтичну допомогу дітям надавали лікарі-ортодонти Корець Д.С., Чупін М.І. та Мірчук О.Т. Завдяки налагодженню тісної співпраці між кафедрами інституту і практичною охороною здоров’я були організовані регулярні консультації ортодонтичних пацієнтів лікарями-ортодонтами, асистентами, доцентами і професорами кафедр. На кафедрах консультації проводили проф. Варес Е.Я., доц. Макеєв В.Ф., к.м.н. Чучмай Л.Д.

У 1976 році в Львівському державному медичному інституті відкрито кафедру дитячої стоматології. Новостворена кафедра стоматології дитячого віку. Під керівництвом професор Любомири Луцик розпочато нові наукові напрямки серед яких ортодонтія. Визначну роль у становленні ортодонтії як університетської науки у ЛДМІ, а також в Україні відіграв професор Марк Покровський .

У 1980 році кафедру стоматології дитячого віку ЛДМІ очолила професор Смоляр Ніна Іванівна. Починаючи з 1994 року, на кафедрі проходять післядипломне навчання лікарі та інтерни за спеціальностями ’’Дитяча стоматологія’’, ’’Ортодонтія’’. З 1997 року проводиться навчання на передатестаційних циклах за спеціальністю ’’Ортодонтія’’, а у 2000 році розпочато проведення 3-місячних циклів з ’’дитячої стоматології’’ та ’’ортодонтії’’, а також циклів тематичного вдосконалення. Під керівництвом Заслуженої діячки науки і техніки України, професорки, доктора медичних наук, Ніни Іванівни Смоляр – завідувача кафедри стоматології дитячого віку ЛНМУ ім. Данила Галицького впродовж 1980-2012 років було проведено головну роботу по становленні розділу стоматології «ортодонтії» як виокремленого напрямку і спеціальності зі створенням повноцінної профільної кафедри університету.

Професор Ніна Смоляр продовжила наукові дослідження по епідеміології стоматологічних захворювань та започаткувала новий напрям — екологічна стоматологія та активно розпрацьовувала вплив соматичної патології на стоматологічне здоровʼя дітей. Під її керівництвом було проведено основну роботу по становленню в навчальному процесі розділу стоматології ʼʼОртодонтіяʼʼ як виокремленого наукового напрямку спеціальності ортодонтія з подальшою організацією повноцінної кафедри ортодонтії.

З перших днів організації кафедри стоматології дитячого віку розділ ортодонтії організовує та викладає кандидат медичних наук, асистент Марко Покровський, який у 1986 р. захистив докторську дисертацію. На кафедрі працюють асистенти-ортодонти Іван Кецман, Богдан Мірчук, Галина Гордон. Мирослава Дрогомирецька, які ведуть заняття із студентами по ортодонтії. На кафедрі    інтенсивно    розвивається    науковий    напрям    по                ортодонтії.    Під керівництвом професора Ніни Смоляр захищено 11 кандидатських дисертацій по ортодонтії: Філімонов Ю.В. (1991), Гордон Г.С. (1992), Бу-Арам Алі Абдул Азіз (1994), Аль Абеі Сухель (1994), Дрогомирецька М.С.(2003), Корнієнко Т.Г. (2010), Пилипів Н.В. (2011), Ахмад Хатем Джасер (2014), Міськів А.Л. (2018), Фур М.Б. (2019) і Мартовлос А.І. (2020). У подальшому Богдан Мірчук захистив докторську дисертацію у 2009 р., організував і завідував кафедрою ортодонтії у ОНМУ, а нині професор кафедри ортодонтії ЛНМУ імені Данила Галицького.

Мирослава Дрогомирецька захистивши докторську дисертацію у 2010 р., організувала та очолює кафедру ортодонтії у Національній медичній академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика.

Згідно з рішенням Вченої ради Львівського Національного медичного університету імені Данила Галицького (протокол №4 від 25.05.2016 р.) з метою оптимізації освітнього процесу, удосконалення наукової та лікувально- діагностичної роботи проведено реорганізацію кафедри стоматології дитячого віку шляхом її поділу від 01.09.2016 р. На 2 кафедри – кафедру стоматології дитячого віку та кафедру ортодонтії. До кафедри ортодонтії приєднали розділ підготовки лікарів-інтернів по ортодонтії, цикли стажування та удосконалення по ортодонтії. Новостворену кафедру очолила доктор медичних наук, професор Ельвіра Безвушко.

З 2017 р. кафедру ортодонтії очолює учениця професора Ніни Смоляр, доктор медичних наук. професор Наталія Чухрай(рис.11). Професорсько- викладацький склад кафедри ортодонтії станом на 2021 р. У складі кафедри працюють 4 професори, доктор мед. наук, професор Н.І. Смоляр, доктор мед. наук, професор Е.В. Безвушко, доктор мед. наук, професор Чухрай Н.Л. і доктор мед. наук, професор Б.М. Мірчук; доцентів – доцент Гордон – Жура Г.С. (ортодонт), доцент Лисак Т.Ю. ( дитячий стоматолог), доцент Дубецька-Грабоус І.С. (дитячий стоматолог), доцент Пилипів Н.В. (ортодонт), доцент Мусій- Семенців Х.Г. (дитячий стоматолог), доцент Машкаринець О.О. (дитячий стоматолог), доцент Міськів А.Л. (ортодонт); 5 кандидатів медичних наук – асистент Зубачик О.В. (дитячий стоматолог), асистент Шило М.В. (дитячий стоматолог), асистент Шпотюк О.О. (дитячий стоматолог), асистент Слобода М.Т. (дитячий стоматолог), асистент Боднарук Н.І. (дитячий стоматолог); 6 асистентів — Савчин С.В.(ортодонт), Харченко А.В. (ортодонт), Нарепеха О.Т. ( дитячий стоматолог), Данилюк Д.В. (ортодонт); Москвяк А.Є. (дитячий стоматолог), 1 старший лаборант – Сидір В. На кафедрі проходять навчання в аспірантурі — Лесіцький М.Ю., Савчин С.В., Годований О.В., Данилюк Д.В.

Безпосередньо на кафедрі проводяться дослідження по вивченню букального епітелію при різних патологічних станах, електроміографічне дослідження мʼязів. Окрім цього, працівники кафедри проводять дослідження в комплексі з колективами кафедр клінічної лабораторної діагностики ФПДО, мікробіології, технології ліків та біофармації, загальної, біонеорганічної та фізколоїдної хімії.

За період функціонування кафедри під керівництвом професора Смоляр Н.І. захищено докторська дисертація проф. Чухрай Н.Л.(2018) та кандидатські Совяк О.О.(2018), Черепюк О.М.(2018), Міськів А.Л.(2018), Боднарук Н.І.(2018), Фур М.Б.(2019), Мартовлос А.І.(2020), Лесіцький М.Ю.; під керівництвом проф. Безвушко Е.В. : Гринишин О.Б.(2017), Шпотюк О.О.(2018), Костура В.Л.(2019); під керівництвом проф Чухрай Н.Л : Лагода Л.С.2019, Дутко Г.М.2020, під керівництвом проф. Мірчук Б.М.

Протягом 2016-2020 рр. працівниками кафедри ортодонтії опубліковано 106 наукових праць, серед них 7 — у наукометричних базах у Scopus та Web of Science, 20- в інших іноземних виданнях , 80- у вітчизняних виданнях, 67- у тезах матеріалів зʼїздів та науково-практичних конференцій, отримано 5- патентів на корисну модель,   1-свідоцтво   про   реєстрацію   авторського права на твір.

Викладачі кафедри беруть активну участь у науково-практичних конференціях та симпозіумах, які проходять в Україні та за її межами.

Спільно з кафедрою стоматології дитячого віку кожні 5 років видається збірник опублікованих наукових праць. Колектив кафедри підтримує тісну науково-практичну співпрацю з колегами з Польщі, Грузії, Білорусії, Австрії, Китаю, Італії, Іспанії.

Працівниками кафедри проводиться на базі Стоматологічного медичного центру ЛНМУ імені Данила Галицького (головний лікар к.мед.н. Шибінський В.Я.) проводиться значна лікувальна робота. Викладачі кафедри, залучаючи лікарів-інтернів та студентів, проводять консультації та лікування дітей з ортодонтичною патологією, окрім того проводиться лікування соціально незахищених категорій дітей незнімною ортодонтичною апаратурою за спонсорства фірми Ortoline на базі Стоматологічного медичного центру ЛНМУ імені Данила Галицького згідно соціальної програми “Подаруй дитині усмішку”.

Залучаючи слухачів циклу спеціалізації зі спеціальності “Ортодонтія”, викладачі кафедри проводять лікування дітей “Родинного дому “Покрова”ʼ знімною ортодонтичною апаратурою.

Професорсько-викладацький колектив кафедри проводить активну роботу із залученням студентів до науково-дослідницької діяльності. Студентський науковий гурток на кафедрі ортодонтії існує лише 2 роки самостійно продовжуючи традиції кафедри стоматології дитячого віку. Вихідцями зі студентської наукової школи вийшли ортодонти проф. Мірчук Б.М., проф. Дрогомирецька М.М., доц. Гордон-Жура Г.С., проф. Безвушко Е.В., проф. Чухрай Н.Л. Керівник студентського наукового товариства на кафедрі ортодонтії

— кандидат медичних наук, доцент Гордон-Жура Г.С. Починаючи з ІІІ курсу, студенти гуртківці здійснюють наукові пошуки, займаючись науково-дослідною роботою разом зі своїми науковими керівниками.

На кафедрі започатковано проведення круглих столів спільно із науковим студентським товариством. Так, впродовж 2018-2019 рр. проведено два круглих столи зі студентами стоматологічного факультету: “Апное у дітей. Методи ортодонтичного лікування” за участю проф. Pablo Echarri (Іспанія) (Голова Світової Асоціації лінгвальної ортодонтії, завідувач кафедри ортодонтії Стоматологічного Інституту м. Атени) та “Остеопатія в ортодонтії” (Войтович О., лікар-остеопат). Результати наукової роботи студентів щорічно знаходять відображення в публікаціях в студентському збірнику наукових праць, в доповідях на підсумкових щорічних університетських конференціях секції “Ортодонтії”, а також міжвузівських конференціях в Україні та за кордоном. Студенти гуртківці приймають активну участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю “Стоматологія”, міжнародному брифінгу зі стоматології.     Викладачі зацікавлюють студентів в позаурочний час не лише науковою, але практичною роботою. Проводяться зустрічі із студентами щодо нових технік в ортодонтії, під час яких практичні навички відпрацьовуються на моделях та муляжах.

У 2019 році був започаткований конкурс “OrthoStar” для студентів ІІІ курсу стоматологічного факультету. Метою конкурсу є відокремити кращі творчі студентські роботи, які будуть використані при проведенні санітарно — освітницької роботи серед дитячого населення з метою мотивації виявлення факторів ризику виникнення зубощелепних аномалій, їх усунення , своєчасного звернення до лікаря — ортодонта та популяризації ортодонтичного лікування. Кафедра докладає всіх зусиль для створення у студентів є стійкої мотивації навчатися завдяки кваліфікованому потенціалу кафедри, матеріально- технічному забезпеченні навчального процесу, що дає змогу досягти високого рівня підготовки студентів, магістрів, аспірантів.

На кафедрі ортодонтії ЛНМУ ім. Данила Галицького враховуючи тривалий шлях становлення школи ортодонтії у Львові, проводиться навчання студентів, на сучасному рівні ведеться наукова робота, яка створює можливість покращувати цю спеціальність застосовуючи та вдосконалюючи досягнення та напрацювання попередників.

 

Посилання

  1. Karol Prokop Kaliga O chorobach Zębów, i o środkach Leczenia takowych Lwów, 57 s.
  2. Hrynovets VS, Hrynovets IS Analiz likarskykh zasobiv zastosovuvanykh u zubolikuvanni v XIX storichchi (z knyhy profesora Lvivskoho universytetu Karla Prokopa Kalihy 1838 roku). Pytannia eksperymentalnoi i klinichnoi Zbirnyk nauk. prats. Kharkiv, 2015; 11(1):17 – 19 [In Ukrainian].
  3. Hrynovets VS, Hrynovets IS, Ripetska OR, Pasko OO, Deneha IS A review of medications applied in dentistry in XIX century (from the book written by the professor of Lviv University Karl Prokip Kaliga (1838). 3-rd International conference on pharmaceutical sciences «Looking towards the future, honoring the past». 2015 May 29-31;Tbilisi, Georgia, 2015, 100.
  4. Ripetska OR, Deneha IS, Hrynovets VS, Hysyk MV Historical sketches of the development of dentistry in Diseases of the Periodontium (Etiology, Pathogenesis, Diagnosis, Treatment) Lviv: Liga-Press, 2011:264 –67.
  5. Hrynovets VS, Ohonovskyi RZ, Shybinskyi VIa Lvivska stomatolohichna shkola 40-kh rokiv XX stolittia. In: Makieiev VF, editir. Stomatolohichni novyny; zb. prats z aktualnykh problem Lviv: 2012 – 2013; 11 – 12:47 [In Ukrainian].
  6. Zimenkovskyi BS, Hzhehotskyi MR, Lutsyk OD, Hrynovets VS, Hrynovets AH Lvivskyi natsionalnyi medychnyi universytet imeni Danyla Halytskoho – Istorychne yuvileine vydannia. Kyiv: TOV «Lohos Ukraina», 2014; 295 p. [In Ukrainian].
  7. Hrynovets VS, Stomatolohii kafedra. Encyclopedia. Lvivskyi natsionalnyi universytet imeni Ivana Franka v 2 t. 2: L-Ya. Lviv: LNU imeni Ivana Franka, 2014; p. 480 – 481 [In Ukrainian].
  8. Hrynovets VS, Mahlovanyi AV, Stupnytskyi RM Do 125-richchia narodzhennia profesora Antoniia Zhurnal AMN Ukrainy. 2008; 13(4): 807 – 12 [In Ukrainian].
  9. Hrynovets VS, Ripetska OR, Hrynovets IS Profesor Mechyslav Yankovskyi – vnesok u stanovlennia lvivskoi universytetskoi stomatolohichnoi In: Korda MM ta in., editir. Materialy naukovoi istoryko-terminolohichnoi konferentsii 100-richchia ministerstva okhorony zdorovia ta opikuvannia Ukrainy i likarske samovriaduvannia, XVII kongres Svitovoi Federatsii Ukrainskykh Likarskykh Tovarystv materialy mizhnar. nauk. Kongresu; 2018 veresen 20 –22; Ternopil. Ternopil: TDMU; 2018, p. 301 [In Ukrainian].
  10. Makieiev VF, Hrynovets VS, Lialka MIa Zaviduvach kafedry ortopedychnoi stomatolohii – profesor Zbarzh Yakiv In: Makieiev VF, editir. Stomatolohichni novyny: zb. prats z aktualnykh problem stomatolohii. Lviv: 2016; 15: 3 – 4 [In Ukrainian].
  11. Makieiev VF, Zimenkovskyi BS, Hrynovets VS Likar, naukovets, vchytel – profesor Zbarzh Yakiv Mykhailovych. Lviv. nats. med. un-t im. Danyla Halytskoho. Lviv: Kvart, 2017; 44 p. [In Ukrainian].
  12. Makieiev VF, Hrynovets VS, Honcharova IK Spohady pro dotsenta Martineka Borysa In: Makieiev VF, editir. Stomatolohichni novyny: zb. prats z aktualnykh problem stomatolohii. Lviv: 2016; 15: 5 – 6 [In Ukrainian].
  13. Makieiev VF, Hrynovets VS, Pasternak SIu Pamiati profesora stomatolohii – Varesa Evalda In: Makieiev VF, editir. Stomatolohichni novyny: zb. prats z aktualnykh problem stomatolohii. Lviv: 2016; 15: 7 – 8 [In Ukrainian].
  14. Zimenkovskyi BS, Makieiev VF, Vares YaE, Hrynovets VS, Petryshyn OA Naukovets- novator, likar, pedahoh – profesor Vares Evald Lviv. nats. med. un-t im. Danyla Halytskoho. Lviv: Kvart, 2018; 105 p. [In Ukrainian].

Чухрай Н.Л.

Завідувач кафедри ортодонтії, доктор медичних наук, професор.

Автор понад 280 друкованих наукових праць, методичних рекомендацій, 3 патентів України. Співавтор 4 підручників та 2 монографій.

Підготувала 5 кандидатів медичних наук.

Член Європейської Асоціації ортодонтів, Член Асоціації ортодонтів України, голова Львівського осередку ортодонтів України.

Член мультидисциплінарної робочої групи з опрацювання клінічної настанови з ортодонтії.

Сфера наукових інтересів охоплює питання епідеміології та профілактики стоматологічних захворювань у дітей Львівської області та м. Львова, мультидисциплінарний підхід в ортодонтичному лікуванні дітей та дорослих, питання естетики в ортодонтії та деонтологічні аспекти в практиці лікаря-стоматолога.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Смоляр Н.І.

Заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор кафедри ортодонтіі, заслужений професор ЛНМУ ім. Данила Галицького

У 1965 році закінчила  Львівський медичний інститут, у 1968  закінчила аспірантуру, з 1968 року асистент кафедри терапевтичної стоматології, з 1976 року доцент кафедри стоматології дитячого віку, з 1980 року і до 2012 року завідувач кафедри стоматології дитячого віку. З 2012  по 2016 роки професор кафедри терапевтичної стоматології ФПДО. З 2016 року професор кафедри ортодонтіі.

У 1968 році захистила кандидатську дисертацію на тему « Вплив санації порожнини рота на протікання ревматизму» . У 1975 році захистила  докторську дисертацію на тему «Стан порожнини рота і стоматологічна профілактика у хворих  ревматизмом»

Автор понад 500 друкованих наукових праць,17 патентів та винаходів. Співавтор 3 підручників та 3 монографій. Під її керівництвом виконано 3 докторські  та майже 50 кандидатських дисертацій. Понад 25 років була членом спеціалізованої ради, та 7 років очолювала спеціалізовану раду “Хірургія-Стоматологія” у ЛНМУ ім. Данила Галицького. Багаторічна голова проблемної комісії по стоматології.

Ініціатор і організатор проекту “Стоматологічне здоровʼя дітям Львівщини” та Всеукраїнського студентського конкурсу на кращу практичну роботу “Фахівець”.

Член редакційної ради журналів по стоматології в Україні та закордоном.

Член асоціації стоматологів  України та асоціації профілактичної і дитячої стоматології.

Нагороджена відзнаками і  медалями за значний внесок у розвиток національної науки, оргаанізацію оздоровлення дітей нагороджена Орденом княгині  Ольги ІІІ ступеня. За організацію стоматологічної допомоги дітям, які постраждали від не сприятливої екологічної ситуації та фтористої інтоксикації, громада міста Соснівка Львівської області відзначила її званням “Почесний громадянин міста Соснівка”.

Сфера наукових інтересів охоплює організацію стоматологісной допомоги дітям, вплив екології на здоров’я дітей, зв’язок стоматологічних захворювань з соматичною патологією, методи підвищення  стоматологічного рівня здоров’я дітей.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Безвушко Е.В.

доктор медичних наук, професор кафедри ортодонтії

У 1998 році закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, з 2001 року – асистент кафедри стоматології дитячого віку.

У 2004 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Реабілітація дітей з флюорозом зубів, які проживають в умовах комбінованого впливу підвищеного вмісту фтору і важких металів». У 2013 році захистила докторську дисертацію на тему «Стоматологічна захворюваність дітей, які проживають на різних за екологічним  станом територіях,  та обґрунтування диференційованої  профілактики уражень твердих тканин зубів».

Автор понад  250 друкованих наукових праць, методичних рекомендації, 4 патентів України. Співавтор 4 підручників  та  3 монографій. Підготувала 4 кандидати медичних наук.

Член асоціації стоматологів України та асоціації ортодонтів України.

Сфера наукових інтересів охоплює питання профілактики, естетичної стоматології та ортодонтії.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Мірчук Б.М.

 доктор медичних наук, професор кафедри ортодонтії

У 1984 р. – закінчив стоматологічний факультет Львівського державного

медичного інституту.

1984-1985 – лікар інтерн Ужгородської обласної стоматологічної поліклініки

1986-1987 молодший науковий співробітників НДР кафедри хірургічної стоматології

1987-2006 р. – асистент, доцент (з 2001р) кафедри стоматології дитячого віку Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

2006-2015 р. – декан стоматологічного факультету Одеського національного медичного університету.

2010 – 2016 р. – організатор і перший завідувач кафедри ортодонтії Одеського національного медичного університету.

З 2016 – професор кафедри ортодонтії ЛНМУ ім.Данила Галицького.

У 1992 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Эффективность профилактики кариеса зубов и реабилитация детей в условиях дефицита фтора»

У 2009 р. захистив докторську дисертацію на тему «Комплексне лікування зубо-щелепних аномалій у дітей з корекцією процесів адаптації та моделювання у кістковій тканині щелеп (клініко-експериментальне дослідження)»

У 2011 р присвоєно вчене звання професора

Напрямки наукової діяльності:

– Вивчення механізмів адаптації під час ортодонтичного лікування незнімними апаратами

– Вплив на процеси кісткового метаболізму у динаміці лікування зубощелепних аномалій у дітей і дорослих

–  Біомеханіка переміщення зубів у динаміці ортодонтичного лікування

– Ортодонтичного лікування вторинних деформацій зубних рядів.

– Застосування міофункціональних апаратів у дітей хворих на ДЦП і у

дітей із зубощелепними аномаліями.

Автор понад 190 наукових праць, співавтор 3 монографій і 2 підручників, 11 патентів на винахід.

Науковий консультант 1 захищеної докторської дисертації

Науковий керівник 6 захищених кандидатських дисертацій

Член правління Асоціації ортодонтів України, член Асоціації стоматологів

України, член World Federation of Orthodontists

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Гордон-Жура Г.С.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії.

У 1982 році закінчила Львівський національний медичний інститут, у 1992 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Експериментальне обгрунтування та практичне використання похилої площини у бокових ділянках щелеп при прогенічному співвідношенні .

З 1989 року асистент кафедри дитячої стоматології.

З 2006 року – доцент кафедри дитячої стоматології. (ортодонтії.)Автор більше 70 наукових праць, методичних рекомендацій 1 авторське свідоцтво на винахід. Член  асоціації  ортодонтів України. Сфера наукових інтересів охоплює методи розширення щелеп,використання елайнерів в лікуванні аномалій прикусу.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Лисак Т.Ю.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії,

Відповідальна за навчально-методичну роботу з лікарями та інтернами.

У 1989 році закінчила Львівський державний медичний інститут ім. Дружби народів.

В 1996 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Особливості клінічного перебігу та лікування захворювань пародонту у психічно хворих дітей»;.

Автор понад 60 друкованих робіт. Член Асоціації дитячої та профілактичної стоматології міжнародної ЕАРD. З 1992 року — асистент кафедри стоматології дитчого віку.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Дубецька-Грабоус І.С.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії

відповідальна за наукову роботу кафедри, відповідальна за англомовне відділення на кафедрі

У 2001 році закінчила Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького, у 2007 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Особливості клінічного перебігу та профілактики карієсу тимчасових зубів».

З 2003 року – асистент, з 2013 року – доцент. Автор більше 80 наукових праць, методичних вказівок, 1 авторського свідоцтва на твір.

Член Асоціації профілактичної та дитячої стоматології України.

Сфера наукових інтересів охоплює питання профілактики стоматологічних захворювань у дітей.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Семенців Х.Г.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії, завуч.

У 2007 закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

З 2009 року асистент кафедри стоматології дитячого віку. У 2014 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Особливості профілактики карієсу зубів у дітей сільської місцевості». З 2016 року доцент кафедри
ортодонтії. Автор більше 65 наукових праць, методичних рекомендацій.

Член асоціації ортодонтів України, член профілактичної та дитячої стоматології.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Пилипів Н.В.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії

 відповідальна за виробничу практику на 5 курсі

У 2001 році закінчила стоматологічний факультет Української медичної стоматологічної академії м.Полтава.

З 2003 по 2006 навчалась у клінічній ординатурі з ортодонтії.

У 2011 р. захистила кандидатську дисертацію на тему: «Клініка, діагностика та способи лікування ретенції зубів, спричиненої надкомплектними зубами»

Автор понад 50 друкованих праць, методичних рекомендацій, автор 3 патентів України на корисну модель.

Член асоціації ортодонтів України, учасниця багатьох українських та міжнародних конференцій.

Напрямок – корекція аномалій та деформацій прикусу у дітей та дорослих за допомогою сучасних ортодонтичних апаратів ( знімних та не знімних), брекет-систем, елайнерів.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Машкаринець О.О.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії

 відповідальна за інтернатуру.

У 1991 році закінчила Львівський ордена Дружби народів державний медичний інститут, у 2013 році захистила кандидатську дисертацію на тему : «Клініка та лікування хронічного катарального гінгівіту у дівчат пубертатного періоду».

З 2020 року – доцент кафедри ортодонтії. Автор більше 50 наукових праць, методичних вказівок. Член Української Асоціації профілактичної і дитячої стоматології. Сфера наукових інтересів охоплює питання терапевтичної стоматології дитячого віку.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Зубачик О.В.

кандидат медичних наук, асистент кафедри ортодонтіі , відповідальна за конкурс на кращу студентську роботу OrtoStar.

У 2008 році закінчив Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, у 2010 році захистила магістерську роботу на тему: «Порівняльна ефективність засобів місцевої дії при лікуванні гіперестезії зубів». В 2016 року захистила кандидатську дисертацію на тему: «Клініко-лабораторне обґрунтування диференційовано підходу до лікування і профілактики гіперестезії зубів».
Автор більше 45 наукових праць, методичних рекомендації, 1 патент України на винахід.

Член асоціації стоматологів України.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Міськів А.Л.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтіі.

У 2004 році закінчив ЛНМУ імені Данила Галицького, у 2006 здобув спеціалізацію ортодонта. Стажувався у Европейських країнах та США.

У 2018 році захистив кандидатську дисертацію на тему: «Вплив прорізування постійних зубів у дітей у різні періоди розвитку зубощелепної системи на формування зубощелепних аномалій». Автор понад 70 наукових праць.

Член Асоціації ортодонтів України, IFUNA, ECPCA. З 2012-2018 роки – Голова Львівського Осередку Асоціації ортодонтів України.

Сфера наукових інтересівохоплює питання ортодонтичного лікування у різні періоди розвитку зубощелепних аномалій, ортодонтичного лікування дітей з незрощенням верхньої губи, альвеолярного відростка, твердого і м’якого піднебіння. Принципи та методика підготовки до ортогнатичної хірургії.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Слобода М.Т.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтії

відповідальна за навчання лікарів-інтернів на навчальній платформі MISA на кафедрі ортодонтії та за підготовку до ліцензійного іспиту «Крок-3 Стоматологія» на факультеті післядипломної освіти.

У 2010 році закінчила Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, у 2018 році захистила кандидатську дисертацію на тему: « Прогнозування розвитку та профілактика захворювань пародонта у осіб молодого віку з деформуючиси дорсопатіями», з 2022 року – доцент кафедри ортодонтії.

Автор більше 30 наукових праць, методичних рекомендації, 1 патент України на корисну модель. Член міжнародної асоціації пародонтологів України.

Сфера наукових інтересів охоплює питання захворювань пародонта.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Боднарук Н.І.

кандидат медичних наук, доцент кафедри ортодонтіі

 відповідальна за лікувальну роботу.

У 1991 році закінчила Львівський ордена Дружби народів державний медичний інститут.

У 2018 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Клінічно-лабораторне обґрунтування профілактики карієсу тимчасових зубів у дітей  з патологією опорно-рухового апарату». Автор більше 60 друкованих праць. Член Асоціації профілактичної та дитячоі стоматології.

Сфера наукових інтересів охоплює питання профілактики карієсу зубів.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Шило М.М.

Кандидат медичних наук, асистент кафедри ортодонтії

У 2005 році закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, у 2015 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Клініка, лікування та профілактика захворювань пародонта у хворих на туберкульоз дітей, які проживають на територіях радіаційного забруднення».

З 2015 року асистент кафедри ортодонтії. Автор 93 наукових праць, серед них 14 статей у фахових медичних виданнях, 73 роботи у збірниках матеріалів науково-практичних конференцій, конгресів, з’їздів, 2 навчальних посібники (2011р.; 2013р.), для студентів ВМНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації; 2-х методичних розробок для практичних занять зі слухачами циклу спеціалізації ФПДО «Дитяча стоматологія» (2018р.) та «Психоемоційні аспекти в стоматологічній практиці» (2024р.). Також автор одного патенту України на корисну модель.

Сфера наукових інтересів охоплює питання клініки, діагностики, лікування та профілактики захворювань пародонта у дітей на тлі легеневої патології.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Савчин С.В.

доктор філософії , асистент кафедри ортодонтії

У 2009 році закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

З 2012 року асистент кафедри стоматології дитячого віку

У 2024 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Обґрунтування профілактики стоматологічних захворювань у дітей з інфекційним мононуклеозом»

Автор більше 25 наукових праць та методичних рекомендацій. Член асоціації ортодонтів України.

Сфера наукових інтересів охоплює питання стоматологічного статусу та профілактики стоматологічних захворювань у дітей з інфекційним мононуклеозом.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Данилюк Д.В.

доктор філософії, асистент кафедри ортодонтії

відповідальний за інформаційні технології

У 2012 році закінчив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

З 2016 року асистент кафедри ортодонтії.

У 2024 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Обгрунтування профілактики карієсу зубів та захворювань пародонта у дітей з зубощелепними аномаліями на тлі психоневрологічних розладів».

Автор більше 20 наукових праць та методичних рекомендацій. Член асоціації ортодонтів України.

Сфера наукових інтересів охоплює питання профілактики, естетичної стоматології та ортодонтіі.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Годований О.В.

доктор філософії, асистент кафедри ортодонтії

заступник відповідального секретаря приймальної комісії.

У 2014 році закінчив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького.

З 2018 року – асистент кафедри ортодонтії.

У 2024 році захистив дисертацію на тему: «Оптимізація диференційованого лікування та профілактики стрес-індукованих порушень метаболізму тканин пародонта у пацієнтів із зубощелепними аномаліями». Автор більше 30 наукових праць, методичних рекомендації, 1 патент України на винахід. Член асоціації ортодонтів України.

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

 

 

Москвяк-Демків А.Є.

Асистент кафедри ортодонтії

У 2017 закінчила ЛНМУ імені Данила Галицького.

З 2019 року лаборант кафедри ортодонтії.

З 2021 року асистент кафедри ортодонтії.

Автор методичних рекомендації.

Член Асоціації Ортодонтів України

 Google Scholar ORCID RESEARCHER ID Scopus

Силабус вивчення навчальної дисципліни
Курс за вибором з Ортодонтії «Сучасні технології застосування незнімної ортодонтичної техніки Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня
Галузь знань 22 «Охорона здоров’я»Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

курс за вибором з ортодонтії «Сучасні технології застосування незнімної ортодонтичної техніки» поглиблює знання студентів стосовно сучасних теорій перебудови твердих тканин пародонту під впливом ортодонтичної апаратури, вміння проводити і аналізувати результати додаткових методів обстеження, встановлення і обґрунтування попереднього та заключного діагнозу, складання плану лікування, визначення необхідних матеріалів для виготовлення ортодонтичних апаратів, їх фіксації та можливі ускладнення при використанні.

Мета та завдання навчальної дисципліни:

Мета викладання курсу за вибором «Сучасні технології застосування незнімної ортодонтичної техніки» визначається кінцевими цілями з дисципліни «Ортодонтія», що встановлюються на основі ОПП підготовки лікаря за фахом (природничо-наукова підготовка), і є основою для побудови змісту даного курсу за вибором. Опис цілей сформульовано через вміння у вигляді цільових завдань (дій). На підставі кінцевих цілей, до кожного модулю або змістового модулю сформульовані конкретні цілі у вигляді певних умінь (дій), цільових завдань, що забезпечують досягнення кінцевої мети вивчення дисципліни.

  • Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:
  • поглиблення знань про анатомо-фізіологічні особливості розвитку зубощелепного апарату в пренатальному та постнатальному періоді розвитку;
  • розширення знань щодо сучасних поглядів на теорії перебудови тканин пародонту під впливом ортодонтичної апаратури;
  • удосконалення навичок діагностики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • поглиблення знань про сучасні методи лікування аномалій окремо стоячих зубів, їх груп та прикусу незнімною ортодонтичною технікою;
  • формування аналітичного підходу до індивідуального вибору методу лікування ортодонтичних пацієнтів в залежності від віку та клінічних проявів;
  • аналіз помилок та ускладнень при лікуванні незнімною ортодонтичною технікою та вдосконалення навичок до їх попередження та усунення.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю
Всього Аудиторних СРС
Практичних
Курс за вибором з ортодонтії

«Сучасні технології застосування незнімної ортодонтичної техніки»

4,0 кредити ECTS/120 год. 48 72 5 курс (Х семестр) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни

«Ортодонтія» індивідуального профільного курсу за вибором «Ортодонтія» Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня

Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій; Особливостями заповнення медичної карти ортодонтиного пацієнта; Антропометричними методами обстеження, такими як: краніометрія, фотометрія, біометричні вимірювання діагностичних моделей; Рентгенологічними методами обстеження такими як: прицільна рентгенографія, ортопантомографія, рентгенографія кисті руки, комп’ютерна томографія і телерентгенографія та методикою її проведення та розшифрування за Шварцом. Студенти вивчають етіологію, патогенез, клініку, діагностику та профілактику природжених вад обличчя, їх класифікацію. Знайомляться з організацією профілактичної та лікувальної допомоги дітям з даними аномаліями розвитку, комплексним поетапним лікуванням дітей із незрощеннями верхньої губи, альвеолярного паростка, твердого і м’якого піднебіння, роллю ортодонтичного лікування та реабілітацією дітей із даною патологією. Вивчають причини дефектів зубів і зубних рядів у дітей, цілеспрямовані профілактичні заходи, особливості обстеження дітей з дефектами зубів і зубних рядів, травматичними ушкодженнями зубів у дітей, їх класифікацію та діагностику. Студенти знайомляться з особливостями дитячого протезування, визначенням термінів ортопедичного лікування та конструкціями зубощелепних апаратів, конструкціями зубних протезів у дітей для відновлення анатомічної форми зубів (вкладки, штифтові зуби і коронки), показаннями до їх використання. Вивчення дисципліни завершується написанням та захистом історії хвороби.

Мета та завдання навчальної дисципліни:

  • Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є вивчення етіології і патогенезу зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад обличчя, травм зубів, дефектів зубів та зубних рядів, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннього виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, протезування, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних пацієнтів, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:

  • вивчення студентами класифікацій зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях, вроджених вадах та незрощеннях, травмах, дефектах зубів та зубних рядів.
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи, вроджених вад та незрощень, травм, дефектів зубів та зубних рядів;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія

Дитяче зубне протезування та діагностика зубощелепних аномалій та деформацій

3,5 кредити ECTS/105 год. 52 53 5 курс (ІХ, Х семестри) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни

«Ортодонтія» індивідуального профільного курсу за вибором «Ортопедична стоматологія»

Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

 

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій; Особливостями заповнення медичної карти ортодонтиного пацієнта; Антропометричними методами обстеження, такими як: краніометрія, фотометрія, біометричні вимірювання діагностичних моделей; Рентгенологічними методами обстеження такими як: прицільна рентгенографія, ортопантомографія, рентгенографія кисті руки, комп’ютерна томографія і телерентгенографія та методикою її проведення та розшифрування за Шварцом. Студенти вивчають етіологію, патогенез, клініку, діагностику та профілактику природжених вад обличчя, їх класифікацію. Знайомляться з організацією профілактичної та лікувальної допомоги дітям з даними аномаліями розвитку, комплексним поетапним лікуванням дітей із незрощеннями верхньої губи, альвеолярного паростка, твердого і м’якого піднебіння, роллю ортодонтичного лікування та реабілітацією дітей із даною патологією. Вивчають причини дефектів зубів і зубних рядів у дітей, цілеспрямовані профілактичні заходи, особливості обстеження дітей з дефектами зубів і зубних рядів, травматичними ушкодженнями зубів у дітей, їх класифікацію та діагностику. Студенти знайомляться з особливостями дитячого протезування, визначенням термінів ортопедичного лікування та конструкціями зубощелепних апаратів, конструкціями зубних протезів у дітей для відновлення анатомічної форми зубів (вкладки, штифтові зуби і коронки), показаннями до їх використання. Вивчення дисципліни завершується написанням та захистом історії хвороби.

Мета та завдання навчальної дисципліни

    • Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є вивчення етіології і патогенезу зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад обличчя, травм зубів, дефектів зубів та зубних рядів, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннього виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, протезування, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних пацієнтів, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.
  • Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:
  • вивчення студентами класифікацій зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях, вроджених вадах та незрощеннях, травмах, дефектах зубів та зубних рядів.
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи, вроджених вад та незрощень, травм, дефектів зубів та зубних рядів;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія

Дитяче зубне протезування та діагностика зубощелепних аномалій та деформацій

1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ, Х семестри) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни

«Ортодонтія» індивідуального профільного курсу за вибором «Стоматологія дитячого віку»

Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій; Особливостями заповнення медичної карти ортодонтиного пацієнта; Антропометричними методами обстеження, такими як: краніометрія, фотометрія, біометричні вимірювання діагностичних моделей; Рентгенологічними методами обстеження такими як: прицільна рентгенографія, ортопантомографія, рентгенографія кисті руки, комп’ютерна томографія і телерентгенографія та методикою її проведення та розшифрування за Шварцом. Студенти вивчають сучасні методи лікування зубощелепних аномалій і деформацій у дітей і  у дорослих пацієнтів; Рецидиви після ортодонтичного лікування: причини та їх профілактика. Студенти здобувають знання щодо класифікації ортодонтичних апаратів, зокрема особливостей конструювання механічно-діючих знімних апаратів, особливостей конструювання та показання до застосування механічно-діючих незнімних апаратів: у тому числі особливостей застосування брекет-системи, ортодонтичних мініімплантатів і мініпластин, функціонально-направляючих апаратів, функціонально-діючих апаратів, профілактичних апаратів, апаратів позаротової дії, апаратів комбінованої дії, ретенційних апаратів.

Студенти вивчають етіологію, патогенез, клініку, діагностику та профілактику природжених вад обличчя, їх класифікацію. Знайомляться з організацією профілактичної та лікувальної допомоги дітям з даними аномаліями розвитку, комплексним поетапним лікуванням дітей із незрощеннями верхньої губи, альвеолярного паростка, твердого і м’якого піднебіння, роллю ортодонтичного лікування та реабілітацією дітей із даною патологією. Вивчають причини дефектів зубів і зубних рядів у дітей, цілеспрямовані профілактичні заходи, особливості обстеження дітей з дефектами зубів і зубних рядів, травматичними ушкодженнями зубів у дітей, їх класифікацію та діагностику. Студенти знайомляться з особливостями дитячого протезування, визначенням термінів ортопедичного лікування та конструкціями зубощелепних апаратів, конструкціями зубних протезів у дітей для відновлення анатомічної форми зубів (вкладки, штифтові зуби і коронки), показаннями до їх використання. Вивчення дисципліни завершується написанням та захистом історії хвороби.

Мета та завдання навчальної дисципліни

  • Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є вивчення етіології і патогенезу зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад обличчя, травм зубів, дефектів зубів та зубних рядів, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннього виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, протезування, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних пацієнтів, класифікацією ортодонтичної апаратури, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:

  • вивчення студентами класифікацій зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях, вроджених вадах та незрощеннях, травмах, дефектах зубів та зубних рядів.
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи, вроджених вад та незрощень, травм, дефектів зубів та зубних рядів;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.
  • Вивчення класифікації ортодонтичної апаратури, зокрема особливостей конструювання та показання до її застосування.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія

Дитяче зубне протезування та діагностика зубощелепних аномалій та деформацій

2,5 кредити ECTS/75 год. 38 37 5 курс (ІХ, Х семестри) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни

«Ортодонтія» індивідуального профільного курсу за вибором «Терапевтична стоматологія» Відповідно до освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій; Особливостями заповнення медичної карти ортодонтиного пацієнта; Антропометричними методами обстеження, такими як: краніометрія, фотометрія, біометричні вимірювання діагностичних моделей; Рентгенологічними методами обстеження такими як: прицільна рентгенографія, ортопантомографія, рентгенографія кисті руки, комп’ютерна томографія і телерентгенографія та методикою її проведення та розшифрування за Шварцом. Студенти вивчають етіологію, патогенез, клініку, діагностику та профілактику природжених вад обличчя, їх класифікацію. Знайомляться з організацією профілактичної та лікувальної допомоги дітям з даними аномаліями розвитку, комплексним поетапним лікуванням дітей із незрощеннями верхньої губи, альвеолярного паростка, твердого і м’якого піднебіння, роллю ортодонтичного лікування та реабілітацією дітей із даною патологією. Вивчають причини дефектів зубів і зубних рядів у дітей, цілеспрямовані профілактичні заходи, особливості обстеження дітей з дефектами зубів і зубних рядів, травматичними ушкодженнями зубів у дітей, їх класифікацію та діагностику. Студенти знайомляться з особливостями дитячого протезування, визначенням термінів ортопедичного лікування та конструкціями зубощелепних апаратів, конструкціями зубних протезів у дітей для відновлення анатомічної форми зубів (вкладки, штифтові зуби і коронки), показаннями до їх використання. Вивчення дисципліни завершується написанням та захистом історії хвороби.

Мета та завдання навчальної дисципліни

  • Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є вивчення етіології і патогенезу зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад обличчя, травм зубів, дефектів зубів та зубних рядів, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннього виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, протезування, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних пацієнтів, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:

  • вивчення студентами класифікацій зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях, вроджених вадах та незрощеннях, травмах, дефектах зубів та зубних рядів.
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи, вроджених вад та незрощень, травм, дефектів зубів та зубних рядів;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія

Дитяче зубне протезування та діагностика зубощелепних аномалій та деформацій

1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ, Х семестри) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни

«Ортодонтія» індивідуального профільного курсу за вибором «Хірургічна стоматологія» Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій; Особливостями заповнення медичної карти ортодонтиного пацієнта; Антропометричними методами обстеження, такими як: краніометрія, фотометрія, біометричні вимірювання діагностичних моделей; Рентгенологічними методами обстеження такими як: прицільна рентгенографія, ортопантомографія, рентгенографія кисті руки, комп’ютерна томографія і телерентгенографія та методикою її проведення та розшифрування за Шварцом. Студенти вивчають етіологію, патогенез, клініку, діагностику та профілактику природжених вад обличчя, їх класифікацію. Знайомляться з організацією профілактичної та лікувальної допомоги дітям з даними аномаліями розвитку, комплексним поетапним лікуванням дітей із незрощеннями верхньої губи, альвеолярного паростка, твердого і м’якого піднебіння, роллю ортодонтичного лікування та реабілітацією дітей із даною патологією. Вивчають причини дефектів зубів і зубних рядів у дітей, цілеспрямовані профілактичні заходи, особливості обстеження дітей з дефектами зубів і зубних рядів, травматичними ушкодженнями зубів у дітей, їх класифікацію та діагностику. Студенти знайомляться з особливостями дитячого протезування, визначенням термінів ортопедичного лікування та конструкціями зубощелепних апаратів, конструкціями зубних протезів у дітей для відновлення анатомічної форми зубів (вкладки, штифтові зуби і коронки), показаннями до їх використання. Вивчення дисципліни завершується написанням та захистом історії хвороби.

Мета та завдання навчальної дисципліни

  • Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є вивчення етіології і патогенезу зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад обличчя, травм зубів, дефектів зубів та зубних рядів, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннього виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, протезування, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних пацієнтів, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:

  • вивчення студентами класифікацій зубощелепних аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, вроджених вад розвитку ЗЩС та травм, дефектів зубів та зубних рядів, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях, вроджених вадах та незрощеннях, травмах, дефектах зубів та зубних рядів.
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи, вроджених вад та незрощень, травм, дефектів зубів та зубних рядів;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія

Дитяче зубне протезування та діагностика зубощелепних аномалій та деформацій

1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ, Х семестри) Залік

Детальніше

 

Силабус вивчення навчальної дисципліни «Ортодонтія»

Відповідно до Освітньо-професійної програми “Стоматологія” Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія»

Коротка анотація курсу:

це навчальна дисципліна, яка дає змогу студентам ознайомитися з визначенням «Ортодонтії», як предмету, оволодіти знаннями стосовно норми та патології в ортодонтії. Вивчити поняття про зубощелепні аномалії і деформації (аномалії зубів, зубних рядів, прикусу), особливості антенатального та постнатального періодів розвитку та формування зубів, щелеп та обличчя людини, а також, як впливають на ці процеси стан здоров’я майбутньої матері і самої дитини, різні негативні фактори, що можуть призвести до виникнення і розвитку аномалій та деформацій зубощелепного апарату. Студенти знайомляться з особливостями клінічного обстеження ортодонтичного хворого, основними та додатковими методами діагностики, методами лікування та класифікацією ортодонтичної апаратури. Навчальна дисципліна, дає змогу студентам ознайомитися з різними класифікаціями зубощелепних аномалій та деформацій, зокрема аномаліями окремих зубів, кількості, розмірів і прорізування зубів, аномаліями положення окремих зубів, аномаліями зубних рядів, видами діастем. Сагітальними, вертикальними та трансверзальними аномаліями прикусу, причинами їх виникнення. Студенти знайомляться з особливостями клінічного обстеження ортодонтичного хворого, основними та додатковими методами діагностики та профілактики, особливостями комплексного лікування у різні періоди розвитку дитини.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Ортодонтія» є:

  •  вивчення етапів формування зубощелепної системи у дітей, факторів ризику, що призводять до розвитку аномалій та методів їх усунення, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннє виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних хворих, класифікацією ортодонтичної апаратури, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії;
  •  вивчення класифікації зубощелепних аномалій та деформацій, факторів ризику, що призводять до розвитку аномалій та методів їх усунення, оволодіння основними та додатковими методами діагностики у ортодонтії, раннє виявлення патології порожнини рота, що потребує ортопедичного, хірургічного втручання, ознайомлення з основними методами лікування ортодонтичних хворих, класифікацією ортодонтичної апаратури, для можливості їх подальшого застосування під час клінічного прийому пацієнтів та формування спеціальних (фахових) компетентностей в клініці ортодонтії.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Ортодонтія» є:

  • вивчення студентами особливостей формування зубощелепної системи у дітей, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження ортодонтичного пацієнта;
  • опанування на фантомах основних методів лікування, які використовуються у ортодонтії.
  • вивчення студентами класифікації зубощелепних аномалій та деформацій, основних чинників ризику розвитку аномалій та деформацій, методів їх профілактики та усунення;
  • підготовка студентів до роботи в клінічному стоматологічному кабінеті шляхом вивчення основних та додаткових методів обстеження при різних зубощелепних аномаліях та деформаціях;
  • вивчення студентами основних клінічних ознак аномалій та деформацій зубощелепної системи;
  • опанування на фантомах комплексних методів лікування аномалій та деформацій зубощелепної системи, які використовуються у ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

Кількість годин Рік навчання, семестр Види контролю
Всього Аудиторних СРС
Лекцій Практичних
Назва дисципліни: Ортодонтія 4,0 кредити / 120 год. 6 54 60 3 курс

(V,VI семестри)

 

 

3,5 кредити / 105 год 10 40 55 4 курс

(VIІ семестр)

іспит
за семестрами
І семестр 1,5 кредити / 45 год. 2 14 29 V
ІІ семестр 2,5 кредити /

75 годин

4 40 31 VI
ІІІ семестр 3,5 кредити / 105 год 10 40 55 VII

 

іспит

Детальніше

 

Силабус навчальної дисципліни

Виробнича лікарська практика за індивідуальним профільним курсом практичної підготовки (ІПКПП) «Стоматологія дитячого віку», Модуль 5 – Ортодонтія Відповідно до Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія» Освітньо-професійної програми “Стоматологія”

Коротка анотація курсу:

Виробнича лікарська практика з ортодонтії передбачає самостійне опанування студентами практичних навичок згідно освітньо-професійної програми 221 «Стоматологія». Вона проводиться із врахуванням набутих знань, коли студентами 5-го курсу стоматологічного факультету набуті знання з ортодонтії.

«Виробнича лікарська практика з ортодонтії» передбачає опанування практичних навичок, які пов’язані з питаннями: антенатального та постнатального періодів розвитку зубощелепного апарату; анатомо-морфологічних особливостей порожнини рота новонародженого; морфо-функціональної характеристики тимчасового, змінного та постійного періодів прикусу; оволодіння методів обстеження ортодонтичного пацієнта; розуміння процесів, які відбуваються в тканинах пародонту під впливом ортодонтичної апаратури; оволодінням основних стоматологічних маніпуляцій і методів дослідження ортодонтичних пацієнтів для встановлення діагнозу, вибору правильного методу лікування та опанування існуючих методів лікування ортодонтичних пацієнтів з різними видами зубощелепних аномалій та деформацій. Виробнича лікарська практика з ортодонтії є обов’язковою.

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета проведення виробничої лікарської практики з дитячої стоматології, розділ «Виробнича лікарська практика з ортодонтії» полягає у закріпленні практичних навичок у межах компетентностей та результатів навчання, визначених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»: оволодіння основними стоматологічними маніпуляціями та методами діагностики хірургічної стоматологічної патології у дітей для постановки діагнозу і вибору правильного методу лікування; формування відповідальності студента, як майбутнього фахівця за рівень своєї підготовки та її вдосконалення протягом навчання і професійної діяльності.

1.2. Основними завданнями проходження виробничої лікарської практики з ортодонтії є навчити студента та відпрацювати на практиці:

проводити обстеження пацієнта із зубощелепними аномаліями та деформаціями;

  • аналізувати результати обстеження пацієнта в ортодонтичній клініці;
  • визначати провідні симптоми і синдроми в ортодонтії;
  • виявляти різну ортодонтичну патологію;
  • обґрунтовувати і оформити попередній клінічний діагноз в клініці ортодонтії;
  • складати план лікування в клініці ортодонтії;
  • використовувати принципи профілактики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в клініці ортодонтії.
 

Структура навчальної дисципліни

 

 

Кількість годин  

Рік навчання, семестр

 

Види контролю

 

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія 2

кредити ECTS/45 год.

30 30 5 курс (ІХ семестр) Д. залік

Детальніше

 

Силабус навчальної дисципліни

Виробнича лікарська практика за індивідуальним профільним курсом практичної підготовки (ІПКПП) «Ортодонтія», модуль 5 – Ортодонтія Відповідно до Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія» Освітньо-професійної програми “Стоматологія”

Коротка анотація курсу:

«Виробнича лікарська практика з ортодонтії» передбачає опанування практичних навичок, які пов’язані з питаннями: антенатального та постнатального періодів розвитку зубощелепного апарату; анатомо-морфологічних особливостей порожнини рота новонародженого; морфо-функціональної характеристики тимчасового, змінного та постійного періодів прикусу; оволодіння методів обстеження ортодонтичного пацієнта; розуміння процесів, які відбуваються в тканинах пародонту під впливом ортодонтичної апаратури; оволодінням основних стоматологічних маніпуляцій і методів дослідження ортодонтичних пацієнтів для встановлення діагнозу, вибору правильного методу лікування та опанування існуючих методів лікування ортодонтичних пацієнтів з різними видами зубощелепних аномалій та деформацій. Виробнича лікарська практика з ортодонтії є обов’язковою.

 Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета проведення виробничої лікарської практики з ортодонтії, розділ «Виробнича лікарська практика з ортодонтії» полягає у закріпленні практичних навичок у межах компетентностей та результатів навчання, визначених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»: оволодіння основними стоматологічними маніпуляціями та методами діагностики хірургічної стоматологічної патології у дітей для постановки діагнозу і вибору правильного методу лікування; формування відповідальності студента, як майбутнього фахівця за рівень своєї підготовки та її вдосконалення протягом навчання і професійної діяльності.

1.2. Основними завданнями проходження виробничої лікарської практики з ортодонтії є навчити студента та відпрацювати на практиці:

  • проводити обстеження пацієнта із зубощелепними аномаліями та деформаціями;
  • аналізувати результати обстеження пацієнта в ортодонтичній клініці;
  • визначати провідні симптоми і синдроми в ортодонтії;
  • виявляти різну ортодонтичну патологію;
  • обґрунтовувати і оформити попередній клінічний діагноз в клініці ортодонтії;
  • складати план лікування в клініці ортодонтії;
  • використовувати принципи профілактики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в клініці ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

 

 

Кількість годин  

Рік навчання, семестр

 

Види контролю

 

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія 4,5 кредитів ECTS/45 год. 75 75 5 курс (ІХ семестр) Д. залік

Детальніше

 

Силабус навчальної дисципліни

Виробнича лікарська практика за індивідуальним профільним курсом практичної підготовки (ІПКПП) «Ортопедична стоматологія», Модуль 5 – Ортодонтія Відповідно до Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія» Освітньо-професійної програми “Стоматологія”

Коротка анотація курсу:

Виробнича лікарська практика з ортодонтії передбачає самостійне опанування студентами практичних навичок згідно освітньо-професійної програми 221 «Стоматологія». Вона проводиться із врахуванням набутих знань, коли студентами 5-го курсу стоматологічного факультету набуті знання з ортодонтії.

«Виробнича лікарська практика з ортодонтії» передбачає опанування практичних навичок, які пов’язані з питаннями: антенатального та постнатального періодів розвитку зубощелепного апарату; анатомо-морфологічних особливостей порожнини рота новонародженого; морфо-функціональної характеристики тимчасового, змінного та постійного періодів прикусу; оволодіння методів обстеження ортодонтичного пацієнта; розуміння процесів, які відбуваються в тканинах пародонту під впливом ортодонтичної апаратури; оволодінням основних стоматологічних маніпуляцій і методів дослідження ортодонтичних пацієнтів для встановлення діагнозу, вибору правильного методу лікування та опанування існуючих методів лікування ортодонтичних пацієнтів з різними видами зубощелепних аномалій та деформацій. Виробнича лікарська практика з ортодонтії є обов’язковою.

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета проведення виробничої лікарської практики з ортопедичної стоматології, розділ «Виробнича лікарська практика з ортодонтії» полягає у закріпленні практичних навичок у межах компетентностей та результатів навчання, визначених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»: оволодіння основними стоматологічними маніпуляціями та методами діагностики хірургічної стоматологічної патології у дітей для постановки діагнозу і вибору правильного методу лікування; формування відповідальності студента, як майбутнього фахівця за рівень своєї підготовки та її вдосконалення протягом навчання і професійної діяльності.

1.2. Основними завданнями проходження виробничої лікарської практики з ортодонтії є навчити студента та відпрацювати на практиці:

  • проводити обстеження пацієнта із зубощелепними аномаліями та деформаціями;
  • аналізувати результати обстеження пацієнта в ортодонтичній клініці;
  • визначати провідні симптоми і синдроми в ортодонтії;
  • виявляти різну ортодонтичну патологію;
  • обґрунтовувати і оформити попередній клінічний діагноз в клініці ортодонтії;
  • складати план лікування в клініці ортодонтії;
  • використовувати принципи профілактики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в клініці ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

 

 

Кількість годин  

Рік навчання, семестр

 

Види контролю

 

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія 1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ семестр) Д. залік

Детальніше

 

Силабус навчальної дисципліни

Виробнича лікарська практика за індивідуальним профільним курсом практичної підготовки (ІПКПП) «Терапевтична стоматологія», Модуль 5 – Ортодонтія Відповідно до Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія» Освітньо-професійної програми “Стоматологія”

Коротка анотація курсу:

Виробнича лікарська практика з ортодонтії передбачає самостійне опанування студентами практичних навичок згідно освітньо-професійної програми 221 «Стоматологія». Вона проводиться із врахуванням набутих знань, коли студентами 5-го курсу стоматологічного факультету набуті знання з ортодонтії.

«Виробнича лікарська практика з ортодонтії» передбачає опанування практичних навичок, які пов’язані з питаннями: антенатального та постнатального періодів розвитку зубощелепного апарату; анатомо-морфологічних особливостей порожнини рота новонародженого; морфо-функціональної характеристики тимчасового, змінного та постійного періодів прикусу; оволодіння методів обстеження ортодонтичного пацієнта; розуміння процесів, які відбуваються в тканинах пародонту під впливом ортодонтичної апаратури; оволодінням основних стоматологічних маніпуляцій і методів дослідження ортодонтичних пацієнтів для встановлення діагнозу, вибору правильного методу лікування та опанування існуючих методів лікування ортодонтичних пацієнтів з різними видами зубощелепних аномалій та деформацій. Виробнича лікарська практика з ортодонтії є обов’язковою.

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета проведення виробничої лікарської практики з терапевтичної стоматології, розділ «Виробнича лікарська практика з ортодонтії» полягає у закріпленні практичних навичок у межах компетентностей та результатів навчання, визначених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»: оволодіння основними стоматологічними маніпуляціями та методами діагностики хірургічної стоматологічної патології у дітей для постановки діагнозу і вибору правильного методу лікування; формування відповідальності студента, як майбутнього фахівця за рівень своєї підготовки та її вдосконалення протягом навчання і професійної діяльності.

1.2. Основними завданнями проходження виробничої лікарської практики з ортодонтії є навчити студента та відпрацювати на практиці:

  • проводити обстеження пацієнта із зубощелепними аномаліями та деформаціями;
  • аналізувати результати обстеження пацієнта в ортодонтичній клініці;
  • визначати провідні симптоми і синдроми в ортодонтії;
  • виявляти різну ортодонтичну патологію;
  • обґрунтовувати і оформити попередній клінічний діагноз в клініці ортодонтії;
  • складати план лікування в клініці ортодонтії;
  • використовувати принципи профілактики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в клініці ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

 

 

Кількість годин  

Рік навчання, семестр

 

Види контролю

 

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія 1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ семестр) Д. залік

Детальніше

 

Силабус навчальної дисципліни

Виробнича лікарська практика за індивідуальним профільним курсом практичної підготовки (ІПКПП) «Хірургічна стоматологія», Модуль 5 – Ортодонтія Відповідно до Стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня Галузь знань 22 «Охорона здоров’я» Спеціальності 221 «Стоматологія» Освітньо-професійної програми “Стоматологія”

Коротка анотація курсу:

Виробнича лікарська практика з ортодонтії передбачає самостійне опанування студентами практичних навичок згідно освітньо-професійної програми 221 «Стоматологія». Вона проводиться із врахуванням набутих знань, коли студентами 5-го курсу стоматологічного факультету набуті знання з ортодонтії.

«Виробнича лікарська практика з ортодонтії» передбачає опанування практичних навичок, які пов’язані з питаннями: антенатального та постнатального періодів розвитку зубощелепного апарату; анатомо-морфологічних особливостей порожнини рота новонародженого; морфо-функціональної характеристики тимчасового, змінного та постійного періодів прикусу; оволодіння методів обстеження ортодонтичного пацієнта; розуміння процесів, які відбуваються в тканинах пародонту під впливом ортодонтичної апаратури; оволодінням основних стоматологічних маніпуляцій і методів дослідження ортодонтичних пацієнтів для встановлення діагнозу, вибору правильного методу лікування та опанування існуючих методів лікування ортодонтичних пацієнтів з різними видами зубощелепних аномалій та деформацій. Виробнича лікарська практика з ортодонтії є обов’язковою.

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Мета проведення виробничої лікарської практики з хірургічної стоматології, розділ «Виробнича лікарська практика з ортодонтії» полягає у закріпленні практичних навичок у межах компетентностей та результатів навчання, визначених у освітньо-професійній програмі підготовки фахівців за спеціальністю 221 «Стоматологія» галузі знань 22 «Охорона здоров’я»: оволодіння основними стоматологічними маніпуляціями та методами діагностики хірургічної стоматологічної патології у дітей для постановки діагнозу і вибору правильного методу лікування; формування відповідальності студента, як майбутнього фахівця за рівень своєї підготовки та її вдосконалення протягом навчання і професійної діяльності.

1.2. Основними завданнями проходження виробничої лікарської практики з ортодонтії є навчити студента та відпрацювати на практиці:

  • проводити обстеження пацієнта із зубощелепними аномаліями та деформаціями;
  • аналізувати результати обстеження пацієнта в ортодонтичній клініці;
  • визначати провідні симптоми і синдроми в ортодонтії;
  • виявляти різну ортодонтичну патологію;
  • обґрунтовувати і оформити попередній клінічний діагноз в клініці ортодонтії;
  • складати план лікування в клініці ортодонтії;
  • використовувати принципи профілактики зубощелепних аномалій та деформацій;
  • демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в клініці ортодонтії.

Структура навчальної дисципліни

 

 

Кількість годин  

Рік навчання, семестр

 

Види контролю

 

 

Всього Аудиторних СРС
Практичних
Ортодонтія 1,5 кредити ECTS/45 год. 24 21 5 курс (ІХ семестр) Д. залік

Детальніше

Розклад занять для студентів 3 курсу на весняний семестр 2023-2024 року (29.01. – 23.06.)

03.04. – 09.04. – підготовка до кроку-1

Понеділок Вівторок Середа Четвер Пятниця
I 10 – доц. Міськів А.Л. 403 1 – доц. Дубецька-Грабоус І.С. 401 6 – ас. Данилюк Д.В. 402

 

3 – ас. Годований О.В.

402

 

II 7 – ас. Данилюк Д.В. 402

 

4 – доц. Семенців Х.Г. 404

 

9 – Міськів А.Л. 403

 

2 – доц. Семенців Х.Г. 404

 

5ас. Шпотюк О.О. 402

 

III 1-6 група

/ (08.01., 22.01.)

    8 – ас. Годований О.В. 402
IV      

 

Ортодонтія: 4/40/31 – залік

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

ЛЕКЦІЙ

стоматологія дитячого віку

ІІІ курс, 6 семестр 2023/2024н.р.

Дата Тема Лектор
1  

 

05.02.

 

Допоміжні методи обстеження в ортодонтії: біометрія діагностичних моделей, краніометрія, фотометрія, палатинографія.  Рентгенографічні та функціональні методи дослідження в ортодонтії. Аналіз телерентгенографії та використання в діагностиці та прогнозі ортодонтичного лікування.  

 

проф. Мірчук Б.М.

 

2  

 

19.02.

 

Профілактика зубощелепних аномалій та деформацій. Методи лікування, які використовуються в ортодонтії: біологічний, апаратурний, хірургічний, фізіотерапевтичний, ортопедичний та комбінований. Вплив ортодонтичної апаратури на тканини, які оточують зуби, піднебінний шов та скронево-нижньощелепний суглоб.  

 

доц. Міськів А.Л.

 

 

 

Розклад занять для студентів V курсу

стоматологічного факультету на 2023/2024 н.р. (весна) 02.01-10.04

Група

Ортодонтія

Дата

Викладачі

1 24.01. – 29.01. доц. Пилипів Н.В.

ас. Шпотюк О.О.

2 06.03. – 11.03. проф. Мірчук Б.М.

доц. Пилипів Н.В.

3 27.03. – 01.04. проф. Мірчук Б.М.

доц. Пилипів Н.В.

4 12.01. – 17.01. доц. Пилипів Н.В.

ас. Данилюк Д.В.

5 05.04-10.04 доц. Семенців Х.Г.

ас. Шпотюк О.О.

18. 01. – 23.01. проф. Чухрай Н.Л.

доц. Семенців Х.Г.

Залік: 24/21

 

Графік чергувань викладачів на відробках на кафедрі ортодонтії

у весняному семестрі 2023-2024 н. р.

                                                           

На січень- лютий 2024 р.

                     ІІІ, V курси                                        V курс

30.01.24                                               31.01.24

06.02.24                                               07.02.24

13.02.24                                               14.02.24

20.02.24                                                 21.02.24

27.02.24                                               28.02.24

 

     На березень 2024 р.

                     ІІІ, V курси                                        V курс

05.03.24                                                06.03.24

12.03.24                                                13.03.24

19.03.24                                                 20.03.24

26.03.24                                                 27.03.24

                                                              28.03.24

                                                              29.03.24

                      На квітень 2024 р.                

01.04.24(V курс)                        09.04.24(ІІІ і V курси)

02.04.24(Ш і V курси)                         10.04.24(V курс)

03.04.24(V курс)                        16.04.24(ІІІ курс)

04.04.24(V курс)                        23.04.24(ІІІ курс)

05.04.24(V курс)                                 30.04.24(ІІІ курс)

08.04.24(V курс

                     На травень – червень 2024 р.

ІІІ курс

                         07.05.24           04.06.24                12.06.24          17.06.24            20.06.24

                         14.05.24           10.06.24                13.06.24         18.06.24            21.06.24

                         21.05.24           11.06.24                14.06.24          19.06.24

                         28.05.24

Методика та засоби стандартизованого оцінювання поточної та кінцевої навчальної діяльності з дисципліни “Ортодонтія” для студентів ІІІ-ІV курсу спеціальності “Стоматологія”

 

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-трансферною системою

Поточний контроль здійснюється на кожному практичному занятті.

Види контролю: поточний контроль здійснюється у вигляді усного опитування та написання тестових завдань.

Форма підсумкового контролю відповідно до навчального плану: Іспит (написання 80 тестових завдань)

Критерії оцінювання: Контрольні заходи включають поточний і підсумковий семестровий контроль.

Поточний контроль здійснюється під час проведення навчальних занять і має на меті перевірку засвоєння студентами навчального матеріалу.

Форми проведення поточного контролю:

-Тестові завдання

-Оцінка практичних вмінь та навичок

-Ситуаційні задачі

-Усна відповідь

Оцінювання поточної навчальної діяльності. Здійснюється на кожному практичному занятті відповідно до конкретних цілей кожної теми. При оцінюванні засвоєння кожної теми студенту виставляються оцінки за чотирибальною (традиційною) шкалою. При цьому враховуються усі види робіт, передбачені навчальною програмою. Студент повинен отримати оцінку з кожної теми. Форми оцінювання поточної діяльності мають бути стандартизовані і включати контроль теоретичної та практичної підготовки. Виставлені за традиційною шкалою оцінки конвертуються в бали.

На кожному практичному занятті студент відповідає на тести за темою практичних занять, стандартизовані питання, знання яких необхідно для розуміння поточної теми, питання лекційного курсу і самостійної роботи, які стосуються поточного заняття; демонструє знання і вміння практичних навичок відповідно до теми практичного заняття.

Критерії оцінювання поточної навчальної діяльності студентів:

1) Оцінки самостійної роботи студента (СРС) при підготовці до практичного заняття. Вона здійснюється шляхом перевірки письмового виконання завдань, викладених у Робочому зошиті, для підготовки до кожної теми. Питома вага оцінки за конспект з домашнім завданням становить 25% від загальної оцінки за заняття в балах. Якщо студент не виконав завдання для СРС і не надав конспект на перевірку викладачеві, то традиційна оцінка за заняття буде нижчою на 1 бал.

2) Оцінки рівня знань студентів, який здійснюється шляхом вирішення 10 тестових завдань формату А (рівень α- 2):

Оцінка “5” виставляється за цей етап заняття у разі, коли студент правильно відповів на 90-100 % тестових завдань;

Оцінка “4” виставляється, коли студент правильно відповів на 70 – 89,99 % тестових завдань;

Оцінка “3” виставляється, коли студент правильно відповів на 51 – 69,99 % тестових завдань;

Оцінка “2” виставляється, коли студент правильно відповів менше, ніж на 50% тестових завдань,

 

3) Оцінки оволодіння практичними навичками відповідно до професійних алгоритмів під час основного етапу практичного заняття. Проводиться під час опрацювання студентом практичної навички на моделі (фантомі) або при письмовому викладенні алгоритму її виконання.

Оцінка “5” виставляється за цей етап заняття у разі, коли студент правильно, у відповідності до професійного алгоритму, виконав на моделі (фантомі) стоматологічну маніпуляцію, передбачену метою практичного заняття.

Оцінка “4” виставляється, коли студент знає послідовність дій відповідно до професійного алгоритму, з незначними помилками виконав на моделі (фантомі) стоматологічну маніпуляцію, передбачену метою практичного заняття.

Оцінка “3” виставляється, коли студент не в повному обсязі знає професійний алгоритм виконання тієї або іншої маніпуляції, Припускається помилок при виконані на моделі (фантомі) стоматологічної маніпуляції, передбаченої метою практичного заняття.

Оцінка “2” виставляється, коли студент не знає професійного алгоритму виконання стоматологічної маніпуляції, не може виконати на моделі (фантомі) стоматологічну маніпуляцію, передбачену метою практичного заняття.

4) Оцінювання усної відповіді, ситуаційних задач:

Оцінка “5” – студент знає програму в повному обсязі, ілюструючи відповіді різноманітними прикладами; дає вичерпно точні та ясні відповіді без будь-яких навідних питань; викладає матеріал без помилок, неточностей; вільно вирішує задачі та виконує практичні завдання різного ступеня складності;

Оцінка “4” – студент знає всю програму і добре розуміє її, відповіді на питання викладає правильно, послідовно та систематично, але вони не є вичерпними, хоча на додаткові питання студент відповідає без помилок; вирішує всі задачі і виконує практичні завдання відчуваючи складнощі лише у найважчих випадках;

Оцінка “3”ставиться студентові на основі його знань всього об’єму програми з предмету та задовільному рівні розуміння його. Студент спроможний вирішувати видозмінені завдання за допомогою навідних питань; вирішує задачі та виконує практичні навички, відчуваючи складнощі у простих випадках; не спроможний самостійно систематично викласти відповідь, але на прямо поставлені запитання відповідає правильно;

Оцінка “2виставляється у випадках, коли знання і вміння студента не відповідають вимогам «задовільної» оцінки.

Схема нарахування та розподіл балів, які отримують студенти.

Максимальна кількість балів, яку може набрати студент за поточну навчальну діяльність для допуску до екзамену становить 120 балів.

Мінімальна кількість балів, яку повинен набрати студент за поточну навчальну діяльність для допуску до екзамену становить 72 бали.

            Розрахунок кількості балів проводиться на підставі отриманих студентом оцінок за традиційною шкалою під час вивчення дисципліни впродовж семестру шляхом обчислення середнього арифметичного (СА), округленого до двох знаків після коми. Отримана величина конвертується у бали за багатобальною шкалою таким чином:

СА×120

Х= ———————

5

Перерахунок середньої оцінки за поточну діяльність у багатобальну шкалу

для дисциплін, що завершуються «диференційованим заліком»

4-бальна шкала 120-бальна шкала   4-бальна шкала 120-бальна шкала   4-бальна шкала 120-бальна шкала   4-бальна шкала 120-бальна шкала
5 120 4.45 107 3.91 94 3.37 81
4.95 119 4.4 1 106 3.87 93 3.33 80
4.91 118 4.37 105 3.83 92 3.29 79
4.87 117 4.33 104 3.79 91 3.25 78
4.83 116 4.29 103 3.74 90 3.2 77
4.79 115 4.25 102 3.7 89 3.16 76
4.75 114 4.2 101 3.66 88 3.12 75
4.7 113 4.16 100 3.62 87 3.08 74
4.66 112 4.12 99 3.58 86 3.04 73
4.62 111 4.08 98 3.54 85 3 72
4.58 110 4.04 97 3.49 84 <3 Недостатньо
4.54 109 3.99 96 3.45 83
4.5 108 3.95 95 3.41 82

 

Оцінка за модуль визначається як сума оцінок поточної навчальної діяльності (у балах) та оцінки підсумкового контролю (у балах), що виставляється при оцінюванні теоретичних знань та практичних навичок відповідно до переліків, визначених програмою дисципліни.

Максимальна кількість балів, що присвоюється студентам при засвоєнні всіх тем модулю (залікового кредиту) –  200, в тому числі за поточну навчальну діяльність – 120 балів (60%), за результатами підсумкового контролю – 80 балів (40%).

Оцінювання самостійної роботи студента.

Оцінювання самостійної роботи студентів, що передбачена в тематиці самостійної роботи, здійснюється шляхом поточного контролю під час практичних занять впродовж циклу, а її засвоєння контролюється при підсумковому контролі.

Підсумковий контроль (екзамен)

Проводиться з метою оцінювання результатів навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні та на окремих його завершених етапах за національною шкалою та шкалою ECTS. Підсумковий контроль включає семестровий контроль та атестацію студента та визначається робочою програмою в терміни, встановлені робочим навчальним планом, індивідуальним навчальним планом студента.

Екзамен – це форма підсумкового контролю засвоєння студентом теоретичного та практичного матеріалу з окремої навчальної дисципліни за семестр, що проводиться як контрольний захід. Студент вважається допущеним до екзамену, якщо він відвідав усі передбачені навчальною програмою з дисципліни аудиторні навчальні заняття, виконав усі види робіт, передбачені робочою програмою цієї навчальної дисципліни та при її вивченні впродовж семестру набрав кількість балів, не меншу за мінімальну (72 бали).

Екзамен проводиться у письмовій формі на останньому занятті і включає 80 тестових завдань вагою в 1 бал кожне.

Форма проведення екзамену має бути стандартизованою і включати контроль теоретичної та практичної підготовки.

Максимальна кількість балів, яку може набрати студент при складанні екзамену становить 80.

Мінімальна кількість балів при складанні екзамену – не менше 50.

Визначення кількості балів, яку студент набрав з дисципліни

Оцінка з дисципліни, яка завершується екзаменом, визначається, як сума балів за поточну навчальну діяльність (не менше 72) та балів за екзамен (не менше 50 балів)

 

Оцінка ECTS у традиційну шкалу не конвертується, оскільки шкала ECTS та чотирибальна шкала незалежні.

Об’єктивність оцінювання навчальної діяльності студентів перевіряється статистичними методами (коефіцієнт кореляції між оцінкою ECTS та оцінкою за національною шкалою).

Методика та засоби стандартизованого оцінювання поточної та кінцевої

навчальної діяльності з дисципліни “Ортодонтія”

для студентів V курсу спеціальності “Стоматологія”

Поточний контроль здійснюється на кожному практичному занятті відповідно з конкретними цілями кожної теми. Оцінка визначається як сума оцінок поточної навчальної діяльності (у балах) та оцінки підсумкового контролю (у балах), що виставляється при оцінюванні теоретичних знань та практичних навичок відповідно до переліків, визначених програмою дисципліни. Оцінювання поточної навчальної діяльності. Здійснюється на кожному практичному занятті відповідно до конкретних цілей кожної теми. При оцінюванні засвоєння кожної теми студенту виставляються оцінки за чотирибальною (традиційною) шкалою. При цьому враховуються усі види робіт, передбачені навчальною програмою. Студент повинен отримати оцінку з кожної теми. Форми оцінювання поточної діяльності мають бути стандартизовані і включати контроль теоретичної та практичної підготовки. Виставлені за традиційною шкалою оцінки конвертуються в бали.

На кожному практичному занятті студент відповідає на тести за темою практичних занять, стандартизовані питання, знання яких необхідно для розуміння поточної теми, питання лекційного курсу і самостійної роботи, які стосуються поточного заняття; демонструє знання і вміння практичних навичок відповідно до теми практичного заняття.

Критерії оцінювання поточної навчальної діяльності студентів:

Відмінно (“5”) – студент правильно відповів на 90-100% тестів, бездоганно засвоїв теоретичний матеріал, демонструє глибокі і всебічні знання відповідної теми або навчальної дисципліни, основні положення наукових першоджерел та рекомендованої літератури, логічно мислить і будує відповідь, вільно використовує набуті теоретичні знання при аналізі практичного матеріалу, висловлює своє ставлення до тих чи інших проблем, демонструє високий рівень засвоєння практичних навичок.

Добре (“4”) – студент правильно відповів на 70-89% тестів, добре засвоїв теоретичний матеріал, володіє основними аспектами з першоджерел та рекомендованої літератури, аргументовано викладає його; має практичні навички, висловлює свої міркування з приводу тих чи інших проблем, але припускається певних неточностей і похибок у логіці викладу теоретичного змісту або при аналізі практичного.

Задовільно (“3”) – студент правильно відповідає на 50-69% тестів. В основному опанував теоретичними знаннями навчальної теми або дисципліни, орієнтується в першоджерелах та рекомендованій літературі, але непереконливо відповідає, додаткові питання викликають у студента невпевненість або відсутність стабільних знань; відповідаючи на запитання практичного характеру, виявляє неточності у знаннях, не вміє оцінювати факти та явища, пов’язувати їх із майбутньою діяльністю.

Незадовільно (“2”) – студент відповідає менше, ніж на 50% тестів, не опанував навчальний матеріал теми (дисципліни), не має наукових фактів, визначень, майже не орієнтується в першоджерелах та рекомендованій літературі, відсутні наукове мислення, практичні навички не сформовані. Виставлені за традиційною шкалою оцінки конвертуються в бали.

Максимальна кількість балів, яку може набрати студент за поточну діяльність при вивченні дисципліни, дорівнює 200 балів.

Мінімальна кількість балів, яку може набрати студент за поточну діяльність для зарахування дисципліни, становить 120 балів.

            Розрахунок кількості балів проводиться на підставі отриманих студентом оцінок за традиційною шкалою під час вивчення дисципліни впродовж семестру шляхом обчислення середнього арифметичного (СА), округленого до двох знаків після коми. Отримана величина конвертується у бали за багатобальною шкалою таким чином:

СА×200

Х= ———————

5

Перерахунок середньої оцінки за поточну діяльність у багатобальну шкалу

для дисциплін, що завершуються заліком (диференційованим заліком)

4-бальна шкала 200-бальна шкала   4-бальна шкала 200-бальна шкала   4-бальна шкала 200-бальна шкала   4-бальна шкала 200-бальна шкала
5 200 4.45 178 3.92 157 3.37 135
4.97 199 4.42 177 3.89 156 3.35 134
4.95 198 4.4 176 3.87 155 3.32 133
4.92 197 4.37 175 3.84 154 3.3 132
4.9 196 4.35 174 3.82 153 3.27 131
4.87 195 4.32 173 3.79 152 3.25 130
4.85 194 4.3 172 3.77 151 3.22 129
4.82 193 4.27 171 3.74 150 3.2 128
4.8 192 4.24 170 3.72 149 3.17 127
4.77 191 4.22 169 3.7 148 3.15 126
4.75 190 4.19 168 3.67 147 3.12 125
4.72 189 4.17 167 3.65 146 3.1 124
4.7 188 4.14 166 3.62 145 3.07 123
4.67 187 4.12 165 3.57 143 3.02 121
4.65 186 4.09 164 3.55 142 3 120
4.62 185 4.07 163 3.52 141 <3 недостатньо
4.6 184 4.04 162 3.5 140
4.57 183 4.02 161 3.47 139
4.52 181 3.99 160 3.45 138
4.5 180 3.97 159 3.42 137
4.47 179 3.94 158 3.4 136

 

Оцінювання самостійної роботи студента.

Оцінювання самостійної роботи студентів, що передбачена в тематиці самостійної роботи, здійснюється шляхом поточного контролю під час практичних занять впродовж циклу, а її засвоєння контролюється при підсумковому контролі.

Підсумковий контроль (залік). Проводиться з метою оцінювання результатів навчання на певному освітньо-кваліфікаційному рівні та на окремих його завершених етапах за національною шкалою та шкалою ECTS. Підсумковий контроль включає семестровий контроль та атестацію студента та визначається робочою програмою в терміни, встановлені робочим навчальним планом, індивідуальним навчальним планом студента.

Підсумковий контроль з дисципліни “Ортодонтія” на 5-му році навчання здійснюється у формі семестрового заліку в кінці ІХ чи Х семестру, який базується на результатах поточної навчальної діяльності та виражається за двобальною системою “зараховано” або “не зараховано”. Для зарахування студент має отримати за поточну навчальну діяльність не менше 60% від максимальної суми балів з дисципліни (120 балів).

Бали з дисципліни конвертуються незалежно як в шкалу ECTS, так і в 4-бальну шкалу. Бали шкали ECTS у 4-бальну шкалу не конвертуються і навпаки.

Бали з дисципліни для студентів, які успішно виконали програми, конвертуються у традиційну 4-бальну шкалу за абсолютними критеріями, які наведено у таблиці:

Бали з дисципліни Оцінка за 4-ри бальною шкалою
Від 170 до 200 балів 5
Від 140 до 169 балів 4
Від 139 балів до мінімальної кількості балів, яку повинен набрати студент 3
Нижче мінімальної кількості балів, яку повинен набрати студент 2

Оцінка ECTS у традиційну шкалу не конвертується, оскільки шкала ECTS та чотирибальна шкала незалежні.

Об’єктивність оцінювання навчальної діяльності студентів перевіряється статистичними методами (коефіцієнт кореляції між оцінкою ECTS та оцінкою за національною шкалою).

Лікувально-консультативна робота

Наукова робота та видавнича діяльність

Тема науково-дослідної роботи кафедри ортодонтії: «Стан стоматологічного здоров’я та його корекція на підставі системного аналізу клінічно-лабораторних, рентгенологічних, морфологічних, функціональних, естетичних параметрів у осіб різного віку»

Етап 1. Оцінка стоматологічного здоров`я  дітей у різні періоди розвитку (2020 рік)

Етап 2. Аналіз  cтоматологічного здоров`я дітей із соматичною патологією (2021 рік)

Етап 3. Дослідження чинників ризику та якості життя дітей з різними рівнями стоматологічного здоров`я (2022 рік)

Етап 4. Оцінка структурно-функціональної резистентності емалі у дітей з урахуванням зубо-щелепних аномалій. Дослідження морфологічних, функціональних, рентгенологічних, естетичних параметрів у осіб із різними рівнями стоматологічного здоров`я (2023 рік)

Етап 5. Розпрацювання та оцінка клінічної ефективності комплексу профілактичних заходів, направлених на покращення стоматологічного здоров`я дітей (2024 рік)

Темою науково-дослідної роботи кафедри ортодонтії у 2014-2019 роках була: «Оцінка стоматологічної захворюваності дітей з урахуванням  еколого-соціальних аспектів та ефективності профілактики карієсу та хвороб пародонту».

Основні напрямки наукової діяльності колективу кафедри ортодонтії:

-Оцінка стану стоматологічного здоров’я та його корекція на підставі системного аналізу клінічно-лабораторних, рентгенологічних, морфологічних, функціональних, естетичних параметрів у осіб різного віку

-Дослідження поширеності зубощелепних аномалій у різні вікові періоди, опрацювання методів лікування та профілактики карієсу, хвороб пародонта при лікуванні зубощелепних аномалій незнімною ортодонтичною апаратурою

-Вивчення взаємозв’язку соматичних захворювань, захворювань пародонта, твердих тканин зубів та структури зубощелепних аномалій, оцінка чинників ризику їх виникнення, наукове обгрунтування патогенезу та комплексного лікування.

Основні науково-практичні здобутки колективу кафедри ортодонтії:

-Розпрацьовано комплекси профілактичних заходів, що адаптовані для дітей які проживають в екологічно несприятливих регіонах та досліджена їх ефективність.

-Розпрацьовано комплекс заходів для профілактики карієсу зубів у дітей з урахуванням чинників ризику та їх впливу на формування резистентності емалі.

-Рекомендовано методи переміщення ретенованих зубів залежно від розміщення їх в кістковій тканині щелеп.

-Обгрунтовано зв’язок між термінами та послідовністю прорізування постійних зубів та зубощелепними аномаліями.

-Розпрацьовано та вивчено ефективність комплексного лікування гіперестезії зубів.

-Обгрунтовано комплекс профілактики карієсу тимчасових та постійних зубів у дітей м.Львова, сільської місцевості та з соматичною патологією.

-Запропоновано критерії прогнозування та  засоби профілактики захворювань пародонта в осіб молодого віку з деформуючими дорсопатіями.

-Обгрунтовано комплекс профілактики та лікування хронічного катарального гінгівіту у дівчат пубертатного періоду та у дітей з надмірною масою тіла.

-Розпрацьовано та оцінено ефективність апарату з похилою площиною в боковій ділянці для лікування прогенічного співвідношення щелеп.

-Розпрацьовано та впроваджено лікувально-профілактичний комплекс для психічно хворих дітей з метою попередження захворювань тканин пародонта.

-Проведено оцінку використання композитних матеріалів для відновлення жувальних зубів у дітей.

-Обгрунтовано підвищення резистентності емалі зубів у дітей при лікуванні зубощелепних аномалій незнімною ортодонтичною апаратурою.

-Обгрунтовано ефективність профілактики карієсу зубів та захворювань пародонта при ортодонтичному лікуванні зубощелепних аномалій у дітей з психоневрологічними вадами.

-Оптимізовано методи диференційованого лікування та профілактики стрес-індукованих порушень метаболізму тканин пародонта у пацієнтів із зубощелепними аномаліями.

– Обгрунтовано ефективність профілактики карієсу у дітей з вірусною інфекцією Епштейн-Бара.

 

Кафедра ортодонтії активно співпрацює
з іншими науково-педагогічними установами. Міжнародна угода про співробітництво укладена 2.06.2021 року (Установа партнер- Athena dental Institute,Барселона, Іспанія).

Наукова робота кафедри ортодонтії

Відповідальний співробітник – Дубецька-Грабоус Ірина Сергіївна (к.м.н.,доцент)

Телефон 0679620619

ел. пошта dubetskaira@gmail.com

  1. Основні напрямки наукової діяльності колективу кафедри ортодонтії

-Оцінка стану стоматологічного здоров’я та його корекція на підставі системного аналізу клінічно-лабораторних, рентгенологічних, морфологічних, функціональних, естетичних параметрів у осіб різного віку

-Дослідження поширеності зубощелепних аномалій у різні вікові періоди, опрацювання методів лікування та профілактики карієсу, хвороб пародонта при лікуванні зубощелепних аномалій незнімною ортодонтичною апаратурою

-Вивчення взаємозв’язку соматичних захворювань, захворювань пародонта, твердих тканин зубів та структури зубощелепних аномалій, оцінка чинників ризику їх виникнення, наукове обгрунтування патогенезу та комплексного лікування.

 

  1. Наукові дослідження виконуються в рамках комплексної теми: “Стан стоматологічного здоров’я та його корекція на підставі системного аналізу клінічно-лабораторних, рентгенологічних, морфологічних, функціональних, естетичних параметрів у осіб різного віку”. (2020-2024) № держреєстрації 0120U002143

 

  1. Підготовка аспірантів:

Лесіцький М.Ю. Обгрунтування підвищення резистентності емалі зубів у дітей при лікуванні зубощелепних аномалій незнімною ортодонтичною апаратурою.

Савчин С.В. Профілактика карієсу у дітей з вірусною інфекцією Епштейн-Бара.

Данилюк Д.В. Профілактика карієсу зубів та захворювань пародонта при ортодонтичному лікуванні зубощелепних аномалій у дітей з психоневрологічними вадами.

Годований О.В. Оптимізація диференційованого лікування та профілактики стрес-індукованих порушень метаболізму тканин пародонта у пацієнтів із зубощелепними аномаліями.

Бяла О.-Х.А. Клініко-лабораторна оцінка ефективності  карієсу у дітей з різним рівнем тривожності при лікуванні зубощелепних аномалій..

Лисак М.О. Обгрунтування профілактики  карієсу у дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Чех І.Б. Обгрунтування комплексних заходів профілактики зубощелепних аномалій у дітей з порушенням опорно-рухового апарату.

 

  1. Участь у виданні фахових журналів

Журнал «Via Stomatologiae» внесено до Переліку наукових фахових видань України (категорія Б) відповідно до наказу МОН України №582 від 24.04.2024 (додаток 2)  Головний редактор: проф.Чухрай Н.Л.

 

  1. Міжнародна угода про співробітництво укладена 2.06.2021 року (Установа партнер- Athena dental Institute,Барселона, Іспанія).

 

 

 

 

 

 

 

 

Наукова робота кафедри

 

 

 

 

 

 

 

Студентський науковий гурток на кафедрі ортодонтії існує самостійно з 2016 року, продовжуючи традиції кафедри стоматології дитячого віку.

Вихідцями зі студентської наукової лави кафедри стоматології дитячого віку ЛНМУ імені Данила Галицького вийшли ортодонти проф. Мірчук Б.М., проф.Дрогомирецька М.С., доц. Гордон-Жура Г.С, проф. Чухрай Н.Л.
Студентською науковою роботою на кафедрі ортодонтії (раніше на кафедрі стоматології дитячого віку) вже багато років поспіль керувала доц. Гордон-Жура Галина Степанівна.

Керівник наукового гуртка – доцент кафедри ортодонтії Андрій Міськів
тел. 380677130548
Староста наукового гуртка – Софія Шкребнюк тел. 380664450590

Мeта та завдання гуртка – залучення студентів до проведення науково-дослідної роботи, участі у науково-практичних конференціях та семінарах.

Починаючи з ІІІ курсу, студенти-гуртківці опрацьовують вітчизняні та зарубіжні наукові джерела, займаються науково-дослідницькою роботою, приймають активну участь у практичній роботі та консультаціях разом зі своїми науковими керівниками котрі мають досвід викладацької та наукової роботи. Заняття наукового гуртка проводять провідні викладачі кафедри та фахові лектори.

Студенти ознайомлюються з новітніми методами лікування та діагностики ортодонтичної патології та застосування інформаційних технологій в майбутній професійній діяльності, опановують практичні навичкі з ортодонтії.
Основними напрямками досліджень наукового гуртка на нашій кафедрі є:
-удосконалення методів діагностики в ортодонтії;
-профілактика зубо-щелепних аномалій та деформацій;
-ознайомлення з принципами та методами ортодонтичного лікування;
-порівняльні характеристики різних ортодонтичних апаратів для лікування
ортодонтичної патології в залежності від віку пацієнта;
-використання можливостей інноваційних інформаційних технологій в
ортодонтії.
Кортотка мотиваційна інформація. Гуртківці кафедри приймають участь в науковому житті університету (написання статей, тез доповідей, наукових робіт), що публікуються в різних наукових виданнях, проводять «круглі столи», дебати.
Щорічно готуються матеріали до публікацій в студентському збірнику матеріалів Загальноуніверситетської студентської наукової конференції, а також доповіді з мультимедійними презентаціями, з якими молоді науковці успішно виступають на підсумкових щорічних університетських конференціях на секції “Ортодонтія”, а також міжвузівських конференціях в Україні та за кордоном.
Засідання студентського наукового гуртока відбувається згідно розпрацьованого тематичного плану та графіку, кожної середи о 16 год.

Починаючи з ІІІ курсу, студенти-гуртківці опрацьовують вітчизняні та зарубіжні наукові джерела, займаються науково-дослідницькою роботою, приймають активну участь у практичній роботі та консультаціях разом зі своїми науковими керівниками, ознайомлюються з новітніми методами лікування та діагностики ортодонтичної патології, опановують практичні навичкі з ортодонтії.

Основними напрямками досліджень у СНТ на нашій кафедрі є:
•удосконалення методів діагностики в ортодонтії;
•профілактика зубо-щелепних аномалій та деформацій;
•порівняльні характеристики різних ортодонтичних апаратів для лікування
ортодонтичної патології в залежності від віку пацієнта.

Гуртківцями кафедри щорічно готуються матеріали до публікацій в студентському збірнику матеріалів Загальноуніверситетської студентської наукової конференції, а також доповіді з мультимедійними презентаціями, з якими молоді науковці успішно виступають на підсумкових щорічних університетських
конференціях на секції “Ортодонтія”, а також міжвузівських конференціях в Україні та за кордоном.

Неодноразово студенти-гуртківці кафедри ортодонтії нагороджувались призовими місцями не лише на вітчизняних, але й на зарубіжних наукових конференціях.
Студенти гуртківці приймають активну участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади за спеціальністю “Стоматологія”, міжнародному брейн-рингу зі стоматології.

З 2018 року спільно із студентським науковим товариством започатковано проведення круглих столів. Так, у 2018р. проведено круглий стіл зі студентами стоматологічного факультету: „Апное у дітей. Методи ортодонтичного лікування”за участю проф. Pablo Echarri (Іспанія) (Голова Світової Асоціації лінгвальної
ортодонтії, завідувач кафедри ортодонтії Стоматологічного Інституту м. Атени та “Ротове дихання у дітей. Причини. Методи корекції” (лектор – доцент кафедри ЛОР ЛНМУ ім.Данила Галицького Андрій Бариляк). У жовтні 2019 року за участі гуртківців був проведений другий круглий стіл на тему „Остеопатія в ортодонтії” (Олег Войтович, лікар-стоматолог, остеопат).

У 2019 році був започаткований конкурс ”OrthоStar” серед студентів ІІІ курсу стоматологічного факультету. Мета конкурсу – виокремити кращі творчі студентські роботи, які будуть використані при проведенні санітарно-освітницької роботи серед дитячого населення з метою мотивації виявлення факторів ризику виникнення зубощелепних аномалій, їх усунення, своєчасного звернення до лікаря-ортодонта та
популяризації ортодонтичного лікування. Під час конкурсу студенти-переможці представляють найкращі мультимедійні презентації, флаєра, брошури та відеоролики, які відбираються комісією, створеною із декана стоматологічного факультету доктора мед. наук, професора Огоновського Романа Зеновійовича, викладачів кафедри, запрошених членів Львівського осередку Асоціації ортодонтів України, представників ортодонтичних фірм. Кращі студенти отримують нагороди. Конкурс ”OrthоStar” серед студентів ІІІ курсу стоматологічного факультету (2018-2019 н.р.).

презентація наукового гуртка

Міжнародне співробітництво

2.06.2021 року підписана угода про співпрацю Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Athena Dental Institute (Барселона, Іспанія).

В межах угоди проведено 29.10.2021 року науково-практичну конференцію «Гнатологічні підходи в ортодонтії» за участю проф.Pablo Echarri (Іспанія).

Проведено спільні дослідження функції м’язів із застосуванням електроміографії, результати яких представлені у підручнику, співавтором якого є завідувач кафедри ортодонтії ЛНМУ імені Данила Галицького проф.Чухрай Н.Л. та професор Athena Dental Institute Пабло Ечарі.

3.10.2019 року було проведено круглий стіл на кафедрі ортодонтії ЛНМУ імені Данила Галицького за участю студентів, викладачів кафедри та проф. Пабло Ечарі на тему «Апное у дітей. Методи ортодонтичного лікування».

4-5.10.2019 року викладачі  кафедри ортодонтії взяли участь у конференції «Мікроімпланти в ортодонтії». (лектор -проф. Пабло Ечарі).

27.10.2023р.  організовано Фахову школу з міжнародною участю «Раннє ортодонтичне лікування», учасниками якої були викладачі кафедри ортодонтії. Лектор: Лука Джузеппе Руссо (Італія, Неаполь), Закі Хакамі (Саудівська Аравія, Джізан)

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН ВИХОВНОЇ РОБОТИ КАФЕДРИ ОРТОДОНТІЇ

IV КУРСУ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ НА ВЕСНЯНИЙ СЕМЕСТР 2024 н.р.

 

№ п/п НАЗВА ЗАХОДУ ТЕРМІН ВИКОНАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНІ ЗА ВИКОНАННЯ
 

 

 

1

 

Зустріч з групою. Ознайомлення студентів з планом роботи. Проведення інструктажу щодо поведінки під час повітряної тривоги. Проведення бесід присвячених визначним датам історії України, історії національно-визвольного руху, річниці від дня народження Степана Бандери. Відзначення Дня Соборності України. Обговорення заходів по запобіганню булінгу.

 

 

 

Січень

 

 

 

Куратори групи

 

 

 

2

 

Алгоритму дій у разі виникнення надзвичайної ситуації. Перша домедична допомога в умовах бойових дій. Проведення бесід з питань поваги до Конституції та законодавства України, державної символіки, державної мови, поваги до батьків, культури та історії рідного народу.

 

 

Лютий

 

 

Куратори групи

 

 

 

3

Проведення інструктажу щодо поведінки під час повітряної тривоги. Проведення бесід з питань формування здорового способу життя, правової та духовної культури, поваги до батьків, історії українського народу. Проведення бесід до дня народження Т.Г. Шевченка. Про організацію та проведення тематичних вечорів з видатними науковцями, лікарями, політичними та громадськими діячами. Обговорення заходів по запобіганню корупції.  

 

 

Березень

 

 

 

Куратори групи

 

4

Проведення інструктажу щодо поведінки під час повітряної тривоги. Проведення тематичних бесід, семінарів, вечорів на тему: «Чорнобильської катастрофи».  

Квітень

Куратори групи
 

5

Проведення інструктажу щодо поведінки під час повітряної тривоги. Алгоритму дій при наданні першої домедичної допомоги в умовах бойових дій. Проведення урочистостей з нагоди Дня

Матері.

 

Травень

 

Куратори групи

 

6

Проведення тематичних лекцій, семінарів, бесід, присвячених Конституції та Незалежності. України. Підготовка до екзаменаційної сесії.  

Червень

Куратори групи

 

Розподіл груп студентів

IV курсу стоматологічного факультету між кураторами

на кафедрі ортодонтії

на весняний семестр 2024 н.р.

№ групи Куратори
1 ас. Шпотюк О.О.
2 ас. Лесіцький М.Ю.
3 ас. Бяла О.-Х.А.
4 ас. Шило М.М.
5 ас. Савчин С.В.
6 ас. Данилюк Д.В.
7 ас. Годований О.В.

Соціальні мережі