Одним із закономірних наслідків російської агресії щодо України стало прагнення якомога швидше очиститись від «зросійщення» у всіх сферах життя – починаючи від дипломатичних чи економічних зв`язків, закінчуючи топографічними ознаками. Так у Львові активно йде процес перейменування вулиць, назви яких в той чи інший спосіб пов`язані з країною-агресором. Львівська міська рада відкрила голосування за пропозиції для перейменування блоку вулиць Львова, до якого увійшли 25 назв. Примітно, що серед запропонованих перейменувань є прізвища науковців, які у своїй діяльності були тісно пов`язані з нашим Університетом. Так, одним із варіантів перейменування вулиці Боткіна є назвати її іменем Адольфа Бека – фундатора львівської школи фізіології. Він один із перших опрацював метод електроенцефалографії, описав спонтанну біоелектричну активність мозку. Президент Львівського лікарського товариства (1901), почесний член лікарських товариств Вільнюса (1895) та Кракова (1917). Дійсний член АМН Польщі (1920) та ПАН у Кракові (1930). Ректор Львівського університету (1912—1913). За свою наукову діяльність професора А.Бек неодноразово номінували на Нобелівську премію. Разом з Наполеоном Цибульським першим отримав наднирковий гормон адреналін.

Ще одна із пропозицій до перейменувань – вулиці Івана Павлова надати ім`я Рудольфа Вайґля. Рудольф Вайґль (1883 – 1957) – всесвітньо відомий львівський лікар, професор біології, бактеріолог, імунолог. Винахідник першої в світі вакцини проти висипного тифу, засновник Львівського науково-дослідного інституту вірусології (тепер це Науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького). Неодноразово номінований на Нобелівську премію з фізіології та медицини. У 2003 році був зачислений до Праведників народів світу.

Голосування за ці пропозиції триватиме до 1 серпня. Підтримати перейменування можна на сайті міської ради Львова, заповнивши відповідну форму
https://city-adm.lviv.ua/renaming-streets  

Відділ комунікації та промоції

press@meduniv.lviv.ua