З 16 по 18 вересня на базі Навчального імітаційного центру Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, що діє за адресою вул. Миколайчука, 9, відбувся курс Medevac для військових. Його провела Всеукраїнська рада реанімації за сприяння ректора нашої Alma Mater, академіка НАМН України, професора Бориса Зіменковського.  

Курс Medevac передбачає проведення практичних навчань та симуляційних тренінгів для поглибленого вивчення всіх алгоритмів надання допомоги пораненому на етапі медичної евакуації. В першу чергу – це різноманітні методи зупинки кровотеч: техніка накладання різного роду джгутів, тампонування ран, накладання швів, перев’язка ран. Відновлення прохідності верхніх дихальних шляхів включає в себе навчання постановки надгортанних пристроїв,  інтубації трахеї, крікотиреотомії, а також оволодіння методами штучної вентиляції легень та оксигенотерапії. 

Курсанти також навчалися проводити  дренування плевральної порожнини при пневмо-, гемотраксі; визначення груп крові і принципів гемотрансфузії; застосування протишокових заходів. 

Особливу увагу на курсі інструктори приділяли навчанню методиці екстреної ультразвукової діагностики поранених, яка здійснюється за протоколом FAST і передбачає швидку діагностику гемоперикарду, пневмо- чи гемотораксу, наявності ознак внутрішньої кровотечі.

Отримані під час курсу теоретичні знання та, головне, практичні навички курсанти використовуватимуть для порятунку поранених і збереження життя наших захисників. 

За інформацією Навчального імітаційного центру

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua