Адреса

79010, м. Львів, вул. Чернігівська, 7 (2 поверх, 12 кабінет)

Телефон: +38 (032) 2368470

Email:

На карті:

Завідувач кафедри

Вербовський Роман Михайлович

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

Закінчив Івано-Франківський державний медичний інститут в 1978 році за спеціальністю “Лікувальна справа”. З 1979 по 1991 роки лікар-анестезіолог Інституту ССХ імені Миколи Амосова АМН У країни. У 1988 році захистив кандидацьку дисертацію. З 1993 року асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО. В 2012 році присвоєно вчене звання доцента. З 2020 року завідувач кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО. Член Асоціації Анестезіології та Інтенсивної Терапії Львівщини. Науковий редактор бібліографічного видання  «Наш професор» (2022р.)

 

КАФЕДРА АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ

ЗАВІДУВАЧ КАФЕДРИ

Вербовський Роман Михайлович,  кандидат медичних наук, доцент

ШТАТ КАФЕДРИ

Відповідальний за навчально-методичну роботу – асистент Ільчишин О. Я.

Відповідальний за наукову роботу – доцент Іванюшко О.В.

Відповідальний за методичну роботу – асистент Садова-Чуба З.Т

 ВИКЛАДАЧІ:

Доктор мед.наук, професор Підгірний Я.М., доктор мед.наук, професор Матолінець Н.В., доктор мед.наук, професор Філик О.В.

Кандидати медичних наук, доценти: Іванюшко О.В, Гарбар М. О., Міщук В. Р., Павленко І. А

Кандидати медичних наук, асистенти: Закотянський О.П., , Садова-Чуба З.Т., Світлик Ю.О., Мерза Р.О., Філіп Ж.В.

Асистенти: Ільчишин О.Я., Колупаєв О.В., Василів М.С., Вишинська М. Б.

Сумісники: ас. Туркевич О.М.,  ас. к. мед. н. Яєчник О.Р., ас. Солонинко І.І., ас. к. мед. н. Мітюрєв Д.С., ас. Півень О.І., ас. Скуратівський Ю.Є., доц. к. мед. н. Бариляк Р.В., ас. Барса М.М., ас. Рижковський А.В.

Лаборанти:  ст. лаб. Яртим О. С., ст. лаб Прокопєва О. В., лаб. Жеребецька М.М.

ІСТОРІЯ КАФЕДРИ

Становлення і розвиток анестезіології на Львівщині тісно пов’язані зі створенням у 1965 р. у медичному інституті кафедри торакальної хірургії і анестезіології, завідувачем якої став проф. М. В. Даниленко. Впроваджуючи в практику нові для регіону види хірургічної діяльності (операції на серці, легенях, стравоході, магістральних судинах), проф. М. В. Даниленко організував дослідження у сфері анестезії, інтенсивної терапії, контролю і корекції гомеостазу у зв’язку з операцією та знеболюванням. Для забезпечення належного рівня науково-практичних розробок були створені потужні сучасні служби лабораторної і функціональної діагностики. Забезпечено сприятливі умови для підготовки наукових працівників (аспірантура) та лікарів-анестезіологів (клінічна ординатура, курси спеціалізації, а згодом і удосконалення лікарів) у сфері анестезіології-реаніматології, розширено й актуалізовано наукові дослідження.

Передумовою створення кафедри була наполеглива і тривала праця анестезіологічної групи, до якої входили: доц. Ц. К. Боржієвський, асистенти І. Д. Тимчук, А. С. Лучко, Й. І. Канюк, Р. Д. Новосад, А. В. Жук, аспіранти Ю. М. Панишко, Д. В. Небожук, Б. Й. Косак.

У той період була проведена низка досліджень, які стали основою дисертацій, присвячених вивченню: трихлоретиленового наркозу (асист. І. Д. Тимчук, 1968), змін оксидаційно-відновних процесів при правці (асист. А. С. Лучко, 1968), мікроелементно-білкових і метаболічних змін при нагнійних процесах у легенях (асист. Й. І. Канюк, 1970), гемодинаміки малого кола кровообігу та газообміну, на основі чого запропоновано ефективні заходи попередження серцевої недостатності і легеневої гіпертензії після резекції легенів та пульмонектомії (асп. Р. Д. Новосад, 1970), показників оксидаційно-відновних процесів і зовнішнього дихання при мітральній комісуротомії для розробки методу визначення операційного ризику у хворих із мітральним стенозом (асп. Ю. М. Манишко, 1969).

Завдяки впровадженню в практику нових дослідницьких методик значно зріс рівень наукових досліджень. З допомогою ензимологічних тестів підвищено якість і достовірність передопераційної діагностики прихованих форм печінкової недостатності, визначення операційно-наркозного ризику, оцінки гепатотоксичності окремих анестетиків. Опрацьований матеріал став основою докторської дисертації Ц. К. Боржієвського (1970).

Застосування газової хроматографії в анестезіології (О. В. Павлова) сприяло точному визначенню кореляції між концентрацією інгаляційного анестетика у газонаркотичній суміші при вдиханні та в артеріальній крові, встановленню еквіпотенціальної концентрації різних анестетиків, також проведено об’єктивну порівняльну оцінку їх впливу на численні функціональні та метаболічні показники. Критерії вибору анестетиків і їх концентрацій при різних оперативних втручаннях, що базуються на цих даних, є вагомим внеском у розвиток зазначеної проблеми. Вони висвітлені у докторській дисертації І. Д. Тимчука (1974).

На основі десятирічного доцентського курсу 28 січня 1975 р. була організована кафедра анестезіології-реаніматології Львівського державного медичного інституту. її першим керівником став проф. І. Д. Тимчук. У штаті кафедри працювали доценти Й. І. Канюк, А. С. Лучко, асистенти А. В. Жук, Р. Д. Новосад. Зусилля колективу були спрямовані на поглиблене дослідження метаболічних та імунних реакцій на операційну травму, впровадження нових методів анестезії й оптимізацію анестезіологічного забезпечення, урізноманітнення методів інтенсивної терапії, вибору анестезії у хворих із серцево-судинною патологією і особливо у пацієнтів з ураженням термінального відділу черевної аорти та магістральних судин нижніх кінцівок.

Асистент В. Л. Іванюшко провів ґрунтовні дослідження баралгіну і підготував практичні рекомендації щодо його використання при анестезіологічному забезпеченні операції з приводу оклюзій термінального відділу черевної аорти (1984). За цим напрямом асп. О. Б. Корж вивчав різні методики премедикації і знеболювання під час оперативного лікування оклюзійних захворювань судин нижніх кінцівок.

Кафедра залучала до наукової роботи лікарів-практиків, сприяла їхньому заочному навчанню в аспірантурі. Наприклад, В. М. Сергеєв опрацював методики анестезії в амбулаторних умовах, детально вивчав відновлення психофізіологічного статусу після «амбулаторних» наркозів пропанідидом, альтезином і каліпсолом, опрацював оригінальну методику об’єктивного контролю цього процесу. Результатом цієї чотирирічної праці став захист кандидатської дисертації.

Кафедра анестезіології-реаніматології ЛДМІ вперше в Україні запровадила методику доставлення «нетранспортабельних» хворих на правець у Львівську обласну клінічну лікарню і створення протиправцевого центру, що сприяло не лише покращенню лікування цих хворих, а й детальному аналізу наслідків. Різні ускладнення після правця, їх залежність від ступеня важкості, своєчасності діагностування і проведеного лікування почали систематизувати й опрацьовувати систему раннього виявлення резидуальних наслідків правця, ранньої реабілітації і диспансерного нагляду. Як наслідок, спостерігалося зниження термінів непрацездатності та інвалідизації. Робота була достойно оцінена членами вченої ради інституту, а її виконавцю — завідувачу реанімаційного відділення І. С. Юрчуку, — присвоєно вчений ступінь кандидата медичних наук.

У 1988 р. після смерті завідувача проф. І. Д. Тимчука кафедру очолив проф. І. Т. Сущенко. Протягом 1994-1999 рр. нею керував доц. А. С. Лучко, упродовж 2000-2007 рр. — доц. В. Л. Іванюшко. З 2007 по 2020 рік кафедру очолював професор Я. М. Підгірний. З 2020 року кафедру очолює доцент Р. М. Вербовський.

У 2005 р. відбулася науково-практична конференція з нагоди 30-річчя кафедри.

НАВЧАЛЬНА РОБОТА

Сьогодні на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії проводяться: цикли з інтернатури за спеціальностю «Анестезіологія та інтенсивна терапія»; циклові курси для лікарів-інтернів зі спеціальностей «Медицина невідкладних станів», «Загальна практика — сімейна медицина», «Дитяча хірургія», «Онкологія»; спеціалізації та стажування за фахом «Анестезіологія», «Дитяча анестезіологія»; цикли тематичного удосконалення тривалістю півмісяці — «Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та інтенсивна терапія в акушерстві» (для анестезіологів, акушерів-гінекологів), «Політравма: сучасні технології ERAS терапії» (для анестезіологів, хірургів, травматологів), «Інтенсивна терапія сепсису» (для анестезіологів, хірургів, травматологів), «Особливості анестезіологічного забезпечення планових та ургентних операційних втручань» (для анестезіологів), «Респіраторна терапія» (для анестезіологів), №Шок: клініко-патофізіологічні аспекти інтенсивної терапії» (для анестезіологів, хірургів, травматологів і лікарів МНС), «Клінічна фізіологія критичних станів» (для анестезіологів, хірургів, травматологів і лікарів МНС).

При Волинській обласній клінічній лікарні створено філію кафедри, де проходять навчання лікарі-інтерни за спеціальністю «Анестезіологія» та виїзні цикли тематичного удосконалення.

При Рівненській обласній клінічній лікарні створено філію кафедри, де проходять виїзні цикли тематичного удосконалення.

З 2009 року кафедра проводить навчання студентів 5 курсу ЛНМУ імені Данила Галицького медичного факультету N1, медичного факультету N2, стоматологічного факультету, факультету іноземних студентів з дисциплін «Анестезіологія та інтенсивна терапія» та «Екстренна та невідкладна медична допомога».

При кафедрі працю студенський науковий гурток.

НАПРЯМИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Наукові досягнення кафедри з моменту її утворення тісно пов’язані з практичною клінічною базою. Тісна співпраця з лікарями-анестезіологами відділень дала позитивні результати та була спрямована на вирішення реальних проблем практичної медицини, впровадження нових видів і методів анестезії.

Нині головним напрямком наукового дослідження кафедри є: «Зміни гомеостазу у критичних хворих та їх корекція сучасними технологіями анестезії та інтенсивної терапії».

Зараз на кафедрі триває робота над 5 кандидатськими дисертаціями.

ЛІКУВАЛЬНА РОБОТА

8 лютого 1988 р. клінічною базою кафедри стала Львівська міська комунальна лікарня швидкої медичної допомоги (зараз Лікарня святого Пантелеймона). Крім того, базами практичної діяльності кафедри також стали ВП 1ТМО Лікарня святого Луки, Лікарня святого Миколая, Львівська обласна клінічна лікарня, Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАДИТ», Обласний клінічний перинатальний центр, Військово-медичний клінічний центр ЗР.

Працівники кафедри проводять клінічні обходи, надають консультативну допомогу, беруть участь у клініко-анатомічних паралелях, удосконалюють методики інтенсивного контролю при критичних станах: інвазивний моніторинг центральної гемодинаміки, анестезіологічне забезпечення аорто-коронарного шунтування, екстракорпоральні методи детоксикації, методику антидискоагуляційної тактики при безкровному штучному кровообігові, тривалу контрольовану регуляцію пропульсії вазоактивними засобами при шокових станах, нестабільних гіподинамічних циркуляторних розладах, комах.

ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ КАФЕДРИ

У клінічну практику впроваджено: методику інвазивного моніторингу центральної гемодинаміки; застосування штучного кровообігу без донорської крові; анестезіологічні забезпечення аортокоронарного шунтування; екстракорпоральні методи детоксикації при поліорганній недостатності; нову концепцію стратифікації клінічного стану хворого в умовах інтенсивної терапії; шкалу навколоопераційного ризику при планових і екстренних втручаннях; застосування нових інфузійних препаратів для ІТ-хворих у критичному стані; впроваджено методику оцінки готовності відлучення пацієнта від ШВЛ; застосування регонарних методик знеболення у дорослих і дітей; оптимізація інтенсивної терапії у пацієнтів з політравмою.

Результати науково-практичних досягнень висвітлені в багатьох наукових працях.

Основні наукові досягнення кафедри анестезіології та інтенсивної терапії за 2021-2023 рр: захищено 3 кандидатські та 1 докторська дисертації, опубліковано 1 патент, маємо 21 акт впровадження, 27 статей у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз, 39 статей – у фахових журналах, видано 1 посібник та 1 бібліографічну книгу.

НАУКОВА СПІВПРАЦЯ

Успішно розвивається міжнародна співпраця, зокрема з:

Медичним колегіумом Ягелонського університету (м. Краків, Польща), Люблінською медичною академією і Польською радою ресусцитації, Сілезійським центром хвороб серця (м.Забже, Польща), Варшавський медичний університет (м. Варшава, Польша), Metro Health Cleveland Clinic (м. Клівленд, США), Akron Childre Hospital, (м. Акрон, США), BG Klinic Ludwigshafen, (м. Людвігсгафен-на-Рейні, Німеччина), Медичним факультетом Університету в Жешуві (м. Жешув, Польща), University of Alcalá (м. Мадрид, Іспанія)

Вербовський Роман Михайлович

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

Закінчив Івано-Франківський державний медичний інститут в 1978 році за спеціальністю “Лікувальна справа”. З 1979 по 1991 роки лікар-анестезіолог Інституту ССХ імені Миколи Амосова АМН У країни. У 1988 році захистив кандидацьку дисертацію. З 1993 року асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО. В 2012 році присвоєно вчене звання доцента. З 2020 року завідувач кафедрою анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО. Член Асоціації Анестезіології та Інтенсивної Терапії Львівщини. Науковий редактор бібліографічного видання  «Наш професор» (2022р.)

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Підгірний Ярослав Михайлович

Доктор медичних наук, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

Голова Асоціації Анестезіології та Інтенсивної Терапії Львівщини, голова комітету «Інтенсивна терапія» Української асоціації анестезіології та інтенсивної терапії, член Європейської Асоціації Анестезіології та Інтенсивної Терапії. Член редколегії журналів: «Біль, знеболення та інтенсивна терапія», «Медицина невідкладних станів», «Клінічна анестезіологія». Автор 145 наукових статей. Науковий керівник 7 кандидатських дисертацій та науковий консультант 2 докторських дисертацій.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Матолінець Наталія Василівна

Доктор медичних наук, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО. У 2001 році закінчила Львівський державний медичний університет імені Данила Галицького за спеціальністю «лікувальна справа», у 2012 році захистила кандидатську дисертацію, у 2019 році захистила докторську дисертацію.

Опублікувала понад 100 наукових праць. Наукові інтереси охоплюють питання інтенсивної терапії політравми, сепсису і поліорганної недостатності, регіональну анестезію та діагностику і лікування критичних станів.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Філик Ольга Володимирівна

Доктор медичних наук, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

Членкиня Асоціації Анестезіології та Інтенсивної Терапії Львівщини, Української Асоціація Анестезіології та Інтенсивної Терапії, European Society of Anaesthesiology and Intensive Care. Автор та співавтор понад 120 наукових праць, з них цитованих у науково-метричній базі SCOPUS – 16 праць; співавтор двох томів національного підручника з анестезіології та інтенсивної терапії для лікарів інтернів, автор  1 патенту на винахід та двох – на корисну модель; співавтор понад 20 методичних рекомендацій для здобувачів освіти, які навчаються на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Міщук Володимир Ростиславович.

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

У 1997 році закінчив ЛДМУ за спеціальністю педіатрія, у 2011 р. захистив кандидатську дисертацію. Опублікував понад 30 наукових праць, серед них 5 в міжнародній наукометричній базі Scopus. Сфера наукових інтересів охоплює анестезіологічне забезпечення у дітей з вродженими та набутими аномаліями ротової порожнини, сепсис, штучну вентиляцію легень, регіональну анестезію, нутрітивну терапію.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Іванюшко Олена Василівна

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

В 1999 році закінчила ЛНМУ ім. Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа». Захистила дисертацію в 2009 році, опублікувала близько 20 наукових праць, серед них 2 посібника та 1 книга (у співавторстві), 1 рацпропозиція. Сфера наукових інтересів охоплює питання інтенсивної терапії, реабілітації, нутритивної терапії: черепно-мозкової травми, саркопенії та ускладнень ендокринних захворювань.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Павленко Ірина Андріївна

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 1988 році закінчила Львівський державний ордена Дружби народів медичний інститут, лікувальний факультет. У 1990 році закінчила клінічну ординатуру зі спеціальності “Анестезіологія і реаніматологія” при Львівському державному медичному інституті. У 2014 році захистила кандидатську дисертацію. Автор понад 90 робіт, в тому числі 2 в міжнародній наукометричній базі Scopus. Сфера наукових інтересів охоплює лікування тяжкої черепно-мозкової травми, інфузійну терапію, клінічну фармакологію, патогенетичні і саногенетичні механізми при церебральній дисфункції, а також педагогічні аспекти викладання анестезіології та інтенсивної терапії, мотивація студентів і інтернів.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Гарбар Мирослава Орестівна

Кандидат медичних наук, доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2003 р. Закінчила медичний факультет ЛНМУ ім  Данила Галицького. У 2011 р. захистила кандидатську дисертацію. Опублікувала 138 наукових праць. Наукові інтереси охоплюють питання зниження периопераційного ризику пацієнтів із супутньою серцево-судинною патологією, запровадження методів приліжкового ультразвукового обстеження серця в пацієнтів в периопераційний період та в умовах інтенсивної терапії; викладання дисциплін анестезіологія та інтенсивна терапія і екстрена та невідкладна медична допомога у студентів; проведення практичних, семінарських занять і лекцій лікарям-інтернам та лікарям-курсантам.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Закотянський Олег Петрович

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 1996 р. закінчив Луганський державний медичний університет за спеціальністю «Лікувальна справа», у 2014 р. захистив кандидатську дисертацію. Опублікував  20 наукових праць. Наукові інтереси охоплюють вивчення діагностики та інтенсивної терапії гострої печінкової, ниркової, дихальної недостатності та екстракорпоральних методів лікування даних патологій

Google Scholar ORCID Wos Scopus

 

Світлик Юлія Орестівна

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2005 році закінчила навчання у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа». У 2016 році захищена дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю анестезіологія та інтенсивна терапія на тему: «Вплив епідуральної анестезії на функціональний стан міокарда у пацієнтів з ішемічною хворобою серця». Лікар-анестезіолог вищої кваліфікаційної категорії. Наукові інтереси охоплюють питання безпеки пацієнта в анестезіології та інтенсивній терапії.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Садова-Чуба Зоряна Тарасівна

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2006 році закінчила ЛНМУ ім. Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа». Інтернатуру проходила за спеціальністю “Внутрішні хвороби” на базах кафедри терапії ФПДО ЛНМУ імені Данила Галицького. Після закінчення інтернатури, пройшла спеціалізацію на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО ЛНМУ ім. Д. Галицького і у 2009 році отримала сертифікат спеціаліста за спеціальністю « Дитяча анестезіологія». У 2020 році захистила кандидатську дисертаційну роботу. Опублікувала 18 наукових праць, серед них 1 монографія та 2 праці опубліковані у міжнародній наукометричній базі Scopus. Сфера наукових інтересів охоплює катетер-асоційовані інфекції у дітей, що потребують інтенсивної терапії; якість життя як фактор оцінки якості наданої медичної послуги та рівня ментального здоров’я.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Мерза Романа Орестівна

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

У 2011 р. у закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа», у 2023 р. захистила дисертацію та здобула ступінь доктора філософії із галузі знань 22 Охорона здоров’я та спеціальності 222 Медицина. Опублікувала 12 наукових праць, серед них 5 в міжнародній наукометричній базі Scopus. Сфера практичних та наукових інтересів охоплює інтенсивну терапію пацієнтів із політравмою та комбінованою травмою, нейрохірургічного профілю; анестезіологічне забезпечення ургентних та планових операційних втручань, реґіонарна анестезія; респіраторна та нутритивна терапія; менеджмент болю, екстракорпоральні методи лікування.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

 

Філіп Жанна Володимирівна

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

Закінчила Львівський державний медичний університет ім. Данила Галицького у 2005 році за спеціальністю «Лікувальна справа». З серпня 2005 року працювала на посаді лікаря-анестезіолога КНП «8-ма МКЛ м. Львова». 14 грудня 2018 року успішно захистила дисертаційну роботу  на базі кафедри анестезіології ДЗ «ДМА МОЗ України», здобула науковий ступінь кандидата медичних наук . За цей час  була на стажуванні в Польщі, Празі.  Є автором а співавтором 14 друкованих праць та трьох навчальних посібників(у співавторстві). З вересня 2019 асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького і продовжую працювати лікарем-анестезіологом у 1 му ТМО  м. Львова на правах сумісника.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Ільчишин Олеся Ярославівна

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

Закінчила Львівський медичний університет у 1994 році за спеціальністю «Лікувальна справа». З 1994 року по 2022 рік працювала в ЛШМД ( 1 ТМО ім.Св.Пантелеймона) міста Львова у ВАІТ анестезіологом (вища категорія). З 2009 року працює на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відповідальним за навчально-методичну роботу. Опублікувала більше 20 наукових праць у вітчизняних та іноземних фахових виданнях. Сфера наукових інтересів охоплює питання нейрореаніматології та нейроанестезіології. Членкиня асоціації анестезіологів України та Львівщини.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

 

Колупаєв Олександр Віталійович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2001р закінчив ЛНМУ імені Данила Галицького. Неодноразово проходив наукові стажування за кордоном. Наукові інтереси охоплюють застосування методик регіонарноі анестезії, кровозберігаючих технологій та лікування крововтрати, анестезії у щелепно-лицевій хірургії. Викладає анестезіологію та інтенсивну терапію та екстрену і невідкладну медичну допомогу студентам англійською мовою, є куратором інтернатуру

Google Scholar ORCID Wos Scopus

 

Василів Марта Степанівна

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

Закінчила ЛНМУ ім. Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа» у 2007 році. У 2009 році закінчила інтернатуру за спеціалізацію «Анестезіологія». Опублікувала понад 10 наукових праць. Працює над кандидатською дисертацією. Членкиня асоціації анестезіологів України та Львівщини. Наукові інтереси охоплюють респіраторну терапію, інтенсивну терапію та анестезіологічне забезпечення у кардіохірургічних пацієнтів.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

 

Вишинська Марʼяна Богданівна

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2014р. закінчила ЛНМУ ім. Данила Галицького за спеціальністю лікувальна справа. Опубліковано 8 наукових статей та 3 тез. Працює над кандидатською дисертацією. Наукові інтереси охоплюють лікування кровотеч у травмованих пацієнтів а також у викладанні антестезіології та інтенсивної терапії.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Туркевич Остап Маркович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2010 закінчив медичний факультет ЛНМУ ім. Данила Галицького. Опублікував понад 10 наукових праць. Працює над кандидатською дисертацією. Наукові інтереси охоплюють респіраторну терапію, інтенсивну терапію та анестезіологію.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Яєчник Олег Романович

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО(за сумісництвом)

У 2005 р. закінчив ЛНМУ ім. Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа». 2017р. захистив кандидатську дисертацію.

Наукові інтереси охоплюють регіонарні методи знеболення у пацієнтів з хірургічною патологією.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Солонинко Ігор Іванович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 1980 р. закінчив з відзнакою Львівський Державний медінститут. Автор понад 100 наукових праць. Наукові інтереси стосуються вдосконалення анестезіологічного забезпечення операцій і інтенсивної терапії у хворих з судинною патологією.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Мітюрєв Дмитро Сергійович.

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО .

Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП ЛОР Львівський обласний клінічний перинатальний центр.

2005 р. -закінчив Львівський національний медичний університет їм. Данила Галицького. 2022р-Закінчив Національний університет львівської політехніки ,,Публічне управління та адміністрування ʼʼ -магістр. 2023 -Закінчив аспірантуру у Національному університеті охорони здоровʼя України ,виконав дисертацію -доктор філософії  PhD. Опубліковано 7 наукових праць. Наукові інтереси охоплені втіленням новітніх технологій в акушерстві, а також викладання анестезіології .

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Півень Олег Іванович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

Лікар-анестезіолог вищої категорії. У 1988р. закінчив Львівський державний ордена Дружби народів медичний інститут за спеціальністю «Лікувальна справа». Опублікував понад 20 наукових статей. Наукові інтереси охоплюють питання антибактеріальної терапії внутрішньолікарняної інфекції, попердження розповсюдження мультирезистентної флори, анестезіологічне забезпечення в акушерстві та гінекології, мультимодальна анестезія .

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Скуратівський Юрій Євгенович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 1991 році закінчив ВМА м. Ленінград. Вища кваліфікаційна категорія за спеціальністю «Анестезіологія та інтенсивна терапія». Заслужений лікар України. Опублікував більше десяти наукових праць.  Наукові інтереси охоплюють розвиток військової медицини, анестезіології та інтенсивної терапії поранених та хворих.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Бариляк Роман Володимирович

Кандидат медичних наук, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2001 р. закінчив Львівський державний медичний університет, лікувальна справа. 2001-2003 р. пройшов інтернатуру за спеціальністю анестезіологія, у 2021 р. захистив кандидатську дисертацію. Опублікував 18 наукових праць, серед них  2 в Scopus та 2 у Web of Science. Наукові інтереси: анестезіологічне забезпечення пацієнтів з урологічною патологією.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Барса Максим Миколайович

Асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

У 2009 році закінчив Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького за спеціальністю «Лікувальна справа». У 2011 році закінчив інтернатуру у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького та отримав спеціалізацію «Анестезіологія», у 2019 – «Дитяча анестезіологія». Опубліковано 8 наукових праць, з них 5 у наукометричних базах даних Web of science та Scopus. Власник двох патентів на корисну модель. Наукові інтереси охоплюють анестезіологію та реґіонарну анестезію. Займається розробкою та імплементацією протоколів периопераційного ведення пацієнтів, яким показані операції на хребті. А також лікуванням хронічного, фантомного болю та ПТСР.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Рижковський Андрій Володимирович

Асистент і аспірант кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО.

 У 2016 році закінчив Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського за спеціальністю «Лікувальна справа», у 2018 році закінчив інтернатуру за спеціальністю “Анестезіологія та інтенсивна терапія”. З 2018 року працює лікарем-анестезіологом у Ріаненській обласній клінічній лікарні імені Юрія Семенюка. Опублікував понад 20 наукових праць, регулярно виступає як спікер на вітчизняних та міжнародних наукових форумах. Наукові інтереси охоплюють оптимізацію анестезіологічного забезпечення абдомінальних (зокрема гінекологічних) операцій, розробку програм для покращення рівня безпеки і комфорту пацієнта у периопераційному періоді, вдосконалення моніторингу за пацієнтом задля покращення віддалених результатів анестезії і операції.

Google Scholar ORCID Wos Scopus

Львівський національний медичний університет

імені Данила Галицького

                                                                “ЗАТВЕРДЖУЮ”

                                             Ректор

                                                                               Львівського національного

                                                                           медичного університету

                                                                            імені Данила Галицького

                                                                           академік НАМН України

                                                                Б.С.Зіменковський

                                                                                   __________________________

                                                                                              “_____”     ________________2021 р.

ПОЛОЖЕННЯ

про кафедру анестезіології та інтенсивної терапії

факультету післядипломної освіти

 

 

 

 

 

 

 

Обговорено і затверджено

на засіданні кафедри

____________2021 р., протокол №____

Зав.кафедри

_____________доц. Вербовський Р.М.

 

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ ПРО КАФЕДРУ

АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ ФПДО

 

1.Загальні положення

 

1.1. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії є основним навчально-науковим структурним підрозділом університету, що проводить навчальну, методичну, науково-дослідну, консультативну, лікувальну та виховну роботу зі студентами, інтернами, слухачами, підготовку науково-педагогічних кадрів, перрепідготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів охорони здоров’я.

 

 

1.2.  Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії створюється, реорганізовується та ліквідовується наказом ректора за поданням декану факультету та за рішенням Вченої ради факультету за умови, що обсяги навчальної роботи дають змогу сформувати викладацький склад у кількості не менше 5 штатних одиниць; у своїй роботі безпосередньо підпорядковується деканові факультету.

 

 

1.3. Безпосереднім керівником кафедри анестезіології та інтенсивної терапії є завідувач кафедри, який організовує її роботу і повністю несе відповідальність за результати її діяльності. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії у своєму складі має декілька баз, що розташовані по лікарнях у м.Львові та філію у м.Рівне та м.Луцьк.

1.4. До складу кафедри анестезіології та інтенсивної терапії входять:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

а) науково-педагогічний склад:

– завідувач кафедри;  професори; доценти ;  асистенти;  старші лаборанти;  лаборанти; прибиральниця.

 

1.5. У своїй діяльності кафедра керується діючим законодавством, Законом України “Про освіту”. Положенням про державний вищий заклад освіти, Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, наказами МОЗ та МО України, Статутом університету, Правилами внутрішнього трудового розпорядку, Положенням про наймання та звільнення науково-педагогічних працівників закладів, що є у загальнодержавній власності, наказами ректора, рішеннями Вченої ради університету та Вченої ради факультету післядипломної освіти, планом організації навчального процесу на поточний навчальний рік, а також цим Положенням.

 

1.6. Кафедра має навчальні аудиторії, кабінети, лекційну аудиторію та інші підрозділи, що забезпечують виконання навчальної, методичної та наукової роботи.

 

1.7. В окремих випадках — при потребі в навчанні обмеженого за чисельністю контингенту слухачів з певної спеціальності, з дозволу Міністерства охорони здоров’я України, можуть організовуватись при кафедрі доцентські курси факультету післядипломної освіти з цієї спеціальності. У таких випадках для цих курсів виділяються окремі викладачі відповідно до штату курсу.

 

 

 

  1. Основні завдання кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

 

2.1. Створення необхідних умов для успішного засвоєння інтернами, слухачами професійних освітніх програм напрямів “Медицина” шляхом цілеспрямованої організації навчального процесу, вибору оптимальних форм, прийомів, технологій та засобів навчання. Забороняється використання та проведення антигуманних, а також небезпечних для життя чи здоров’я людей методів і форм навчання.

 

 

2.2. Здійснення фундаментальних, пошукових, прикладних і методичних наукових досліджень, що є необхідною складовою частиною підготовки спеціалістів.

2.3. Реалізація у спільній навчальній, науковій, творчій, виробничій і громадській діяльності інтернів, слухачі та викладачів виховних завдань, зумовлених гуманістичним характером освіти, пріоритетом загальнолюдських цінностей.

2.4. Безперервна перепідготовка й підвищення кваліфікації (з використанням різноманітних форм) викладачів і спеціалістів охорони здоров’я, встановлення творчих зв’язків з кафедрами інших вузів.

2.5. Комплексне методичне забезпечення навчальної дисципліни кафедри, яке включає підготовку навчальних  посібників і підручників, розробку навчально-методичної літератури з використанням сучасних технологій навчання, сучасної техніки, лабораторного обладнання і комп’ютерних технологій.

2.6. Заслуховування, обговорення та висновки про наукову діяльність здобувачів, магістрантів.

2.7. Планування обсягу педагогічного навантаження професорсько-викладацького складу на наступний навчальний рік.

2.8. Ведення документації, яка відображає зміст, організацію і методику проведення навчально-виховного процесу. Перелік документів визначається навчальним відділом університету.

Пропаганда досягнень медичної, фармацевтичної науки й практики, просвітницька діяльність серед населення, підвищення його загальноосвітнього та культурного рівня.

 

2.9 Основними завданнями кафедри анестезіології та інтенсивної терапії є:

 

2.9.1. Проведення навчально-виробничого процесу з використанням нових форм та методів навчання, досягнень медичної науки і практики охорони здоров’я; навчання лікарів-інтернів, клінічних ординаторів, підготовка магістрів медицини, післядипломна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації медичних кадрів, у тому числі працівників клінічних закладів.

2.9.2. Проведення наукових досліджень і розробка ефективних методів профілактики, діагностики, лікування та реабілітації хворих.

2.9.3. Апробація і провадження нових методів діагностики, медичних інструментів, апаратури, лікарських засобів, лікування та реабілітація хворих.

2.9.4. Надання кваліфікованої медичної допомоги хворим. Обстеження та лікування хворих, госпіталізованих у клініки, консультації хворих у підрозділах клінічних закладів.

2.9.5. Участь в організації та проведенні семінарів, клінічних, патолого-анатомічних, науково-практичних конференцій, експертних комісій, консиліумів, медичних рад тощо та заходів контролю за якістю лікувально-діагностичного процесу.

2.9.6. Підготовка лікарів-спеціалістів в інтернатурі шляхом очно-заочного навчання.

2.9.7. Підготовка та перепідготовка лікарів зі спеціальностей, що не передбачені в інтернатурі.

2.9.8. Організаційне забезпечення систематичного удосконалення професійних знань і навичок керівниками та спеціалістами закладів охорони здоров’я з опорою на досягнення медичної науки і техніки, передовий досвід під час проведення циклів тематичного удосконалення.

2.9.9. Підготовка лікарів-спеціалістів другої, першої і вищої  категорій за комплексними програмами удосконалення на передатестаційних циклах та проведення атестаційних іспитів.

2.9.10. Розробка навчальних планів і програм, методичних матеріалів до них та навчальних посібників.

2.9.11. Надання консультативної допомоги органам охорони здоров’я з питань обліку, визначення потреби і організації післядипломного навчання керівних працівників та спеціалістів закладів охорони здоров’я.

2.9.12. Підготовка керівників інтернів та спеціалістів, які залучаються до педагогічного процесу на місцевих базах, спрямування закладам охорони здоров’я методичних матеріалів, а також відрядження доцентів для читання лекцій на обрані теми і проведення консультацій.

 

  1. Обов’язки кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

 

3.1. Виконання викладацьким складом навчально-виховної та навчально-методичної роботи за своєю спеціальністю і кваліфікацією; забезпечення високої якості проведення всіх основних видів навчальних занять: лекцій, семінарів, практичних занять, контроль і управління різними видами самостійної роботи інтернів і слухачів та інших видів навчальних занять, передбачених навчальними планами, проведення іспитів, заліків, диференційованих заліків.

3.2. Розробка, складання і затвердження у встановленому порядку навчальних робочих програм з дисциплін, що викладаються на кафедрі, а також підготовка заключень і рецензій, анотацій до навчальних програм, складених іншими однопрофільними та суміжними кафедрами.

3.3. Підготовка до видання підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій для викладачів, інтернів і слухачів, а також інших вказівок та наочних посібників у відповідності з планом.

3.4. Проведення науково-дослідної роботи у відповідності з затвердженим планом, керівництво науково-дослідною роботою інтернів: обговорення планованих, виконуваних і завершених науково-дослідних робіт та втілення їх результаті у практику ( навчальний процес, охорону здоров’я тощо).

3.5. Підготовка науково-педагогічних кадрів, розгляд та обговорення тем дисертацій, пропонованих до затвердження й захисту членами кафедри, пошукачами відповідно до профілю роботи кафедри.

3.6. Проведення заходів щодо підвищення кваліфікації викладачі та спеціалістів. Кожен викладач повинен підвищувати свою педагогічну і професійну майстерність на факультетах підвищення кваліфікації або шляхом стажування не рідше одного разу на 5 років.

3.7. Пропаганда наукових спеціальних і загальноосвітніх знань.

3.8. Проведення заходів з організації виховної роботи з інтернами і слухачами; розвиток самостійності, ініціативи, творчих здібностей у інтернів.

3.9. Обов’язкове виконання кожним викладачем кафедри встановлених годин навчального навантаження (згідно з нормативами на навчальний рік), запланованих об’ємів і форм навчальної, навчально-методичної, наукової та інших видів роботи викладацького складу, дотримання трудової дисципліни.

3.10. Систематичний розгляд індивідуальних планів навчальної, навчально-методичної та інших видів роботи викладачів кафедри; вивчення, узагальнення, впровадження і поширення досвіду роботи кращих викладачів.

3.11. Кафедра повинна вести номенклатуру справ відповідно до затвердженого переліку.

3.12. Кафедра повинна щорічно подавати навчально-методичну документацію, що відображає її роботу за навчальний рік, у навчальний відділ університету і в деканат у формі звіту, розробленого навчальним відділом.

 

 

  1. Права кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

 

4.1. На засідання кафедри для розгляду питань навчальної, методичної, наукової та ін. видів роботи можуть бути запрошені працівники інших вищих навчальних та наукових установ, організацій і підприємств.

4.2. Викладачам кафедри гарантується, в межах єдиного державного освітнього стандарту, право вибору навчальних курсів (елективних), методів і засобів навчання; проведення наукових досліджень, що найповніше відповідають їх індивідуальним особливостям; вільний доступ до інформації, необхідної для забезпечення високої якості навчального процесу та проведення наукових досліджень.

4.3. Викладачі кафедри у встановленому законодавством та колективним договором порядку мають право на нормативний шестигодинний робочий день, скорочений робочий тиждень (5-денка) і продовжену оплачувану відпустку.

4.4 Брати участь у громадському самоуправлінні у відповідності зі Статутом університету.

4.5. Для проведення навчально-виховного процесу і наукових досліджень кафедра має право госпіталізувати тематичних хворих у межах 15 % від загальної кількості хворих у відділенні.

 

  1. Специфіка роботи кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

 

5.1. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії функціонує на базі клінічного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я, статус якого затверджується наказом Міністерства охорони здоров’я.

5.2. Науково-педагогічним складом кафедри здійснюються такі функції:

5.2.1. Участь у проведенні лікувально-діагностичного процесу, здійснення обході, консультацій хворих, організація консиліумі, визначення і корекція планів і тактики подальшого обстеження та лікування хворих, разом з іншими співробітниками клінічного закладу відповідальність за якість лікувально-діагностичного процесу, організація клінічних, патолого-анатомічних та науково-практичних конференцій лікарів клінічного закладу;

5.2.2. Розробка науково обгрунтованих методі діагностики, лікування і реабілітації хворих, забезпечення контролю за впровадженням наукових розробок в практику роботи клінічного закладу.

5.3. Асистенти, клінічні ординатори виконують лікувально-діагностичну роботу  профільних відділеннях, на яких базується клініка,  обсязі, що визначається від розрахункової норми навантаження лікаря-ординатора відповідної спеціальності:

– асистенти — 50 відсотків, що оплачується університетом згідно з чинним законодавством щодо доплат до посадового окладу за лікувально-діагностичну роботу, що виконується  межах місячної норми робочого часу;

– клінічні ординатори під керівництвом науково-педагогічних працівників клініки — 25 відсотків, що передбачається індивідуальними планами їх підготовки без доплат до стипендії.

5.4. Асистенти (за їх згодою та відповідно до угоди між клінічним закладом та медичним університетом) можуть залучатися до чергувань у вечірній та нічний час в стаціонарі клініки понад місячну норму їх робочого часу. Оплата за чергування здійснюється клінічним закладом згідно з чинним законодавством.

5.5. Чергування клінічних ординаторів передбачається індивідуальними планами їх підготовки без доплат до стипендії.

5.6. На досвідчених та висококваліфікованих асистентів, за погодженням з головним лікарем, розпорядженням керівника клініки покладається систематична консультативна робота. У цих випадках зазначений обсяг лікувально-діагностичної роботи, що визначається ввід розрахункової норми навантаження лікаря-ординатора, може бути скорочений до 25 відсотків.

5.7. Завідувач кафедри, доценти, виконують в клініці консультативну роботу, що оплачується згідно з чинним законодавством щодо доплат до посадового окладу за лікувально-діагностичну роботу.

5.8. Науково-педагогічні працівники кафедри можуть проводити виїзди санавіацією для надання ургентної медичної допомоги відповідно до угоди між медичним університетом та закладом термінової медичної допомоги.

 

 

Завідувач кафедри

анестезіології та інтенсивної терапії

ФПДО ЛНМУ імені Данила Галицького                                                             доц. Вербовський Р.М.

Навчальні програми:

Галузі знань 22 «Охорона здоров’я»
спеціальності 222 « Медицина»
освітньої програми магістра медицини

Мета та завдання навчальної дисципліни:

1.1.Метою викладання навчальної дисципліни «Медична інформатика» є формування
теоретичних знань, практичних вмінь і навичок роботи з персональним комп’ютером і
різноманітними прикладними програмами, які необхідні для ефективного використання
сучасних програмно-технічних засобів комп’ютеризації в учбовому процесі, науковій і
професійній діяльності, ознайомлення з новітніми інформаційними технологіями та
можливостями їх застосування у професійній діяльності.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Медична інформатика» є оволодіння
основами сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, тенденціями щодо їхнього
розвитку, ознайомленні з принципами побудови інформаційних моделей, методами
обробки медичних зображень, методами пошуку, збереження, опрацювання та передавання
медико-біологічних даних, освоєння основних принципів формалізації і алгоритмізації
медичних задач

Структура
навчальної
дисципліни
Кількість кредитів, годин, з них Рік навчання
семестр
Вид контрою
Всього Аудиторних СРС
Лекцій
(годин)
Практичних
занять
(год.)
Назва дисципліни:
Медична
інформатика
Змістових модулів 2
3 кредити /
90 год.
10 34 46 ІІ курс
(ІІІ семестр/
ІV семестр)
залік
Змістовий модуль 1 1,5 кредити /
45 год.
4 16 25 ІІІ семестр/
ІV семестр
залік
Змістовий модуль 2 1,5 кредити /
45 год.
6 18 21 ІІІ семестр/
ІV семестр

Детальніше

Розклад

                                                                     „З А Т В Е Р Д Ж У Ю”

Заступник декана  ФПДО ЛНМУ

ім. Данила Галицького

___________  доц. Б.Коцай

                                                                                                          „___”    ___________ 2024 р.

РОБОЧИЙ  КАЛЕНДАРНИЙ  ПЛАН

циклу тематичного вдосконалення

 “Клінічна фізіологія критичних станів“

у  весняному  семестрі 2024 р.

Тривалість циклу 0,5 міс. ( 88 год )

Лекцій – 10 год. Семінарських занять – 18 год.

Практичних занять – 24 год. Самостійна робота – 24 год.

Іспит – 4 год.  Додаткові програми 8 год.

Початок циклу 10.06.2024 р.    Кінець циклу 24.06.2024 р.

 

Час занять                                                                                               Місце занять

І пара 8.45 – 10.20                                                                                  Лекційна аудиторія,

ІІ пара 10.30 – 12.05                                                                               навчальні кімнати

ІІІ пара 12.15 – 13.50                                                                              клінічні бази кафедри:

ІV пара 14.00 – 15.35                                                                             ЛОКЛ, 1 ТМО

Дата      Пара    Вид

навч.

Тема заняття Хто проводить
1 2 3 4 5
10.06

понеділок

І-ІІ

 

пр Інтерпретація показників ВЕБ та опис їх корекції. Кер.груп
  ІІІ-ІV с.р. Розв’язування ситуаційних задач.  
11.06

вівторок

І

 

пр Інтерпретація показників КЛР та опис їх корекції. Кер.груп
  ІІ л Водно-електролітний обмін та кислотно-лужний баланс. Я.Підгірний
  ІІІ л Клінічна фізіологія та патофізіологія респіраторної системи критичних станів. В.Міщук
  ІV с.р.

 

Розв’язування ситуаційних задач.  
12.06

середа

І

 

пр Заповнення листка призначень у хворого з порушенням серцево-судинної системи (артеріальна гіпертензія, гіпотензія, аритмії). Кер. груп
  ІІ л

 

Клінічна фізіологія та патофізіологія системи гемостазу у критичних хворих. О.Філик
  ІІІ л

 

Клінічна фізіологія та патофізіологія серцево-судинної системи критичних станів. Р.Вербовський
  ІV с.р. Розв’язування ситуаційних задач.  
13.06

четвер

І

 

пр Опис технології МВЛ у хворих з різними видами респіраторної дисфункції. Кер.груп
  ІІ л Вазопресори та інотропні препарати в клініці критичних станів. Р.Вербовський
  ІІІ с Види порушення водно-електролітного балансу у критичних хворих та їх корекція. І.Павленко
  ІV с.р. Розв’язування ситуаційних задач.  
14.06

п’ятниця

І-ІV

 

  МЕДИЦИНА КАТАСТРОФ  
15.06-16.06     ВИХІДНІ ДНІ  
17.06

понеділок

І

 

пр Складання дихального контуру для МВЛ, високо-потокової та неінвазивної вентиляції легень. Кер.груп
  ІІ пр

 

Заповнення листка призначення у хворих з гіпер- та гіпокоагуляціяю. Кер.груп
  ІІІ-ІV с.р.

 

Розв’язування ситуаційних задач.  
18.06

вівторок

І

 

пр Розбір графіків капнограції. Кер.груп
  ІІ с Види порушення кислотно-лужної рівноваги у критичних хворих та їх корекція. О.Іванюшко
  ІІІ  

с

Дисфункція серцево-судинної системи у критичних хворих та її корекція (гіпо- та гіпертензія, аритмії). М.Гарбар
  ІV с.р. Розв’язування ситуаційних задач.  
19.06

середа

І

 

пр Моніторинг в анестезіології та інтенсивній терапії (АТ, ЦВТ, графічне зображення МВЛ, рО2) Кер.груп
  ІІ с

 

Порушення респіраторної дисфункції у критичних хворих та їх корекція. Киснево-транспортна система. Я.Підгірний
  ІІІ с Технології механічної вентиляції легень та їх вплив на гоместаз критичних хворих. О.Філик
  ІV с.р.

 

Розв’язування ситуаційних задач.  
20.06

четвер

І

 

пр Алгоритми відлучення хворих від МВЛ. Кер.груп
  ІІ с

 

Гостре пошкодження нирок та печінки у критичних хворих. О.Закотянський
  ІІІ с Пульсоксиметрія та капнографія.

 

В.Міщук
  ІV с.р.

 

Розв’язування ситуаційних задач.  
21.06

п’ятниця

І

 

пр ЕКМО у критичних хворих. Кер.груп
  II-ІІІ с

 

Корекція церебральної дисфункції у критичних хворих. О.Іванюшко
  ІV с.р.

 

Розв’язування ситуаційних задач.  
22.06-23.06     ВИХІДНІ ДНІ  
24.06

понеділок

І

 

пр ЕКМО у критичних хворих (закінчення). Кер.груп
  ІІ с.р. Розв’язування ситуаційних задач.

 

 
  ІІІ-ІV с

 

ІСПИТ Р.Вербовський

Члени комісії

Завідувач кафедри

анестезіології та інтенсивної терапії

             ФПДО ЛНМУ                                                                     доц. Вербовський Р.М.

              Куратор циклу                                                                    проф. Підгірний Я.М.

Верифікація результатів навчання

Критерії оцінювання поточної навчальної діяльності студента:
Знання студентів оцінюються як з теоретичної, так і з практичної підготовки за
такими критеріями:
Відмінно («5») – Студент правильно відповів на 90-100% тестів формату А.
Правильно, чітко, логічно повно відповідає на всі стандартизовані питання
поточної теми, включно з питаннями лекційного курсу і самостійної роботи. Тісно
пов’язує теорію з практикою і правильно виконує практичну роботу з написанням
висновку за отриманими результатами. Вільно читає результати лабораторних
досліджень, вирішує ситуаційні задачі підвищеної складності, вміє узагальнювати
матеріал, володіє методами лабораторних досліджень у необхідному обсязі.
Добре («4») – Студент правильно відповів на 70-89% тестів формату А. Правильно
і по суті відповідає на стандартизовані питання поточної теми, лекційного курсу і
самостійної роботи. Демонструє виконання ( знання) практичних навичок.
Правильно використовує теоретичні знання при вирішенні практичних завдань.
Вміє вирішувати легкі і середньої складності ситуаційні задачі. Володіє
необхідними практичними навиками і прийомами та виконання в обсязі, що
перевищує необхідний мінімум.
Задовільно («3») – Студент правильно відповів на 50-69 % тестів формату А.
Неповно, за допомогою додаткових питань, відповідає на стандартизовані питання
поточної тематики, лекційного курсу і самостійної роботи. Не може самостійно
побудувати чітку, логічну відповідь. Під час відповіді і демонстрації практичних
навичок, студент робить помилки. Студент вирішує лише найлегші задачі, володіє
лише обов’язковим мінімумом методів дослідження.
Незадовільно («2») – Студент відповів не менше, ніж 50% тестів формату А. Не
знає матеріалу поточної теми. Не може побудувати логічну відповідь, не відповідає
на додаткові питання, не розуміє змісту матеріалу. Під час відповіді і демонстрації
практичних навичок робить значні, грубі помилки.

Лікувально-консультативна робота

 Загальна характеристика лікувально-діагностичної бази кафедри

 

№ п/п Лікувальна установа, з якою укладена угода (по кожній установі окремо) Термін дії договору

(до якої дати продовжено угоду)

Відділення лікарні Ліжковий фонд кожного відділення П.І.Б. працівників кафедри, які працюють у даному відділені
1. КНП ЛОР ЛОКЛ 31.12.2023 ВАІТ №1,ВАІТ№2 30 ліжок Підгірний Я.М., Вербовський Р.М., Василів М.С., Колупаєв О.В., Солонинко І.І., Півень О.І., Бариляк Р.В.
2 1 ТМО 31.12.2023 ВАІТ 77 ліжок (12 дитячих) Іванюшко О.В., Закотянський О.П., Матолінець Н.В., Павленко І.А., Світлик Ю.О., Ільчишин О.Я., Туркевич О.М., Гарбар М.О., Мерза Р.О., Філіп Ж.В., Яєчник О.Р., Філик О.В.
3 КНП ЛОР ОХМАДИТ 31.12.2023 ВАІТ 9 ліжок Міщук. В.Р., Садова- Чуба З.Т.
4 ВМКЦЗР 31.12.2023 ВАІТ Немає даних Скуратівський Ю.Є.
5 КНП ЛОР ОКПЦ 31.12.2023 ВАІТ 12 ліжок Мітюрєв Д.С.

 

Штат науково-педагогічних працівників кафедри (без зовнішніх сумісників)

 

№ п/п П.І.Б. Науковий ступінь, вчене звання Спеціалізація, категорія

(вказати всі)

Дійсна до (точна дата) Курси підвищення кваліфікації

(рік, місце)

Стажування за кордоном

(місце, дата, тематика)

Реєстрація в ЕСО(є/немає)
1. Підгірний Я.М. Д.м.н. Анестезіологія, вища 09.12.2024 2019 Львів є
4 Вербовський Р.М. К.м.н. Анестезіологія, вища

Спец. Дит. анестезіологія

22.06.2025 2020Львів є
5 Іванюшко О.В. К.м.н. Анестезіологія, перша 11.09.2024 2019 Львів є
7 Гарбар М.О. К.м.н. Анестезіологія,

сертифікат

Спец. Променева діагностика

Спец. Кардіологія

30.06.2024 2019 Львів є
8 Міщук В.Р. К.м.н. Дитяча анестезіологія, вища

Спец. Анестезіалогія

11.06.2025 2020 Львів є
9 Філик О.В. Д.м.н. Дитяча анестезіологія вища

Спец. Променева діагностика

Спец. Анестезіалогія

22.12.2024 2019 Львів є
10 Закотянський О.П. К.м.н. Анестезіологія, вища 06.03.2025 2020 Львів є
11 Павленко І.А. К.м.н. Анестезіологія, вища 19.05.2025 2020 Львів є
13 Світлик Ю.О. К.м.н. Анестезіологія, вища 5.12.2024 2019 Львів є
14 Ільчишин О.Я. Анестезіологія, вища 21.06.2024 2021 Львів є
15 Колупаєв О.В. Анестезіологія, вища 11.12.2023 2018 Львів є
16 Туркевич О.М. Анестезіологія, перша 06.03.2025 2020 Львів є
17 Мерза Р.О. Анестезіологія, перша

Спец. Дит. анестезіологія

16.03.2023 2018 Львів є
19 Садова-Чуба З.Т. К.м.н. Дитяча анестезіологія, перша 21.12.2023 2018 Львів є
20 Василів М. Анестезіологія, перша 11.12.2023 2018 Львів є
21 Вишенська М.Б. Анестезіологія,

Сертифікат

30.11.2022 2017 Львів є
22 Філіп Ж.В. Анестезіологія вища 05.12.2024 2019 Львів є

 

 

 

 

 

Наукова робота та видавнича діяльність

Тема науково- дослідної роботи (дисертації)  кафедри анестезіології та інтенсивної терапії «Зміни гомеостазу у критичних хворих та їх корекція сучасними технологіями анестезії та інтенсивної терапії»

 

Перелік основних наукових (науково-технічних) проблем, які є пріоритетними для вирішення у сфері відповідальності кафедри анестезіології та інтенсивної терапії

 

№ з/п Назва тематики Короткий опис Очікуваний термін актуальності Готовність супроводу, призначення куратора тощо Наявність технічного завдання/вимог тощо
1. Технології покращення діагностичного та лікувального процесу в критичних хворих в умовах відділення інтенсивної терапії за допомогою методів ультразвукової діагностики Розроблення та впровадження методики і алгоритмів невідкладної приліжкової УЗ діагностики, які дозволять ефективно діагностувати: гідро-, пневмоторакс, гідроперикард, наявність рідини в черевній порожнині, ушкодження паренхіматозних органів, а також стан гемодинаміки та волемічний статус пацієнта, в т.ч. у пацієнта із травматичним ушкодженням, отриманими в мирний час  так і спричинені військовими діями постійно так Готові напрацю-вати

спільно

2. Технології удосконалення інтраопераційного менеджменту пацієнта шляхом застосування BIS-мониторингу та аналізу ВРС (варіабельності серцевого ритму) Розроблення методики, яка дозволить ефективно оцінювати реакцію пацієнта на інтервенції та медикаментозні засоби; вдосконалення алгоритму інтраопераційного моніторування пацієнта з метою зменшення періопераційних ускладнень постійно так Готові напрацю-вати

спільно

 

 

ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

КАФЕДРИ АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ ФПДО

ЗА 01.09.2022 р. по 29.09.2023 р.

 

Книжкові видання

Монографії -_________;

посібники _-_________;

підручники  –  ___

довідники_________

словники ________

науково-популярні видання -1

 

Наш професор. Пам’яті Івана Дмитровича Тимчука – організатора, науковця, лікаря і життєлюба (1932-1988) / уклад.: О. Тимчук, Х. Дорожовець; наук.ред.: М.С. Надрага, Р.М. Вербовський; Львів. нац. мед. ун-т імені Данила Галицького, Наукова бібліотека, Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії.- Львів, 2022.-104с.

 

Інформаційні листи: всього  – _________

Методичні рекомендації затверджені МОЗ України та рекомендовані Вченою Радою університету: всього –  ______

Опубліковано наукових статей ( всього) ___21_______.

в тому числі:

в іноземних журналах, які включені до міжнародних наукометричних баз__6______

в інших іноземних журналах________

в українських журналах, які включені до міжнародних наукометричних баз____7______

в українських фахових журналах (перелік ДАК)__5_____

в інших українських журналах____3_______

Опубліковано тез доповідей: (всього)  – 4___

в тому числі:

в українських виданнях_-2_

в іноземних виданнях____2__

Об’єкти інтелектуальної власності:

патентів на винахід_-

патентів на корисну модель__

 

свідоцтв на авторський твір_________

Впровадження наукових досягнень

нововведень__________

заявок на нововведення_______

актів впровадження на наукову продукцію (копії подати при здачі звітів)  –

Наукові форуми, (наук.-практ. конференції, з’їзди, симпозіуми та ін.), кількість:

наукових форумів без міжнародної участі (де організатором є співробітники університету) -_2__

наукових форумів з міжнародною участю – _1

наукових форумів, що проводились за кордоном, у яких особисто взяли участь співробітники кафедри – 2

Виступи співробітників у наукових конференціях (з’їзди, симпозіуми та ін.), кількість:

– виступів, що підтверджені відповідними документами, які відбувались в Україні – 13     

– виступів, що підтверджені відповідними документами, які відбувались за кордоном – 3

Участь у наукових конференціях співробітників:

що брали участь у вітчизняних конференціях  – 12

що брали участь у міжнародних конференціях  – 15

Захищені дисертації  з датою захисту: –

Статті у міжнародних фахових виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus/Web of Science  (бібліографічний опис):- 13

 

  1. Olha Filyk Respiratory muscles function in children IN 6-18 years old with acute hypoxemic respiratory failure: the prospective observationak cohort study Georgian Med News. 2022;(330):94–8. (Scopus SJR Q4 IF=0.127).
  2. Hennadiy P. Pasichnyk, Jan Bilawicz, Yaroslav M. Pidhirnyj, Romana O.Merza Safety of protocol anesthesia during neurosurgical operations Wiadomości Lekarskie, Volume LXXV, Issue 11 part 1, november 2022 DOI: 10.36740/WLek202211114
  3. FilykO, PidhirnyiY.Diaphragm function in children with acute hypoxemic respiratory failure: The prospective observational cohort study. Wiad Lek [Internet].2023;76(2):257–63. Available from: http://dx.doi.org/10.36740/WLek202302103 (Scopus SJR Q4 IF=0.36).
  4. Filyk O, Ryzhkovskyi A, Melnychuk A. Modern methods for evaluating acute and chronic pain after abdominal hysterectomy. ЕМ [Internet]. 2023 Apr. 21 [cited 2023 Sep. 23];19(1):47-51. Available from: https://emergency.zaslavsky.com.ua/php/journal/article/view/1555  (Scopus SJR Q4) Clinical Bulletin. 2022, 3(39) – 4(40): 26-32 https://orcid.org/10.25040/lkv2022.03-04.026
  5. Barsa M, Filyk O. Erector spinae plane block versus local infiltration anaesthesia for transforaminal percutaneous endoscopic discectomy: A prospective randomised controlled trial. Rev Esp Anestesiol Reanim (Engl Ed) [Internet]. 2023; Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.redare.2022.11.003 (Scopus SJR Q3 IF=1.3).
  6. Filyk O. Current challenges of intensive care in children affected by the war in ЕМ [Internet]. 2023 Apr. 21 [cited 2023 Sep. 23];19(1):32-7. Available from:https: //emergency.zaslavsky.com.ua/index.php/journal/article/view/1552(Scopus SJR Q4)
  7. Barsa M, Filyk O. The Impact of Anaesthesia on Hyperalgesia, Testosterone, Cortisol, C-Reactive Protein, and Glucose Levels After Spine Surgery: Prospective RandomisedControlled Trial. Romanian Journal of Anaesthesia and Intensive Care. 2023; (Scopus SJRQ2 IF=1.62).
  8. Нейтрофільні позаклітинні пастки як терапевтична мішень при системних ускладненнях гострого панкреатиту С.М. Чуклін, С.С. Чуклін, Р.В. Бариляк. ISSN 2522-9028 Фізіол. журн., 2022, Т. 68, № 6 C. 80 – 89. УДК 616.37-002-06:616.155.34 (Scopus SJR Q4 IF=0.12).
  9. Lapshyna O., Samchuk О., Matolinets N., Keck T., Scholz J., Lapshyn H. University Medical Center Schleswig-Holstein – contribution in development of Ukrainian medicine and support in the war time. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences.–2022.–Т.69.№2.–С.1-5.(ScopusQ4IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.17
  10. Самчук О., Четайкіна А., Капустинський О., Капустинська О., Матолінець Н., Денисенко Н., Скляров Є. Роль sST2 та NT-proBNP у прогнозуванні перебігу COVID-19.Медицина невідкладних станів.–2023.–Т.19№3.–С.176–180.(Scopus). https://doi.org/10.22141/2224-0586.19.3.2023.1578.
  11. Негрич Т., Матолінець Н., Нетлюх А., Прокопенко Н., Кирилюк С. Гостра енцефаломієлополіра-дикулоневропатія, що виникла після вакцинації мРНК BNT162B2 проти Covid-19: огляд клінічного випадку. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences. – 2022. – Т. 71. №1. – С. 1-9. (Scopus Q4 IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.15
  12. Матолінець Н., Смолинець Р. Всесвітній економічний форум 2023. Сучасні тенденції. Україна. Медицина. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences. – 2022. – Т. 71. №1. – С. 1-9(Scopus Q4 IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.17
  13. Merza R. O., Pidhirnyi Y. M. Механічна вентиляція легень, керована об’ємом або тиском під час нейрохірургічних операцій. Чи є перевага?. EMERGENCY MEDICINE. 2022. Т. 17, № 8. С. 51–54. DOI: https://doi.org/10.22141/2224-17.8.2021.245574

 

Тези в іноземних виданнях: -2

  1. Ryzhkovskyi A., Filyk O., Semenchuk K. Quadratus lumborum block 1 (lateral) versus quadratus lumborum block transmuscular (anterior) for postoperative analgesia after total abdominal hysterectomy: a prospective cohort observational study. «European Journal of Anaesthesiology. Euroanaesthesia 2023. The European Anaesthesiology Congress. Abstracts Programme.»: page 105
  2. Zoriana Sadova-Chuba, Marta Vasyliv. Features of diagnostics of catheter-associated urinary tractinfections in children in need of intensive care. International scientific conference: Development ofscientific space in the context of global changes. Riga, Latvia November 25-26, 2022. Р 6-9. DOI:https://doi.org/10.30525/978-9934-26-256-2-2

 

Наукові форуми, (наук.-практ. конференції, з’їзди, симпозіуми та ін.)-1

Міжнародний науковий конгрес «Euroanaesthesia 2023», постерна доповідь «Quadratus lumborum block 1 (lateral) versus quadratus lumborum block transmuscular (anterior) for postoperative analgesia after total abdominal hysterectomy: a prospective cohort observational study»

 

Фахові видання (бібліографічний опис):-5

  1. Іванюшко О.В. Мій професор /Феномен людини. Здоровий спосіб життя [Текст]: зб.наук.ст./За ред. доц. Ю.М. Панишка.-Львів. 2023, ст.
  2. Розчинні фібрин-мономерні комплекси та D-димери як показники тяжкості гострого панкреатиту. Чуклін С. М., Підгірний Б. Я., Бариляк Р. В. ISSN 2306-4269. Lviv Clinical Bulletin. 2022, 3(39) – 4(40): 26-32 https://orcid.org/10.25040/lkv2022.03-04.026
  3. Садова-Чуба З. Т., Слаба О. Р., Гурка О. І., Грушковська Д. Т. Чинники, що впливають на якість життя жінок в умовах російсько-української війни. Вісник проблем біології і медицини. 2023; 1; 360-366.10.29254/2077-4214-2023-1-168-360-366
  4. Світлик Г.В., Гарбар М.О., Мигович М.В., Ковальчук Р.А. Клінічна ймовірність ішемічної хвороби серця: шлях до діагнозу (згідно з Настановами Європейського товариства кардіологів від 2019 року щодо діагностики та ведення хронічних коронарних синдромів). Практикуючий лікар. 2022; том 11, 4: 20-28.
  5. Світлик Г.В., Гарбар М.О., Чмир Н.В., Мигович М.В., Ковальчук Р.А., Баган У.Р.,Світлик Ю.О. Хронічний коронарний синдром: менеджмент пацієнтів (згідно з настановою Європейського товариства кардіологів від 2019 року). Практикуючий лікар. 2023; том 12, 1:27-37.

 

Тези:-2

  1. Гарбар М.О., Матолінець Н.В., Світлик Г.В., Макар О.Р. Функціональна спроможність як нескладний та надійний метод прогнозу виникнення несприятливих подій у пацієнтів із патологією серцево-судинної системи при некардіальних операційних втручаннях. Матеріали XXIV Національного конгресу кардіологів України (Київ,19022.09.2023). Український кардіологічниї журнал. 2023; том 30, додаток 1: 5-6.
  2. Harbar M.O., Matolinets N.V., Svitlyk H.V. Combination of prognostic factors of lethal prognosis in noncardiac surgery in patients with cardiovascular pathology. Матеріали XXIV Національного конгресу кардіологів України (Київ, 19022.09.2023). Український кардіологічниї журнал. 2023; том 30, додаток 1: 16-17.

 

 

 

 

 

 

Студентський науковий гурток

Керівник наукового гуртка – доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, к.мед.н. Міщук Володимир Ростиславович.

Мeта та завдання гуртка – залучення студентів до проведення науково-дослідної роботи, участі у науково-практичних конференціях, семінарах, проєктах, створення середовища для обміну ідеями, думками та знаннями, створення умов для творчого зростання, надання можливостей студентам розвивати аналітичні та критичні навички, необхідні для наукової та клінічної діяльності. забезпечення можливості студентам поглибити свої знання та навички в анестезіології та інтенсивній терапії.

Заняття наукового гуртка проводять провідні викладачі кафедри, котрі мають досвід викладацької та наукової роботи.

Студенти, котрі відвідують засідання наукового гуртка мають можливість:

  • ознайомитися з принципами, методами, інструментарієм наукової та дослідницької роботи;
  • приймати участь в науковому житті університету (написання статей, тез доповідей, наукових робіт), що публікуються в різних наукових виданнях;
  • розвивати свої творчі здібності, виступаючи на наукових семінарах та конференціях;
  • брати участь в проведенні «круглих столів», дебатів, з метою аналізу сучасних проблем інтенсивної терапії та анестезіологічного забезпечення;
  • удосконалювати практичні навики на спеціалізованих манекенах, відвідувати клінічні бази кафедри, зокрема відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

Основні тематики наукових досліджень

– Анестезіологічне забезпечення в нейрохірургії;

– Анестезіологічне забезпечення в акушерстві;

– Анестезіологічне забезпечення в педіатрії;

– Інтенсивна терапія гострої дихальної недостатності;

– Інтенсивна терапія гострої серцево-судинної недостатності;

– Інтенсивна терапія сепсису;

– Сучасні аспекти інфузійної терапії.

– Респіраторна терапія;

Заняття наукового гуртка проводять провідні викладачі кафедри, котрі мають досвід викладацької та наукової роботи. Щорічно гуртківці успішно беруть участь у Загальноуніверситетській студентській науковій конференції / Lviv Young Scientist International  Conference (LYSICon)

21 березня  2024 року на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО вперше було проведено олімпіаду серед студентів 5 курсу медичного факультету.

Організували її завідувач кафедри, доцент Роман Вербовський, асистенти кафедри Олеся Ільчишин, Зоряна Садова-Чуба та Марта Василів. Метою проведення олімпіади було зацікавити молодих спеціалістів у виборі спеціальності «Анестезіологія та інтенсивна терапія» та «Екстрена та невідкладна медична допомога. Перед студентами стояли стояли різноманітні завдання – стандартні тести з дисципліни «Анестезіологія та інтенсивна терапія», далі були клінічна задача з подальшим призначенням діагностики та план інтенсивної терапії. Всі учасники олімпіади продемонстрували високий рівень знань з дисципліни «Анестезіологія та інтенсивна терапія», а переможці були нагороджені дипломами І, ІІ та ІІ ступеня.

Переможцями стали:

1 місце – Анастасія Сибірко, 22 група.

2 місце – Анастасія Брудна, 21 група.

2 місце – Іван Павлечко, 22 група.

3 місце – Максим Булюбаш, 21 група.

3 місце – Софія Мудранинець, 22 група.

На кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії також проводиться активне залучення студентів до громадської активності медичної спільноти. Зокрема 7 та 8 травня 2024 року студенти 21 та 24 груп 5 курсу медичного факультету ЛНМУ імені Данила Галицького побували на екскурсії в «Superhumans Center». Їх супроводжувала асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО нашого Університету Зоряна Садова-Чуба. Студенти ознайомилися з підрозділами центру, його потужностями та можливостями. Представниця центру Оксана Лис провела для гостей екскурсію та відповіла на численні запитання.

Для надання допомоги травмованим, які постраждали на війні, потрібна значна кількість спеціально підготовленого медичного персоналу, новітня апаратура, сучасні технології. На базі клініки є хороші можливості для навчання та підготовки кадрів. Тому співпраця «Superhumans Center» з Львівським національним медичним університетом є взаємовигідною та перспективною. Вона надає унікальну можливість отримати прекрасну базу для практичної підготовки не лише студентів, а й здобувачів післядипломної освіти, курсів спеціалізації.

 

Міжнародне співробітництво

Викладачами кафедра анестезіології та інтенсивної терапії організована співпраця з Медичним колегіумом Ягелонського університету (м. Краків, Польща), Люблінською медичною академією і Польською радою ресусцитації, Сілезійським центром хвороб серця (м.Забже, Польща), Варшавський медичний університет (м. Варшава, Польша), Metro Health Cleveland Clinic (м. Клівленд, США), Akron Childre Hospital, (м. Акрон, США), BG Klinic Ludwigshafen, (м. Людвігсгафен-на-Рейні, Німеччина), Медичним факультетом Університету в Жешуві (м. Жешув, Польща), University of Alcalá (м. Мадрид, Іспанія)

Статті у міжнародних виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus/Web of Science (бібліографічний опис)

  1. Olha Filyk Respiratory muscles function in children IN 6-18 years old with acute hypoxemic respiratory failure: the prospective observationak cohort study Georgian Med News. 2022;(330):94–8. (Scopus SJR Q4 IF=0.127).
  2. Hennadiy P. Pasichnyk, Jan Bilawicz, Yaroslav M. Pidhirnyj, Romana O.Merza Safety of protocol anesthesia during neurosurgical operations Wiadomości Lekarskie, Volume LXXV, Issue 11 part 1, november 2022 DOI: 10.36740/WLek202211114
  3. FilykO, PidhirnyiY.Diaphragm function in children with acute hypoxemic respiratory failure: The prospective observational cohort study. Wiad Lek [Internet].2023;76(2):257–63. Available from: http://dx.doi.org/10.36740/WLek202302103 (Scopus SJR Q4 IF=0.36).
  4. Filyk O, Ryzhkovskyi A, Melnychuk A. Modern methods for evaluating acute and chronic pain after abdominal hysterectomy. ЕМ [Internet]. 2023 Apr. 21 [cited 2023 Sep. 23];19(1):47-51. Available from: https://emergency.zaslavsky.com.ua/php/journal/article/view/1555 (Scopus SJR Q4) Clinical Bulletin. 2022, 3(39) – 4(40): 26-32 https://orcid.org/10.25040/lkv2022.03-04.026
  5. Barsa M, Filyk O. Erector spinae plane block versus local infiltration anaesthesia for transforaminal percutaneous endoscopic discectomy: A prospective randomised controlled trial. Rev Esp Anestesiol Reanim (Engl Ed) [Internet]. 2023; Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.redare.2022.11.003 (Scopus SJR Q3 IF=1.3).
  6. Filyk O. Current challenges of intensive care in children affected by the war in Ukraine. ЕМ [Internet]. 2023 Apr. 21 [cited 2023 Sep. 23];19(1):32-7. Available from:https: //emergency.zaslavsky.com.ua/index.php/journal/article/view/1552(Scopus SJR Q4)
  7. Barsa M, Filyk O. The Impact of Anaesthesia on Hyperalgesia, Testosterone, Cortisol, C- Reactive Protein, and Glucose Levels After Spine Surgery: Prospective RandomisedControlled Trial. Romanian Journal of Anaesthesia and Intensive Care. 2023; (Scopus SJRQ2 IF=1.62).
  8. Нейтрофільні позаклітинні пастки як терапевтична мішень при системних ускладненнях гострого панкреатиту С.М. Чуклін, С.С. Чуклін, Р.В. Бариляк. ISSN 2522-9028 Фізіол. журн., 2022, Т. 68, № 6 C. 80 – 89. УДК 616.37-002-06:616.155.34 (Scopus SJR Q4 IF=0.12).
  9. Lapshyna O., Samchuk О., Matolinets N., Keck T., Scholz J., Lapshyn H. University Medical Center Schleswig-Holstein – contribution in development of Ukrainian medicine and support in the war time. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences.–2022.–Т.69.№2.–С.1-5.(ScopusQ4IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.17
  10. Самчук О., Четайкіна А., Капустинський О., Капустинська О., Матолінець Н., Денисенко Н., Скляров Є. Роль sST2 та NT-proBNP у прогнозуванні перебігу COVID-19. Медицина невідкладних станів.–2023.–Т.19№3.–С.176–180.(Scopus). https://doi.org/10.22141/2224-0586.19.3.2023.1578.
  11. Негрич Т., Матолінець Н., Нетлюх А., Прокопенко Н., Кирилюк С. Гостра енцефаломієлополіра-дикулоневропатія, що виникла після вакцинації мРНК BNT162B2 проти Covid-19: огляд клінічного випадку. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences. – 2022. – Т. 71. №1. – С. 1-9. (Scopus Q4 IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.15
  12. Матолінець Н., Смолинець Р. Всесвітній економічний форум 2023. Сучасні тенденції. Україна. Медицина. Proceedings of the Shevchenko Scientific Society. Medical Sciences. – 2022. – Т. 71. №1. – С. 1-9(Scopus Q4 IF=0.13). https://doi.org/10.25040/ntsh2023.01.17
  13. Merza R. O., Pidhirnyi Y. M. Механічна вентиляція легень, керована об’ємом або тиском під час нейрохірургічних операцій. Чи є перевага?. EMERGENCY MEDICINE. 2022. Т. 17, № 8. С. 51–54. DOI: https://doi.org/10.22141/2224- 0586.17.8.2021.245574
  14. Kushkevych I, Bychkov M, Bychkova S, Gajdács M, Merza R, Vítězová M. ATPase Activity of the Subcellular Fractions of Colorectal Cancer Samples under the Action of Nicotinic Acid Adenine Dinucleotide Phosphate. Biomedicines.2021;9(12):1805; https://doi.org/10.3390/biomedicines9121805 (Scopus)(IF 4.757)
  15. Samchuk О, Matolinets N, Miskiv I, Orlynska Kh, Gumennyi I. First bilateral lung transplantation via anterolateral thoracotomy in Ukraine. Wiad Lek. 2022; 75(5p2):1227-1232.(Scopus) (IF 0,29).
  16. Половніков О, Павлов С, Беленічев І, Матолінець Н. Ендотеліальна дисфункція в умовах експериментального субарахноїдального крововиливу. Можливі шляхи фармакокорекції. Праці НТШ. Мед.науки. 2021; 2(65): 88-99. (Scopus) (IF ).
  17. Барса М.М. Erector spine plane block як універсальний, безпечний та ефективний компонент мультимодальної анестезії. Запорожский медицинский журнал. 2022. 1(24): 115-122. (https://doi.org/10.14739/2310-1210.2022.1.231687 ) (WOS JCI2021 0.02)
  18. Markin L. Fartushok T. Mrochko Yu. Pidhirnyj Y. Experience of managing pregnant women with COVID-19. Georgia Medical News. 2022; 2(323):38-47.(Scopus) (IF- 0,25)
  19. Perova-Sharonova V, Albokrinov A, Fesenko U, Gutor T. Effect of Intraabdominal Hypertension on Splanchnic Blood Flow in Children with Appendicular Peritonitis. Journal of Anaesthesiology Clinical Pharmacology. 2021;37(3):360-365. doi:10.4103/joacp.JOACP_293_19. /Scopus, Web of Science
  20. Perova-Sharonova V, Fesenko U. The Intestinal Barrier Function and Intra-Abdominal Pressure Depend on Postoperative Analgesia Technique in Children with Appendicular Peritonitis. Critical Care Research and Practice. 2021; Article ID 6650361, 8 pages. https://doi.org/10.1155/2021/6650361 /Scopus, Web of Science
  21. Fesenko U.A., Myhal I.I. Cardiac function during mini-invasive repair of pectus excavatum with the Nuss procedure. Wiad.Lek. 2021;74(8):1809-1815. DOI: 10.36740/WLek202108106 (Scopus), Web of Science (IF-0,29).
  22. Kolomachenko V. The comparative effectiveness of erector spine plane block and paravertebral block for early rehabilitation after total hip arthroplasty. Wiad.Lek. 2022; 75(8p2): 2010-2013 ( Scopus) (IF-0,29).
  23. Lytvyn H.O., Stasiv M.V., Mishchuk V.R., Avramenko I.Y. Covid-19 Challenge, in Which a Three-Year-Old Girl Won.Wiad Lek. 2021;74 (10 p.l) : 2530-2534. DOI: 10.36740/WLek202110130 ( Scopus) (IF-0,29).
  24. Філик О.В. Інтенсивна терапія пневмонії у дитини з гіпопаратиреозом. Проблеми ендокринної патології. – 2020. – №2 (72). – С. 142 – 148. https://doi.org/10.21856/j-PEP.2020.2.17 (IF 0,14)

 

Міжнародне стажування

Філик О. В.

  1. Wroclaw Medical University Hospital, 26.06.2019 – 26.07.2019, Paediatric Anesthesiology Training, Children’s Medical Care Foundation.
  2. Міжнародний тренінг“Викладання в модулі доклінічних наук у галузі медицини” у Варшавському медичному університеті (Польша, 2023), проєкт «Time 2 MUW – дидактична досконалість як шанс розвитку для Варшавського Медичного Університету» (№POWR.03.05.00-00-z040/18).

Міщук В.Р.

  1. З 11 до 15 березня 2024р, м. Париж, Франція як реалізація співпраці між Клінічним Центром Дитячої медицини, ЛНМУ імені Данила Галицького та Клінікою Hospital Necker, в рамках підписаної декларації про співпрацю міністерствами охорони здоров’я України та Франції.

 Іванюшко О.В.

  1. “Викладання в модулі доклінічних наук у галузі медицини”Варшавський медичний університет  (Польша) 27-29.03.2023 (міжнародний тренінг);
  2. Courses – American Heart Association (BLS, ACLS, PALS) 16.03.2024;
  3. DIGITAL FUTURE: BLENDED LEARNING" травень 2024 (Німеччина).

 Гарбар М. О.

  1. 13-19.08.2022 р. стажування у Сілезійському центрі хвороб серця на базі Відділення кардіології №3 в межах умови про співпрацю та партнерство між ЛНМУ імені Данила Галицького та Сілезійським центром хвороб серця (м.Забже, Польща).

Павленко І. А.

  1. В Сілезькому центрі хвороб серця, м. Забже (2017), у відділенні кардіології, гемодинаміки та електрофізіології. Організованого

Сілезьким центром хвороб серця.

  1. В медичних закладах м. Жешув (2018), організованого Інститутом Академічної та Міжнародної Співпраці разом з Міжнародною компанією InterMedical, медичним факультетом Університету в Жешуві, мерією м.Жешува.
  1. Міжнародна програма підвищення кваліфікації керівників закладів освіти, педагогічних та науково-педагогічних працівників «Разом із Визначними Лідерами Сучасності: Цінності, Досвід, Знання, Компетентності і Технології для Формування Успішної Особистості та Трансформації Оточуючого Світу». (Міжнародний сертифікат № 416/15 липня 2021 року). Міжнародний освітній грант № EG/U/2021/03/12 від International Historical Biographical Institute (Dubai – New York – Rome –Jerusalem – Beijing). Онлайн. 10 червня – 10 липня 2021 року;120 год або 4 кредити ECTS (з них 15 год інклюзивної освіти /0,5 кредиту ECTS )

Садова-Чуба З.Т.

  1. 26.11.2022 – 25.01.2023 в University of Alcalá, Madrid, Spain у рамках програми “Mobility Grant for Ukrainian Researches”
  2. 21.04-29.05.2022 міжнародне стажування «Teaching and research in a contemporary university: challenges, solutions, and perspectives» у місті Bialystok

 Світлик Ю.О.

  1. 10-21 жовтня 2022 року, м. Забже, Польща, Сілезький центр хвороб серця.

Мерза Р.О.

  1. У липні 2022 року участь у програмі «Відкритий світ», заснованій Конгресом США: стажування на тему «Інтенсивна терапія. Опікова хірургія» Вашингтон, округ Колумбія;
  2. Клівленд, Metro Health Cleveland Clinic і Akron, Akron Children's Hospital, США.
  3. У листопаді 2022 року стажування в опіковому центрі BG Klinic Ludwigshafen, м. Людвігсгафен-на-Рейні, Німеччина.
  4. У січні 2023 року стажування у Public Health Care Center, Eastern Center for Burn Treatment and Reconstructive Surgery у м. Ленчна, Польща.
  5. 21-22 березня 2023 р. курс УЗД POCUS від Society of Critical Care Medicine (SCCM), м. Львів, Україна.
  6. 20-23 червня 2023 р. участь у конференції British Burn Association, м. Дублін, Ірландія.
  7. 11-12 квітня 2024 р. Getinge Advanced Hemodynamic Monitoring Academy, м. Франкфурт, Німеччина.

Філіп Ж. В.

  1. 11-12.11.23 Prague ventilation masterclass, Charles University, First Faculty of Medicine, Institute of Physiology

Василів М.С.

  1. 21.04-29.05.2022 міжнародне стажування «Teaching and research in a contemporary university: challenges, solutions, and perspectives» у місті Bialystok

 

Виховна робота зі студентами та слухачами тісно пов’язана з викладанням дисциплін на кафедрі. При проведенні занять викладачі наголошують на усвідомленні кожним медичним працівником моральний та юридичний обов’ язок своєї лікарської діяльності. В процесі викладання засвоюються етичні, деонтологічні та комунікативні аспекти. Студенти, інтерни, слухачі вчаться працювати командою, поважати одне одного, думку іншого, злагоджено виконувати роботу.

 

 

ПЛАН

 виховної роботи кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО

на 2024 рік

 

№ з/п Назва циклу Дата Відповідальний
1. Інтерни-анестезіологи 1-го р.н.

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

01.10-31.12 Куратори груп
2. Інтерни-анестезіологи 2-го р.н. Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

01.10-31.12 Куратори груп
3. Спеціалізація «Анестезіологія»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

02.01-28.06 Куратор циклу
4. Спеціалізація «Дитяча  анестезіологія»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

02.01-28.06,

02.09-29.11

Куратор циклу
5. ТУ «Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та ІТ в акушерстві», м. Хмельницький

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

15.01-29.01 Куратор циклу
6. ТУ «Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та ІТ в акушерстві», м. Рівне

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

05.02-19.02 Куратор циклу
7. ТУ «ІТ сепсису»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

26.02-11.03 Куратор циклу
8. ТУ «Особливості анестезіологічного забезпечення планових та ургентних оперативних втручань»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

18.03-01.04 Куратор циклу
9. ТУ «Респіраторна терапія»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

08.04-22.04 Куратор циклу
10. ТУ «Респіраторна терапія», м. Рівне

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

29.04-13.05 Куратор циклу
11. ТУ «Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та ІТ в акушерстві», м. Луцьк

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

20.05-03.06 Куратор циклу
12. ТУ «Клінічна фізіологія критичних станів»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

10.06-24.06 Куратор циклу
13. ТУ «Шок: клініко-патофізіологічні аспекти ІТ», м. Луцьк

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

02.09-16.09 Куратор циклу
14. ТУ «Шок: клініко-патофізіологічні аспекти ІТ»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

23.09-07.10 Куратор циклу
15. Спеціалізація  «Анестезіологія»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

30.09-27.12 Куратор циклу
16. Спеціалізація «Дитяча анестезіологія»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

30.09-27.12 Куратор циклу
17. ТУ «Політравма: сучасні технології ERAS терапії»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

14.10-28.10 Куратор циклу
18. ТУ «Анестезіологічне забезпечення оперативних втручань та ІТ в акушерстві»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

04.11-18.11 Куратор циклу
19. ТУ «Політравма: сучасні технології ERAS терапії»

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

25.11-09.12 Куратор циклу
20. ТУ «Шок: клініко-патофізіологічні аспекти ІТ», м. Рівне

Відвідування театру, музею, виставки.

Екскурсія (за вибором)

16.12-30.12 Куратор циклу

План затверджено на кафедральних зборах №____ від «___»___________20___р.

Завідувач кафедри                                                           доцент Вербовський Р.М.

Відповідальна за виховну роботу                                    доцент Павленко І.А.

Соціальні мережі