З 21 по 25 травня 2023 р. у Римі (Італія) відбувався провідний форум XXV IFCC-EFLM EuroMedLab Congress з клінічної хімії та лабораторної медицини. У заході взяли участь понад 11,5 тисяч учасників, які представили більше 2 тисяч наукових публікацій. Конгрес об’єднав вчених, спеціалістів лабораторної медицини, клініцистів та колег виробників обладнання та реагентів для лабораторій.

Науковий програмний комітет підготував надзвичайно насичену мультидисциплінарну програму, яка охоплювала широкий спектр важливих тем сьогодення. Зокрема, під час конгресу було обговорено базові концепції лабораторної медицини, новітні діагностичні підходи, використання штучного інтелекту та машинного навчання. Програма форуму включала пленарні лекції, усні презентації, стендові доповіді та освітні семінари, на яких виступали з доповідями видатні міжнародні спікери та ключові лідери думок у сфері лабораторної медицини.

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького на конгресі представили співробітники кафедри клінічної лабораторної діагностики ФПДО – професор Ганна Максимюк, доцент Андрій Кость та к. мед. н. Наталія Козопас, які презентували стендові доповіді (Kozopas N.M., Manko B.O., Kost A.S., Maksymyuk H.V. «The effects of short-term high-fat and high-fat/higt-sugar diets on metabolic and sperm parameters of sexually mature rats» («Вплив короткострокових дієт з високим вмістом жирів та високим вмістом жирів та цукру на метаболічні параметри та показники спермограми статевозрілих щурів»); Kost A. «The association of plasma cytokine concentration with infarct volume in ischemic stroke» («Зв’язок концентрації цитокінів у крові з об’ємом інфаркту при ішемічному інсульті»).

Приємно відзначити, що Президент Європейської федерації клінічної хімії та лабораторної медицини (EFLM) професор Tomris Ozben під час конгресу вручила доценту Андрію Костю та к. мед. н. Наталії Козопас стипендії (EFLM bursary), які надавалися на конкурсній основі.

За інформацією кафедри клінічної лабораторної діагностики ФПДО

Відділ комунікації і промоції

press@meduniv.lviv.ua