[]Вивчати анатомічні і морфологічні макро- та мікроструктури організму на новому сучасному рівні, опановувати анатомію у найменших дрібницях відтепер зможуть студенти Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. З цією метою для морфологічних кафедр адміністрація нашої lm Mter придбала справжнє електронне диво – інтерактивний анатомічний стіл SECTR Tble F18 виробництва Швеції.

Інтерактивний стіл наочно покаже студентам, як працюють внутрішні органи та всі системи організму, скорочуються м’язи, як скальпель шар за шаром проникає у тіло під час операції. На людському скелеті легко можна розглянути кожну кісточку у найменших дрібницях, причому зображення дуже якісне – у цифровому 3D-форматі. 

Є можливість застосування будь-яких методів дисекції, таких як тканина за тканиною, шар за шаром, або шляхом знаходження певної структури, минаючи всі шари; можливість вимірювати та позначати відстані між анатомічними структурами в 3D-реконструкції; проведення віртуальних розтинів трупів та зображення реальних дисекцій; доступ до зображень з гістології і цитології з високою роздільною здатністю, отриманих за допомогою цифрових мікроскопів, які можна переглядати в повноекранному режимі та збільшувати до мікроскопічної роздільної здатності; доступ до клінічних випадків з ембріології, які містять 14 етапів ембріогенезу, які включають гістологічні слайди та сегментовані структури кожної моделі, які можна видалити або сховати, а також 3D-реконструкції з позначеними кольором структурами для простої ідентифікації. 

Великий інтерактивний екран із системою індикації зображень дозволяє забезпечити взаємодію з зображеннями людського тіла, отриманими комп’ютерною (КТ) або магнітно-резонансною томографією (МРТ). Детальні дослідження змодельованих організмів дозволяють студентам-медикам краще зрозуміти анатомічні функції та індивідуальні відмінності людей. Окрім цього, стіл є освітнім порталом, що може використовуватись для обміну клінічними випадками з іншими установами різних країн світу. 

Вже на початку січня в Університет приїдуть представники компанії-виробника для монтажу обладнання та навчання фахівців, які проводитимуть на ньому заняття.

«Працівники кафедри і студенти вже в очікуванні на перше заняття, оскільки на цьому новому обладнанні зображені органи і тканини для вивчення анатомічних і морфологічних макро- та мікроструктур організму людини!» – захоплюється завідувачка кафедри нормальної анатомії, професор Леся Матешук-Вацеба.

Навчальні пари із розборами клінічних випадків проводитимуть тут й викладачі інших морфологічних кафедр, які є в Університеті. Придбання високотехнологічного симуляційного обладнання вже кілька років є в пріоритеті розвитку ЛНМУ ім. Данила Галицького. Як ми вже < href="https//new.medniv.lviv./stdenty-medychnyh-fkltetiv-nvchtymtsy-n-novom-virtlnom-symlytori/">інформували,  цьогоріч навчальний імітаційний центр Університету отримав віртуальний симулятор пацієнта Body Interct

Настільки висококласним «навчальним посібником» нині можуть похвалитися одиниці медичних університетів в Україні. Проте це вимога сьогодення без залучення сучасних технологій, які дають змогу отримувати не лише грунтовні знання, а й вміння, професійні навички неможливо підготувати фахових майбутніх медиків. 

Колектив кафедри нормальної анатомії висловлює вдячність Ректору Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, академіку НАМН України, професору Борису Зіменковському та проректору з адміністративно-господарської роботи Олені Шевазі за придбання віртуального анатомічного столу SECTR Tble F18 для морфологічних кафедр Університету.

Відділ комунікації і промоції

press@medniv.lviv.

[]