[]Професора кафедри гістології, цитології та ембріології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Ростислава Білого обрано  членом керівного комітету Робочої групи імунології раку Американської асоціації ракових досліджень (< href="https//www.cr.org/professionls/membership/scientific-working-grops/cncer-immnology-working-grop/cimm-steering-committee/">Cncer IMMnology Working Grop Steering Committee, mericn ssocition for Cncer Reserch).

Обрання до цього органу відбувається за поданням кандидатури претендента та тематики досліджень в сфері, якій він спеціалізується, одним чи кількома членами комітету до розгляду з подальшим голосування групи. Повноваження нового члена  триватимуть три роки  (2023р. – 2025 р.) Завдання членів керівного комітету – спрямовувати увагу наукового товариства в тому чи іншому напрямку, визначаючи тематику робочих зустрічей, конференцій, воркшопів з тих чи інших актуальних проблем. Окрім того, поширювати в тематичних групах новітні розробки в тій чи іншій галузі,а також організовувати міжнародні та національні наукові зустрічі в даному напрямку.

Кожний член комітету спеціалізується на певній галузі знань і прагне її розвивати. Тематика, на якій спеціалізуватиметься професор Білий, –   роль нейтрофільних гранулоцитів крові та утворених ними активних форм кисню у модулюванні імунної відповіді і знищенні пухлинних клітин.

У Ростислава Білого та очолюваної ним групи фахівців  є чимало доробок в даній галузі, зокрема унікальні тваринні моделі, які дозволяють вивчати надскладні процеси в контрольованих умовах. Одна з найцікавіших моделей – це штучно створені клітини меланоми, які несуть під індуцибельним промотором певного антибіотика гени, що контролюють утворення білків-індукторів некрозу, апоптозу, тощо. Якщо ці клітини  вживити в мишу, у неї виникне пухлина. Коли такій мишці до води додати антибіотик-індуктор експресії генів, за 6-12 годин пухлина загине обраним дослідниками шляхом – некрозом чи апоптозом. Таким чином  можна відтворити процеси імунної відповіді, які відбувають після хеміотерапії, опромінення, тощо. Ці дані опублікували в журналі Cell Deth nd Differentition.

В іншій створеній науковцями тваринній моделі можна вбити лише відносно невелику популяцію рідкісних клітин. Достатньо знищити всього близько 1 мільйона клітин в мишці, і утворена в неї пухлина вагою в кілька грам зникне. Оскільки пухлинно-асоційовані нейтрофільні гранулоцити різняться за рівнем продукції окисних радикалів, в рамках європейського проекту Horizon 2020 NetroCre (< href="http//www.netrocre.e">www.netrocre.e ), наші дослідники займаються пошуком нових лікарських сполук, спрямованих на керовану імунотерапію. З цього приводу впродовж кількох останніх років опубліковано вже 3 статті в престижному журналі ngewndte Chemie.

За інформацією кафедри гістології, цитології та ембріології

Відділ комунікації і промоції

press@medniv.lviv.[]