[]З нагоди 107-ї річниці від початку Української революції 1917-1921 рр. для студентів першого курсу медичного факультету № 2 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відбулася відкрита лекція, яку провела доцентка кафедри українознавства Наталія Гірна. На заході були присутні проректор з науково-педагогічної роботи Університету, професор Анатолій Магльований, викладачі кафедри українознавства. 

Лекторка висвітлила ключові віхи національно-визвольних змагань українського народу на початку ХХ століття діяльність урядів УЦР, Павла Скоропадського, Директорії, ЗУНР. Вона зосередила увагу на вагомих здобутках Української революції, насамперед, відновленні Української державності, законотворчій та міжнародній політиці, проголошенні Соборності; проаналізувала помилки українських урядів. З перших днів свого існування УНР і ЗУНР вели боротьбу за збереження незалежності проти російських червоної та білогвардійської армій і польського війська. На жаль, понад сто років тому Українська держава не мала належної міжнародної підтримки, Дієва Армія УНР і УГА чинили героїчний спротив ворожій окупації, проте сили були нерівними. 

Окрему увагу на лекції викладачка приділила діяльності Медико-санітарної служби в українському війську, організації мережі військових шпиталів, забезпечення їх медичним інструментарієм, ліками і перев’язувальними матеріалами. Слухачі дізналися про жертовну працю військових лікарів Олександра Дайна, Андрія Бурачинського, Христини Сушко, Ростислава Біласа у надскладних умовах безперервних боїв і страшної епідемії тифу, що спалахнула восени 1919 року серед українських вояків. Загалом у роки Української революції безпосередньо на лініях фронтів і у запіллі перебували на службі майже 200 лікарів і біля пів тисячі допоміжного персоналу – половина з них загинули, рятуючи поранених на полі бою або померли від тифу. Українці мають пишаються героїчною боротьбою українського війська та сумлінною працею військових медиків, їхній подвиг є взірцем для сучасних поколінь.

Під час обговорення проректор з науково-педагогічної роботи професор Анатолій Магльований відзначив, що нині, як і понад сто років тому, Збройні Сили України боронять право України на свободу і незалежність перед московською ордою, а в лавах ЗСУ медичну допомогу надають випускники нашого Університету. Тому ми дякуємо кожному Герою України – воїну і лікарю, хто своєю боротьбою пришвидшує Перемогу України.

За інформацією кафедри українознавства 

Відділ комунікації і промоції

press@medniv.lviv.

[]